Velkou výhodou je ale to, že kromě toho, že lidé odejdou do důchodu o pět let dříve, neztratí nárok na plný starobní důchod. Na druhou stranu ale během let, o která odejdou »předdůchodci« do důchodu dřív, nedostanou od státu ani korunu. Stát za ně bude sice platit zdravotní pojištění, na další peníze ze státní kasy můžou zapomenout. Žít až do doby, než získají nárok na starobní důchod, budou z toho, co si sami našetří ve III. pilíři důchodové reformy, tedy doplňkovém spoření. Předdůchod je totiž součástí chystané důchodové reformy.

„Lidé, kteří krátce před důchodem přijdou o práci, nové zaměstnání shánějí nejhůře,“ zdůvodnil nutnost předdůchodů ministr financí Miroslav Kalousek.

Do důchodu o pět let dřív

„Výhodou předdůchodu je ale hlavně už ta možnost, že můžete odejít do důchodu o pět let dříve a budoucí důchod se vám nebude krátit,“ zdůrazňuje výhody Jana Gabrielová, ředitelka obchodního úseku ČSOB Penzijního fondu Stabilita. Jakmile totiž »předdůchodce« dosáhne řádného důchodového věku, bude brát nezkrácený důchod na rozdíl od lidí, kteří odešli do předčasného starobního důchodu. Až totiž uplyne doba předdůchodu, důchod se vypočítá klasicky ze mzdy, kterou »předdůchodce« měl, dokud pracoval.

Připravte si balík peněz

Nevýhodou je, že každý, kdo uvažuje o předdůchodu, musí mít v penzijním fondu našetřenou poměrně vysokou sumu peněz. Musí tam totiž mít tolik, aby mu z jeho úspor úspor fond vyplácel měsíčně minimálně 30 % průměrné měsíční mzdy. Současná průměrná mzda je 24 526 korun. Pokud byste tedy měli brát povinných 7358 (tedy 30 % z průměrné mzdy), museli byste mít na pět let na penzijním fondu připravenou částku 441 468 Kč. Kdybyste chtěli předdůchod pobírat jen tři roky (to je nejkratší doba, po kterou to jde), musíte našetřit 264 881 korun.

Šance je jen pro někoho

Pokud si mnete ruce, že si už léta spoříte na penzijním fondu a tak snad do důchodu potřebnou sumu našetříte, máte smůlu. Předdůchod totiž bude možné vyplácet jen z účastnických fondů, které vzniknou až k 1. lednu 2013. Jestli tedy chcete zůstat u svého penzijního fondu, tak na předdůchod zapomeňte, nicméně budete moci v rámci stejné penzijní společnosti přejít kdykoliv do účastnického fondu, z kterého výplata předdůchodů možná bude.

Ti, kteří ještě nezačali do některého penzijního fondu přispívat a důchod jim klepe na dveře, mají ještě šanci. A navíc nemusí peníze ukládat pravidelně, ale můžou je do účastnického fondu vložit i jednorázově.

Přispět na důchod může i zaměstnavatel

Podle vládního plánu by lidem na předdůchod měli přispívat i zaměstnavatelé, a to v rámci doplňkového penzijního spoření (tzv. III. pilíř). Příspěvek od zaměstnavatele bude osvobozen od daně z příjmu do výše 30 000 korun (současná hranice je 24 000 korun). Předdůchod bude vyplácený měsíčně, ale přerušení nebo pozastavení výplaty možné nebude.

Co potřebujete vědět o předdůchodu

* Vyplácí se z vašich peněz naspořených v účastnickém fondu

* Můžete do něj odejít nejdříve 5 let před důchodem

* Stát za vás platí zdravotní pojištění

* Jako »předdůchod« musíte ze svých peněz pobírat nejméně částku, která odpovídá 30 % průměrného platu (momentálně tedy minimálně sumu 7358 Kč)

* Když dosáhnete řádného důchodového věku dostanete nezkrácený starobní důchod

* Bližší podmínky se dozvíte u penzijní společnosti, u které si spoříte

SJEDNEJTE SI PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ ZDE