Proč je důležitá?

Vláknina je pro organismus člověka nesmírně důležitá zejména proto, že urychluje pohyb střev a pomáhá je čistit, a proto bychom ji měli v určitém množství zahrnout do našeho jídelníčku. Z mnoha statistik je evidentní, že lidé většinou konzumují nedostatečné množství tohoto důležitého prvku a proto je nutné na tom začít pracovat a jídelníček o něj doplnit. Vláknina by měla být součástí každé diety, proto nelze postavit dietu pouze na vláknině, ale jen ji o tento prvek ve vyšší míře obohatit.

Jaké jsou její pozitiva pro náš organismus? 

Pozitivním zdravotním přínosem vlákniny je snížení rizika zácpy, nádorových onemocnění střev, předcházení srdečně-cévních onemocnění. Dále snižuje cholesterol, reguluje hladinu inzulinu v těle a detoxikuje organismus od škodlivých látek.

Je také důležitá pro růst bakterií střevní mikroflóry, které vyrábějí další vitamíny jako biotin, kyselinu listovou nebo vitamín K.

Může být pro náš organismus i škodlivá?

Pokud ji konzumujeme ve větší míře než je denní doporučený příjem, tak může způsobovat plynatost, křeče, průjem či nadýmání. Proto je potřeba ji

Jaký je potřebný denní příjem vlákniny?

Denně bychom měli přijmout v průměru asi 20 – 30 g vlákniny u dospělého člověka.

Autor: 

Kde ji najdeme?

Nejvhodnějšími zdroji jsou celozrnné pečivo, zelenina a ovoce a to nejlépe v syrovém stavu, dále otrubách, obilninách, semínkách a bramborách.

Jaké druhy vlákniny známe?

Nerozpustnou – sem patří např. celulóza. Najdeme ji v obilovinách, otrubách, ovoci a zelenině. Příznivě ovlivňuje vstřebávání a trávení, působí proti zácpě.

Rozpustnou – sem patří např. pektin. Najdeme ji v ovoci, obilovinách a luštěninách. Snižuje hladinu cholesterolu, zpomaluje vstřebávání sacharidů.

Lze tedy díky vláknině zhubnout?

Pokud budeme v dostatečné míře konzumovat vlákninu, může nám pomoci při hubnutí a zachování hmotnosti. Tím, že rozpustná vláknina nabývá na objemu, budeme se cítit sytí a nebudeme mít tolik hlad. Díky tomu, že urychluje pohyb střev, zamezí tak vstřebávání tuků a cukrů.

Autor: 

Podívejte se kolik vlákniny je obsaženo v běžné potravě

Potravina                                            Vláknina (g/100 g)

Pšeničné otruby                                  45

Lněné semínko                                    38

Pšeničné klíčky                                    18

Sója                                                      18

Fazole                                                  15

Křehký chléb                                       6–19

Sušené fíky                                          12

Celozrnné pečivo                               8–10

Ovesné vločky                                    7

Rybíz                                                    6

Hrášek                                                 5

Maliny                                                 5

Rýže natural                                       4

Pšeničná mouka hrubá                    4

Corn flakes                                         4

Fazolky, kapusta                                3

Bílý chléb                                            3

Brokolice                                             3

Mrkev                                                  3

Zelí                                                       3

Banány                                                3

Květák                                                 2

Jablka                                                  2

Pomeranče                                         2

Brambory                                           2

Bílá rýže                                              1

Připravila Dieta v krabičce