Pro přehlasování veta bylo potřeba 101 hlasů, vládní strany nakonec získaly ještě o jeden hlas navíc. Koalici podpořili i nezařazení poslanci Pavel Bém, Michal Doktor(oba dříve ODS), Jaroslav Škárka a Milan Šťovíček (oba dříve VV).

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) varoval, že pokud by nynější norma schválena nebyla, lidé by měli právo spořit ve druhém pilíři, ale neexistoval by způsob, jak by to bylo možné. „Vznikl by značný nepopsatelný chaos a pochopitelně i riziko příslušných náhrad škod,“ řekl.

Prezidentovo »Ne!« totiž patřilo tzv. technické normě, která má k »životu« přivést státní systém vyvádění peněz z průběžného systému na osobní důchodové účty klientů. Prezident také namítal, že k reformě neexistuje potřebná shoda v odborné sféře, na politické scéně i ve společnosti.

Opozice penzijní reformu stále kritizuje. „Vláda v zásadě touto reformou ze dvou třetin ekonomicky aktivních lidí v naší zemi udělá úplné hlupáky, kteří budou jenom platit, platit, platit a z hlediska jejich důchodového nároku se to žádným způsobem neprojeví,“ uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. ČSSD dokonce žádá dvouletý odklad a hrozí, že pokud se dostane k moci, II. pilíř zruší.

SJEDNEJTE SI PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ ZDE!