ONLINE CHAT
Dobrý den, ráda bych si pořídila vlastní bydlení. Bohužel nemám uspořenou dostatečně vysokou částku pro koupi bytu, lze si vzít půjčku a následně i hypotéku? děkuji(jan)
Foto
Dobrý den, právě před touto kombinací Česká národní banka varuje, protože může v budoucnu (např. při zhoršení ekonomické situace) způsobit vážné problémy se splácením více úvěrů. Každý by měl tak při plánování pořízení vlastního bydlení myslet do budoucna a předem spořit. Pokud to není ve Vašich finančních možnostech, pak může být řešením hledat levnější bydlení ať už lokalitou či velikostí.
Dobrý den, co je nejlepší udělat když mám občas problémy vyjít s výplatou, ale nechci si brát půjčku aby jsem se později nedostal do problémů? Žiji s dětmi a hodně do nich investuji, aby se mezi spolužáky a kamarády necítili jako chudáci.(Jindra)
Foto
Dobrý den Jindro, určitě nejste v takové situaci sám. Právě jsem odpovídala Jitce na podobnou otázku a můžete se jí inspirovat. Moje osobní doporučení - také jsem rodič. Určitě je velmi dobré investovat do vlastních dětí, obzvlášť do jejich vzdělání, sportu apod. Nicméně pokud máte problém vyjít s výplatou a důvodem jsou přehnané nároky (např. každý rok nový drahý mobil apod.), tak zvažte, zda není vhodné šetřit právě na těchto položkách.
Dobry den, co ma delat matka s detmi s prumernym prijmem, kdyz obcas nevyjde od vyplaty k vyplate a nedoporucujete si pujcit? Mam jit zebrat???(Jitka)
Foto
Dobrý den Jitko, ideální situace je vytvářet si pravidelně finanční rezervu, do které můžete potom v těchto případech sáhnout. Stačí pár set korun měsíčně. Důležité je znát Vaši finanční situaci a rozpočet, tzn. jaký je Váš příjem a jaké jsou položky Vašich výdajů (např. nájem, energie, potraviny, oblečení, drogerie, pohonné hmoty atd). Tak si uděláte přehled, za co utrácíte a kde případně můžete ušetřit. Pokud se Vám aktuální rezervu nedaří tvořit, nabízíme v České spořitelně pro takové případy Peníze na klik - malou půjčku pro opakované použití. Více informací na www.penizenaklik.cz Dočasně Vám pomůže překlenout situaci, než vlastní finanční rezervu začnete tvořit. Doporučujeme navštívit jakoukoliv pobočku České spořitelny, která klientům v rámci služby Moje zdravé finance přesné takové problémy pomáhá řešit.
zdravím, lze někde zjistit, zda za něco dlužím_? Nechávala jsem si udělat výpis z www.centralniregistrdluzniku.cz/, ale pak jsem zjistila, že to je v podstatě podvobný web... děkuji(xyy)
Foto
Hezký den, doporučuji webový portál kolikmam.cz (www.kolikmam.cz) který je společným projektem Bankovního i Nebankovního registru klientských informací a je podporován bankami, stavebními spořitelnami, leasingovými i splátkovými společnostmi. Pokud si však půjčíte u společnosti, která tyto registry nevyužívá, tak se to zde bohužel nedozvíte.
Dobrý den, je možné si u vás půjčit, aniž bych si zřídila u vás účet? Mám vedené už u KB a ČSOB, které rušit nechci, ale platit poplatky za další účet se mi už fakt nechce. Děkuji(Karolina)
Foto
Dobrý den Karolíno, ano je to možné. Podmínkou poskytnutí půčky není založení běžného účtu v České spořitelně.
Dobrý den, není v dnešní době nesmysl půjčovat si třeba na dovolenou? Nebo to vy, jako společnost, klidně doporučujete? Děkuji za odpověĎ(Pavla)
Foto
Dobrý den Pavlo, ano, máte pravdu, že půjčovat si na dovolenou úplně zodpovědné není a našim klientům to určitě nedoporučujeme. Obecně má smysl si půjčovat na “věci”, které Vám pomohou zlepšit životní situaci (např. auto, které potřebujete na dojíždění do práce, vybavení domu apod). Zároveň životnost těchto věcí by měla být vždy delší, než je doba splácení.
Dobrý den, dostanu u vás půjčku, když jsem vedená v Solusu ohledně pozdní splatností úvěrů? (jitka k)
Foto
Dobrý den Jitko, určitě Vám nedoporučuji brát si další půjčku, pokud se Vám nedaří splácet půjčku současnou. Tím by se Vaše situace mohla zhoršit. Česká spořitelna při posuzování klientů při poskytnutí půjčky používá dotaz do úvěrového registru a to hlavně proto, abychom byli schopni dobře posoudit situaci klienta a nepředlužit ho. Neberte tedy situaci, kdy Vám banky nechtějí půjčit za negativní pro Vás, ale spíše jako ochranu. Pokud je Vaše situace s dluhy špatná, doporučuji Vám obrátit se na Poradnu při finanční tísni www.financnitisen.cz
dobrý den,proč banky pokutují předčasné splacení ? Toto mi nikdy nešlo na mysl, přijde mi to zbytečné(Viktor M.)
Foto
Dobrý den Viktore, je možné, že některé společnosti za předčasné splacení pokutují. V České spořitelně za předčasné splacení vybíráme pouze poplatek, který je na úrovni nákladů, které jsou s předčasným splacením spojeny. To znamená, že na této situaci nevyděláváme. Výši poplatku, to znamená nákladů, musíme regulátorovi, kterým je pro nás Česká národní banka, předložit. Stanovuje to i zákon a ten v České spořitelně dodržujeme.
Dobrý den, kdy už přestanete okrádat klienty? Přijde Vám normální poplatek 130/ měsíčně za vedení účtu v dnešní době?? Dostal jsem nabídku bezplatného vedení účtu, ale podmínkou bylo např. čerpání uvěru...To opravdu myslíte vážně???(odcházející klient Luboš)
Foto
Dobrý den, Luboši, čerpání úvěru není jediná možnost, jak mít v České spořitelně účet zadarmo. Můžete si vybrat z dalších produktů - např. penzijní připojištění, životní pojištění, pravidelné investice apod. Jsou to běžné bankovní produkty, které klientům v oblasti zajištění a plánování na budoucnost doporučujeme. I u konkurenčních bank najdete podmínky, za kterých plnohodnotný účet nabízejí zdarma. Pane Luboši, zkuste zajít na některou z našich poboček. Věříme, že Vás přesvědčíme o výhodách, proč být klientem České spořitelny.
Jak poznat dobrou společnost na půjčky od te spatne?(Boss)
Foto
Dobrý den, Co tedy hlavně si hlídat? - podléhá společnost regulaci? Pokud se jedná o banku, je regulována ČNB. Pokud je to splátková či leasingová společnost, zkontrolujte, zda je pod dohledem této asociace. http://www.clfa.cz/index.php?textID=5 Tyto společnosti lze považovat za bezpečné a nejméně rizikové. - zkontrolujte si podmínky, za kterých si půjčujete - zejména RPSN, neřiďte se pouze úrokovou sazbou - prostudujte si smlouvu předem (ze zákona mají poskytovatelé půjček povinnost). Zejména se věnujte podmínkách při splácení a při prodlení se splácením. Pozor na rozhodčí doložky (které již nově nemohou být a jsou tedy neplatné), dále na pokuty a sankce při porušení podmínek. Co všechno se považuje za porušení podmínek. Celkově bych Vám doporučovala vždy žádat o úvěr pouze u těchto regulovaných společností.
Kolik lidí vám nesplácí dluhy? Jak to s nimi řešíte?(Antonín K.)
Foto
Dobrý den Antoníne, Česká spořitelna má naprosto zanedbatelný podíl klientů, kteří nejsou schopni splácet své závazky. Je to dáno hlavně tím, že dbáme na důvěryhodnost naší banky, která má tradici více než 190 let, řídíme se zákony a pravidly zodpovědného úvěrování. Jsme pod dohledem České národní banky. To znamená, že máme zájem, aby nám klient peníze, které mu půjčíme splatil a zároveň pečlivě dbáme na to, abychom jakýmkoliv druhem úvěru klienta nedostali do situace, kdy nebude schopen splácet. Pokud se přesto klientovi tato situace přihodí, snažíme se to podchytit včas a nabídnout klientovi různé možnosti - např. odklad splátek, snížení splátek, sloučení půjček, individuální splátkový kalendář apod. Naším zájmem je dohodnout se s klientem na přijatelném řešení.
Dobry den, premyslim, ze bych si dal trvale bydliste na metskem urade. Muze mě pak exekutor vyhledat?(rebel)
Foto
Dobrý den, nejsem odborníkem na exekuce, nicméně trvalé bydliště na městském úřadě vás povinnosti uhradit své závazky nezbaví. Vyhýbání se doručování soudních písemností tím, že si dlužník změní trvalý pobyt na adresu ohlašovny, nic nevyřeší, naopak se sám vědomě zbavuje možnosti dozvědět se včas o existenci nedoplatku a včas zaplatit, stejně tak se dlužník v postavení žalovaného předem zříká možnosti účastnit se soudního řízení. Tedy nedoporučuji v tomto případě být rebelem :o)
Dobrý den, co to je osobní bankrot? Nebo jak ho mít? Kamarádka mi říkala, že to nějak jde zařídit, aby se člověk zbavil dluhů. Děkuji(Andy)
Foto
Dobrý den Andy, pokud máte problém se splácením závazků, doporučuji Vám navštívit Poradnu při finanční tísni www.financitisen.cz Jedná se o neziskovou společnost, která v tomto oboru bezplatně radí již několik let a jsou specialisté. Poradna právě řeší s klienty i insolvenční návrhy a podání osobního bankrotu. Česká spořitelna je zakládajícím členem této poradny a poradnu finančně podporuje. Kontakty naleznete na stránkách Poradny. Pozor, důrazně Vám nedoporučuji se svěřit do rukou komerční oddlužovací agentury. Ne všechny podnikají seriózně a mohli by tak Vaši situaci ještě zhoršit.
Měsíčně splácím 6192 korun na půjčkách. Můj příjem je 14 201 korun čistého. Přišel jsem o příspěvky a nevím, jak mám hradit dluhy. Děkuji(Kocman)
Foto
Dobrý den pane Kocmane, zásadní je vždy situaci řešit včas. Pokud zatím splátky splácíte včas a nemáte tedy žádný “šrám” v úvěrovém registru, pak by Vám pomohlo pomoci sloučení, nebo-li konsolidace půjček, pokud jich máte více nebo obecně možnost snížení splátek. Např Česká spořitelna obě tyto služby klientům nabízí. Pokud by Vaše situace byla mnohem horší a již byste nezvládal splácet, třeba i více závazků najednou, pak bych Vám doporučila navštívit Poradnu při finanční tísni www.financnitisen.cz Jedná se o neziskovou společnost, která v tomto oboru bezplatně radí již několik let a jsou specialisté. Česká spořitelna je zakládajícím členem této poradny a poradnu finančně podporuje. Kontakty naleznete na stránkách Poradny. Pozor, důrazně Vám nedoporučuji se svěřit do rukou komerční oddlužovací agentury. Ne všechny podnikají seriózně a mohli by tak Vaši situaci ještě zhoršit.
Jak se pozná lichva? Je definovaná nějak zákonem?(PK.)
Foto
Dobrý den, od r. 2014 je tento pojem zanesen do občanského zákoníku, který rozšířil smysl lichvy za hranice přehnaně vysokých úroků u půjček tak, jak byla do té doby nejčastěji vnímána. Podle § 1796 nového občanského zákoníku (NOZ) je z titulu lichvy neplatná každá smlouva, při jejímž uzavření jedna strana zneužila tísně, nezkušenosti, rozumové slabosti, rozrušení či lehkomyslnosti druhé strany za účelem získání plnění, jehož hodnota by byla vzhledem ke vzájemnému plnění v hrubém nepoměru.
Dobrý den, jak se lidi dostávají nejčastěji do dluhové pasti? Syn si bere půjčku za půjčkou, aby překlenul dobu do další výplaty a mně se to nezdá.(Stanislava Nová)
Foto
Dobrý den Stanislavo, Vaše obava je správná. Může se stát každému, že výjimečně či občas mu před výplatou nevystačí pár tisíc korun, ale pokud se Vašemu synovi tato situace opakuje pravidelně, tak není ve “zdravé” finanční kondici a určitě by měl se svou finanční situací něco dělat. Základem je znát svůj rozpočet, tedy - jaký je jeho příjem a jaké jsou jeho výdaje za nejčastější položky (např. nájem energie, jídlo, oblečení, benzin, zábava apod). Zjistí, na čem musí šetřit nebo se musí zamyslet, jak zvýšit svůj příjem. V tomto pomáhá například Česká spořitelna svým klientům. Služba se jmenuje Moje zdravé finance a poskytujeme ji na všech pobočkách České spořitelny. Určitě doporučte synovi návštěvu u nás. Pokud je však syn zadlužen a má problém se splácením, pak doporučuji navštívit Poradnu při finanční tísni www.financnitisen.cz Jedná se o neziskovou společnost, která v tomto oboru bezplatně radí již několik let a jsou specialisté. Česká spořitelna je zakládajícím členem této poradny a poradnu finančně podporuje. Kontakty naleznete na stránkách Poradny.
Dobrý den, co mají lidi dělat, když jim banky nepůjčí a jsou v těžké životní situaci? Máme 3 děti, já už přes rok na podpoře a manžel dostal výpověď. Jsme z vesnice, takže najít práci je tu strašně těžké. Koukali jsme na možnosti u Cetelemu, Cofidisu apodobně ale přijde nám to nebezpečné. Děkuji(Radka)
Foto
Dobrý den Radko, neznám přesně celou Vaší situaci, takže zde jsou návrhy doporučení. - máte již někde nějaké půjčky? Pokud ano, tak předpokládám, že v takové situaci můžete mít problém s jejich splácením. Na nic bych nečekala a co nejdříve bych kontaktovala instituci, u které půjčky máte a řešila bych s nimi Vaši situaci. Některé banky nabízejí svým klientům např. možnost snížení splátek, odkladu splátek, možnost sloučení půjček nebo případně individuální splátkový kalendář. Řešení se hledá snáze, pokud ještě nejste v prodlení se splácením. Např. půjčky od České spořitelny takovou službu klientům nabízejí. -pokud hledáte společnost, která Vám půjčí a při posuzování Vaší schopnosti splácet nepoužívá náhled do úvěrového registru, tak sice krátkodobě Vám to může pomoci, ale z dlouhodobého pohledu Vás to může přivést do ještě větších problémů. Společnosti, které se řídí pravidly zodpovědného úvěrování neposkytnout půjčku klientům, kteří nemají příjem (tj. ve Vaše případě pokud jste bez zaměstnání). Tím chrání nejen sebe, ale i klienty, aby je neuvedly do dluhové pasti. -ve Vaše případě bych určitě na úřadě hledala možnost překlenutí této situace pomocí dávek, ale z dlouhodobého pohledu je určitě nutné najít zdroj příjmu. Pokud není ve Vaší vesnici, tak v okolí, případně i za cenu dojíždění či přestěhování jinde. - je možné i kontaktovat Poradnu při finanční tísni www.financnitisen.cz, pokud máte nějaké dluhu po splatnosti
Dobrý den. Po 15 letech jsem přišel o práci. Z půjčky u banky mi zbývá doplatit 75 980 Kč, které nemám. Co mám dělat?(Milan)
Foto
Dobrý den Milane, nejdříve prověřte svou úvěrovou smlouvu, zda-li neobsahuje i pojištění proti ztrátě zaměstnání, většina bank tento produkt spolu s půjčkou nabízí a vaši situaci by pomohl vyřešit. Určitě doporučuji co nejdříve navštívit banku, u které půjčku máte. Některé banky nabízejí svým klientům možnost odkladu splátek, snížení splátek nebo individuální splátkový kalendář. Určitě nečekejte do doby, až přestanete splácet. Pak se řešení hledá obtížněji. Zkuste určitě i dočasně překlenout situaci alespoň nějakou brigádou, byť za cenu nižšího příjmu. Pokud Vám banka vyjde vstříc a alespoň dočasně sníží splátky, tak by toto mohlo být řešení. Například v České spořitelně u našich půjček tuto možnost klientům nabízíme, pokud do té doby řádně splácejí. Doufám, že této možnosti nebudete muset využít, ale pokud by se Vám situace s dluhu vymkla z rukou, doporučuji Vám se obrátit na Poradnu při finanční tísni. Jedná se o neziskovou společnost, která v tomto oboru bezplatně radí již několik let a jsou specialisté. Česká spořitelna je zakládajícím členem této poradny a poradnu finančně podporuje. Kontakty naleznete na stránkách Poradny (https://www.financnitisen.cz/). Pozor, důrazně Vám nedoporučuji se svěřit do rukou komerční oddlužovací agentury. Ne všechny podnikají seriózně a mohli by tak Vaši situaci ještě zhoršit. Přeji, ať se Vaši situace s dluhy podaří zdárně vyřešit.
Dobrý den, kde si mohu ověřit, že nic nedlužím? Děkuji(Pavla)
Foto
Dobrý den, můžete dotaz vznést na Bankovní registr klientských informací. http://www.kolikmam.cz/sluzby/vypisyzregistru/ Tuto službu poskytují. Zde budou však uvedeny pouze dluhy, které byly do toho registru zapsány.. Pokud si půjčíte u nebankovní společnosti, která bankovní nebo nebankovní registr nepoužívá, tak se to zde bohužel nedozvíte.
Jaké jsou nyní odměny exekutorů? Nevydělávají pořád moc?(Milan)
Foto
Dobrý den Milane, omlouvám se, ale nemám přehled o odměnách exekutorů. Můžete zkusit vznést dotaz na http://www.ekcr.cz/
Mam jeden stary dluh a mam strach, ze se veritel ozve. Kdy je presne dluh promlcen? myslim ze jen vyckava a necha to na posledni chvili. Dik(---)
Foto
Dobrý den, nemyslím si, že je dobrá taktika vyčkávat. Neznám, jaké máte podmínky úvěru, ale časem se samo určitě nic nevyřeší. Doporučuji se obrátit buď přímo na věřitele co nejdříve, případně se obrátit na Poradnu při finanční tísni. Jedná se o neziskovou společnost, která v tomto oboru bezplatně radí již několik let a jsou specialisté. Česká spořitelna je zakládajícím členem této poradny a poradnu finančně podporuje. Kontakty naleznete na stránkách Poradny (https://www.financnitisen.cz/). Pozor, důrazně Vám nedoporučuji se svěřit do rukou komerční oddlužovací agentury. Ne všechny podnikají seriózně a mohli by tak Vaši situaci ještě zhoršit. Přeji, ať se Vaši situace s dluhy podaří zdárně vyřešit.
Dobrý den, čím si vysvětlujete vysoký počet exekucí v ČR?(Kamil)
Foto
Dobrý den Kamile, bohužel nejsem expert na exekuce, pracuji v bance. Ale domnívám se, že velký podíl na exekucích má obecně nezodpovědnost. Jak na straně lidí (včas platím faktury od mobilních operátorů, včas splátky úvěrů, včas zdravotní a sociální pojištění, když dostanu pokutu, tak ji uhradím, ... V případě, že si beru půjčku nebo hypotéku, tak znám své možnosti, vím kolik mohu splácet a alespoň trochu mám připravený plán B, co se stane, když se moje finanční situace změní. Důležité je znám finanční situaci partnera a řešit je společně). Zároveň se jedná o nezodpovědnost na straně poskytovatelů půjček. Ne všechny jsou seriózní, zkoumají bonitu klienta a tak klidně klienta předluží a v případě nesplácení se “zahojí” na exekucích. Proto je třeba mít své záležitosti v pořádku a půjčovat si u seriózních společností.
Dobrý den, bývalý manžel nadělal dluhy a exekutoři přišli do mého domu, kde má trvalé bydliště. Snažila jsem se jim vysvětlit, že tu manžel nebydlí a jeho věci v domě nejsou. Nakonec jsem mu zavolala a slíbil před nimi, že dluhy zaplatí. Bojím se, že se na to vykašle a exekutoři přijdou znovu a zabaví moje věci. Mám nějakou možnost, jak se bránit?(Veronika)
Foto
Dobrý den Veroniko, doporučuji dohodnout se s manželem na změně trvalého bydliště (případně odhlásit manžela z trvalého bydliště na základě ukončeného rozvodového řízení) a dále se obrátit přímo na Exekutorskou komoru. Dnes shodou náhod mají otevřené poradny zdarma pro konzultaci, nebo můžete využít i poradnu on-line (http://ekcr.cz/polozit-dotaz)
Dobrý den, máte nějaké rady, jak se vypořádat s těžkou životní situací? U přítele zjistili závažnou nemoc, kvůli které si musel vzít pracovní neschopnost. Já jsem na mateřské a máme hypotéku, kterou nebudeme schopni splácet. Pojištění bohužel nemáme. Neradi bychom se dostali do nějaké pasti od "půjčkařů", ale co dělat, když není kde brát? Rodina též půjčit nemůže... Děkuji za pomoc.(Mirka)
Foto
Dobrý den Mirko, to je mi líto, že musíte čelit takovéto situaci. Určitě doporučuji co nejdříve navštívit banku, u které hypotéku máte. Některé banky nabízejí svým klientům možnost odkladu splátek, snížení splátek nebo individuální splátkový kalendář. Určitě nečekejte do doby, až přestanete splácet. Pak se řešení hledá obtížněji. Můžete popřemýšlet třeba i o dočasném překlenutí situace - např. že budete nemovitost, na kterou máte hypotéku pronajímat a dočasně si najdete levnější pronájem, než se Vaše situace zlepší. Nebo pokud je to možné na mateřské si najít nějaký přivýdělek, … Ale to všechno záleží na Vašich individuálních okolnostech a možnostech. Přeji Vám, ať se Vám podaří najít východisko z Vaší těžké situace.
Mám dluhy a exekuce, zkusil jsem poradnu, ale tam chtěly za rady 8500 korun. Prý za mě zařídí bankrot. Myslíte, že je to správný postup? Musel bych si na tohle zase půjčit. Děkuji(Petr)
Foto
Dobrý den Petře, radím Vám navštívit Poradnu při finanční tísni www.financnitisen.cz Jedná se o neziskovou společnost, která v tomto oboru bezplatně radí již několik let a jsou specialisté. Česká spořitelna je zakládajícím členem této poradny a poradnu finančně podporuje. Kontakty naleznete na stránkách Poradny. Poradna, kterou jste navštívil, byla zřejmě komerční společnost. Jak jste správně poznal, díky svým podmínkám může situaci klientů ještě zhoršit a ne lidem pomoci. Přeji, ať se Vaši situace s dluhy podaří zdárně vyřešit.
Dobri den. Muj manzel si pucil 5000 korun před dvěma mesici u lichvar.Ted mu vyhrozuju.Co mame delat?(Oksana)
Foto
Dobrý den, Váš manžel je bohužel jeden z mnoha smutných případů klientů, kteří využijí půjčky u takovýchto neseriózních společností. Neznám podmínky smlouvy, nejspíš se společnost domáhá vrácení peněz dle podepsaných podmínek. Každopádně máte možnost se obrátit na Policii ČR. Jinak obecně v oblasti dluhů, pokud budete potřebovat poradit, Vám doporučuji navštívit Poradnu při finanční tísni http://www.financnitisen.cz. Jedná se o neziskovou společnost, která v tomto oboru bezplatně radí již několik let a jsou specialisté. Česká spořitelna je zakládajícím členem této poradny a poradnu finančně podporuje. Kontakty naleznete na stránkách Poradny. Pozor, důrazně Vám nedoporučuji se svěřit do rukou komerční oddlužovací agentury. Ne všechny podnikají seriózně a mohli by tak Vaši situaci ještě zhoršit.
Dobrý den už 4 rokem mám na sebe exekuci, ale nemám přehled o svých dluzích.Nevím co mám zaplaceno,je toho stále víc.Je nějaá evidence,kde to můžu zjistit? (Kamila)
Foto
Dobrý den, kontaktujte svého exekučního správce. Ten by měl mít přehled o Vašich závazcích.
Rozesel jsem se s pritelkyni,za kterou jsem rucil. Mam sanci ruceni zrusit?(ooo)
Foto
Dobrý den, je důležité se domluvit s přítelkyní, že chcete z ručení vystoupit a potom kontaktovat instituci, u které jste si půjčili. Finanční společnost Vaši žádost posoudí.
Dobrý den. Mám dluhy a potřeboval bych poradit. Banka mi nepůjčí, ale před nebankovní půjčkou mě varovala sousedka. Dostala se takto do větších problémů a teď je na ni exekuce. Na koho se mám obrátit?(Milan)
Foto
Dobrý den Milane, poděkujte paní sousedce, dobře Vám poradila. Radím Vám navštívit Poradnu při finanční tísni. http://www.financnitisen.cz Jedná se o neziskovou společnost, která v tomto oboru bezplatně radí již několik let a jsou specialisté. Česká spořitelna je zakládajícím členem této poradny a poradnu finančně podporuje. Kontakty naleznete na stránkách Poradny. Pozor, důrazně Vám nedoporučuji se svěřit do rukou komerční oddlužovací agentury. Ne všechny podnikají seriózně a mohli by tak Vaši situaci ještě zhoršit. Přeji, ať se Vaši situace s dluhy podaří zdárně vyřešit.
Dobrý den, vydělávám hodně nad českým průměrným platem, nicméně nestačí to na koupi nemovitosti, jelikož nedisponuji 6 místnou částkou na účtě a ani jinou nemovitostí, kterou bych mohl prodat. Co byste mi doporučila?(Petr)
Foto
Dobrý den Petře, v dnešní době má opravdu pouze zlomek lidí na to, aby koupil nemovitost v hotovosti. Zkoušel jste žádat o hypotéku případně o úvěr od stavební spořitelny (např. na koupi družstevního bytu)?
zdravím, myslíte, že půjčky u nebankovních společností jsou vždy nebezpčené? Na co si dát při sjednávání půjčky největší pozor?(petr polan)
Foto
Dobrý den Petře, Nerada bych házela všechny nebankovní společnosti do jednoho pytle a tvrdila o nich, že jsou všechny nebezpečné. Co tedy hlavně si hlídat? -podléhá společnost regulaci? Pokud se jedná o banku, je regulována ČNB. Pokud je to splátková či leasingová společnost, zkontrolujte, zda je pod dohledem této asociace. http://www.clfa.cz/index.php?textID=51 Tyto společnosti lze považovat za bezpečné a nejméně rizikové. -zkontrolujte si podmínky, za kterých si půjčujete - zejména RPSN, neřiďte se pouze úrokovou sazbou -prostudujte si smlouvu předem (ze zákona mají poskytovatelé půjček povinnost). Zejména se věnujte podmínkách při splácení a při prodlení se splácením. Pozor na rozhodčí doložky (které již nově nemohou být a jsou tedy neplatné), dále na pokuty a sankce při porušení podmínek. Co všechno se považuje za porušení podmínek. Celkově bych Vám doporučovala vždy žádat o úvěr pouze u těchto regulovaných společností.