ONLINE CHAT
Již 4 chat a nikdy mi není odpovězeno,asi opravdu je to beznadějné(zuzka)
Foto
Jelikož nejste v seznamu nezodpovězených otázek, tak jsem Vám už asi nejspíše odpověděla.
Dobrý den. Mohu se k Vám objednat na vyšetření. (Marcela)
Foto
Ano, můžete.
Dobrý den, jsem muž trošku obeznějši postavy a nahmatal jsem si něco na prsu, nevim jestli mohu být v klidu nebo to řešit.Děkuji Arnošt z Polžic a Bezdružic(Arnošt)
Foto
Dobrý den! Určitě to řešte a zajděte si k lékaři, ať Vás pošle na vyšetření.
Dobry den, pred tydnem jsem podstoupila biopsii prsu, ted cekam na vysledky. Mam z toho nervy na pochodu. Uzivam uz roky hormony na stitnou zlazu a dva roky mam nasazene hormony v prechodu. Mohou tyto hormony vyvolat rakovinu prsu? Dekuji za odpoved Kolarova (Kolarova M.)
Foto
Dobrý den! Čekání na výsledky je vždy traumatizující. Hormony štítné žlázy rakovinu prsu nevyvolávají. Hormony na přechod jsou z tohoto hlediska poněkud nejednoznačné, považují se za jeden z rizikových faktorů, ale až při dlouhodobém užívání. Ne u 2 letého užívaání jako u Vás. Přeji Vám, ať vše dobře dopadne.
Dobrý den, mám zatvrdlinu v pravém prsu, na pohmat bolí (někdy i sama), mám velká prsa a trpím na mastopatii. Lékařka mi tu zatvrdlinu zjistila pohmatem a řekla, že mám přijít na kontrolu za půl roku a potom mne pošle na mamograg. Jsem sledovaná kvůli rakovině prsu mé babičky (ve 40 letech ) a tety v (83 letech).Myslíte, že kontrola za půl roku stačí ? Děkuji za odpověď .(Martina)
Foto
Dobrý den! Jestli jsem to správně pochopila, tak jste byla vyšetřená jen pohmatem. Pokud je Vám přes 40 let, tak určitě si zajděte na mamograf co nejdříve.
Dobrý den, je možné zajít si na mamograf, když mi ještě nebylo 40 let? A potřebuji nějaké doporučení od praktického lékaře nebo můžu jít rovnou sama?(Jana T)
Foto
Preventivní mamografie se pod 40 let neprovádí. Jen v případě patologických změn provedeme mamografii u ženy pod 40 let.
Dobrý den, je pravda, že dlouhodobé kojení funguje jako prevence rakoviny prsu? Jaká je statistika?(Alena)
Foto
Dobrý den! Dlouhodobé kojení snižuje riziko vzniku rakoviny prsu, ale 100% neochrání.
Dobry den, chtela bych se vas zeptat, zde-li se muze podstoupit manograficke vysetreni v obdobi kojeni, zda-li to neni nebezpecne pro dite, ktere je kojene? Dekuji, Eva.(Evina)
Foto
Dobrý den! Mamografie v období kojení není vhodná. Dítěti by toto vyšetření neuškodilo. V době kojení je vhodné ultrazvukové vyšetření.
Dobry den, asi před 2 lety jsem si našla bulku, po vyšetřeni mi řekli ze jde o 0,63mm velkou bulku, ale postupem casu se nezvětšovala, na kontrolu chodím pravidelně každý rok, teď jsem byla před 2 měsíci a bulka je o sice mm vetší,tedy 0,73mm, ale i presto mi doktorka řekla, ze se nemam čeho bát, ze tak male bulky se nevyndávají. Je to možné, pravdu se nemam čeho bát? mám si zajít k jinému doktorovi? pořad všichni straší s prevenci a když už si něco najdu nic se s tím neděla, přitom babička v 50 přišla o prso a teď o 10 let později přijde i o druhé a jde opět na chemoterapii.děkuji(Dita U.)
Foto
Pokud se bulka změní za 2 roky o 1 mm, tak buďte opravdu v klidu,nic se neděje, nebojte se. Benigní bulky se operují až od 20 mm. Bulka je asi 0,63 cm velká ne 0,63 mm jak uvádíte.
Dobrý den, je to měsíc, co mi diagnostikovali bulku v prsu. Čeká me oparace. Bulka měří cca 10mm, prosím, jak dlouha rekonvalescence mne asi tak zhruba čeká? Prý jsem přišla včas... Děkuji za info. Eva(Eva Jochmanova)
Foto
Dobrý den! Nevím, o jaký typ bulky jde, zda je zhoubná či nezhoubná, od toho se pak odvíjí rekonvalescence. U nezhoubné bulky řádově 2 týdny, u té horší podle typu a způsobu léčby až rok.
Je pravda, že mamograf je jeden z nejsilnějších rtg, že by se ženy měly u vyšetření chránit límcem na štítnou žlázu a že ak silne záření může v podstatě potenciální rakovinu urychlit nebo dokonce vyvolat? Na netu o tom koluje bezpočet článků. Zachrání ženu v tomto případě hranice 40 let?(Karin)
Foto
Dobrý den! Mamograf není nejsilnějí rtg přístroj, štítnou žlázu není potřeba chránit límcem. Podívejte se na stránky mamografikého screeningu ČR www.mamo.cz. Tam jsou také články na toto téma, ale poněkud jiné úrovně než některé články na internetu. Do 40let prventivní mamografii neděláme.
Dobrý den, mohu si nechat vyšetřit prsa i když kojím a ještě rok kojit chci? Jaký způsob je vhodný? Děkuji(Michaela)
Foto
Dobrý den! pokud chcete vyšetření jen jako prevenci, tak lze vyšetřit prsa ultrazvukem. Ale lepší je vyšetření až po skončení kojení, ale vyšetřit je samozřejmě lze. Mamografie se při kojení nedoporučuje, na mamografu toho moc nepoznáme, protože je žláza v prsu hodně sytá. Asama můžete provádět samovyšetření.
Dobrý den, bude mi 40 let, do programu prevence sice nespadám, ale měla bych přesto podstoupit mamograf, jako samoplátce? Nemám žádné potíže ani nález(Petra)
Foto
Dobrý den! Na našem pracovišti ženy od 4O do 45 let vyšetřujeme jednou za 2 roky na mamografu jako samoplátkyně. Takže jít na mamograf můžete.
Dobrý den,jsem onkologický pacient,v roce 2012 od ůnora jsem prodělala 16 chemo,záchovnou operaci,33 ozářek,chodím každé 3 měsíce na kontrolu,nádor byl,bohužel triple neg.g 3,takže vím jaká rizika to přináší,přesro chodím stále do práce a dělám,tak jako by se nic nestalo,ale to ale tam je.Jaké jsou prognozy?Vím,je těžké na to odpovídat,ale i tak děkuji předem za odpověd.Je mi 51 let.(Zuzka)
Foto
Dobrý den! Těžko vyčíslit Vaši prognózu. Ale to, že chodíte do práce je vlastně úžasné. Pokud nejste příliš unavená, a zvládáte to, tak je to určitě lepší než být doma. Myslete ale na kvalitní odpočinek a na relaxaci. A možná by nebylo od věci, kdybyste si občas o Vašich těžkých myšlenkách popovídala, obraťe se na některou pacientskou organizaci nebo na kamarádku, rodinu, nenechávejte to v sobě. Já vím, že chodit každé 3 měsíce na kontroly je možná stresující, ale na druhou stranu jste pod kontrolou a pravidelně sledovaná. Držím palce!
Dobrý den, slyšel jsem, že rakovinu prsu může dostat i muž! Je to pravda? A jak je to možný?(Milan, Kadaň)
Foto
Dobrý den!I muži mohou onemocnět rakovinou prsu. Ale ty počty mužů s rakovinou prsu jsou oproti ženám s rakovinou prsu velmi nízké. Možné je to proto, že i v mužském prsu se může objevit žláza, která může být postižená rakovinou. Těch můžů je za rok asi 40, žen 6 500. Léčba je stejná jako u žen.
Dobrý den. Obě moje babičky měly rakovinu, moje teta přímo rakovinu prsu. Je mi 35 a jsem bezdětna a deti ani neplánuji. Patřím mezi rizikove skupiny? Jak často a jaky typ prohlídek bych mela ideálne absolvovat? Velice děkuji za zprávu. (Mirka)
Foto
Jde o to, jakou rakovinu měly babičky. Pokud rakovinu prsu měla teta, tak zase záleží na věku, v kolika onemocněla. Čím nižší věk, tím vyšší riziko. Ale pokud onemocněla ve vyšším věku, tak riziko je pro Vás jen minimálně zvýšené oproti běžné populaci žen. Nicméně ve Vašem věku choďtze na ultrazvuk jednou za rok a provádějte jednou za měsíc samovyšetření. Mezi rizikovou skupinu nepatříte.
Pokaždé před menstruací si v pravém podpaží nahmatám bouličku, po menstruaci zmizí. Je to v pořádku?(Janina)
Foto
Dobrý den! Nejspíše to bude tzv. přídatná žláza, která se vlivem hormonální činnosti v rámci cyklu před menstruací lehce zvětší a je citlivá.
Každý rok preventivně chodím na sono prsů, je mi 39 let. Od kolika let mohu ze sona přejít na mamograf. A je sono spolehlivé tak jako mamograf?(Monika)
Foto
Dobrý den! Na preventivní mamografii můžete od 40 let, ale vyšetření si budete muset uhradit, v tomto věku ho hradí jen některé pojišťovny. Nelze srovnávat přesnost ultrazvuku a mamografie. Jsou to 2 doplňujicí se metody, ale také s se indikují s ohledem na věk. Základním screeningovýcm (preventivním) vyšetřením je mamografie od 40, resp. 45 let, kdy je jednou za 2 roky hrazená zdravotní pojišťovnou.
Před šesti lety mi vyoperovali DCIS, low grade, následovalo ozařování, od té doby vše OK. Chodím na pravidelné kontroly markerů a mamograf. Musím chodit i na rtg plic a sono břicha? (Marcela K.)
Foto
Dobrý den! Pokud Vás tam onkolog posílá, tak je to sledování v rámci dispenzarizace. Není třeba se tomu bránit.
Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat, co znamená občasné zduření části dvorců. Děkuji za odpověď.(Boubelka)
Foto
Dobrý den! Nejspíše jen změny hormonálně podmíněné. Ale těžko na dálku posuzovat, je lépe se nechat vyšetřit, zda se za tímto příznakem neskrývají nějaké změny v prsech. Někdy mohou být na dvorcích nápadnější mazové žlázky.
Dobrý den, je mi 22 let, posledního čtvrt roku mám kolem prsních dvorců vysušenou kůži, chvilkama to hrozně svědí. Mažu si to tělovým mlékem pro zvláčnění, je to mnohem lepší, ale vyrážka ne a ne zmizet. Vyrážku mám na obou prsách, horší je to ze spodní strany prsních dvorců. Už jsem i změnila prášek a aviváž, jestli to není alergie, ale bohužel se nic nezměnilo. Prsa mě jinak nebolí, žádné změny vzhledu...nepozoruji. Může jít třeba jen o vysušenou pokožku? Mám navštívit kožního lékaře nebo zkusit nějakou mastičku z lékárny? Nemůže tělové mléko mým prsům uškodit? Děkuji za odpověď(Martina)
Foto
Dobrý den! Nejspíše se jedná o ekzém, doporučuji naštívit kožního lékaře. V tělových mlékách bývají různé přídatné látky a parfémy, a ty nemusí být ve Vašem případě úplně ideální, mohou dáleVaši kůži dráždit. Spíše promašťujte něčím neparfémovaným.
Dobrý den, mam 35 let, moje prababicka z matciny strany a vsechny babicciny sestrenice (5 osob) umrely na rakovinu prsu.Ted se vyskytla rakovina prsu i u me tety z otcovi strany.Jak se mam nechat vysetrit, kdyz na mamograf jsem jeste mlada.Mam to vůbec nejak řešit? Dekuji za odpoved. Katerina Havrankova(Katerina HAvrankova)
Foto
Dobrý den! Ve Vašem případě bych Vám doporučila sledování v mamologické poradně, nejlépe v rámci onkologie, protože máte výrazně pozitivní rodinnou anamnézu. Také by u Vás měl genetik stanovit míru rizika vzniku onemocnění. K vyšetření je k dispozici do 40 let věku ultrazvuk a i magnetická rezonance v případě vysokého rizika. Určitě si zjistěte možnosti sledování u Vás v kraji.
Dobrý den paní doktorko,byla jsem letos na mamografu a také na sonu,je to v pořádku,ale já mám občas pocit že mne v prsu něco pobolívá. Mám to nechat tak nebo se mám ještě obrátit k lékaři. Děkuji za odpověd.(Králová Olga)
Foto
Dobrý den! Pokud je vše z MG i UZ v pořádku, tak buďte v klidu. Bolesti (nebo jen pocit bolesti ve Vašem případě) může způsobovat citlivá žláza, ale i změny v oblasti páteře. Jen pokud by se bolest stupňovala a přistoupily by další příznaky, tak bych Vám doporučila další vyšetření, jinak se tím netrapte.
Milá Alenko! Moc Tě zdravím. Prosím Tě, nemohla mít také nádor Iveta Bartošová, když skočila pod vlak blízko Benic? Milan Dušek 3. kruh(Milan Dušek)
Foto
Milý Milane! To ať zkoumají jiní! Také zdravím!
Dobrý den, zvyšuje se pravděpodobnost rakoviny prsu, pokud onemocněla moje máma v 67 letech ( 2x prodělala zánět prsu po porodu) a její sestra také v 65 letech. Jinak nikdo v rodině rakovinu prsu nemel.(Dasa )
Foto
Dobrý den! Ano, pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu se oproti běžné populaci u Vás o něco zvyšuje. Vyšší riziko by bylo, pokud by onemocněly před 50. nebo dokonce 40. rokem věku. Pro Vás platí, abyste chodila na pravidlené vyšetření, od 40 let na mamograf, pokud jste mladší, tak na ultrazvuk. Ale onemocnět nemusíte, máte jen vyšší riziko vzniku tohoto onemocnění.
Dobrý den , chtěla jsem se zeptat, jaká kontrolní vyšetření po léčbě rakoviny prsu (operace, chemoterapie, radioterapie) zpravidla předepisujete a jsou nutná k určení diagnozy, že je pacientka vyléčena ? Děkuji(Helena *)
Foto
Dobrý den! Jednak se provádí pravidelné vyšetření prsu na mamografu a ultrazvuku.Dále ženy chodí v pravidelných intervalech na RTG snímky plic, ultrazvuk břicha a scintigrafické vyšetření kostí. Dále se provádějí kontrolní laboratorní vyšetření, která mohou signalizovat některé změny, svědčící pro ev. návrat onemocnění. Pokud je vše v pořádku, tak pak lze konstatovat, že je žena v pořádku.
Dobrý den, Jak lze provést vyšetření prsu, když je v něm daný silikon?(Tamara)
Foto
Dobrý den! Vyšetření prsu se silikonovými implantáty lze provádět úplně stejně, jako u prsů bez implantátů, nad 40 let mamografie a ultrazvuk, pod 40 let jen ultrazvuk. Při mamografickém vyšetření se prs s implantátem jen méně stlačuje.
Dobrý den paní doktorko, jak se stane, že žena s pozitivním výsledkem z biopsie, jde na všechna možná vyšetření před operací a na základě labor. vyšetření z odebraných vzorků z operace, jde po 14 dnech znovu na operaci a odebrání další části postiženého prsu? Přístroje, vč. počítačové tomografie, problém nedokáží signalizovat? Děkuji(Barbora)
Foto
Dobrý den! Po operačním odstranění nádoru z prsu někdy opravdu následuje další operace, a to v tom případě, když histolog zjistí, že nádor jde do okrajů odebrané části prsu a z toho důvodu je potřeba odstranit i tu část prsu, která ještě může obsahovat rakovinné buňky.Proto opakovaná operace. Vím, že pro ženy to je nepříjemné, ale někdy nejsou nádory ostře ohraničené a mnohou se dostávat i do okolí a není to vidět, proto se dělá mikroskopické vyšetření odebrané tkáně, aby se tato eventualita vyloučila. Počítačová tomografie se nedělá kvůli vyšetřenní prsu, ale hrudníku a orgánů dutiny břišní, kostí - totiž ke zjištění eventuelních vzdálených metastáz.
Paní doktorko, kamarádka onemocněla v r. 2007 následovala ablace prsu, chemo a ozařování, vše bylo v pořádku. Až v r. 2013 při kontrole zjištěny meta v páteři. Následovala operace páteře chemoterapie a nyní dochází na biologickou léčbu XGevu. Jaká je prosím prognoza na dobu přežití. Děkuji za odpověď(Jindra)
Foto
Dobrý den!Biologická léčba určitě zlepšuje prognózu žen, které ji podstupují. Ale vyjádřit to přesně časově, to dost dobře nejde.
Dobrý den, měla bych na Vás několik otázek,doufám že mi je zotpovíte aspoň vy. Jsem po ablaci prsa-hist.vysledky duktální ca. Nyní jsem léčena hormonálně. Chci se zeptat zda je pro mne vhodná léčba koncentrovaným vitamínem ,,c,, dělají to jen v Liberci nebo už i v Praze a lze to také na pojištovnu se léčit? V případě recidivy je vhodné ,, Protonové centrum ,, Prosím kolik krát,jak často pojištovna může plně hradit lázeňskou léčbu-nebo lze to někde zjistit na internetu? Předem moc děkuji za vyčerpávající odpověď(Jindra Hradec)
Foto
Vitamín C je podpůrná léčba při různých onemocněních. Pokud Vám to Váš ošetřující lékař doporučí, tak to určitě absolvujte. Myslím, že léčba vitaminem C není hrazená pojišťovnou. V případě recidivy pacienta léčí jeho ošetřující lékař, tedy onkolog, protonové centrum slouží k ozařování některých typů nádorů, a je na doporučení Vašeho lékaře, pokud je to zapotřebí. S lázeňskou léčbou to úplně přesně nevím,jak to je, nejsem onkolog, zeptejte se na to na pojišťovně nebo Vašeho onkologa. Ale lázeńská léčba po léčbě rakoviny prsu je určitě hrazená ze zdravotního pojištění, ale nevím jak často.
Dobrý den, je mi 52 let, jsem 3,5 roku po ablaci prsu, následném ozařování a stále užívám Tamoxifen. Jsem neustále velmi unavená, všechny negativní příznaky přechodu - pocení, návaly horka, atd ... se vůbec nelepší, spíš je to stále horší a horší. Sportuji, velmi se snažím o zdravý způsob života, ale nic nepomáhá. Pravidelné kontroly naštěstí dopadají dobře. Chtěla bych vědět, zda je možnost, že po 5 letech, kdy mi skončí užívání Tamoxifenu, se mi stav zlepší a únava se zmenší při dodržování zdravých návyků. Děkuji Vám, Ivana(Ivana)
Foto
Dobrý den! Opravdu je možné, že udávané příznaky jsou v souvislosti s užíváním Tamoxifenu. Také to může být kombinace jeho úžívání a přechodu. Správná životospráva a pohyb Vám jistě dělají dobře, bez nich by to bylo určitě horší. Když jste unavená, určitě dost odpočívejte, pokud Vám to denní rytmus dovolí. Hlavní je, že kontroly ukazují na to, že se Vám nemoc nevrací. Přeji Vám, ať jste v pořádku.
Dobrý den, moje maminka letos v únoru bohužel na rakovinu prsu zemřela. Než vše vzalo rychlý spád, chtěla mne MUDr. z onkologie poslat na genetické testy. Bohužel vše se událo rychle a k této lékařce jsem s maminkou již nešla, jelikož ji poté již "léčily" v sanatoriu Na Pleši. Na koho se v tuto chvíli mám obrátit a který doktor mne na tyto testy může poslat ? Bohužel žádnou maminčinu dokumentaci nemám, pouze jsem byla na sono prsou tam kde mamince dělali mamograf a biopsii, a tam mají prvopočátky jejích problémů zadokumentovány. Mne je v tuto chvíli 37 let. (Maminka dostala rakovinu ve svých 69 letech, její matka taktéž, ale nikdy nebyla u lékaře a rakovina byla prokázána ve věku kolem 90 let.) Děkuji za odpověď.(Zuzka)
Foto
Dobrý den! Obraťte se na lékařku z onkologie, kam jste měla původně s maminkou jít, a kde byla maminka vyšetřena a mají tam její záznamy. Na onkologiích bývají poradny pro ženy s pozitivní rodinou anamnézou, a podle toho, kolik žen v rodině rakovinou prsu nebo vaječníků onemocnělo, tak podle toho Vás pošlou buď na genetiku, nebo Vás jen budou sledovat a posílat na pravidelná vyšetření.
Dobrý den, po zmačknutí prsa mi z bradavky vytéká nazelenalá tekutina. Můžete mi poradit co to je?? Děkuji(Pokorná Vladimíra)
Foto
Nejspíše jen obsah cysty nebo mlékovodů, nejde o závažný příznak při této barvě sekretu.
Dobrý den paní doktorko, jak je možné, že si žena po vyšetření na mamografu, které bylo bez nálezu, po třech měsících sama nahmatá bulku, a je to bohužel rakovina? Znám více takových případů. Je to chybou přístroje, personálu, který neumí snímky "přečíst" nebo rtg. záření samo rakovinu způsobilo? Děkuji za odpověď. Jana K.(Jana K.)
Foto
Těch příčin může být více.Bohužel 100% výtěžnost mamograf neposkytuje, zejména u prsů, která mají v sobě hodně žlázy. Někdy se může stát, že nádor tam sice je, ale není na snímku vůbec zobrazitelný. Někdy zase roste opravdu rychle.Ale RTG záření takovýmto způsobem během 3 měsíců nádor nezpůsobí. Bohužel někdy dojde i k lidské chybě, a to souvisí s tím, že příznaky mohou být velmi diskrétní.