ONLINE CHAT
Před udělením střídavé péče - nemělo by se vzít v úvahu, jak se bude otec skutečně starat o dítě? Např. jestli je schopen vyzvednout v určeném čase dítě z družiny, jestli umí uvařit, vyprat, psal někdy s dítětem úkoly - nebo bude delegovat péči na svoji milenku nebo rodiče, a dítě bude vídat po večerech? Hodně otců nemá ani páru, co každodenní péče o dítě obnáší, přišel večer z práce domů a čekal večeři, dítě už bylo dávno ze školy doma, napsané úkoly, najezené atd. Většinou je to matka, která byla s dítětem na mateřské, každodenně se o něho starala v rámci druhé směny po práci a teď má uvěřit, že se o dítě bude starat nějaká cizí paní a to ještě ochotně? Případně manžel, že se stane hospodyňkou? (Jana V.)
Foto
Rozhodně ano. Je velmi důležité aby tato reálná úskalí sám otec zvážil. Jedná se o jeho dítě, ne o dítě jeho nové partnerky a on je ten, kdo by měl o dítě primárně aktivně pečovat. Pokud není ochoten nebo schopen, neměl by žádat o střídavou péči. Znám ale i rodinu, kde se rozpadem manželství otec začal aktivně mnohem více starat a pečovat o děti a konečně došlo k navázání pevnějšího pouta mezi nimi.
Dobrý den, paní ředitelko, stále se hovoří o stejných právech žen a mužů v výchově dítěte, pakliže rodiče nejsou schopni udržet vztah. Jeví se mi, že právě ti, kteří jsou typem výchovy jednoznačně nejvíce dotčeni, tj. děti, zůstávají stranou zájmu. Kdy se nadějeme studie, jak to vidí děti a zda děti, které jsou nuceny dětství prožít s batohem na zádech, budou mít samy zájem b budoucnu rodiny zakládat? Řadou dětí je vnímáno, že střídavá péče není především spravedlivá z jejich pohledu, jestliže chtějí mít pevné sociální vazby a zázemí, když rodiče z trucu bydlí jeden každý na jednom konci republiky. (AnnaM)
Foto
Stejná práva rodičů jsou pouze jeden úhel pohledu. Problematika péče je komplexní záležitost, kterou mají soudy řešit ze všech úhlů pohledu a konkrétní situace v rodinách, tedy zohledňovat místo bydliště, vztah matky a otce k dítěti, individuální potřeby dítěte, zdravotní stav atd.
Dobrý den, jsem učitelka ZŠ. Se střídavou péčí nesouhlasím za předpokladu, že se stěhuje školou povinné dítě. Každá škola, každý učitel má jinou formu výuky, jiný časový rozvrh učiva. Nejen že ztrácí kamarády, hlavně neví, jak a kde se co učit. Ať se ti rozhádaní rodiče zkusí vžít do dětské duše. Proč se řeší stěhování dětí, proč zákonodárci neřeší stěhování rodičů. Možná by potom rodiče byli svolnější k rozumné dohodě. (Hanka)
Foto
Pokud je to reálně možné, je stěhování rodičů a dítě na stejném místě ideální varianta.
Paní ředitelko, vaše společnost Gender Studies je skutečně poplatná názvu a věnuje se lidem obou pohlaví stejnou měrou? Pokud ano, tak i Vám musí být zřejmé, že v opatrovnických věcech v ČR dochází k diskriminaci (dle pohlaví). Že v případech, kdy jsou obarodiče kvalitní, může být otec sebekvalitnější, ale pokud matka nechce přistoupit na spravedlivé a rovné postavení obou rodičů, tak zpravidla toho otec nedosáhne a nikdo mu nepomůže. Jste si toho vědoma? Můžete to ze své pozice potvrdit? Děkuji.(Michal24)
Foto
Někteří otcové jsou skutečně znevýhodněni rozhodnutími soudu, která mohou být ovlivněna předsudky o horší kvalitě otcovské péče o děti. Na druhou stranu realitou je, že muži mnohem méně žádají o svěření dítěte do péče a pakliže zájem mají, je soudy zohledňován. Muži obecně pečují o děti v mnohem menší míře než ženy i ve fungujících vztazích. Řešením je rovnoměrnější a spravedlivější rozdělení péče již od narození dětí.
Dobrý den, bývalý manžel je velmi mstivý, přestože nás opustil, nenávidí mě a nekomunikuje se mnou. Říká, že děti (4 a 7 let) má rád a já připouštím, že je skutečně schopný se jim jednou za 14 dnů o víkendu pár hodin věnovat. Bydlíme od sebe 50km, děti jsou v mé péči. Myslím, že na děti v tomto věku by střídavá péče měla katastrofický dopad a obávám se, že by byl jejich otec schopný o ni usilovat pouze proto, aby mě dál ničil bez ohledu na to, co by pro ně bylo nejlepší. Peníze na znalecké posudky různých odborníků nemám, ani energii to od nich získávat. On naopak se v soudech vyžívá a je výborný řečník. Otázka: má v tomto případě otec reálnou šanci na úspěch? Děkuji.(Radka)
Foto
Váš manžel bohužel reálnou šanci získat střídavou péči má. Střídavá péče by neměla být používaná jako zbraň proti partnerovi.
dobrý den, je střídavá péče vhodná pro pěti leté dítě které ze svým otcem nikdy nežilo, od narození žil pouze semnou a dodržovali jsem návštěvy stanovené soudem(víkend 1x za14 dní a středa odpoledne) Syn již tak návštěvy otce nenese dobře a proto se bojíme rozšíření, které by syn jen s těží pochopil proč musí naráz od maminky pryc, prosím o radu. Petra(Petra)
Foto
To případ, který se často vyskytuje. Je problemtické, že by střídavá péče měla být nařízena v rodinách, kde otec dosud vůbec nepečoval, či byl nepřítomný.
VZKAZ jsem starší žena a mohu říci,že při dobré vůli rodičů střídavá péče může dobře fungovat a děti na tom jenom vydělají.Mám pocit,že hlavně maminky se mstí svým partnerům a to je špatně.Děti nemůžou za to,že manželství nevyšlo.(EvaEva)
Foto
Souhlasím, že střídavá péče může fungovat dobře. A je i pravdou, že asi v některých případech jeden z rodičů využívá tuto péči jako mstu partnerovi, což není v pořádku.
Hovořili jste s dětmi, které tuto střídavou péči již prošly několik let? Mohu porovnávat mám již 16 leté vnuky a dopad střídavé péče je hrozný a zanechá problémy. Děti neví koho mají poslouchat a v učení není řád, každý z rodičů učí podle svého vzdělání. (Jindra Vávrová)
Foto
Důležitá je vzájemná komunikace rodičů a komunikace rodičů s dětmi. V této společnosti postrádáme i větší společenskou diskusi o péči a výchově dětí. Není to jen otázka při střídavé péči, ale i v kompletních rodinách.
Dobrý den, můžete mi prosím sdělit, zda se střídavou péčí musí souhlasit oba rodiče nebo se pouze musí přizpůsobit rozhodnutí soudu? A bude se také přihlížet názorům dětí?(Květoslava Vlachová)
Foto
Rozhodnutí soudu je závazné pro oba rodiče.
Dobrý den, co říkáte na střídavou péči, když rodiče od sebe bydlí například 100 km? Myslíte si, že i přesto by soud rozhodl pro střídavou péči? Co škola, trvalé bydliště a jiné podobné záležitosti? Přijde mi to jako naprostá blbost. Dítě to podle mého názoru zničí. Nebude mít zázemí ani kamarády. Myslím, že sám soudce a rodiče, kteří to preferují by si měli vyzkoušet jaké to je pracovat a bydlet každý týden v jiném městě a neustále cestovat s batůžkem. (Jan Koula)
Foto
S vaším názorem souhlasíme, geografická vzdálenost je věc, ke které by měl soud přihlížet. Oba rodiče mají myslet na zájmy dítěte a chtít pro něj to nejlepší, záleží na individuální situaci.
Není toto pro dítě stres!Pro matku také?Většinou mají otcové lepší finance, dítěti kupují vše, máma na to nemá,.Střídání škol není také dobře.(Liba Skleničková)
Foto
Situace určitě není ideální pro nikoho, ale dá se zvládnout a děti mohou získávat kontaktem s oběma rodiči. Střídání školy je určitě kompolikací navíc. Důležitá je komunikace s dítětem a mezi partnery.
Dobrý den, copak lze hodnotit péči o dítě z pohledu rovných příležitostí jako v případě práce? Je přece zřejmé, že matky jsou stvořeny k péči o děti a otcové především k obživě rodiny. Proč tedy neakceptovat přírodu a neponechat péči o děti maminkám a tatínkům ponechat funkce v práci a výchovu v době, kdy budou mít potřebu vychovávat, a všichni si to tak užijí?(HelaHela)
Foto
Práce a péče jsou v současné době spojené nádoby. Distribuce péče má přímý vliv na rovnost na trhu práce. V české společnosti jsou rodiny závislé na dvojím příjmu. Je jen velmi málo mužů, kteří reálně uživí rodinu, většina žen se významně podílí na rodinném rozpočtu. Pokud jsou rodiny, kde fungují tak, že muž je živitel a žena je v domácnosti, a všem situace vyhovuje, tak je to v pořádku, ale pozor, žena asi nebude zajištěná dostatečně na stáří a v důchodu, pakliže se rodina rozpadne.
Dobrý den, co mám dělat, když nechci, aby syn - 6 let - byl ve střídavé péči u otce. Syn není moc průbojný a bývalý manžel ho nutí do všeho, o čem si myslí, že by kluk měl umět. Po víkendech u něj se mi vrací dost rozhozený... Díky( Michaela)
Foto
Dobrý den, s tímto nic moc dělat nemůžete. Snažte se komunikovat s otcem více a vysvětlovat mu svůj postoj k založení dítěte. Držíme palce!
Zdravím, jaké jsou zvyklosti v cizině. Nemyslím v USA, ale ve státech kolem nás. Je rozdíl ve svěřování dětí ve státech bývalé východní a západní evropy? A kde si myslíte, že se vzala ta představa, že dítěti je nejlépe s matkou? Díky(Milan z Pardubic)
Foto
Je to dáno asi nejspíše tím, že ženy jsou po staletí primárními pečovatelkami o děti, buď jako chůvy nebo přímo matky. Z toho se asi názor odvíjí. Prostě je to činnost, kterou dělají především ženy, zejména v současné české společnosti. Není žádná objektivní překážka, proč by nemohli stejně dobře pečovat o děti i muži. Přesná ztahraniční data nemáme v tuto chvíli k dispozici, kontaktujte nás na webových stránkách www.genderstudies.cz, pošleme Vám podrobnější informace, či Vás odkážeme na relevantní data.
Dobrý den, myslíte si, že soudy budou nyní více dávat děti do péče otcům třeba i proto, že otcové většinou více vydělávají? Je v tom tenhel důvod? Díky (Nikola)
Foto
Ano, myslím, že ano, soudy budou více svěřovat děti do střídavé péče. Důvod ale netkví v tom, že otcové více vydělávají.
Dobrý den, jeden dotaz od mužské poloviny. Nebudu tady tvrdit že všichni tátové jsou dokonalost sama atd. Ale je mi špatně z matek, které nechtějí střídavku pouze proto že se mstí otcům a nechtějí přijít o alimenty. Podle mého názoru dítě potřebuje oba rodiče a pokud jsou oba schopní výchovy a bydlí kousek od sebe, měla by být střídavka na prvním místě. Jinak dítě ztratí s jedním z rodičů kontakt. Samozřejmě je mnoho pro a mnoho proti, jen sem chtěl vyjádřit svůj názor.(Marek Hraboš)
Foto
Dítě by nemělo v žádném případě být nástrojem pomsty ani jednoho z rodičů. Je i mnoho otců, kteří střídavou péči využívají proti ženám. Kdyby byly dodrženy podmínky, které zmiňujete, je střídavá péče pro dítě samozřejmě nejlepší.
Nemám dotaz, ale už mnoho let uvažuji o tom, proč se musí po rozvodu stěhovat děti. Proč neudělat střídavou péči pro rodiče, kteří rozvod rozhodli aby se oni střídali v bytě, kde mají děti trvalý domov. Myslím, že by nejen ubylo rozvodů, ale děti by nebyly traumatizované z neustálého stěhování ve stresu, jestli něco nezapomněly v druhém domově.... Znám pár, který toto praktikoval 10 let od rozvodu !!!! Děti byly doma a rodiče se po týdnu v bytě jen prostřídali. (Dagmar Malinová)
Foto
Dobrý den, také znám takový pár. Je to samozřejmě situace ideální pro dítě. Je to reálně možné, když se rodiče na tomto dohodnou, a vztah mezi nimi není fatálně narušen, k čemuž často rozvodem či rozchodem dochází.
Dobry den, ako by fungovala striedava pece v pripade, ze jeden z rodicov pracuje v zahranici a do Cech lieta len raz za 14 dni? Rozhodol by sud v tomto pripade vobec o stiedavej peci alebo by dieta zostalo u matky v Cechach, kde sa narodilo a kde od narodenia zije?(Mochtakova Andrea)
Foto
Kontaktujte právní poradnu www.profem.cz.
Kdybyste byla na místě, kdy by Váš partner požádal o střídavou péči. Přistoupila byste na to? A za jakých podmínek. A opravdu byste na to přistoupila?(TenderTouch)
Foto
Ano, ale záleželo by na konkrétní situaci. Také dost záleží na tom, jaký je vztah otce k dítěti, péči a výchově.
Dobrý den, ráda bych se zeptala zda by soud přistoupil ke střídavé péči pokud jsme s otcem dítěte nikdy nežili ve společné domácnosti a dítě je nemocné. Jsou mu 4,5 roku. Otec pravidelně platí výživné, ve styku se synem mu nijak nebráním, ale nechci aby měl dva domovy. Syn je po těžkém srdečním kolapsu a má lehce sníženou inteligenci následkem nemoci. Děkuji mnohokrát za Vaši radu(Lenka )
Foto
Tento dotaz je spíše na právní poradnu. Zkuste kontaktovat www.profem.cz.
Jak to bude s věcma osobní potřeby. Jako je třeba oblečení, telefon atd. To budou mít u každého rodiče extra a nebo otec si od matky odveze dítě s taškou čistého prádla a po týdnu ji vrátí dítě se špinavou taškou prádla?(Staša)
Foto
To je na rozhodnutí rodičů, finanční situaci, většinou spíše mají děti věci na dvou místech.
exmanzel nedostal syna do stridave pece ,zije 120km daleko. Dnes uz syna skoro ani nevida a to ma moznost ho videt a brat si kdykoliv . A to si myslim je problem muzu .(Lenka Prochazkova )
Foto
Jsou určitě i otcové, kteří o dítě nestojí, ale jsou i tací, kde to může fungovat dobře.
Dobrý den, mám 2 kamarádky, které se po udělení střídavé péče zhroutily. Momentálně jsou obě na na antidepresivech (šlo o normální rodiny). Nedojde u žen k nějaké poruše, když jim, byť jen na polovinu času, někdo vezme děti? Jsou ženy natolik silné, aby tuto situaci zvládly? Nepřetrhne se pouto matka-dítě? Děkuji za odpověď. (Klára Foldynová)
Foto
Tato záležitost je určitě individuální, podle toho, jaká byla role matky a otce ve výchově. Pokud byla matka jedinou pečující osobou, je toto riziko reálné.