Nejvíce patrné je to v Praze.

Některé nové byty byly v posledním měsíci zlevněny až o polovinu. Vlivem krize na finančních trzích se totiž prohloubila i krize na trhu realit. "Již od ledna jsme zaznamenávali pokles zájmu o nové byty. Když se ovšem ani přes léto, kdy je o nákupy nemovitostí zpravidla největší zájem, nezačínala situace zlepšovat, museli jsme začít zlevňovat. Ceny ve středních Čechách a v Praze klesly až o statisíce," vysvětluje Jana Hrabětová, ředitelka firmy Kdechcibydlet.cz. Zároveň také dodává, že v současné době probíhá na trhu s realitami spíše stagnace, neboť se developeři hromadného snižování cen bojí.

Fotogalerie
1 fotografie

Parkovací místo jako bonus zdarma
Některé společnosti proto raději zkouší nejdříve metodu nejrůznějších benefitů. Třeba parkovací místo nabízí zdarma k bytu nebo garáž zdarma. Nezlevňuje však zatím úplně každý. Realitní společnosti se totiž v současné době dělí na dvě části. Jedny zlevňují vybrané projekty, mnohdy až o padesát procent původně plánovaných cen, zatímco druhé vyčkávají. Takovým příkladem stagnující společnosti může být třeba Prague Marina, a.s., či Teplice Development. "Žádné zlevňování u našich projektů zatím neproběhlo," uvedla Andrea Carová z Teplice Development. Tyto společnosti totiž stále věří, že se ekonomická situace brzy stabilizuje.

Ceny klesnou ještě víc
A co tedy za samotnou krizí na trhu realit a nutností zlevňovat vlastně stojí? Podle slov ekonoma Petra Mahlera se ceny nových bytů dostaly na příliš vysokou hranici. Za nabízené ceny si je nemůže nikdo dovolit. "V takovémto případě je zcela logické, že trh donutí developery ke snížení cen. Odhaduji, že k největšímu poklesu cen bytů dojde začátkem příštího roku. Zatím ještě přetrvává nejistota a řada firem čeká, co bude dál," říká Mahler.

Příklady zlevněných projektů:
Rezidence Kateřinky v Praze - Hyperreality
Vinoř, Praha 9 - spol. Bemett, a. s.
Nová Harfa III, Praha - spol. Finep, a. s.
Rezidence Romance Uhříněves - Skanska reality
Projekt Na panském ve Staré Boleslavi - Glöckner Praha