ONLINE CHAT
Dobry den, chtela bych se zeptat na dalsi alternativy antikoncepce,je mi 22 let a beru ji od 16ti. Jake jsou dalsi moznosti,krome klasickych tj. kondom a teliska?dekuji(tereza)
Foto
Pokud pomineme hormonální tablety, kondom a nitroděložní tělíska, dále j možnostvaginálního kroužku, hormonálních náplastí a potom bariérové metody, tedy pesar nebo spermicidní krém.
Dobry den pani doktorko, minuly tyden jsem si nechala zavest hormonalni spiralu Mirena. Nekrvacim, ani nemam primo bolesti, ale citim takovy tlacivy pocit. Odstoupi to nebo se s tim musim naucit zit? Dekuji.(Marcela)
Foto
Tlaky v podbřišku ustoupí během několika týdnů.
Dobrý den, používám již 12. rokem antikoncepci Mirena. Opravdu není na závadu, že se při ní nemenstruuje? (Mirka)
Foto
Určitě to není na závadu. Menstruace nepředstavuje pro organizmus ženy žádný zdravotní přínos
Dobrý den.Dle gynekologického nálezu mám cystu na jednom z vaječníků o velikosti 3cm.Jak se mám dále rozhodnout.Nebyl by lepší co nejbližší zákrok s odstraněním vaječníků?Před sedmi lety mě byla odstraněna děloha.Je možné provést operaci laparoskopií nebo jen řezem?Děkuji Jana(Jannina)
Foto
Pokud nemáte subjektivní potíže, např. bolesti v podbřišku, tak bych s operačním řešením počkala. Obvykle se operačně řeší cysty velikosti 5 cm a více. Cysta na vaječnících se obvykle řeší laparoskopickou cestou.
jeste jednou, pani doktorka o porodech doma neví vubec nic(Čačajová Katarína)
Foto
myslím, že jsem viděla více matek po domácích porodech, než si vy umít vůbec představit.
Dobrý den paní doktorko, před 4 lety mi byl odstraněn polyp v děloze a letos mi gynekolog sdělil při preventivní prohlídce, že mám "malý myom". Čeká mě v budoucnosti znovu odstranění myomu ? Mám být v klidu a stačí jen pravidelné kontroly gynekologem ? Co vše může myom způsobovat ( jaké potíže ) ? Děkuji za odpověď. (Marci)
Foto
Myom je svalový uzel. Potíže nemusí dělat žádné a stačí jej jen sledovat ultrazvuke, jestli nekontrolovaně neroste. Potíže závisí na velikosti a uložení myomu. Pokud bude myom malý, příznivě uložený a nebude vám působit obtíže (např. krvácení z dělohy), pak operace zcela jist nebude nutná.
Četla jsem o nové metodě, která pomáhá s únikem moči pomocí nějaké malé pásky. Bolí to zavedení pásky hodně? A kolik to stojí?(Drahuše)
Foto
Páskfa se zavádí v celkové anestezii
Zdravím,mám dotaz a nejsem s tímto problémem jediná!Proč mě gynekologické vyšetření zrcadly bolí včetně cytologie a to i zrcadly na jedno použití?Nesmírně mě toto vyšetření traumatizuje a proto ho neustále odkládám. zajímá mě, zda neexistuje nějaký přípravek na místní znecitlivění. Měla jsem dva porody. Děkuji za odpověď.(Šárka)
Foto
Pokud jste 2x rodila, měěla by být pochva dostatečně prostorná i pro zavedení vaginálních zrcadel. Domluvte se s vaším gnekologem, aby zvolil menší velikost a vydatně aplikoval na zrcadla gel.
Dobrý den paní doktorko, za jak dlouho je poznat případné těhotenství po oplodnění? Lze to pomocí testu zjistit ještě před plánovanou menstruací? Děkuji(Hedvika)
Foto
Před plánovanou menstruací to nelze zjisti. Nejcitlivější testy odhalí těhotenství - v době očekávné menstruace, příp. několik dnů po vynechání mentruaceš
Dobry den.Jsem po LAHV,nechala jsem si odstranit i vajecniky.Je mi 49 a chtela bych pro sebe co nejlepsi HST.Par mesicu jsem brala Livial,ted zkousim Angeliq.Chci .Zatim mi nikdo neporadil ani gyn.Dekuji za info.Jana(Jana.vacka@seznam.cz)
Foto
Oba uvedené preparáty jsou dobré. Snášení hormonální substituce je velmi individuální. Musíte zvolit,co vám osobně nejvíce vyhovuje
Dobry den, uzivam 9 mesicu Vasocardin a jiz 16 let Euthyrox. S manzelem se pokousime o miminko (je mi 30 let). Kyselinu listovou jim 9 mesicu denne. Mam strach, zda se nam podari otehotnet a zda nemaji tyto leky vliv na plod. Dekuji.(Linda)
Foto
Tyto léky je možné brát i v průběhu těhotenství bez nežádoucího efektu na plod
Dobrý den paní doktorko, chci se zeptat na můj problém. S manželem se pokoušíme o miminko, ale poslední dobou po styku (a ejakulaci), druhý den někdy i třetí den velice špiním. Mám strach, zda to není něco s čípkem. Je pravda, že když máme styk delší dobu, cítím bolest, trochu řezání. Děkuji za odpověď.(Viktorie)
Foto
Může se jednat o erozi na čípku, požádejte svého gynekologa o provedení kolposkopie.
Dobrý den, je mi 41 let, mám po dvou porodech a další dítě již neplánujeme. Mladšímu dítěti je 1,5 rokú. Jakou by jste i doporučila antikoncepci? Tělísko nechci. S ničím kromě alergické rýmy na niž beru Xyzal se neléčím. Děkuji Pavla(Pavla)
Foto
Jistě nějkaý preparát s velmi nízkou hladinou ethinylestradiolu (15-20 mg) nebo vaginální kroužek
Dobrý den, mám stresovou inkontinenci, cvičení mi nepomohlo a tak nyní někdy nastane malý únik moči nečekaně během dne. Lze tento stav odléčit páskou, která se zavádí a ten den se také odchází z nemocnice? Děkuji za odpověd. Míla(milabnuch)
Foto
Vhodnou operační léčbu vám doporučí urogynekolog po předchozím kompletním urogynekologickém vyšetření. Páska je jistě jednou z variant.
Dobrý den, je mi 50 let, mám myom 5 cm velký a 2 roky již nemám menstruaci. Může se myom v tomto případě neustále zvětšovat, byla mi totiž doporučena operace- totální hysterektomie. Ale žádné potíže nepociťuji. Děkuji za odpověď.(Diana)
Foto
Pokud již 2 ROKY nemenstruujete, tak by se určitě zvětšovat neměl. Pokud neroste a nemáte obtíže, operace není nezbtná. Pokud dochází k narůstání objemu myomu i přesto, že jste v menopauze, pak je to jistě důvod k odstranění a histologickému vyšetření.
Dobrý den, bude mi 45 let, a mám stále návaly horka, bušení srdce, náladavost, mohlo by se v tomto věku již jednat o počínající přechod. Má matka jej měla již v 43 letech. Může proti těmto problémům pomoct tělísko místo horm. antikoncepce, kterou špatně snáším. Děkuji. (VěraR.)
Foto
Může se jednat o počínající přechod, to záleží na hladině estrogenů. Tělísko vám nepomůže, to žádné estrogeny neobsahuje.
Dobrý den, jsem po porodu, kojím a má antikoncepci Torri při jejím užívání mám menstruaci cca 10 dní pak týden pauzu a pak zase nastupuje menstruace.Dá se s tím něco dělat? Děkuji za odpověď(Karin)
Foto
Při užívání čistě gestagenní antikoncepce je poměrně časté krvácení mimo cyklus. Je zřejmé, že pro vás tato forma antikoncepce není vhodná
Dobrý den, s manželem se pokoušíme už 2. rokem o miminko. Mně byla zjištěna alergie na sperma a manžel má málo spermií. Jsme objednány do CARu, oba dva nemáme rádi styk s kondomem, je to opravdu nutné, nestačí přerušovaný styk? Děkuji S pozdravem M.J.(Marta.J.)
Foto
Poku mát prokázaány protilátky proti spermiím partnera, je nutné dodržovat chráněný styk kvůli imunizaci.
Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych se zeptat, jak poznám, jestli jsem již v menopauze. Je mi 46 let, před třemi roky jsem prodělala hysterektomii, takže podle menstruace to poznat nemohu. Klasicky popisované příznaky - jakoby - mám, ale ne přesně - nemám v pravém smyslu návaly, ale v podstatě se potím téměř neustále, hlavně v obličeji. Nadváhu nemám, sportuji.. Dva roky užívám Letrox 50 mg, výsledky jsou v pořádku. Nevím, čemu přičíst to nepříjemné pocení, kdy mám úplně morké vlasy, ačkoli mi vlastně ani není horko. O co se prosím může jednat? Děkuji za Vaši odpověď. (Petra)
Foto
Poznat se to dá podle hladin hormonů, které vám může vyšetřit váš gynekolog. Ten vám potom také doporučí vhodnou substituční léčbu.
dobrý den, poraďte mi prosím co si koupit v lékárně na svědění povrchu "pipky"(věrča)
Foto
Zkuste antimykotickou mast,např. Canesten nebo Myfungar apod.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když je manžel po rakovině varlat a obě mu byla odebrána, není možnost otěhotnět př. cestou, že?? Děkuji předem za Vaši odpověď a přeji hezký den.(Alena)
Foto
Ne.
Mám strach, že začínám trpět únikem moči. Občas prostě nestihnu doběhnout na záchod... Na koho se mám se svým problémem obrátit? A jak vlastně takové vyšetření probíhá? Stydím se a je mi trapně, jen na to pomyslím.(Simona)
Foto
Není důvod se stydět, je to problém velmi častý a rozšířený. Požádejte svého gynekologa, ať vás pošle na urogynekologické vyšetření. Některé formy inkontinence se dají řešit i medikamenty
Dobrý den, jsem ve 22 týdnu těhotenství a velmi mě trápí křečové žíly na stydkých pyscích. Může to mít negativní vliv na porod a jaká je šance, že se po porodu žíly zmizí? Děkuji za odpověď.(Marta)
Foto
Záleží na velikosti křečoých žil, ale obvykle i četné a velké křečové žíly nebývají překážkou vaginálního porodu. Po porodu, až se sníží tlak v pánvi a zlepší se žilní návrt z dolní poloviny těla, dojde k vymizení nebo alespoň výraznému ústupu i křečových žil
Dobrý den, paní lékařko. Je normální že i má devítiletá dcera trpí inkontinencí? Hlavně při sportu, když běhá nebo skáče přes švihadlo..svěřila se mi že pak má mokré kalhotky,tak si nosí náhradní na převlečení..nepřijde mi to běžné u dětí,tak se raději ptám.Mám s ní zajít na vyšetření? Děkuji,(Olbrachtová)
Foto
Myslím, že byste sní určitě měla zajít na vyšetření
Dobrý den, mé mamince je 85 a stěžuje si, že ji "padá" děloha. Odmítá jít k doktorovi, že se to prý stejně nedá léčit. Je to pravda? Děkuji za odpověď.(Renata)
Foto
Řešení je operační nebo zavedení pesaru (kroužku) do pochvy, který dělohu jakoby "podepře". Ale bez lékařské kontroly to určitě nepůjde
Dobrý den, jaký je Váš názor na antikoncepci ve formě podkožního implantátu? Bylo mi řečeno, že je jeho užívání už na ústupu, zvažuji ho, protože - upřímně - občas na prášek zapomenu. Navíc se mi docela líbí představa, že bych byla tři roky (či déle) bez menstruace...(Olga H.)
Foto
Podkožní implantát nejsou v ČR registrovány k prodeji. Pokud zapomínáte, je na místě zaveení nitroděložního tělíska na 3 nebo 5 let, což je možní i u nerodivších žen. Další variantou je vaginální kroužek, který se vyměňuje 1x za 3 týdny
Měla bych dotaz, zda je v dnešní době víc rizikového těhotenství než bylo dříve. Jestli ano, čím je to ovlivněno? Děkuji(Zdena B.)
Foto
Je otázkou, co myslíte časovým určením "dříve"? Jestli myslíte před 10, 20 lety nebo před 100, 200 lety? Je pravdou, že v dnešní době rodí více žen po 30. roce věku, se závažnými základními onemocněními (např, cukrovkou, hypertenzí, epilepsií, lupusem apod.), ženy po transplantacích orgánů nebo po závažných úrazech či operacích a to samozřejmě představuje pro těhotenství a porod určitá rizika. Dále s rozvojem umělého oplodnění rodí více žen s vícečetným těhotenstvím.
Dobrý den, paní doktorka - má gynekoložka tvrdí, že není nutné měnit po určité době značku/typ HA (prášky) - je to pravda? Dítě neplánuji, ale přemýšlím spíš nad svým zdravím.(Růžena)
Foto
Gynekoložka má pravdu, pokud pravidelně menstruujete, nekrvácíte mimo cyklus a neprojevují se na vás nějaké jiné nepříznivé účinky, není důvod preparát měnit.
Bude mi padesát let. Když se hodně směju nebo kašlu, tak si občas "ucvrnknu". Je možné to řešit bez pomoci lékaře? A pokud ne, tak na koho se mám obrátit? Na praktického lékaře nebo gynekologa?(Renáta)
Foto
Bez lékaře je na místě posilování svalů dna pánevního. Efekt se projeví ale až za několik měsíců pravidelnéh cvičení, ptoro vytrvejte. Efektivním řešením je operační urogynekologický zákrok, na který vás může odeslat váš gnekolog
Dobrý den, jak rychle můžu otěhotnět poté, co vysadím antikoncepci, kterou beru už více než 10 let? Děkuji za odpověď.(Petra Hovorková)
Foto
Je to velmi individuální, můžete otěhotněn za měsíc nebo neotěhotnět ani za rok.
Dobrý den, mám velmi silnou a bolestivou menstruaci. Lékař mi řekl, že podle příznaků mám adenomyózu a že jedinou možnou "léčbou" je odstranění dělohy. Jelikož je mi 40 let, připadá mi to velmi brzy. Opravdu není možná jiná léčba? Ani jsem nebyla na žádném vyšetření ... Pouze loni v létě jsem byla na kyretáži, kde bylo vše v pořádku. Děkuji za odpověď(Dagmar)
Foto
Na trhu je preparát Esmya, který poměrně efektivně pomáhá v léčbě děložních myomů a adenomyozy. Zkuste se o tom poradit se svým gynekologem.
Dobrý den paní doktorko, 8 měsíců se s manželem snažíme o dítě, bohužel stále neúspěšně. Nikdy jsem neměla žádné gynekologické problémy, jen klasicky brala několik let antikoncepci. Menstruace je pravidelná, jen trochu slabší. Měla byste pro nás nějaká doporučení? Co říkáte na braní vitamínových přípravků pro podporu početí? Děkuji za odpověď(Dana Marie)
Foto
8 měsíců je poměrně krátká doba, i když vám to tak možná nepřipadá. Z vitamínů se doporučuje zejména kyselina listová a vitamín E.
Dobrý den, již 10 let užívám Depo-proveru, bez problémů. Lékařka mi sdělila, že již ji užívat nemám. Ráda bych věděla, když ji vysadím, zda nezačnu opět menstruovat, je mi 51 let. Děkuji(Ditka)
Foto
Myslím, že je to málo pravděpodobné. Záleží na hladinách hormonů.
Dobrý den, porodníci urputně bojují proti domácím porodům. Nenapadlo nikoho, že by problém mohl být na jejich straně? Že to ženy dělají proto, že je v nemocnicích něco špatně? Že v mnoha případech jde o otřesný zážitek, který nemá s přirozeným porodem nic společného? Přitom by stačilo jen změnit přístup. (Eva__)
Foto
Myslím, že se v poseldních leteh již mnohé změnilo. Také na internetových diskuzích se v drtivé většině objevují kladná hodnocení, jak prostředí, tak přístupu zdravotníků.
Dobrý den, jak postupovat, kdybych se chtěla prihlásit na vysetrení mamografem. Je možné chodit na vysetreni preventivně a jak casto? Jak je to s uhradami - hradí preventivni vysetreni pojistovna i mladym zenám? Předem dekuji za odpoved(marta)
Foto
Pojišťovna hradí mamografický screening zdravým ženám bez rodinné zátěže od 45 let 1x za 2 roky. Jako samoplátce můžete absolvovat mamografické vyšeření již dříve, některé zdravotní pojišťovny hradí mamografii již od 40 let.
Dobrý den paní doktorko, rodit doma, ano či ne? (monika)
Foto
Ne.