Podle zákona je totiž jediným platným dokumentem o uzavření penzijního připojištění jen podepsaná smlouva.

Postup krok za krokem

*Ve srovnávači penzijních připojištění si vyberete to, které vás zaujalo nejvíc (více informací najdete v článku Jak se proklikat k lepšímu důchodu).

*Vybrané připojištění si online objednáte.

*Poté co dokončíte objednávku online, vám bude připravena písemná smlouva podle vámi zadaných údajů. Smlouvu dostanete poštou na údaje, které jste v objednávce uvedli.

*Pozor! Smlouva není platná až do okamžiku vašeho podpisu na smlouvě.

*Teprve když smlouvu podepíšete a zašlete zpět, se smlouva stává platnou.

*Spolu se smlouvou pošlete také kopii vašeho občanského průkazu nebo jiného průkazu totožnosti. Je to kvůli tomu, že zákon stanoví povinnost identifikovat klienta, který smlouvu podepisuje. *Jednu kopii smlouvy si necháte.

*Specialisté ještě jednou překontrolují údaje na smlouvě a pokud je problém, ozvou se vám

*Když si penzijní fond uloží vaší podepsanou smlouvu do databáze, dostanete od tohoto fondu potvrzení o »počátku spoření« a založení vašeho účtu v systému. Od té chvíle (respektive od doby kterou jste uvedli ve smlouvě, ale ne dříve) můžete začít spořit.

Rozhodně se tak nemusíte bát toho, že se na internetu omylem, nevědomky nebo bez rozmyšlení »upíšete« nějakému penzijnímu fondu.

Penzijní připojištění není pojistka. Platí pro ně jiná pravidla!

Zatímco smlouva o penzijním připojištění je platná jen s vaším podpisem, u pojistných smluv je to jinak. Podle zákona je možné aktivovat sjednanou pojistnou smlouvu zaplacením. To znamená, že pokud uzavřete pojistnou smlouvu online, je možné ji místo podpisu akceptovat zaplacením. Funguje to tedy tak, že nic nepodepisujete, zaplatíte a smlouva platí. Ale i tady máte jakousi »brzdu« před chybou. Od  smlouvy uzavřené online můžete odstoupit do 14 dnů bez udání důvodu. Podle zákona o pojistné smlouvě můžete navíc odstoupit v termínu do 60 dnů od uzavření.

SJEDNEJTE SI PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ ZDE!