615 zaměstnanců skláren ve Světlé nad Sázavou skončí zřejmě na dlažbě. Vedení skláren na Havlíčkobrodsku nechává už druhý den vypouštět z pecí roztavené křišťálové olovnaté sklo. Sklářské pece kvůli astronomickým dluhům vyhasnou. Hrozí, že před zimou ustane dodávka tepla pro téměř dvě třetiny města. Sklárny se chystají vyhodit na dlažbu 615 zaměstnanců.

Fotogalerie
4 fotografie

"Je to děsivá představa," zoufala si v pátek starostka Lenka Arnotová. Odpadové teplo ze sklářských pecí vytápí nejméně 1500 bytů ve městě, školy, školky, i zdravotní zařízení. "Volají mi zoufalí zaměstnanci, že se celé jejich rodiny ocitnou bez práce," popsala situaci starostka.

"Situace je velmi vážná. Mezi 615 zaměstnanci bude odcházet i 185 špičkových sklářů, kteří dělali tu nejkvalitnější ruční práci," upřesnil odborový předák sklářů Stanislav Vaněk.

Co na to místní?
Tomáš Blažek (21): "Rodiče jsou soukromníci, dekorují doma sklo, které odebírají ze zdejších skláren. Co nyní budou dělat, nevím. Je to šílená situace."
Petr Moutelík (22): "Mě spíš děsí jak dopadne dodávka tepla pro město. Spousta mých kamarádů sem do skláren chodila na brigády a s tím je nyní asi konec.