Než si o předdůchod zažádáte, musíte si spořit alespoň 5 let v tzv. třetím pilíři.

Jestli jste spořili minimálně pět let, je ještě potřeba zkontrolovat, zdali máte penzijní připojištění nebo doplňkové penzijní spoření. Požádat o předdůchod si totiž můžete, jen pokud máte doplňkové penzijní spoření. Ale nebojte. Doplňkové penzijní spoření se od klasického »penzijka« liší jen termínem založení.

Pokud nemáte doplňkové penzijní spoření, musíte svou penzijní společnost požádat o změnu. Přestoupení do doplňkového penzijního spoření je sice zdarma, ale převod trvá zhruba dva měsíce. Přestup je však jedinou možností, jak o předdůchod požádat.

Rovněž je zákonem určeno, kolik musíte mít naspořeno. Tato částka musí být tak vysoká, abyste si z ní mohli alespoň dva roky předdůchod vyplácet. Měsíčně pak musíte pobírat alespoň třetinu průměrné mzdy, což je aktuálně částka 7 771 Kč. Pro minimální dvouletý předdůchod tedy potřebujete mít naspořeno asi 186 500 Kč.

Nemáte naspořenou dostatečnou částku? Peníze můžete doplatit i jednorázově. Stále však platí podmínky, že musíte šetřit minimálně pět let.

Spoříte sami sobě

  • Předdůchod na rozdíl od starobního důchodu nevyplácí stát, ale platíte si ho sami sobě ze svého penzijního spoření. Jde tedy o peníze, které jste si dříve naspořili.
  • O předdůchod můžete požádat nejdříve pět let před nárokem na starobní důchod.
  • Předdůchod můžete pobírat nejméně dva roky a nejdéle pak pět let.
  • Jakmile začnete předdůchod čerpat, už si to nemůžete rozmyslet a čerpání přerušit.
  • Během čerpání předdůchodu nemusíte platit sociální pojištění a zdravotní pojištění za vás platí stát.
  • Pokud při čerpání předdůchodu pracujete, musíte si sociální a zdravotní pojištění platit jako každý normální zaměstnanec/OSVČ.

Druhý pilíř

Řada lidí využila 2. pilíř, aby se jím na svůj důchod lépe zajistila. Po jeho zrušení však museli své penzijní společnosti do konce září sdělit, jak má s jejich penězi naložit. Peníze těch, kteří tak neučinili, bylo ji 4500, skončily na finančních úřadech, kam je převedly penzijní společnosti. Lidé sice o své peníze nepřišli, ale za to o ně budou muset požádat na finančním úřadě.

Předdůchod vs. předčasný důchod

Předdůchod a předčasný důchod jsou dvě naprosto odlišné věci. Předdůchod si platíte ze svého. Poté, co dosáhnete důchodového věku, začne vám stát normálně vyplácet starobní důchod. U předčasného důchodu je to jinak. U něj si vlastně jen předčerpáváte státní peníze, na které máte nárok v důchodovém věku. Starobní důchod od státu tak pak bude logicky nižší.

Předdůchod o průměrné výši 9860 Kč nyní pobírá 1414 lidí.

Fotogalerie
2 fotografie