Až 25 metrů vysoké borovice, které asi 80 let rostou hned za plotem, obtěžují muže čtvrt století. „Jak rostou, je to stále horší. Nejde sem slunce, a sotva jehličí uklidím, je tu zase,“ postěžoval si senior. Shrabaný odpad vysypává k sousedce na hromadu, která za dva roky dosáhla výšky 1,5 metru.

Sousedce Evě Jurajdové (77), která bydlí ve středních Čechách a dům v Potštejně navštěvuje zřídka, senior několikrát napsal, aby borovice pokácela. Dva stromy, u nichž uznala, že jsou slabé, pokácela. U dalších to odmítá. „Lpí na nich, protože to jsou vzrostlé zdravé stromy,“ řekla její dcera Zuzana Vlčková.

„Chápu, že to jehličí je nepříjemné, ale nemám čas, abych to uklidila. Jezdím tam jednou do měsíce,“ dodala příbuzná majitelky stromů. Navíc nemá chuť vyjít sousedovi vstříc. „Je to úporný děda, který dělá naschvály. Kupodivu je zdatný, když sebrané jehličí zvládl navozit a vysypat před naše vrata,“ vytkla důchodci.

Ke kácení musí být důvod

Padání listí nebo jehličí je přirozený fyziologický projev dřeviny. Pokud to ale přesahuje míru přiměřenou místním poměrům, a výrazně omezuje užívání sousedova pozemku, může se vlastník soudně domáhat nápravy. „Zákon nově umožňuje, pokud prokážete rozumný důvod, domáhat se odstranění vysokých stromů (3m a výš), které rostou u vašeho plotu,“ vysvětluje advokát Roman Moussawi.

Rada OMBUDSMANA: Mgr. Roman Moussawi

Začněte dopisem

 „Doporučuji co nejobsáhleji vypsat veškeré obtěžování, které stromy přinášejí – stínění, nemožnost pěstování z důvodu padání jehličí, pravidelné uklízení atd. a vyzvat sousedku k nápravě,“ radí Moussawi. „Navíc bych přidal upozornění, že v rozporu s ustanovením § 1017 nového občanského zákoníku stojí vzrostlý strom v bezprostřední blízkosti plotu,“ dodává. A pokud ani dopis nepřiměje sousedku k nápravě, nezbude než se s žalobou obrátit na soud. „Soud pak v daném případě rozhodne, zda strom obtěžuje nad přiměřenou míru a zakáže majitelce stromu obtěžovat souseda. Té by pak v daném případě asi nezbylo, než strom pokácet,“ vysvětluje Moussawi.

Spadané jehličí patří majiteli pozemku!

S tím, že naváží jehličí před vrata sousedky, by mohl mít pan Vanický problém.

I když má pocit, že je v právu, sousedka by ho za to mohla žalovat. Spadané jehličí totiž patří majiteli pozemku, na který spadlo, nikoli tedy majiteli stromu! „Nová úprava z jehličí udělala majetek pana Vanického, a pokud jí to skutečně navozil před vrata, tak nejedná v souladu s právními předpisy. Z hlediska práva je to totiž stejné, jako by tam nanosil jehličí ze svých stromů nebo třeba z lesa,“ vysvětluje záludnost zákona advokát Roman Moussawi. „Kdyby to dělal opakovaně, tak by připadala v úvahu skutečně i žaloba, aby se zdržel svého jednání,“ doplnil advokát.

Sousedka a majitelka borovic by mohla podat žalobu na náhradu škody. „Pokud by si například nechala za 500 Kč navozené jehličí odvozit, aby jí před vraty nevadilo, tak by danou částku měla právo požadovat po panu Vanickém, a to z titulu náhrady škody. V případném sporu u soudu by pak s největší pravděpodobností byla úspěšná,“ říká advokát Moussawi. Naopak, s žalobou na jehličí, které pan Vanický hází přes plot, by ale sousedka asi neuspěla.

Jste v podobné situaci?

* Zkuste se se sousedem nejdřív domluvit »po dobrém«. Vysvětlete mu, co a proč vám vadí a jaké navrhujete změny.

* Nezabralo to? Napište mu dopis, kde podrobně vypíšete, čím a jak vás obtěžuje a navrhněte řešení.

* Ani tohle nevyšlo? Tak vám nezbude, než si najít právníka, který za vás podá žalobu k soudu. Připravte se ale na to, že jeho zastupování nebude levné. Můžete počítat s tím, že vás spor se sousedem vyjde desítky tisíc korun.

VÝZVA! PIŠTE NÁM SVÉ PŘÍBĚHY

Napište nám na adresu ombudsman@ blesk.cz nebo na adresu:

Blesk OMBUDSMAN, Komunardů 42, 170 00, Praha 7

Podmínkou pomoci od OMBUDSMANA BLESKU je zveřejnění vašeho příběhu a fotografie v deníku Blesk i na Blesk.cz a přístup k dokumentům potřebným k řešení problémů.

O výběru příběhu pro řešení OMBUDSMANEM BLESKU rozhoduje redakce!