V některých obcích přitom podíl lidí v exekuci dosahuje i více než 30 procent, ale i v některých bohatších obcích přesahuje 10 procent. Exekuce fakticky může postihnout každého, kdo ke svým dluhům nepřistupuje zodpovědně.

Jak se vyhnout exekuci veškerého majetku?

Předcházejte problémům – Nejlepším způsobem je především prevence. Napište si veškeré závazky, které každý měsíc máte, a dluhy jednotlivým finančním společnostem pečlivě rozepište. Nastavte trvalé příkazy, aby vás splácení co nejméně administrativně zatěžovalo. V případě, že nemáte dostatečné úspory, které vám pomohou řešit výpadek příjmů (ztráta práce) nebo nenadálé vysoké výdaje (rozbité auto, které používáte cestou do práce, rozbitý spotřebič), pak se vám hodí finanční rezerva. Využít například můžete Peníze na klik od České spořitelny, které vám pomohou vykrýt složitou životní situaci. Jedná se o předschválený úvěr k vašemu bankovnímu účtu, ze kterého splácíte jen v případě, že peníze čerpáte. Peníze můžete kdykoli splatit bez poplatků a mít finanční rezervu znovu připravenou.

Řešte problémy včas – V případě, že se objeví problémy se splácením dluhů a nemáte dostatek peněz, stále máte možnost situaci vyřešit. Budete ale muset být proaktivní. Zavolejte firmám, kterým dlužíte a pokuste se s nimi domluvit. Banky vám například mohou odpustit sankce a nastavit individuální splátkový kalendář, který bude lépe odpovídat vaším finančním možnostem.

Nastala exekuce? Řešte ji zodpovědně – Vyzvedávejte poštu od exekutora. V případě nevyzvednuté pošty se mohou dluhy nakupit. Pokud jste měnili trvalé bydliště a nemůžete dopisy vyzvedávat, pak řešením může představovat založení datové schránky. Dokumenty vám tak budou chodit v elektronické formě. S exekutorem se pokuste spojit a vyřešit s ním situaci.

Kolik vám může exekutor srazit?
V exekučních srážkách se využívá pojem nezabavitelná (nepostižitelná) část mzdy. Tato částka nesmí být zaměstnanci v rámci exekučních srážek sražena, naopak mu musí být vždy vyplacena. Pro rok 2017 činí nezabavitelná částka dlužníka 6154,67 koruny. V případě, že má dlužník vyživovanou osobu (dítě), pak se nezabavitelná částka zvyšuje o 1544 korun. Pokud má například dlužník s exekucí dvě děti, pak jeho celková nezabavitelná částka dosahuje po zaokrouhlení 10 771 korun.

Oddlužení – Pokud vaše dluhy dosahují obrovských hodnot a není možné se domluvit s exekutorem, který vám neustále navyšuje úvěr o sankce, pak jediným zbývajícím řešením je osobní bankrot. Podává se jako návrh k soudu, kterému musíte dokázat, že během pěti let budete schopen splatit alespoň 30 procent dluhů. Tyto dluhy ale dále nerostou o sankce ani úroky.

Postavit se problémům čelem

Zodpovědný přístup k vašim dluhům a závazkům jsou tedy tou jedinou cestou, která vám pomůže vyhnout se exekuci a spravovat své finance zodpovědně. Pokud se objeví problémy, pak je třeba se jim postavit čelem, neutíkat a nejlépe se poradit s odborníky. Můžete například navštívit Poradnu při finanční tísni, která poskytuje bezplatné poradenství a pomůže vám v situaci, kdy své dluhy přestáváte zvládat.

Dluhy, pokud jsou rozumně spravovány, nemusejí být žádným strašákem, ale způsobem, který vám pomůže dosáhnout vašich cílů. Následujte proto rady uvedené v článku a udělejte vše proto, aby vám nepřerostly přes hlavu.

Rádi byste se dozvěděli více rad a tipů, jak řešit nelehkou finanční situaci? Čtěte zde.