1. Ženy mají nižší plat

Jestliže jste žena a váš kolega, který má stejné pracovní zařazení se stejným vzděláním a zkušenostmi má na výplatní pásce o několik tisícovek víc, můžete se bránit. Jde o diskriminaci, která je nezákonná.

2. Peníze na ruku

Pokud máte ve smlouvě minimální mzdu a zbytek dostáváte od zaměstnavatele, podle toho »jak se zrovna hýbou kšefty«, je pro vás smlouva nejen nebezpečná, ale především nezákonná. Z minimální mzdy dostanete minimální nemocenskou, mateřskou a pochopitelně i důchod. A stejně jako zaměstnavatel nesete právní zodpovědnost za krácení daně ze závislé činnosti a odvodů na nemocenské, důchodové a zdravotní pojištění.

3. Neproplácení přesčasů

Podle zákoníku práce máte za přesčasy nárok na mzdu a ještě příplatek ve výši nejméně 25 % nebo vám náleží náhradní volno. Takže buď dostanete 125 % své mzdy nebo 100 % mzdy a náhradní volno ve výši odpracovaných přesčasových hodin. Za každou hodinu práce v noci vám pak náleží příplatek ve výši minimálně 20 % průměrného hodinového výdělku. Nemusíte tedy nic takového mít sjednáno přímo v pracovní smlouvě.

4. Práce o víkendech je jako každá jiná

Není. Výše příplatku ke mzdě je nejméně 10 % průměrného výdělku, přičemž je možné sjednat jinou minimální výši a způsob určení příplatku. Pokud je práce v sobotu či neděli zároveň přesčasem, nároky zaměstnance se sčítají – tedy má nárok na mzdu + příplatek za přesčas + příplatek za práci o víkendu.

5. Jestli nepřistoupíte na snížení mzdy, letíte

Zaměstnavatelé dobře vědí, že míst není dost, a tak se snaží výhrůžkami dosáhnout nejrůznějších úspor. Jednají často v rozporu se zákonem. Na jejich výhrůžky proto nepřistupujte, za tvrdou práci vám patří přiměřené (nikoliv podhodnocené) ohodnocení.