Ta už téměř deset let pracuje jako nefroložka ve společnosti BBraun Avitum s. r. o. Nejdříve v dialyzačním středisku Ostrava-Vítkovice a v současnosti na pracovištích v Nemocnici na Bulovce a v Nemocnici na Homolce, kde se specializuje na peritoneální dialýzu. Zároveň pracuje v IKEM, kde léčí pacienty po transplantaci ledvin.

ONLINE CHAT
Dobry den, jaky je prumerny vek lidi kteri potrebuji transplantaci ledvin?(Rehor)
Foto
Dobrý den, neznám přesné číslo, ale vím, že transplantaci může podstoupi již malé dítě a dospělý taktéž i v pokročilém věku - zá.eží, jak je na tom celkově jeho organismus. Máme pacienta po transplantaci ledviny i po sedmdesátce. Záleží na biologickém věku spíše než na věku kalendářním.
Dobry den mam bolesti v bedrech byla jsem u lekare a ten zjistil v krvi cukr 6.5 a v moci leukocity krev bilkoviny bakterie a proto udelal sber moci a hamburger a opet leukocity bakterie bilkovina krev a lekar rikal ze to zopakujem za 14 dnu znovu na ultrazvuku je vse ok je mi 38 let a 25 let se lecim na vysoky tlak posledni dobe tlak 180/115 lekar rika ze jeste pocka (lenka)
Foto
Dobrý den, krevní tlak by se měl pohybovat v rozmezí 140-120/ 60-85. Není dobré dlouhodobě mít vysoký tlak a je potřeba to řešit.
dobrý den, chci se zeptat zda je běžné, aby vyšetření ultrazvukem bolelo, až je z toho pak modřina a také zda nemůže se tímto vyšetřením poškodit ledvina. Děkuji.(Hanka)
Foto
Dobrý den, není obvyklé, aby po vyšetření ultrazvukem byly modřiny.
Dobrý den, před 4 lety jsem zjistil, že mám od narození pouze jednu ledvinu. Jaké to pro mně představuje riziko? Mám chodit častěji na kontroly?(Vlado)
Foto
Dobrý den, doporučuji 1x ročně kontrolu v nefrologické ambulanci.
Dobrý den. Denně vypiji 10 piv. Jaký vliv v časovém horizontu to může mít na moje ledviny ? (Pivař)
Foto
Dobrý den, to záleží na toleranci organismu, ale je známo že nadměrné užívání piva vede k onemocnění jater, ledvin.....
dobry den, muj muz je po transplantaci ledviny, vse je vlastne OK, ale obcas, kdyz lezi, ma nuceni pohybovat nohama, rikame tomu "slapani". jak tomu predchazet nebo co s tim delat. bere prasky, mimojine i kortizon, vysycha mu pokozka a hlavne na rukach, prstech, mu hodne a casto praska kuze kolem nechtu. Co s tim delat? dekuji za odpoved(jana sykorova)
Foto
Dobrý den, pokud je manžel diabetik, tak je to velmi časté - říkáme tomu polyneurophatie. Na suchou kůži použijte promašťovací krémy.
Dobrý den,stává se mi,při nastydnutí(hlavně vítr),že mě bolívají ledviny a mám pocit bublání v nich.Můžete mi poradit?Děkuji Marie.(Marie)
Foto
Dobrý den, v této chvíli zvyště pitný režim na 2-3 litry denně, vhodné jsou brusinky a brusinkové čaje.
dobrý den už 3 roky čekám na dárce ledviny dělám si noční dialízu kolik let je vmožne si dialízu dělat děkuji nijak mě to neomezuje a nemám na nic sílu(dadula)
Foto
Dobrý den, na dialýze může pacient setrvat velmi dlouho, nemějte obavy.
Dobrý deň, už asi týždeň pri pití dostatočného množstva tekutín, 2-4l, chodím na malú potrebu asi len 3krát do dňa, moč je tmavý. Môže to súvisieť s ľadvinami? Ďakujem(Martina)
Foto
Dobrý den, ano může to souviset, navštivte ošetřujícího lékaře.
Dobrý den,pani doktorko muj syn ma reflux močovych cest ,dá se vylečit bez operace,děkuji(jitka)
Foto
Dobrý den, nemůžu posoudit bez nálezu, výše refluxu je různá, malý reflux může být bez operačního řešení.
Dobrý den, ledviny nemám vyšetřeny speciálně, ale byla jsem na Sonu se žlučníkem, ten je v pořádku, jen v levé ledvině mám písek. Co s tím? Stačí hodně pít, vyplaví se to přirozenou cestou? Děkuji Radka(Radka Pláňavová)
Foto
Dobrý den, ano pitný režim 2-3 litry je nejdůležitější, co pro to můžete udělat. Pijte vodu a čaje.
Dobrý den, před třemi měsíci jsem darovala ledvinu. Může mou zbývající ledvinu poškodit užívání antihistaminik proti alergii? Začíná pylová sezóna a já každoročně trpím alergií na pyly? Děkuji Vám za odpověď Kateřina(Kateřina)
Foto
Dobrý den, pokud budete antihistatminika užívat v doporučeném dávkování, tak by neměl být problém.
dobry den, muj muz ma transplantovanou ledvinu uz 17 rok, minuly rok byl na te nefunkcni ledvine nalezen nador asi 7 cm velky, ktery byl odstranen. ale od toho dne ma znamky krve v moci. kreatinin je 1,37. muze to byt neco vazneho? lekari se k tomu nejak nevyjadruji. dekuji Vam za odpoved(jana krejzova)
Foto
Dobrý den, poku je kreatitin 137, tak se zdá, že funkce Tx ledviny je slušná, ale v každém případě jsou nutné pravidelné kontroly.
Dobrý den, paní doktorko, vnučce se tak dva roky objevuje krev v moči, naše p. doktroka říká, že to je běžné, vždy jí udělá testy moče (s výsledkem někdy lepší někdy horší) a dále nikam nepošle na vyšetření. Chtěla bych vědět, jak dále máme postupovat a na koho se obrátit. Vnučka si také občas naříká na bolesti kloubů na nožičkách. Děkuji(Vlasta)
Foto
Dobrý den, doporučovala bych návštěvu specialisty - dětský nefrolog, či urolog.
Dobry den chtela jsem se zeptat na kolik procent staci aby ledviny pracovali ted pracijina42 dekuji(Clebikova)
Foto
Dobrý den, aby bylo zajištěno dostatečnéí čištění organismu, tak stačí funkce nad 20%. Pod 20% je vhodné zvolit jednu z náhrad selhané funkce ledvin. Také záleží na věku pacienta.
dobry den opakovane se mi objevuje krev v moči. Byla jsem na vyšetřeni asi před 8 roky a pan doktor mi našel polypy v močovém měchyři, které mirně krvácí. Proto jsem podstoupila vypalování polypu a přeléčení nějakými léky.Poté to bylo v pořádku, ale ted se mi objevila krev v moči znova. Moč neni nijak zabarvená pouze na preventivni prohlídce po kontrole moči mi řekli, že je tam opět krev. Může se jednat znova o polyp a nebo se mám obávat třeba nádoru. Podotýkam, že nemám jinak žádné problémy, nehubnu, nezvracím ani nic jiného. Děkuji za odpověd. (Karla. Rom.)
Foto
Dobrý den, doporučuji urologické vyšetření.
Dobrý den, paní doktorko, jsem šest měsíců po boariho plastice na pravé straně, nyní už mám opět zavedený chlopňový stent, protože tam byla opět hydronefroza, dilatace III stupně a ještě je tam reflux moči, ale dilatace trvá i když jen II stupně. Na vyšetření mi zjistili, že ledvina už pracuje jen na 34%.Levá ledvina pracuje na 66%, takže to je dobré. Zajímal by mně váš názor na další léčbu, jestli bude nutná reoperace nebo je ještě nějaká jiná možnost. Moc děkuji za odpověď. Hezký den(Libuše Matyášévá)
Foto
Dobrý den, bohužel nemám k dispozici Vaši rentgenovou dokumentaci či ultrazvuk, takže se mi těžko posuzuje, jak Vaše ledviny vypadají, ale v případě hydronefrosy je vhodné buď řešení pomocí stentu či operační řešení, ale to musí posoudit urolog.
Dobrý den co dělat v případě, že otékají nohy... je důsledek špatné funkce ledvin? Iva Kuklíková(Iva Kuklíková)
Foto
Dobrý den, otoky nohou můžou být projevem nemocných ledvin, ale také nemoci cév, srdce....Nechte si udělat u obvodního lékaře vyšetření krve a moče.
Vážená paní doktorko, trápí mně obrovské pytle pod očima. Manželka se mi směje, že se mi na nich můžou houpat opice jako na liáně. V odborném časopise Zdraví se dočetla, že problémy s otoky očí spůsobují onemocnění ledvin. V rodině žádné problémy nemáme.Podotýkám, že jsem abstinent, kouřím jen občas a pitný režim se jakštakš snažím dodržovat.Tučnému taky neholduju (sem tam).Mám si někam zajít na vyšetření ledvin?(Lumír S. (Kostelec))
Foto
Dobrý den, je vhodné 1x ročně si udělat preventivní prohlídku - vyšetřit krev a moč. Zde by se event. odhalila nemoc ledvin.
Dobrý den, změnila jsem stravu a jím maso, raby a větší množství zeleniny. Vynechávám sacharidy. po 2 měsících mě začala bolet pravá ledvina. Může to být stravou? V mládí jsem měla s ledvinami problémy / zánět v ledvině a kámen/ Děkuji Hanka(Hanka Volf)
Foto
Dobrý den, pokud jste enorměn zvýšila příjem ovoce a zeleniny, tak některé látky, které jsou v ovoci a zelenině /( např. šťavelany) mohou být příčinou tvorby kamenů. Zvyšte ppříjem tekutin na ě-3 litry - voda, čaje.
Dobry den, moje matka zemrela na rakovinu. Mela nador v ledvine. Mela bych v ramci prevence chodit na kontroly s ledvinami? Asi pred 8 lety jsem byla na ultrazvuku a mela jsem tam male mmnozstvi pisku. Zadne problemy nemam. Dekuji.(Jana V.)
Foto
Doobrý den, určitě 1x ročně absolvujte preventivní prohlídky - krev a hlavně moč.
Pani doktorko, jaky je rozdil mezi krevni dialyzou a tou peritonealni? Dekuji za odpoved, Denisa(Denisa)
Foto
Peritoenální dialýza - filtrem pro čištění krve je naše vlastní pobřřišnice, je to metoda, kterou si pacient provádí sám, v klidu domova. Hemodialýza - filtram je dialyzátor( kapilára) v umělé ledvině - přístroj, který se nachází v dialyzačním centru, kde pacient dojíždí 3x týdně.
Dobrý den, paní doktorko. Mám na Vás dotaz ohledně dialýzy. Jaké možnosti léčby mi lékař nefrolog může nabídnout při selhání ledvin?(Bobina)
Foto
Dobrý den, v současnoti máme k dispozici 3 možnosti, jak nahradit selhané ledviny - transplantace, domácí neboli břišní (peritoneální) dialýza a hemodialýza.
Dobrý den paní doktorko, ráda bych se zeptala, od narození mám reflux ledvin, jsem pravidelně sledována, prodělala jsem v pěti letech operaci a od té doby jsem neměla žádný závažnější problém. Laicky řečeno - co je vlastně reflux ledvin a zda je to dědičné? Děkuji Vám(Martina)
Foto
Dobrý den, reflux znamená, že se moč vrací zpět. Dědičnost není častá, ale může být.
Dobrý den, 20letá dcera chodit až příliš často močit, v noci i 3x, přestože pití moc nedá, vypije max. 1 litr za den. V čem může být její problém. Děkuji.(VěraR)
Foto
Dobrý den, vhodné je pít a močit v pravidelných intervalech asi co 3 hodiny přes den, tak aby močový měchýř se naučil se ve dne pravidelně vyprázdňovat a nemusel pracovat v noci. Denní dávku tekutin 2-3 litry denně.
Dobrý den, proč musím mít žádanku od praktika při opakovaných zánětech močového měchýře? Trápí mě tak 4 x ročně, ale praktika mám na druhém konci města,navíc se tam vždy čekají několikahodinové fronty. Nemůžu si kvůli práci dovolit běhat pokaždé k praktikovi,aby mi vypsal žádanku, já jela zase na opačnou stranu města k urologovi a teprve on mi předepsal ANT. Můj dotaz zní:1) je nutné vyhledat při zánětu močáku vždy odbornou pěči nebo mi vystačí praktický doktor(beztak mi předepíšou oba ANT), 2) pokud je lepší urolog, proč ho nemůžu rovnou navštívit sama?Když mě bolí v krku, taky jdu rovnou na ORL. Díky(Beata, Nové Město n.M.)
Foto
Dobrý den, zánět močového měchýře určitě zvládne léčit obvodní lékař. Pokud jste již zaregistrovaná u specialisty - urolog či nefrolog, tak stačí mít žádanku jen při prvním vyšetření u specialsty.
Dobrý den, vždycky po divokém večírku mě napozítří začne pálit při močení,moč je tmavě hnědá a začínám mít bolesti při močení. Obvykle nasadím Rovatinex kapky,a jelikož brzy zaberou, za několik dů je vysadím, Dá se to tak dělat dlouhodobě? A může být počáteční zánět moč.měchýře opravdu způsobený nadměrným pitím a kouřením, byť nárazovým?(Vanessa)
Foto
Dobrý den, je třeba si uvědomit, že alkohol způsobuje dehydrataci a tím jste více náchylnější k močové infekci. Musíte více pít vody na divokém večírku a pokud se bude situace dále vyskytovat, tak navštivte svého lékaře.
Dobrý den paní doktorko. Jsem diabetik. V poslední době se mi typické časté močení změnilo v noční i denní můru: interval mezi močením mám tak 45 minut, v noci nejdéle hodinu. Je sice lepší, že se kvůli močení v noci alespoň probouzím (oproti stavu, kdybych se neprobouzel), ale je to nesmírně obtěžující. Nejsem schopen například přeje Prahu, aniž bych nejméně jednou nemusel zastavit na pumpě... Lze nějak vyřešit nadměrné močení u diabetiků? Je takto nadměrné močení pro ledviny velká zátěž nebo si "poradí"?(Richard)
Foto
Dobrý den, časté močení u diabetiků může být v souvislosti s vysokou glykémii. Pokud máte glykémii v pořádku, poté doporučji nefrologické vyšetření.
Občas mě brní jedna a tatáž ledvina. Nemám v pořádku bederní páteř. Může to být od ní? Děkuji za odpověď. (Marcela)
Foto
Dobrý den, bolesti či brnění v zádech je vždy problematické odlišit od sebe, zda to jsou ledviny či záda. Navštivte obvodního lékaře, ať máte jistotu.
Dobrý den, paní doktorko. Bydlím v Praze na Rajské zahradě, ale jet na vyšetření až na Homolku je pro mě dosti problematické. Mohu tedy jít na jakékoliv dialyzační středisko? Je nějaké dostupné v mé lokalitě? Jsem silný kuřák a na vyšetření ledvin jsem byl naposledy před 7 lety. Děkuji vám, Ivan(Ivan Dvořák)
Foto
Dobrý den, na internetu naleznete seznam nefrologických ambulanci nebo Vám poradí jistě obvodní lékař. Bohužel já nevím, kde je Rajská zahrada, tak nemohu Vám tedy doporučit nejbližší nefrologickou ambulanci.
Dobrý den paní doktorko, v roce 1992 se mi poprvé objevila krev v moči, byla diagnostikována prasklá cysta, po které zůstala nepatrná jizva.Co mě znepokojuje, je že od té doby mi vždy při kontrole zjistí krev v moči (výsledek z laboratoře), chodím každé dva roky na vyšetření ledvin ultrazvukem a prý je jinak vše v pořádku. Věřím svému ošetřujícímu lékaři, ale.... Velmi Vám děkuji za odpověď Richard Kostlivý(Richard Kostlivý)
Foto
Dobrý den, je dobré, že chodíte pravidelně na ultrazvuk. Kromě toho by bylo vhodné pravidelně provést kontrolu funkce ledvin - odběr krve a moče. V případě, že je funkce ledvin v normě, tak neměje obavy.
dobry den pred peti lety jsem prisel o levou ledvinu v dusledku nadoru jeden stejne postizeny pacient mi doporucil obrizku kvuli zanetum ze jemu to udelali z preventivnich duvodu co je na tom pravdy jirka(jiricek)
Foto
Dobrý den, myslím, že pravidelná hygiena je dostačující a že není nutné obřízku dělat.
Som po operácii grawitzovho tumoru. Zostala mi iba jedna ladvina. Na druje sa mi teraz vytvorila cysta. Na ľavej strane , kde mi zobrali ladvinu sa mi vytvorila hernia. Mám s tým problémy, lebo celá oblasť ma bolí a mám takú palivú bolesť.Chcela by so sa spýtať či by mi operácia hernie pomohla a a bolesti by prestali. A chcela by som ešte vedieť či sa môže celá oblasť pretrhnúť a ohroziť ma na živote. Ďakujem (Eva Gallo)
Foto
Dobrý den, záleží , jak je hernie veliká a to musí posoudit Váš ošetřující lékař.
Dobrý den, Chtěla bych se vás zeptat na vás názor. Měla jsem hroznou koliku, kdy jsem nebyla schopna v žádné pozici vydržet několik hodin, následně mi byla zjištěna krev moci a diagnóza ledvinové kameny, zádný se však nenašel. Následující výsledky moce Byly v pořádku. Ma otázka tedy zní, dá se s takovou jistotou rict ze se jednalo o kameny? Děkuji s pozdravem Lenka S.(Lenka S)
Foto
Dobrý den, pokud kameny nebyly verifikovány žádnou vyšetřovací metodou - sono ledvin, rentgen, scinti ledvin...., tak jistota určitě není, jedná se jen o domněnku.
Jak se zbavit kaménků? Dg: Vpravo v periferii SK v.s.lithiasa 3mm, vlevo v DK 5mm. Kolika před 2 lety, pak stent 9 měsíců, 2x rozbíjení kamínků. Nález trvá. A v druhé ledvině se udělal nyní také kamínek.Děkuji.(J.Zelená)
Foto
Dobrý den, tvorba kamenů závisí na tom, co jíte a pijete. Bylo by vhodné vědět, o jaký typ kamenů jde a poté zpřísnit dietní opatření.
Dobrý dne. Chtěla bych se zeptat, zda bych měla podstupovat nějaká kontrolní vyšetření, i když nemám žádné obtíže. Mám od narození jen jednu ledvinu. Dozvěděla jsem se to až ve svých 14 letech. Jediná vyšetření jsem prý absolvovala po narození. Děkuji za odpověď.(Lenka Tichá)
Foto
Dobrý den, vzhledem k tomu, že máte jen jednu ledvinu, doporučuji alespoň 1x za rok sledování v nefrologické ambulanci.
Dobry den, muj pritel byl na nejake terapii kvuli zadum a terapeutka se ho zeptala, jestli pije dostatek vody. Uprimne kdyz vypije pres den pul litru vody, je to zazrak...rekla mu, ze ma vystouple ledviny kvuli nedostatku tekutin, je to mozne??? Mam obavy kvuli tomu, protoze opravdu vypije hrozne malo. Moc dekuji za odpoved.(sarka)
Foto
Dobrý den, pitný režim by měl být u zdravého člověka minimálně 2 litry denně. Půl litru je opravdu velmi málo a ledvinám se to do budoucnosti nebude líbit.
Dobry den, pred 4lety jsem mela ledvinovou koliku, podle ultrazvuku, diky kaminku. Od te doby jakmile mam nejaky stres zacne me trochu leva ledvina bolet(takovy tlak), po par minutach to prejde. Kaminek nikdy ven nevysel, je mozne, ze se premistil jinak a po nejake dobe se kolika vrati? (Blanka Pranicova)
Foto
Dobrý den, je velmi pravděpodobmné, že kamínek stále máte, změna polohy kamínku je také možná. Důležité je dodržovat pitný režim 2-3 litry denně a nechat si zhotovit kontrolní ultrazvuk ledvin, aby jste věděla, jak na tom jste.
Dobrý den, prosím Vás o názor na pití neředěné šťávy z domácích jablek z odšťavňovače osobou, která je několik let po operaci ledvinových kamenů. Může tato šťáva přispět k opětovnému vzniku kamenů popř. cyst? Děkuji.(Jana D)
Foto
Dobrý den, záleží na tom, o jaké množstí se jedná. Vždy platí, a to i v případě jablečné šťávy, že střídmost je základem dobrého zdraví. Doporučuji max. 2-3 dcl jablečné šťávy denně.
Souvisí ledviny s psychózou ? Dá se vyléčit psychóza vyléčením ledvin ?(Marie Nováková)
Foto
Dobrý den, většina onemocnění je v souvislosti s naším psychickým zdravím. Ale nedomnívám se, že psychozu vyléčíte vyléčením ledvin. Ale vždy platí, že dobrá psychika je nejlepší lékař.
Dobrý den, máma mi furt říká, že když mi bude foukat na záda, tak mi nastydnou ledviny. Je to pravda? Nebo se nemoci ledvin odvíjejí do jiných faktorů? Díky(Kačka)
Foto
Dobrý den, maminka má pravdu, ledviny jsou velmi náchylné na prochlazení, především holá záda jsou často příčinou zánětu ledvin. Ale samozřejmě těch příčin je celá řada, ale na druhou stranu, proč chodit s holými zády?
Dobrý den, dcera má již pět let mikrohematurii. Bylo to zjištěno úplnou náhodou, při vstrupním vyšetření. Žádné problémy neměla. Podstoupila všechny vyšetření, nic se nezjistilo, jen, že krev pochází z ledvin a ne z močových cest.Teď chodí na pravidelné kontroly, kde jsou výsledky pořád stejné. Jaký na to máte názor? Je možné, že se z toho vyléčí. A je tento stav nebezpečný do budoucnosti? Dcera má momentálně 22 let.(Zdenka)
Foto
Dobrý den, většina mikro hematurii je nález, který pacienti mají celý život bez jakývkoliv problémů, často se jedná i o familiární výskyt. Je dobře, že je sledována pravidelně, protožev případě jakékoliv změny bude včas podchycena k dalšímu vyšetření.
Dobrý den, mám takový problém, že když jdu na malou, tak se nevyprázdním najednou, musím dokonce trochu zatlačit. Když chvíli zůstanu sedět, po chvíli se moč znova spustí. Mám s tím zajít k urologovi, nebo je to banalita? Také jsem nucena chodit na malou někdy i několikrát za noc. Děkuji(Marie)
Foto
Dobrý den, pokud Vás močení v noci obtěžuje víc jak 3x za noc, vhodné navštítvit urologa. Jinak při močení moc netlačtě, raději vyčkejte na záchodě s trpělivostí až do úplného vymočení.
Jak se vyrovnat se zvýšeným kreatininem. Děkuji.(Vostřáková)
Foto
Dobrý den, zvýšený kreatitin je pouze orientační ukazatel, je třeba vyšetřit u lékaře i funkční vyšetření ledvin.
Dobry den, je mi 46 let a uz zhruba od 20 let se potykam s problemy s ledvinami. Ve 27 letech mi provedli biopsii a diagnostikovali glomerulonefritidu typu IgA. Cele roky nemam v podstate zadne problemy,chodim na pravidelne kontroly kazde 3 mesice. Kdyz jsem byla na vysetreni v listopadu, funkce byla zhruba na 50%, ale nyni po unorovych odberech jiz pouze na 30%. Je normalni,ze se behem tak kratke doby funkce snizi tak rapidne,kdyz za cela ta leta se snizila v podstate "jen" o 50%? Da se predpokladat, ze se bude stejnym tempem funkce snizovat nebo se to jeste da hodne ovlivnit? Prepokladam,ze je to proces jiz nevratny.Zmenila jsme jidelnicek s omezenim bilkovin,nicmene obcasnou cigaretu a 2-3 sklenicky vina denne si nedoakzu odpustit :-( (veronika)
Foto
Dobrý den, flomerulonefritida IgA je proces imunologický a ve většině případů nezvratný. Funkce ledvin se může v krátké době takhle snížit, velmi často to souvisí ale buď s porušením diety, pitného režimu nebo nějaká přidružená nemoc. Bylo by vhodné zpřísnit dietní opatření, 2-3 litry denně vody a čaje, víno si dejte , ale max. 2 dcl a ne pravidelně.
Dobrý den, pobolívá mě pravá ledvina. V moči mám červené i bílé krvinky /prý tři křížky/. Mám pít urologický čaj. Stačí to? Teplotu nemám, ale začala jsem se více potit a častěji chodit na WC. Děkuji za odpověď. Hašková(Blanka Hašková)
Foto
Dobrý den, bylo by vhodné provést vyšetření moč na baktérie. Zvyšte pitný režim na 3 litry - voda, čaje, vhodný je brusinkový čaj nebo si v lékarně zakupte properáty s brusinkami, které jsou desinfekční. Urologický čaj je vhodný jen při aktuním zánětu močovýh cest, ale max. po 3 týdny, protože je pro močový měchýř dráždivý a není vhodné ho dlouhodobě dráždit.
Dobrý den, paní doktorko, babička má sníženou funkci ledvin, chodí do poradny a sbírá informace o dalších variantách léčby. Chtěla by zůstat co nejvíce aktivní, má zahrádku, stará se o vnoučata. Jakou metodu léčby byste Vy doporučila? Děkuji za odpověď (Markéta B.)
Foto
V případě selhání ledvin máme v současnosti 3 možnosti, jak nahradit selhané ledviny - transplantace ledviny, domácí dialýza ( břišní-peritoneální dialýza) a hemodialýza. Pro aktivní pacienty jednoznačně doporučuji domácí dialýzu, v případě, že transplantace není možná (věk,nemoci...). U domácí dialýzy je pacient pánem svého času, může provádět aktivity svého osobního života, na které je zvyklý.
ake su priznaky a bolesti ledvyn (michal)
Foto
Dobrý den, příznaků je hodně - bolestivost v bederní krajině až kolika, vysoká horečka, ... Ale často se setkáváme, že pacient má onemocnnění ledvin a ledviny ho vůbec nebolí.
Dobrý den, jak probíhá vyšetření ledvin během světového dne ledvin? Na co se mám připravit? (goodgirl82)
Foto
Dobrý den, světový den ledvin probíhá na vybraných nefrologických pracovištích. Jedná se pouze o orientační vyšetření - změření krevního tlaku, vyšetření moče lakmusovým papírkem a odběr krve z prstu ke stanovení glykémie. Poté nefrolog posoudí, zda je nutné podrobnější vyšetření u obvodního lékaře či nefrologa.
Dobrý den, mám zjištěny mnoho kamínků v levé ledvině ( velikost 2 mm) a pravá je svraštělá s jedním kamínkem stejné velikosti. Mám časté píchání přímo v ledvině občas v tříslech, jsem objednaná na metabolické vyšetření, kde zjistí složení kamenů. Lékař kamínky neřeší, ale já mám časté píchání v ledvinách někdy v třísle. Je to nepříjemné ne však nesnesitelné. Rozbíjí se i takto malé kamínky nebo se jen čeká jestli se vyplaví samy? Děkuji za odpověď(A. Vydřanská)
Foto
Dobrý den, metabolické vyšetření doporučuji, je důležité pro nastavení diety tak, aby se snížila tvorba kamenů. Dále je velmi důležité zvýšit pitný režim na 3 litry - jen voda, čaje. Co se týče "rozbíjení" kamenů - ve Vašem případě nemůžu posoudit, když přesně nevidím konkrétní velikost. Tuto otázku položte ošetřujícímu urologovi, který má Vaše nálezy.
Dobrý den. Manžel (68 let) má problémy s ucpanými cévami hlavně v nohách. Byl již několikrát operován (nohy i srdce). Při jednom vyšetření CT přišli na to, že má cystu na ledvině a játrech. Pouze zkonstatovali a nic s tím nedělají, ani o tom dál nemluví. Máme se snažit o to, aby se nějak dál léčil? Problémy nemá. Děkuji za radu. Hezký den.(Marky)
Foto
Dobrý den, pokud se jedná o ojedinělou cystu na ledvině a játrech, tak ve většině případů je nález nezávažný. Doporučovala bych jednou za 2-3 roky kontrolu ultrazvukem, zda je cysta konstantní velikosti.
Dobry den. Chci se zeptat od vcerejska me boli na zadech pod žebra mi a tipuji ze jsou to ledviny. Již jsem měla ledvinove kameny. Mam samotvorbu kamenu. Ale je mozne ze me boli i zepredu pod zebry a dole v podbrisku po stranach? Dekuji moc bojim se jestly se my neblíží kolika!(lucie)
Foto
Dobrý den, jen velmi těžko se dá odlišit , zda bolesti v zádech jsou způsobeny problémem od ledvin či od páteře. Pro Vaší jistotu je vhodné navštítvit lékaře a provést vyšetření krve a moče. Současně zvyšte pitný režim na 3 litry - voda, čaje.
Dobrý den !Mám k Vám prosbu, při vyšetření mi zjistili, že pravá ledvina funguje na 14% velikost 6 cm zmenšená. Levá ledvina funguje na 84 procent o velikosti 12 cm. Děkuji za písemné vyjádření o případné léčbě na níže uvedenou adresu mé manželky.(Helena Lepíčková)
Foto
Dobrý den, důležitá je celková funkce obou ledvin, která v případě Vaší manželky je optimální. V každém případě, vzhledem k tomu, že pravá ledvine je poškozená, je vhodné pravidelné sledování v nefrologické ambulanci.
DOBRÝ DEN, MÁM DOTAZ,ZDA NUCENÍ NA MOČENÍ ZAČÍNAJÍCÍ V ODPOLEDNÍCH A HLAVNĚ VEČERNÍCH HODINÁCH JE PROBLÉM MOČOVÉHO MĚCHÝŘE,NEBO LEDVIN.DVA ROKY S TÍM BOJUJI,PODSTOUPILA JSEM VYŠETŘENÍ V NEMOCNICI,KDE NIC NEZJISTILI.OD RÁNA DO ODPOLEDNU JDU 2X NA MALOUU STRANU A POTOM ZAČÍNÁ NUCENÍ,LÉKY NEZABÍRÁJÍ.ZÁVĚR V NEMOCNICI BYL ŽE JE TO PSYCHICKÉHO PŮVODU.PROSÍM O RADU CO UŽÍVAT NA SKLIDNĚNÍ,RÁDA BYCH SE VYHLA CHEMII.MÁM 62LET,JSEM TAKY PO OPERACI PÁTEŘE A MYSLÍM SI ŽE JE TO OD TOHO,JAKMILE LEHNU DO POSTELE,PROBLÉM SE ZHORŠÍ..PŘEMÝŠLÍM VŠAK TAKÉ,KDE SE BERE TA MOČ,KDYŽ TOLIK TOHO NEVYPIJU A VIDÍMJAK MÁM VYSCHLOU KŮŽI. DĚKUJI ZA ODPOVĚD, PAVLA,ZLÍN(PAVLA JAROŠČÁKOVÁ)
Foto
Nucení na moční je problém dráždivého močového měchýře, většinou to bývá u citlivějších pacientů, takže psychika zde hraje velkou roli. Vhodný je autogenní tréning tzn. pravidelně v průběhu dne cca co 2-3 hodiny vypít 2-3 dcl vody a jít se vymočit. Postupně se močový měchýř naučí pravidelně fungovata nucení na močení se zlepší. V jiném případě je nutné použít medikamenty.
Dobrý den, paní doktorko. Měl bych dotaz na pravé ledvině mám cystu jak se toto léčí. Nehrozí že bych mohl např.o ledvinu přijít? Děkuji za odpověď.(Vilík)
Foto
Dobrý den, ojedninělá cysta není závažný nález, jen je potřeba pravidelně asi co 2-3 roky provést kontrolu ultrazvukem, zda je velikost stejná. Jinak vhodné také nefrologické vyšetření pro posouzení funkčnosti Vašich ledvin.