ONLINE CHAT
KTERÝ LEKAŘ PROVÁDÍ OBŘÍZKU?(PETR K.)
Foto
Provádí ji urolog.
Dobrý den,nedávno jsem si u manžela všimla,že má na jednom varleti takovou malou nepohyblivou bulku jako hrášek nebo lentilka. Zasmál se a že to nic není. Může to být nebezpečné?Děkuji a hezký den.Lenka(Lenka)
Foto
Dobrý den, tvrdé ložisko nahmatané na varleti nůže být první známkou nádoru varlete. Doporučuji návštěvu urologa bez odkladu.
Dobrý den, při kontrolním vyšetření krve mi byl naměřen volný PSA/PSA 18,4% ,referenční meze je 26-100 . Jak je pro mě vysoké riziko onemocnění v mém věku 60 let? Děkuji za odpověd.(Vacek)
Foto
Dobrý den, záleží na hodnotě celkového PSA a velikosti púrostaty. Pouze podle hodoty volného PSA Vám odpovědět nemohu.
Dobrý den ,je pravidlem ,že při problémech s prostatou /léčení léky ,nebo po operaci ) dochází k útlumu sexuální aktivity? Díky.(František )
Foto
Dobrý den , při léčbě benigní hyperplazie prostaty léky (ALFA LYTIKA) dochází k retrográdní (suché) ejakulaci. Po operačních cýkonech může dojít k poruchám erekce praděpodobnost je od 4 do 10%.
Dobrý den pane doktore. Chtěl bych se zeptat, jak je to s přírodními léčivy při léčbě prostatických onemocnění. Zejména se mi jedná o účinky brusinek (viz vyjádření vašeho kolegy z Olomoucka), a dále hodně propagovaná cibule. Děkuji za odpověď(Ivan T.)
Foto
Na základě Doporučených postupů Evropské asociace urologů není dostačně a prokazatelně dokázán efekt těto látek.
Pane doktore, jaké jsou indikace pro provedení biopsie prostaty, mam na mysli hodnoty PSA a dalsi indikace a zda se muze biopsie provadet v anestezii.Dekuji(Lubomir)
Foto
Dorbý den, idikací k biopsii prostaty je podezření na nádorové onemocnení prostaty, na základě vyšetření konečníkem , nebo vyššího PSA. Je težké krátce a jednoduše řící hodnotu PSA, kdy punkci indikovat , záleží to i na věku, objemu prostaty a podílu volného PSA . Výkon se obvykle v anestezii neprovádí.
Dobry den pane doktore, byla mi diagnostikovana varikokela, ale doktor rekl ze se nemusim bat, ze se to uz neoperuje a jen kdyby byly problemy kdyz bych chtel deti. Je to pravda, nebo by bylo lepsi to operovat rovnou? Dekuji za odpoved(marty)
Foto
Dobrý den, záleží na výsledku speriogramu, pokud je nornální a varicocoele Vám nečiní obtíže, operace neí nutná.
Krev ve spermatu pri zvetsene prostate je priznak neceho vaznejsiho?(Vanda Coppe)
Foto
Krev ve spermatu může být důsledkem zánětu ale i závažnějšího onemocnění, doporučuji naštívit urologa.
Je mi 55 let a jsem dva roky po laserové operaci prostaty Co mě trápí je občasná nedostatečnost erekce navíc bez konečného prožitku Je možné zlepšení nebo se musím s tímto stavem smířit ?(Václav)
Foto
Dobrý den, po 2 létech od výkonu by stav měl již být stabilizován a zelšení stavu asi nelze očekávat. Doporučuji Vám naštívit urologa, a prodiskutovat s ním možnosti řešení tohoto stavu.
Váženy pane doktore.před 1,5 rokem jsem byl na operaci s prostatou(TURP).Chtěl bych se zeptat zda se zbytnělá prostata může opět vrátit.Je mi 70 let.Co musím dělat aby se nevrátila.Mám ale někdy únik moči. Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem(Miloslav Vojtěch)
Foto
Dobrý den, po TURP , kdy se odstraňuje jen zbytnělá část prostaty, může časem dojít k jejímu opětovnému zvětšení. Časový horizont je ale cca 10 let.
Dobrý den ,je lepší udržovat stav prostaty na jakž takž normálu pomocí léků ,nebo je lepší a výhodnější operace? Děkuji Robert (Robert J.)
Foto
Dobrý den, záleží na stupni onemonění, v úvodních stádiích je jednoznačně indikována léčba léky. Pokud je stav závažnější, nebo pokud časem dojde k zhoršení účinku léku je nutný oprační výkon.
Jak je to, prosím, s pohlavním životem u muže, kterému je kvůli rakovině chirurgicky odstraněna prostata? Děkuje Adam Chalupa(Adam Chalupa)
Foto
Dobrý den, nástekdem radikální prostatektomie je vždy ztráta ejakulace. Erektilní dysfunkce po výkonů může být v 20-40 %.
DOBRÝ DEN,CHTĚ BYCH SE ZEPTAT,POMÁHAJÍ PRÁŠKY NA PROSTATU,A KTERÉ TO JSOU?(PETR K.)
Foto
Dobrý den, jde o léky 2 skupin, alfa blokátory a blokátory 5 alfa rekuktázy. Jedná se však o léky na předpis , které může předepsat pouze urolog. Efekt léků (respektive potravinových doplňků) které znáte z reklam je problematický.
Dobrý den!Minulý rok jsem prodělal operaci prostaty.Byla mi odejmuta klasickým způsobem.Od té doby mám suchou ejakulaci.Vyvrcholení sice cítím,ale nic ze mě nevyteče.Je to už nevratný stav,nebo se s tím dá něco udělat.Za odpověď děkuji.(Jiří Š.)
Foto
Dobrý den, tento stav je důsledkem odstranění prostaty, po klasické operaci prostaty jde o trvalý stav, kde nelze očekávat změnu či zlepšení.
Dobrý den pane doktore.Mám problém s erexí.Můžete mi poradit?Je mi 60 let.(racekjaroslav@seznam.cz)
Foto
Doopručuji Vám navštívit urologa.
Co je benigni hyperplazie prostaty?(honza)
Foto
Jde o nezhoubné zvětšení prostaty, které může způsobovat miční obtíže.
Před rokem a půl se mně jednorázově objevila v moči krev. V té době jsem užíval Warfarin kvůli trombóze v lýtku. Následným vyšetřením na CT bylo zjištěny vícečetné konkrementy o velikosti 3mm v ledvinách. Od té doby se již krev neobjevila, přesto ošetřující lékař doporučuje cystoskopii močového měchýře. Je takové vyšetření (i s možnou hospitalizací) dle Vašeho názoru nutné? (Jaromír)
Foto
Dobrý den, krev v moči jistě může být v důsledku močových kamenů a léčby Warfarinem, jde však o závažný přiznak , kdy provedení cystoskopie je nutné, výkon je ale proveditelný flexibilním cystoskopem bez nutnosti hospitalizace.
Dobrý den, Při nedávné pravidelné kontrole mi nalezli krev v moči. Případné zranění sportem můžeme vyloučit. Co může tento nález naznačit? čím je způsobený? Jsem můž, 25let, 170cm 78kg,( zero)
Foto
Dobrý den, nález krve v moči je závažným příznakem. Je potřeba navštívit lékaře, nejlépe urologa a nechat se vyšetřit.