ONLINE CHAT
Žena znasilnena v nemocnici Bohužel byla v šoku neschopna to nahlásit. Když to pak v 2011nahlásila policii ( stalo se to 2007) tak tam ji řekli ze to nemá cenu vyšetřovat! Proc nejsou veb. Stránky kde hledat právníka který se zabývá poškozením zdraví? Kde tyto informace hlledat? Byla za jedním právníkem a jediné co ji vysvětlil ze nejdříve musí sepsat sním smlouvu a pak se s ni bude bavit. Ona potřebovala nejdříve informaci zda to ma smysl vůbec hlásit a zda muže vyhrát. Nic ji bohužel neřekl. A také ji nutil hned říci své jméno což ona v zacatku nesouhlasila- vždyť šlo jen o informační sezení při kterém se rozhodne zda půjde do obrany než na sebe zveřejní špínu a bude riskovat ze se to sousedé dozvědí! Kolik stojí takové právní zastoupeni a proc nikdo neřekne základní informace. Jak se stanoví předběžná cena?(Janka)
Foto
Dobrý den, mrzí mne, že z nějakého mého kolegy takovýto špatný dojem. Advokát má stejně jako každý právo na úhradu za svou práci, ale měl k dané věci (i s ohledem na konkrétní okolnosti případu) přistoupit citlivěji. Obávám se, že s ohledem na dobu, která od spáchání činu uběhla, bude velice těžké pachateli prokázat, že se znásilnění dopustil. První nahlášení 4 roky po činu nebude u orgánů činných v trestním řízení navíc vypadat věrohodně a navíc všechny důkazy, které mne napadají, jsou již pravděpodobně zničeny. Raději bych se soustředil na psychický stav Vaší ženy a případným řízením (po takové době a s tak malou šancí na úspěch) nevracel bolestné vzpomínky. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát
Dobry den. stale cekam na vasi odpoved . poslal jsem vice otazek a na ani jednu mi neprisla odpoved. myslim ze vse je dopredu naplanovano a smysleno (globin)
Foto
Dobrý den, žádný Váš nezodpovězený dotaz neevidujeme.
Dobry den,chtela bych se zeptat,jak se postupuje v pripade nehody ,kdyz dotycny ktery to nezavini je zranem(Martin)
Foto
Dobrý den, obecně postupujeme tak, že požadujeme náhradu (škody, bolestného, za ztrátu na výdělku..) po viníkovi nehody. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
Dobrý den, již 11 let se soudím se stomatologem, který mi nedbalým zásahem do chrupu způsobil jak neskutečné bolesti, tak problémy v zaměstnání a v neposlední řadě vysoké finanční výdaje. 3x proběhlo jednání u obvod.soudu - výsledek v můj prospěch - non lege artis, po odvolání žalovaného soud vyššího stupně 2x vrátil spor na obvod a potřetí ve vráceném odůvodnění nepřímo vyzval soud nižžšího stupně jak postupovat a rozhodnout. No, kauza trvá, můj dotaz ovšem směřuje k době, po jakou se spor, z mého pohledu právně velmi jednoduchý a jednoznačný, neboť lékař brousil zuby, nerentgenoval, nevyplňoval, pojišťovně ovšem tyto služby vyúčtoval atd atd.Je možné se donekonečna odvolávat, soud vyššího stupně vrací kauzu pokaždé s jiným odůvodněním, čím, samozřejmě narůstají sazby pro obhájce atd, atd. Je nějaká rada, jak postupovat?Děkuji za odpověď. Stanka(Stanka Gontík)
Foto
Dobrý den, tohle ovlivníte jen těžko. Vrácení soudu je ve věcech náhrady škody poměrně časté. Vy podle toho co píšete vždy u prvního stupně vyhrajete. To, že druhá strana podá odvolání ovlivnit nemůžete, a to, že to odvolací soud vrátí soudu prvního stupně vlastně taky ne. Můžete tedy jedině argumenty podpořit soud prvního stupně, aby soud druhého stupně (odvolací soud) rozhodl tak, že rozhodnutí soudu prvního stupně potvrdí. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
Dobrý den, měl jsem úraz 29.12.2012 naprasklý lýtkový sval, v průběhu léčby se mi přidala žilní trombóza, začal jsem si píchat injekce proti tromb. následně jsem přešel na Warfarin, ten jsem bral až do konce září 2013. Od pojišťovny mi došlo vyjádření, že léčba naprasklého svalu skončila 22.2. 2013, chci se zeptat, jestli trombóza, která mi nastala, jestli se považuje za komplikaci k úrazu a jestli ukončení úrazu, co mi napsala pojišťovna bylo správně toho 22.2. nebo jestli ten úraz měl být ukončen a v tom září 2013?(Pavel)
Foto
Dobrý den, to je spíše odborná medicínská otázka. Určitě se mne zdá podezřelé, že se léčíte do září a pojišťovna tvrdí, že léčba skončila už v únoru.:-) Pokud by ta tromboza byla přímým důsledkem toho naprasklého lýtkového svalu, tak léčba asi neskončila v únoru. Než bych šel do sporu, chtěl bych na to slyšet názor lékaře - odoborníka. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
Hezký den, jsem důchodce, loni 25.4,14 jsem dal 8t. korun známému na zateplení chaty, kdy řekl , že práci provede neodkladně podle počasí, firmu zrušil a do dnešního dne zateplení neprovedl, jak mám postupovat?(Zdenek H.)
Foto
Dobrý den, vyzvěte jej doporučeně poštou k vrácení zaplacené částky. Pokud nedostane rozum a částku Vám neuhradí, nezbude vám než se obrátit na soud, kde budete požadovat dlužnou částku i s úrokem z prodlení. Neuvádíte, zda máte o zaplacení nějaký doklad, pokud máte, je věc jednoznačná a budete určitě úspěšný. Pokud Vám doklad chybí, budete muset soud přesvědčit, že jste částku známěmu předal/poslal. Pokud jste hradil přes účet, je věc rovněž jednoznačná. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
Dobrý den, v srpnu 2013 měl manžel autonehodu, kterou zavinil protijedoucí řidič - přiznal mikrospánek. Manžel měl zlomený hrudní obratel a je po 2 operacích. Do dnešního dne je stále v pracovní neschopnosti. Zajímalo by nás jak dál postupovat, kdo mu uhradí náklady s léčbou spojené a ušlý výdělek, bude mít nárok na bolestné.. Děkuji (Simona)
Foto
Dobrý den, náklady na léčbu, bolestné i ušlý výdělek požadujte po viníkovi nehody (řidič protijedoucího vozidla), pokud skutečně nehodu zavinil, měla by věc být jasná a Vy se svým nárokem úspěšní. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
DOBRÝ DEN,TAK SI ŘÍKÁM K ČEMU SOUDY A POLICIE JE, KDYŽ SE CHCE ČLOVĚK DOVOLAT PRÁVA TAK NEMÁ ŽÁDNOU ŠANCI, MÁM NĚKOLIK SKUŠENOSTÍ A VŽDY SE PŘIHLÍŽELO K MAJETNÉ STRANĚ. JSEM ZNECHUCENA. XXX LET MĚ NIČÍ NESPRAVEDLIVÉ ROZHODOVÁNÍ SOUDU I POLICIE A NEJEN TĚCHTO ORGÁNU. MÁM TRVALÉ NÁSLEDKY, ALE CO DĚLAJÍ NAŠE SOUDY A POLICIJE? VŠECHNO STRČÍ NA MÚ. VŠECHNO SE PROTAHUJE TAK DLOUHO AŽ SKONČÍ LHŮTA NA PODÁNÍ....POSÍLAJÍ OD ČERTA K DÁBLU A PAK ŘEKNOU ŽE UŽ JE PO LHŮTĚ NA PODÁNÍ UŽ S TÍM NIC NEUDĚLÁTE. SOUDCE SE SMĚJE, KDYŽ ADVOKÁT KTERÉHO SI ČLOVĚK ZAPLATÍ Z TOHO PRDU CO MÁ NĚCO NAVRHNE - REKONSTRUKCI atd. SOUDCE SE SMĚJE ŽE TO NEMÁ CENU, TAK K ČEMU JSME VYDALI 13 000 KČ ZA ADVOKÁTA KDYŽ NA SOUDU NIC NEZMŮŽE? KDYŽ NEMÁM NARVANOU PENĚŽENKU TAK SE SEMNOU NIKDO NEBAVÍ. KDYBYCH NAKOPLA PSA TAK BY MĚ ZAVŘELI BEZ MRKNUTÍ OKA. V DNEŠNÍ DOBĚ MAJÍ ZVÍŘATA VĚTŠÍ PRÁVA NEŽ MI OBYČEJNÍ LIDI. DĚKUJI(JANA BUČOVICE)
Foto
Dobrý den, nevím čeho se Vaše věc týká, ale obecně žaloby na náhradu škody (především na zdraví) opravdu stojí poškozeného mnoho peněz. Jde o velice složité věci, navíc dlouhá řízení se složitým dokazováním na mnoha jednáními, často s potřebou výslechu znalců apod. Navíc tento druh sporů "neadvokát" může s úspěchem vést, jen velice těžko. Dle nového občanského zákoníku se Vám však (v případě, že budete úspěšní) může "Investice" mnohonásobně vrátit, protože v závislosti na konkrétních případech se dá očekávat, že soudy budou přiznávat často i miliony korun. Konkrétně v případě škody na zdraví navíc nový občanský zákoník řízení velice zjednodušil a umožnil vést namísto původních dvou řízení jen řízení jediné, takže zjednodušeně řečeno má poškozený o polovinu výdajů méně. Dle NOZ tedy "za méně můžete vysoudit více", což je změna k lepšímu. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
dobry den. mam uraz kolene a uzavrel jsem pred pul rokem pojistku na uraz ale pojistovna mi pojistku zrusila stim ze me poslali nejaky dopis ze me z pojisteni musi vyjmout levou nohu kvuli opakovane operaci. ja ale zadny dopis od nich nedostal ikdyz byl udajne poslan dopor. nesouhlasim z ukoncenim pojistky. co mam delat.? dokonce v dopise je psano ze pojistku ukoncuji na mou zadost ale ja nic takeho nezadal a kdyz chci po pojistovne onu zadost tak prej se to tak pise ale zadnou zadost nemaji co dal? dekuji(antonin bures)
Foto
Dobrý den, poměrně častá odpověď pojišťovny, "pojištění se na Vás nevztahuje, protože jste ...před 10 lety bral léky, zatajil jste nemoc matky, měl jste operaci apod." Nezbude Vám než oslovit advokáta, aby posoudil postup pojišťovny a pomohl Vám s výplatou pojistného. Často jsou důvody pro nevyplacení pojistného pojišťovnou neoprávněné. Ze zkušenosti bohužel musím říct, že sám pravděpodobně s pojišťovnou nic nezmůžete a i s advokátem čekejte na pojistné až na základě rohodnutí soudu. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
Dobrý den, pane doktore, počátkem prosince 2013 jsem měla autonehodu, kdy do mého auta zezadu nabouralo jiné auto a já skončila na pět dnů na úrazové chirurgii a od propuštění jsem v péči neurologa, který mi léčí zablokovanou páteř na několika místech. Z povinného ručení onoho řidiče mi byla uhrazena škoda na vozidle, ale jak to bude v případě mého bolestného? Nač mám nárok? Rozhodně to není ušlá mzda, pečuji o postižené dítě. Policie o soudu vůbec nehovořila, jen o nějakém správním řízení na magistrátu nebo mediační službě. Děkuji, Darina.(Darina Soukalová)
Foto
Dobrý den, pokud se budete chtít domáhat náhrady u soudu musíte (pokud se nedohodnete se škůdcem) zahájit soudní řízení Vy sama. Máte právo na bolestné, náklady na léčení apod. Ve Vašem případě by soud navíc s největší pravděpodobností přihlížel i k tomu, že se staráte o postižené dítě, což by se odrazilo na výši celkové částky, která by Vám byla v případě soudního řízení přiznána. Určitě bych se obrátil na advokáta, ať pro případ, že se nedohodne s protistranou podá žalobu. Vysoudíte nemalé finanční prostředky. Bohužel tyto žaloby jsou natolik složité, že bych se do toho bez advokáta nepouštěl. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
Je mi téměř sedmdesát let. Uklouzla jsem na ledu a zlomila si pravou ruku. Přestože je to pár měsíců, s rukou téměř nemůžu hýbat. Když jsem na chirurgii žádala o další rehabilitace, řekla mi lékařka, že nemají jen mě a žádné mi nenapsala. S nepohyblivou pravou rukou je pro mě život velmi těžký. Nevím, co mám dělat Poradíte mi?(božena)
Foto
Dobrý den, potřebnost rehabilitací bohužel předně posuzuje lékařka, která Vám je pak v případě, že dojde k závěru, že je potřebujete, předepíše. Ve zdravotnictví je málo finannčích prostředků, takže z toho asi vyplývá reakce paní doktorky. Žádný nárok na náhradu škody v souvislosti s nepředepsáním rehabilitací v daném případě tedy pravděpodobně nelze bohužel uplatnit, protože žádná přímá škoda v souvislosti s něpředepsáním rehabilitací nevznikla. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
Dobry den.Chtela jsem se zeptat.Pred 2 roky jsem mela uraz patere..Nic mi nepriznali.Letos se pojistovna sama ozvala a pozvala me ke kontrole trvalych nasledku,ty mi priznali.Chtela bych se zeptat jestli dostanu tu castku jednorazove nebo jestli si me pozvou vickrat.Dekuji(Zdena)
Foto
Dobrý den, u některých zranění se následky plně projeví až s odstupem času a až poté je možné určit rozsah trvalých následků. U větších zranění - především hlavy, páteře míchy se to dělá často. To je zjevně i Váš případ. To kolikrát Vás budou s odstupem času kontrolovat záleží na konkrétním zranění. Jedná se o medicínksou otázku, kontroluje se jednoduše řečeno to, co by se při daném úrazu mohlo projevit za - x let. Lékař, který Vás kontroloval po dvou letech, by Vám mohl otázku zodpovědět. Podle toho co píšete bych však čekal, že již si Vás nepozvou a rozhodnutí o trvalých následcích a jejich ocenění již definitivně učinili. Pokud máte za to, že se jedná o malou přiznanou částku, proberte věc s advokátem nebo lékařem se zkušeností s oceňováním úrazů a domáhejte se po pojišťovně případně dalších finančních prostředků. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
Dobrý den, jak je to při odškodnění pracovního úrazu - na co všechno je při pracovním úraze nárok a je možné si vyřídit toto odškodnění sám nebo je lepší si najmout právníka? a jaká je pak obvyklá provize právníka ... A ještě jeden dotaz - když se pak po pracovním úraze nemůžu vrátit ze zdravotních důvodů na své původní pracovní místo, jak se to pak řeší se zaměstnavatelem .. děkuji za odpověď(Jana z Ostravy)
Foto
Dobrý den, určitě věc řešte z advokátem. Pokud nejde o "mrtvou" společnost, tak se nakonec můžete domoci nemalých finančních částek. Provize je u každého advokáta jiná, je možné se dohodnout i na snížení odmyny s tím, že bude advokátovi náležet určité procento s vysouzené částky apod.. Určitě bych se předně snažil dohodnout se zaměstnavatelem, třeba pro Vás bude mít jinou práci, kterou budete moci vykonávat i po úrazu. I při pokusu o dohodu bych se však nechal zastoupit advokátem, protože pravděpodobně vyjedná více, než byste vyjednal sám a tím se Vám ve většině případů lehce zaplatí. Reakce drtivé většiny zaměstnavatelů je bohužel - neochota platit cokoliv zaměstnanci, který už pro ně často nemůže pracovat vůbec nebo alespoň na pozici jako dříve. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
Dobry den, prosim byl jsem prepaden a byla mi posleze následkem tohoto činu operovana klicní kost a byl jsem i s preoperací/vyndaní sroubu/ práce neschopen cca 5mesicu .Telefon který mi přitom ukradli mi PČR vydala a dal asi dohledava pachatele .Ja jsem diky tomu se dotal do finančnich potížÍ protože mi ČSSZ nemohla pry vyplatit marodní ,pry stále čekala na vyjadření kriminálky ,Prosím stalo se mi to v arealu Chomutova na vše mam doklad .majitel areälu je město mam nějakou šancí nebo nárok na odškodněni od provozovatele /když za něco platím myslim vztupné/děkuji Martin(Martin )
Foto
Dobrý den, obecně je třeba požadovat náhradu po tom, kdo Vás napadl, jednoduše řečeno, pokud taková osoba není známa, nemáte koho žalovat. S Vašeho dotazu nejsou zjevné další skutečnosti, ze kterých by bylo možné dovodit odpovědnost města. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
Dobrý den.Dcera měla v květnu 2013 nehodu na motorce kterou nezavinila.Týden byla v nemocnici a 2 měsíce v prac.neschopnosti a do dnešního dne chodí na rehabilitace a nemá ukončené léčení.Měla i škodu na oblečení a helmě.Na kom a v jaké výši může žádat náhradu škody? Děkuji a pěkný den(Monika)
Foto
Dobrý den, škůdcem je viník nehody. Máte právo po něm požadovat - náhradu škody za zničené věci, bolestné (případně náhradu za ztrátu společenského uplatnění - například pokud už by nikdy nemohla tančit apod.), také máte právo požadovat náklady léčení a náhradu za ztrátu na výdělku apod. Jedná se o celou řadu nároků. Jde však o složitou problematiku, tak by bylo na místě obrátit se na advokáta, který s Vámi věc probere a podá proti škůdci, pokud ten neuhradí vyčíslenou částku dobrovolně, žalobu. Přibližnou výši určíte po dohodě s advokátem a pravděpodobně i znalcem s ohledem na všechny aspekty Vašeho konkrétního případu. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
Dobrý den Uplatňuji náhradu škody za úraz, který se mi stal na komunikaci, jejíž majitelem je obec. Žádost o náhradu škody jsem řádně vyplnila a předala se všemi náležitostmi, město jako vlastník s proplacením škody souhlasí a to vzhledem k situaci, za jaké k úrazu došlo, pojišťovna u které je město pojištěné však odmítá plnění i přes opakovaná odvolání. Pokaždé zdůvodní svoje zamítnutí jinak, vždy ale nic neříkajícím způsobem. Přesto jsem vyčetla v pojistných podmínkách pojišťovny, že mají povinnost uhradit plnění. Jak prosím nyní postupovat?(Lenka)
Foto
Dobrý den, vyzvěte ještě jednou obec k plnění, pokud to nepomůže, nezbude Vám než se obrátit na advokáta a podat žalobu. Vaše situace však bude velice dobrá, protože uvádíte, že obec s proplacením škody souhlasí, což Vám před soudem usnadní splnění procesní povinnosti prokázat vznik škody, porušení povinnosti a příčinnou souvislost mezi tímto porusšením a vznikem škody. Bohužel pojišťovny často neplní, i když by měly a snaží se poškozené odradit, nedejte se! S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
Dobrý den. Chci se zeptat jestli můžu zpětně žádat o odškodnění úrazu. měla jsem zlomený kotník a následkem toho jsem dostala trombózu a mnohačetné embolie.Na pn.jsem byla rok.Doživotně si budu ředit krev, držet dietu a brát léky. Pojišťovna u které mam sjednáno úrazové pojištění mi úraz ohodnotila pouze podle tabulek na 54 dnů. Úraz se mi stal v r.2012. Pokud ano jak mám postupovat.Děkuji za odpověd.(mirka)
Foto
Dobrý den, pokud to, co zde uvádíte máte lékařsky podložené (což předpokládám), tak na škůdci máte právo na náhradu škody na zdraví. Pokud Vám škodu nikdo nezpůsobil, ale způsobila jste si ji sama, tak se musíte obrátit na Vaši úrazovou pojišťovnu a zajistit si lékařské podklady, že úraz je pojišťovnou špatně ohodnocen. V obou případech se však podle mne bez advokáta neobejdete. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
Dobrý den,v létě r.2012 jsem upadla na veřejném letním koupališti na kluzké dlažbě u bazénu.Byl proveden zápis o úrazu levé ruky.Nakonec jsem se musela podrobit operaci na plastické chirurgii ruky pro utrhlé šlachy na palci,který se stal nehybným.Tato léčba trvala bezmála 1 rok ale funkčnost ruky je omezena.Můžu žalovat zpětně zařízení o náfradu škody a jakou mám naději že uspěji?Jsem důchodkyně,tudíž ztráta na výdělku žádná není,jde mi o bolestné a mám trvale ruku omezenou,svalová síla je poloviční.Děkuji za odpověď.(Alena)
Foto
Dobrý den, to bude složitá věc. Především musíte najít nějaké porušení něčí povinnosti. U bazénu u koupaliště to klouže vždy, tak je otázkou, zda tedy lze mluvit o porušení povinnosti. Prokázat, že jste si úraz nezpůsobila npaříklad nevhodnou obuví, rychlou chůzí, pod vlivem alkoholu apod. nebude úplně lehké. Přiznám se, že bych se v daném případě obával, že u soudu nebudete úspěšná. Záleží však na konkrétní situaci a jak ji máte důkazně podloženou. Pokud by například ten den na koupališti ve snaze přilákat lidi udělali u bazénu olejovou lázeň, na kterém byste pak u bazénu uklouzla, tak bych si to uměl představit. Vy totiž budete u soudu ta, která budete muset vše prokazovat (musíte si tedy zvážit - respektive Váš advokát, zda dokážete soud přesvědčit o "Vaší" verzi a vyhrát). Plavčík zaměstnaný pro společnost provozující bazén Vás u soudu může například překvapit výpovědí, že si Vás dobře pmatuje a že jste se tam celý den motala, až jste upadla apod. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
Dobrý den, byl jsem přinucen podepsat výpověď dohodou, mohu se nějak domoci odškodnění? Děkuji za odpověď.(Janek)
Foto
Dobrý den, jen velice obtížně. Neuvádíte co znamená "donucen", pokud by Vám někdo na hlavu mířil pistolí a Vy to to soudu dokázal prokázat, tak by danou osobu pravděpodobně zavřeli a dohoda by pro Vás neplatila. Váš případ bude obtížný v tom, že budete muset v první řadě prokázat, že Vás k podpisu donutili. Každopádně na nějaké klasické odškodnění zapomeňte (pokud se v noci nebudíte při vzpomínce na "donucování"), jediné co by případalo v úvahu je zneplatnění dohody. U soudu je totiž obecně možné dohodu napadnout. Doporučuji se obrátit na advokáta, aby podle Vašeho bližšího popisu celé situace a případných důkazů, rozhodl o dalším postupu ve věci. Rozhodně to nebude nikterak lehké. Držím palce. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
Dobrý den, o kolik Kč bolestného si má člověk zažádat, když zakopl na nerovném městském chodníku a zlomil si ruku a sádra trvala 5 týdnů a 2 týdny rehabilitace? Nezaměstnaný. Děkuji(Karel )
Foto
Dobrý den, nechci Vás odrazovat, ale podle toho co uvádíte, bych si dovolil odhadnout, že se svým nárokem na náhradu čehokoliv, budete v daném případě neúspěšný a nic nevysoudíte. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
Dobrý den, při řešení pojistné události na mém autě (zaviněné jiným viníkem) mi bylo poskytnuto náhradní vozidlo. Který okamžik je rozhodný pro vrácení při řešení události formou totální škody. Budu k vrácení vyzván? Do jaké doby musím náhradní vozidlo vrátit po rozhodném okamžiku? Půjčovna pojišťovny požaduje umytí, vyčištění vnitřku vozidla a doplnění paliva. Na to potřebuji nějaký čas. Jsem pracovně poměrně vytížen a není v mé moci okamžitě reagovat. Jak mám postupovat? (Ladislav Jirka)
Foto
Dobrý den, podle toho co uvádíte, nelze s jisototu odpovědět, nevím jaké podmínky máte ohledně náhradního vozidla s pojišťovnou sjednány. Obecně je nárok na vrácení vozidla ve stavu v jakém jste jej obdržel - umyté, vysáté, s palivem podle mého názoru v pořádku. Porblém by byl, kdyby chtěli plnou nádrž, a poskytli Vám vozidlo s prázdnou apod., ale to z Vašeho dotazu nevyplývá. Časově bych se pokusil zjistit přesné podmínky, kdy máte motorové vozidlo vrátit, abyste nakonec nebyl ještě povinen uhradit sankce, které máte určitě sjednané za pozdní vrácení vozidla. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
Dobrý den.Byla jsem na školení od Agentury Majestic,Praha 5. Nedorozuměním toto školení zaplatila fakturou škola ale i já a další kolegyně osobně. Žádost o vrácení peněz posíláme každá za sebe, ani jedné neodpovídají, ani nezvedají telefon. Paní Andrea Venclová stále posílá další nabídky na školení, poděkujeme za nabídku, ale zároveň žádáme o navrácení částky 1000Kč, nereaguje. Nereaguje ani na další a další maily. Děkuji za radu, poučím se pro příště.(Jana Jankechová)
Foto
Dobrý den, pokud máte doklad o zaplacení, tak jste na tom v daném případě stejně, jako byste zaplatila z účtu na účet. Máte právo vyzvat je k vrácení zaplacené částky z titulu bezdůvodného obohacení. Pokud ani poté částku neuhradí, tak bych podal žalobu. Pokud doklad o úhradě nemáte, Vaše situace bude složitější, protože budete muset úhradu prokázat, pokud Vás tak však takto uhradilo více, tak byste měli velkou šanci prokázat úhradu i v takovém případě. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
Dobrý den, mám starší auto, do kterého mi narazil svým autem mladík. Policie bouračku šetřila a jednoznačně jej označila za viníka. Jeho pojišťovna mi sdělila, že bude předmětná událost s ohledem na ekonomičnost opravy řešena formou totální škody. Své auto jsem měl v dokonalém pořádku, pravidelně bylo pečlivě udržováno. Mám obavu, že auto ocení jen podle nějakých svých tabulek, ve kterých hraje největší roli stáří a najeté km, a neocení stálou péči o plnohodnotnou provozuschopnost k dlouhým jízdám. Bojím se, že mi nedají tolik, abych si mohl za to mohl koupit stejně dobré auto. Jak mám postupovat ?(Ladislav Jirka)
Foto
Dobrý den, nový občanský zákoník je v tomto obecně na Vaši straně. Cílem náhrady škody podle NOZ je uvedení věci do stavu před vznikem škody. Pokud jste měl pojízdné auto před vznikem škody, měl byste mít pojízdné auto i po jeho náhradě. Počkal bych ve Vašem případě kolik Vám vyplatí pojišťovna a pokud byste nebyl spokojen tak zvažte, zda se nebudete domáhat větší úhrady. Někdy se stává, že Vám po totální škodě zůstane poničené auto, které můžete prodat na díly a být na tom ještě lépe. Chce to prodiskutovat s někým, kdo se vyzná v autech, v jejich cenách a opravách a pomůže Vám určit jestli jste dostal hodně nebo málo. Pokud byste však nebyl spokojen s výší vyplaceného pojistného, nezbude Vám než se svých práv domáhat soudní cestou. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
Dobrý den, možná mám trochu netradiční dotaz ale ráda bych znala odpověď. Manžel po mně stále vyžaduje potomka, je mi 24 let a ještě se necítím připravěná.... bojím se,abych kojením neztratila svá pevná prsa velikosti C. Manžel slíbil, že po dítěti mi zaplatí nová prsa (modelaci případně výplň). Je možné uzavřít s manželem smlouvu, ve které by se k tomuto plnění zavázal? Ráda bych to měla černé na bílém jestli mi rozumíte...?(Zuzana Z. )
Foto
Dobrý den, :-) Uzvařít si můžete s manželem co chcete, ale soudně to vymáhat určitě nepůjde. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
Moje dcera si k nám domů na návštěvu přivedla kamarádku. Holky blbly a dceřina kamarádka přitom v obýváku rozbila vázu po babičce. Kromě toho, že váza byla sto let stará, jsem k ní měla citový vztah. Předávala se v rodině z generace na generaci. Když jsem to řekla rodičům té kamarádky, odkázali mě na pojišťovnu, protože prý mají "pojistku proti blbosti". Jenže pojišťovna mi chce zaplatit jen cenu vázy, kterou určí znalec. Co mám dělat, abych dostala víc peněz?(barborka)
Foto
Dobrý den, chápu kam svým dotazem směřujete, ale asi Vás zklamu. Nový občanksý zákoník sice zná tzv. "cenu zvláštní obliby", která by Vám umožnila žádat za vázu například po babičce i desetinásobek její hodnoty, ale lze to jen v případech, kdy škůdce jednal ze škodolibosti či svévole, což zjevně není tento případ, protože dceřina kamarádka Vám vázu jistě nerozbila schválně. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
Třináctiletý syn souseda se s oblibou prohání po vesnici na čtyřkolce. Při jedné projížďce ale zranil našeho psa, se kterým jsme byli na procházce. Soused řekl, že jsme psa měli mít na vodítku a protože syn je nezletilý, nemáme na nic nárok. Zranění psa si vyžádalo návštěvu veterináře, léčení a náklady se vyšplhaly na 7000 korun. Opravdu nemám na nic nárok?(karel)
Foto
Dobrý den, Pokud jste byli se psem na vodítku na procházce a syn souseda Vám přejel psa na čtyřkolce, tak určitě nárok na náhradu máte. Pokud na vodítku nebyl, tak může být Váš nárok krácen, protože jste to spoluzavinili. Pokud by ale pes například vběhl pod kola čtyřkolce, čemuž se nedalo zabránit, tak byste asi se svým nárokem byly neúspěšní. Bude záležet na tom, co se Vám v daném případě podaří prokázat. Obecně máte právo na náhradu účelně vynaložených nákladů na léčbu svého zvířete. To, že je "škůdce" nezletilý neznamená, že se nemůžete domáhat náhrady po jeho otci, který nad ním zanedbal dohled. Nový občanský zákoník dokonce připustil i možnost domáhat se náhrady i po nezletilých, pokud je to spravedlivé se zřetelem k majetkovým poměrům škůdce a poškozeného. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
Syna mojí kamarádky ve škole šikanují. To už je hrozné samo o sobě. V poslední době mu ale kromě psychického teroru spolužáci ničí i věci. Naposledy to odnesla bunda za dva tisíce korun. Je zničená tak, že už se nedá opravit. Jak by měla kamarádka postupovat?(alena)
Foto
Dobrý den, co se týče zničených věcí, může samozřejmě požadovat náhradu, ale v daném případě jsou zničené věci asi nejmenší problém. Pokud šikana přesáhla takto závažně hranice, tak je třeba řešit se školou, rodiči dětí, které šikanují, zajistit psychologa pro šikanované dítě a pravděpodobně jej i ze školy stáhnout a dát na jinou školu. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
Dobrý den, učitelka ve škole polila mou dceru tuží. Samozřejmě nerada, ale oblečení je na odpis. Jak mám postupovat? Má škola nějakou pojistku?(Olina, Klatovy)
Foto
Dobrý den, sice nejsem příznivcem nějakých stížností,ale v dané věci bych minimálně paní ředitelce (případně školní inspekci) dal na chování učitele stížnost - vycházím z toho, že to udělala schválně. Jinak samozřejmě jde o klasickou škodu, takže je třeba ji jen vyčíslit (cena oblečení), vyzvat učitelku doporučeným dopisem k zaplacení, a když nezaplatí, tak podat žalobu. Pokud by to navíc bylo tedy uděláno schválně, například z cílem zesměšnit Vaši dceru, tak bych požadoval i nemajetkovou újmu, kterou tímto jednáním dcera pravděpodobně utrpěla. V určitém případě by takové jednání mohlo být posouzeno i jako trestný čin. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
Dobrý den, Byl jsem napaden a den strávil na pozorování v nemocnici.Jedná se o slabší otřes mozku.Nyní mám na 14 dní prozatím neschopenku.Případ má v šerření policie.Jak mám postupovat?V zaměstnání přijdu o nezanedbatelné peníze. děkuji(Vít Adamec)
Foto
Dobrý den, vše bude záležet na tom, zda pachatele, který Vás napadl vůbec zjistí. Když nevíte kdo Vás napadl nemáte koho žalovat. Každopádně není na škodu pohlídat si, že se řádně Vaše věc prošetřuje, což lze jednak udělat efektivně, ale za peníze přes advokáta anebo alespoň vlatsním přípisem nebo telefonem adresovaným vyšetřovateli. Jste v dané věci navíc poškozeným, což vám zaručuje určitá práva, ale to přesahuje dnešní téma. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
Dobrý den, jak se domáhat náhrady škody po opilci a bezdomovci, který mi poškodil vozidlo, byl odsouzen, má nahradit škodu, ale nic nevlastní ani nepracuje. Má to ještě vůbec cenu? (Františka, Brno)
Foto
Dobrý den, kde nic není, ani smrt nebere, pokud máte jistotu, že jde o osobu zcela nemajetnou, tak to cenu opravdu nemá. Nakonec byste ještě náklady na exekutora mohl hradit Vy sám, nemluvě o soudním poplatku a nákladech za advokáta, které byste musel vynaložit na podání žaloby a vedení soudního řízení. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
Dobrý den, můj dotaz se týká odškodnění za poškozené zdraví z dopravní nehody z povinného ručení řidiče, který nehodu způsobil. Při dopravní nehodě způsobené řidičem jiného vozidla jsem se udeřil do hlavy a od té doby mi nepřetržitě píská v hlavě. Tento stav u mne trvá již více než rok. Pojišťovna řidiče, který mi nehodu způsobil, mi nepřiznala žádné odškodnění zdraví. 1. hledají výmluvy, že to není následkem nehody, 2. tvrdí, že se toto poškození neodškodňuje. Můžete mi poradit, jak mohu dále postupovat, jaké jsou moje šance a jaké máte s tímto zkušenosti? Děkuji(Petr N.)
Foto
Dobrý den, hlavní moje zkušenost je, že pojišťovny nechtějí nic hradit a dělají všechno možné, aby poškozené odradili, jde o jejich peníze, tak si je brání. Ve vašem případě bude velký problém prokázat, že vám vůbec vznikla újma. v prvé řadě bych si tedy zkusil zajistit znalce, který by mne posoudil, jestli se dá takové pískání v hlavě skutečně prokázat. Pokud ano, pak bych neváhal a podal na pojišťovnu s advokátem žalobu. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
DOBRÝ DEN, V ROCE 2010 BYL PŘÍTEL NAPADEN S UBLÍŽENÍM NA ZDRAVÍ.--- BYL NĚKOLIKRÁT SOUD VE ŽDÁŘE NAD SÁZAVOU. JEDNOU BYLO ŘÍZENÍ I V JIHLAVĚ KDE PŘÍPAD NAPADENÍ BYL VRÁCEN DO ŽDÁRU NAD SAZAVOU S TÍM ŽE NEMAJÍ PŘÍPAD PROŠETŘENÝ. VE ŽDÁŘE N-S. SE S PŘÍPADEM NIJAK NEZABÝVALY A PŘEDALI HO NA MĚS.ÚŘAD. OBŽALOVANÝ SE VŽDY PROTI TRESTU ODVOLAL, A JEHO RODIČE KŘIVDĚ SVĚDČILI U SOUDU, OD LIDÍ Z OKLÍ JSEM SLYŠELA ŽE MAJÍ HODNĚ ZNÁMÍCH A JSOU V TOM PRACHY TAK AT SE TOMU NEDIVÍME, OBŽALOVANÝ NEMĚL JEN TOTO NAPADENÍ ALE VŠE MU PROCHÁZÍ... A SOUDCE SE VYSMÍVAL VŠEMU CO ADVOKÁTKA MÉHO PŘÍTELE NAVRHOVALA. TAK MÁ PŘÍTEL TRVALÉ NÁSLEDKY A UTRACENYCH NĚKOLIK TISÍC ZA ADVOKÁTKU. JAK SE MŮŽE PŘÍTEL DOMÁHAT SPRAVEDLNOSTI. MŮŽE PRO TO JEŠTĚ NĚCO UDĚLAT? MÁM PODOBNOU ÚJMU NA ZDRAVÍ, ALE TO JE VÍC JAK DESET LET, S TÍM ASI UŽ NIC NENADĚLÁM. PŘEDEM MOC DĚKUJI ZA ODPOVĚD - PŘEJI KRÁSNÝ DEN JANCA(JANA PRČÍKOVÁ)
Foto
Dobrý den, podle toho co uvádíte, tak už je pozdě ve věci něco dělat. Na podání civilních žalob už uplynula lhůta. Nepíšete však u jakého stupně a kdy skončilo trestní řízení a zda skončilo pravomocně. Proti každému rozhodnutí v těchto věcech je přípustné odvolání, kde lze rozhodnutí "zaujatého" soudce zvrátit. Něco jiného by bylo pokud by se například prokázalo, že soudce byl skutečně podplacený apod., ale to se stává velice zřídka. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
chci se zeptat memu příteli zemřel tragicky tata zasipala ho hlina v pracovní době a vypadá to tak že zato muže zaměstnavatel ale ještě to neni potvrzene ale výkop nebyl zabespečen rada bych se dozvěděla kde se má přítele rodina domáhat odškodnění mamince by peníze pomohli jelikož je ve velmy tížive situaci(lucie)
Foto
Dobrý den, podle toho co uvádíte, tak se budete nároku domáhat po zaměstnavateli. S pozdravem, Mgr. Roman Moussawi, advokát.
Matku v říjnu nemocnici na neurologii nafetovali prášky, aby neprotestovala, že s ní nic nedělají. Pod vlivem prášků spadla z postele. Silně jí natekla noha vše se podlilo krví a silně bolelo. Teprve po 2 dnech ji odvezli na chirurgii na operaci. Dodnes má lýtko téměř bez kůže. Po asi 5 narkózách zapomněla vařit, učím ji znovu ovládat televizi. Vše jsem předal Policii ČR. Jak a jaké náhrady se mohu dožadovat (včetně nákladů na léčení - poplatky, vynuceného nákupu mikrovlnné trouby a náklady na kupování obědů považuji za součást budoucí žaloby) - mám na mysli bolestné, náhradu za doživotní znetvoření nohy.(Petr Sýkora)
Foto
Dobrý den, ze zkušenosti vím, že Váš případ bude problematický co do možnosti prokázat porušení povinnosti a příčinnou souvislost se vznikem škody. pokud se vám to však podaří, můžete požadovat bolestné a náhraud za ztížení společnnského uplatnění, náklady spojené s péčí o zdraví, náhradu za ztrátu na výdělku, a další. Dokonce por sebe můžete požadovat náhradu za duševní úpravy se situací spojené. S pozdravem, Mgr. roman moussawi, advokát.
Dobrý den.Už osum let se soudím s nemocnicí za zákrok lékaře,ke kterému jsem nedal svolení a změnil mé postavení.Soud už dnes po těch letech soudí jak uzná sám za vhodné a všechy vedlejší dopady vzniklé pracovní neschopností jaksi vynechal.Je v novelizace zákona nějaká obrana-.Děkuji.t(ttoman)
Foto
Dobrý den, Váš případ se bude posuzovat podle staré úpravy, určitého zlepšení, které v dané věci přinesl nový občanský zákoník tedy bohužel využít nemůžete. Podle předchozí úpravy bylo možno zahájit dvě civilní řízení, a to jednak na náhradu škody na zdraví a jednak na ochranu osobnosti. Pokud jste však uvedené řízení nezahájíl je dnes věc už pormlčena. pokud je vedeno v dané věci trestní řízení, tak můžete uplatnit škodu v rámci něj. S pozdravem, Mgr. roman moussawi, advokát.