Ráno se budíte s tím, co vám zase počítač v práci vyvede, a který další přístroj vás pekelně vytočí. Do zaměstnání jdete se strachem, bolavou hlavou a staženým žaludkem. Pokud takhle pravidelně vypadá vaše každé pracovní ráno, tak můžete trpět speciálním druhem pracovního stresu – technostresem.

Panika trápí všechny

Podle psychologů nás technika žene dopředu, ale schopnosti běžných lidí za ní často pokulhávají. Protože ale vědí, že v práci musí konkurovat tlaku kolegů, žijí proto pod neustálým tlakem a snaží se vstřebat nové informace a pochopit nové technologie.

Panika z moderních přístrojů zdaleka netrápí jen starší pracovníky a nemusí se týkat jen strachu z počítačů. Stejně tak člověka dokáže vytočit nové DVD, mobil nebo automatická pračka, která se tváří, že je chytřejší než on. Technostres číhá na všechny, kdo nemají na novou techniku »buňky«.

Stres může zvýšit šéf

V práci se ale může technostres násobit i přístupem zaměstnavatele. Stačí rozdat nové mobilní telefony, notebooky a chtít, aby zaměstnanci byli online i doma. Zatímco pro někoho je to splněný sen, pro dalšího černá můra.

326920:gallery:true:true

„Technostres je nemoc, způsobená neschopností čelit novým technologiím psychicky zdravým způsobem,“ říká americký psychoterapeut Craig Brod. Podle něj může mít dokonce tenhle typ pracovního stresu vážnější důsledky než AIDS a rakovina dohromady.

A zatímco v Česku je technostres zatím méně známý, ve světě se už dokonce objevují návrhy, uznat ho jako nemoc z povolání.


NA CO STRACH Z TECHNIKY ÚTOČÍ?

Ničí celé tělo

- bolesti hlavy

- problémy se žaludkem

- bolesti zad

- otoky nohou

- střevní problémy

- problémy se zrakem

- zvýšené pocení

- bolesti zápěstí

Válcuje psychiku

- poruchy paměti

- snížená schopnost soustředění

- záchvaty vzteku

- netrpělivost

- nespavost

- noční můry

- zvýšená ustaranost

- strach ze selhání.


POPERTE SE SE SVOJÍ NECHUTÍ K NOVINKÁM

Nenávidíte techniku, která vás obklopuje? Braňte se! „Zamyslete se, odkud vaše nechuť k technice pramení,“ říká psycholožka Hana Kyrianová.

Podle ní za tím může být nepříjemné a příliš »technické « pracovní prostředí, ale také únava a stereotyp z práce. Častěji za to ale může nízké sebehodnocení nebo strach z nového. Jen málokdo má skutečně málo »technických buněk«.

Archív
Autor: Archív

Stojí za to přemýšlet o zdroji, protože jste možná jen zaměnili svou nechuť k práci za nechuť k přístrojům, se kterými pracujete. „Když víte, proč technostres zažíváte, můžete uvažovat, nakolik vám vadí,“ vysvětluje psycholožka.

A tady se musíte rozhodnout. Opravdu je váš odpor k technice takový, že kvůli tomu budete změnit práci? „Pokud ne, tak se snažte krok za krokem naplánovat, co s tím můžete dělat,“ radí psycholožka.

Co může udělat šéf?

- při zavádění nového počítačového programu udělat školení

- zaměstnancům, kteří jsou při zacházení s počítačem méně zdatní, přidělit někoho, na koho se můžou při problémech obrátit; vyplatí se to v tom, že nebudou zdržovat v práci neustálými dotazy ostatní a navíc se jim pak nestane, že například nechtěně vymažou práci celého oddělení


10 RAD JAK SE BRÁNIT STRESU Z POČÍTÁČŮ

1. Nepodceňujte se. Pokud si budete věřit, že to zvládnete, budete se učit zacházet s novou technikou rychleji a lépe.

2. Nesnažte se zvládnout všechno najednou.

3. Nestyďte se ptát, když něčemu nerozumíte.

4. Soustřeďte se na konkrétní pracovní postupy a nacvičte si je krok po kroku.

5. Pište si poznámky, abyste se nemuseli ptát stále znovu.

6. Pokud nový počítačový program u vás v práci dělá problémy i někomu jinému, domluvte se a požádejte šéfa o školení.

7. Zamrzl vám počítač nebo kopírka stávkuje? Nerozčilujte se a pauzu využijte k relaxaci. Zdá se, že počítače vztek vycítí a fungují ještě hůř.

8. »Cpěte« si do hlavy jen informace, které nezbytně potřebujete. Nezatěžujte se spoustou teorie, ale jen tím, co opravdu použijete.

9. Vybírejte přístroje, na které stačíte. V práci to sice není vždycky možné, ale domů si pořizujte přístroje, jejichž obsluhu bez problémů zvládnete.

10. Učte se od dětí. Většina dětí běžně používá ICQ, e-maily a další techniku. Pokud vám není něco jasného, požádejte je o pomoc.

11. Udělejte si čas na odpočinek. Naučte se vypnout mozek, počítač i televizi a odreagovat se jiným způsobem – sportem, procházkou v přírodě nebo koníčky.