Finanční světová krize vyděsila každého z nás. Co naše  peníze? Máme se o ně bát? Co když banka zkrachuje? Vždyť Češi v nich mají uloženo až 820 miliard korun. Krize obchází Evropu. Zastaví se před hranicemi nebo příjde až k nám? Nic z toho nám zřejmě nehrozí.


Rady ekonomický expertů, abyste nepřišli o peníze.

Mám peníze na bankovní účtu?

Ekonomičtí experti, ministr financí i premiér zatím naprosto nepřipouštějí, že by mohly české banky zkrachovat. O peníze se tedy nemusíme bát. Navíc v případě krachu existuje tzv. Fond pojištění vkladů, který nám vyplatí 90% peněz uložených v bance. (Maximálně ekvivalent 25 000 euro podle aktuálního kurzu – tedy zhruba 616 000 Kč).

Mám vybrat peníze a dát je do bezpečností schránky?

Nedoporučujeme. Podle odborníků je to rizikové. Peníze sice můžete do bankovního sejfu uložit, ale přicházíte o pojištění pohledávek z vkladů.

Mám peníze vybrat a schovat doma do strožoku?

Ne! Otřepané přísloví sice říká: Co je doma, to se počítá. Jenže! Peníze se doma nezhodnocují naopak ztrácejí reálnou hodnotu. Například ze 100 000 korun při inflaci 6,9 ztratí za rok skoro 7000 Kč. Navíc o ně můžete přijít díky domácím zlodějům.

Mám peníze v bance na podnikatelském účtu jako živnostník nebo firma. Jsou v bezpečí?

Ano! Pojištěny jsou veškeré vklady jak fyzických tak právnických osob, vedené v pojištěných institucích v české nebo cizí měně a to včetně úroků.

Co se stane z penězi na mé poštovní spořitelní knížce?

Nic, jsou pojištěné!

Jsou pojištěny i tzv. spořící účet jako například ING konto nebo EMax?

Ano! Pokud je »spořicím účtem« míněn běžný či vkladový účet, pak je i on pojištěným vkladem ve smyslu zákona. Nevybírejte ho, peníze jsou v bezpečí.

Spořím si ve fondu typu Sporoinvest u České spořitelny? Jsou tyto peníze pojištěné?

NE! Sporoinvest je podílový fond, který není pojištěn jako vklady v bankách nebo přímé investice do akcií, ale stojí za nimi velké banky, které zajišťují stabilitu.

A co akciové fondy?

Ani v tomto případě nejsou vaše peníze pojištěné. Od začátku roku ztratily české akciové fondy už více než 30 procent na hodnotě. Odborníci nicméně radí nepanikařit a poradit se s investičním poradcem, který zhodnotí, jak perspektivní (a nebo průšvihové) akcie máte.

Vyplatí mi nyní méně peněz z mého kapitálového životního pojištění?

Kvůli vysokému podílu akcií opravdu existuje výrazně vyšší riziko. Část vloženého kapitálu by mohla být ztracena.

Mám hypotéku a banka zkrachuje? Musím ji doplatit?

Krach banky nezbavuje dlužníka povinnosti splatit dluhy.

Může mně banka zvýšit u hypotéky úroky?

Ne! Během tohoto období se úrok a tedy ani měsíční splátka rozhodně měnit nemohou. Chcete-li mít jistotu stejného úroku a splátky po celou dobu splatnosti hypotéky, můžete si zvolit až třicetiletou fixaci úrokové sazby.

Co hypotéky, zdraží?

Možná?! Kvůli krizi roste riziko poskytování hypoték a to povede zvýšení úrokové sazby. Na druhou stranu by mohly zlevnit nemovitosti.

Stavební spoření a penzijní připojištěn, je bezpečné?

Ano! Krize by se ho vůbec neměla dotknout. Pojištění vkladů se už ale nevztahuje na penzijní připojištění. Odborníci nicméně považují investice do penzijních fondů za jedny z nejbezpečnějších, proto není důvod k panice. Bezpečnostní schránky v bankách

Za jak dlouho bych mohl dostat od státu pojištěný vklad – je stanovené nějaké časové rozmezí?

Fond pojištění vkladů musí na základě zákona zahájit výplatu náhrad do tří měsíců po oznámení, že banka není schopna dostát závazkům. Výplaty náhrad probíhají po dobu pěti let. Náhrady jsou vypláceny bezhotovostním převodem i v hotovosti.

Má český stát v případě krachu velkých bank, jako jsou Komerční banka a České spořitelna, dostatek financí na to, aby vyplatil všechny pojištěné vklady?

Ano. V případě krachu velké banky by ji zachránila Česká národní banka. Nikdo z politiků nemůže dopustit, aby statisíce drobných střadatelů či stovky firem přišli o peníze.