Zamiřte co nejdříve na úřad práce

Pokud chcete pobírat podporu v nezaměstnanosti, pak bude nutné vyrazit na úřad práce. Navštivte ho do tří dnů od skončení pracovního poměru, budete plynule poté vedeni v evidenci uchazečů o zaměstnání. Oznamte také skutečnost, že jste na úřadu práce, své
zdravotní pojišťovně. Lidé do 50 let mohou podporu pobírat pět měsíců, osm měsíců lidé od 50 do 55 let a jedenáct měsíců lidé starší 55 let.

V případě, že jste zaměstnanec do 50 let věku, pak první dva měsíce
obdržíte 65 procent průměrného čistého měsíčního výdělku. Příští dva měsíce dostanete 50 procent a ve zbylých měsících nakonec 45 procent vaší průměrné mzdy.

Situace není rozhodně beznadějná, může být dokonce příležitostí. Česko má nejnižší nezaměstnanost v celé EU, firmy poptávají nejvíce pracovních míst v historii země − ekonomice chybí 160 tisíc pracovníků. Uspět mohou především technicky zdatní a kvalifikovaní zaměstnanci. Ztráta práce tak pro vás nemusí být tragédií, ale příležitostí – k lepší, zajímavější a více naplňující práci. Tedy může být způsobem, jak změnit život k lepšímu.

Pokud máte závazky a víte, že je nebudete schopen hradit, kontaktujte ihned věřitele. Pokuste se najít vhodné řešení například prostřednictvím nastavení individuálního splátkového kalendáře.

Na vykrytí tohoto složitého období vám také pomůže finanční rezerva. Důležité je totiž mít vždy zadní vrátka, která vám vytvoří pocit bezpečí a jistoty. Spočítejte si, jaké máte výdaje a vytvořte takovou rezervu, která je alespoň ve výši šesti měsíčních výdajů.

Když se vám rezervu, zvláště v počátku, vytvářet nedaří, pak vám mohou pomoci Peníze na klik od České spořitelny. Jedná se o úvěr, který je navázán na váš bankovní účet, kde splácíte jen načerpanou částku. Splácíte postupně a až si najdete práci či překonáte jinou těžkou životní situaci, pak můžete půjčené peníze doplatit a mít připravenou rezervu na příště.  Sjednejte si ale rezervu včas - pokud nebudete mít zaměstnání, pak vám seriozní instituce nepůjčí.

Sjednání je velmi jednoduché. Nebudete tak nuceni trávit čas řešením složitých bankovních úvěrových produktů a budete se plně moci zaměřit na hledání práce.

Vezměte však na vědomí, že hledání vhodné práce může být i dlouhodobější záležitostí. Až si odpočinete a rozhodnete se pro hledání, využijte svých pracovních návyků. Vstávejte každé ráno a na hledání práce si vynahraďte nejlépe alespoň čtyři hodiny denně. Neprocházejte jen pracovní portály, ale také profesní sociální sítě (například LinkedIn). Vylepšete si životopis a natrénujte odpovědi na nejčastější otázky u pracovního pohovoru. 

Češi jsou v práci nešťastní

V Česku je přibližně 4,5 milionu zaměstnanců. Podle výzkumu agentury LMC je jich ale nespokojených v práci téměř 1,7 milionu! Řada lidí tráví čas v práci, která je nebaví a nic nového jim nepřináší. Rutinní práci přetrpí jen kvůli finanční odměně.
Uvažujete o změně práce? Udělejte si předtím malý průzkum. Podívejte se prostřednictvím pracovních portálů, jaká existuje na pracovním trhu poptávka po vaší kvalifikaci. Reagujte na nabízení pracovní pozice konkurenčních firem a uvidíte, jaký je o vás zájem. Práci se doporučuje měnit až v případě, že máte nabídku od jiné firmy.

Rádi byste se dozvěděli více rad a tipů, jak nenaletět podvodníkům? Čtěte zde.