ONLINE CHAT
Dobrý den pane dotore, jste ženatý? :-) (Terka, Hustopeče)
Foto
Asi vás zklamu, ale jsem :-)
Můžete mi poradit, jsem necelé tři roky před odchodem do důchodu a dcera se svým přítelem by si chtěli koupit nový byt a po mně chtějí, abych jim ručila svým bytem. Je to moje jediná dcera, na druhou stranu dneska s přítelem je, zítra být nemusí... (manželé nejsou), takže se bojím, abych pak nepřišla o střechu nad hlavou, kdyby se rozešli a nespláceli... Co byste mi doporučili? Děkuji (Kamila Krátká)
Foto
Velice důkladně si to rozmyslete, protože v případě, že by vaše dcera půjčku nesplácela, mohla byste případně přijít i o váš byt!
Zdravím, v příručce jsem si přečetl, že svůj dluh uznám i tím, že prokážu vlastně doboru vůli a svému věřitelu dál alepsoň malou částku. Jenže za tuto mou dobrotu, jak jsem pochopil, se jemu prodlouží doba a může mě u soudu o dluh žalovat dalších 10 let. No to bych byl blej, abych mu dával i jen korunu! Jaký to má význam? To teď nikdo raději nebude platit už vůbec nic! Díky za odpověď(Milan, Kadaň)
Foto
Lze-li z okolností soudit, že placením části dluhu dlužník uznal i zbytek dluhu, tak to skutečně může prodloužit promlčení dluhu o dalších 10 let.
Dobry den,po rozvodu jsem se dostala do dluhove pasti a vyresila jsem ji insolvenci.Jsem zamestnana a z platu exekuci pravidelne splacim sve dluhy.Jsem uz dva roky v insolvenci.Nasla jsem si jinou praci,kdyz dam u zamestnavatele vypoved jak mam postupovat s insolvencni radkyni a ceka me novy soud?Jsem i nadale schopna splacet tu danou castku urcenou soudem insolvencni radkyni na jeji ucet.Jak mam postupovat aniz bych porusila insolvenci?Dekuji za odpoved,pekny den pani Ivana G.(Ivana Ginterova)
Foto
Nedokážu to takto posoudit, protože vaše situace je pro odpověď na webu velmi komplikovaná. Doporučoval bych, abyste zašla do bezplatné právní poradny v místě vašeho bydliště. Kontakty na poradny najdete na www.obcanskeporadny.cz
Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit,jak to, že banky nabízí, že když si k nim převedete půjčku tak budete platit o 2% méně ale stejnou dobu? Jak je to možné? To ta původní půjčka byla tak předražená nebo jde jen o reklamní tah a ve výseldku stejně zaplatíte jako byste si půjčku nechali u své původní banky? A ještě se chci zeptat, jak často takhle můžete tu půjču převádět? Nabízí to už několik bank, to mi to pokaždé zkrouhnu o čtvrtinu? Třeba pětkrát za rok? To za chvíli nebudu muset platit nic :-)(Díky Ráďa)
Foto
Je možné, že se jedná o reklamní tah za účelem získání nových zákazníků. Ale opět bych doporučil podrobné seznámení se se smluvními podmínkami dané banky.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je možné se co nejlépe chránit proti tomu, abych např. v nestřeženém okamžiku při telefonním rozhovoru nebo osobním dohodávání podmínek úvěrové smlouvy, finanční společnosti ze mě nevymámila souhlas s přemrštěnou smluvní pokutou v případě, že bych nezvládala úvěr splácet? Mám právo po úvěrové společnosti vyžadovat ve smlouvě stanovení pokuty písemně, nebo podle nového občan. zákoníku na to nemusí finanční společnost přistoupit... předem děkuji za odpověď - zdraví Markéta z Kladna(Markéta)
Foto
Nepředpokládám, že by seriozní finanční instituce přistupovaly ke sjednání smluvní pokuty jinou než písemnou formou. Každopádně lze doporučit obezřetnost, abyste například během nahrávaného telefonátu neodsouhlasili něco, co jste původně nezamýšleli.
Dobrý den, potřebuji úvěr 150.00,- abych zaplatil kreditku a dlužné částky na soc. a zdr. pojištění. V současné době splácím 5.500,- Kč/měs za kreditku a celkem zvládám to. Pokud bych dostal úvěr na 5 let, tato částka by klesla o 2000,-, byl by nižší úrok a mohl bych také okamžitě uhradit dluh na pojištění. Problém ovšem je, že mám z dřívějška záznam v registru. Tak vlastně nemůžu dostat bankovní úvěr a platit (a celkem zaplatit) méně. Máte nějakou radu?(Petr K.)
Foto
Zkuste se s bankou, kde máte kreditku, dohodnout na nějakém pro vás vhodnějším řešení. Případně se můžete i konkrétněji poradit v bezplatné občanské poradně v místě vašeho bydliště. Více na www.obcanskeporadny.cz
Dobrý den prosím ,když mám domněnku ,že insolvence neprobíhá tak jak by měla -mohu se po ukončení odvolat nebo vznést námitky.Určité věci se již stali ale obáváme se reakce insolvenčního správce. Děkuji a přeji hezký den. (Jíří S. Poděbrady)
Foto
V případě, že máte domněnku, že insolvence neprobíhá tak, jak by měla, můžete se obrátit na příslušný soud.
dobrý den, vyplatí si na koupi automobilu vzít leasing nebo raději klasickou půjčku _(Luboš Šra.)
Foto
Nejlepší je porovnat si vícero nabídek od různých společností a rozhodnout se pro nejvhodnější variantu.
Dobrý den, zajímal by mě váš názor na novou možnost dlužníků zažádat u soudu o snížení příliš vysoké smluvní pokuty za nesplacení půjčky s tím, že pokud dlužník nebude mít peníze na splacení pokuty, bude ji moct nově "zaplatit" nějakou svojí věcí nebo si ji bude chtít odpracovat.. Nebojíte se, že si od Vás lidi půjčí peníze a místo jejich splacení vám nabídnou třeba starý mrazák, televizi nebo že vám vyrobí skříň na míru apod.?! Nemyslíte, že toho začnou lidi zneužívat?? (Karla M.) (Karla M.)
Foto
Nový občanský zákoník dává možnost uhradit smluvní pokutu nějakou věcí nebo si ji může dlužník třeba odpracovat. Vždy ale záleží na tom, na čem se obě strany dohodnou!
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zhruba před rokem jsem si půjčil od jednoho známého 120 tisíc s tím, že mu je postupně do tří let splatím. Teď jsem ale přišel o práci a peníze z pracáku mi sotva stačí na nájem. Známý mi začal účtovat nehorázné penále, na které jsem sice při půhjčce přistoupil. v té době mě ale ani nenapadlo, že o práci přijdu, takže jsem si myslel, že nikdy penále platit nebudu muset. Co mám dělat, můžu se nějak bránit, poradíte mi? (Mojmír Truneček) jestli má můj známý, který mi zhruba před rokem půjčil 120 tisíc (Mojmír Truneček)
Foto
Částku, kterou jste si půjčil, budete muset splatit. Pokud se vám výše penále zdá nehorázně vysoká, můžete se obrátit na soud, aby ho snížil, případně zrušil. Doporučoval bych, abyste nejprve zašel do bezplatné občanské poradny v místě vašeho bydliště. www.obcanskeporadny.cz
Jaké novinky jsou v oblasti lichvy? Prosím, srozumitelně. Díky(Honza K.)
Foto
Nově se lichva dostala do občanského zákoníku. Kopíruje víceméně ustanovení z trestního zákoníku, tedy že někdo musí zneužít tísně, nezkušenosti, rozumové slabosti, rozrušení nebo lehkomyslnosti ke svému prospěchu. Až praxe však ukáže, jak budou soudy v těchto případech postupovat.
Dobrý den, mám takový dotaz. V příručce jsem se dočetl, že když mně někdo bude natahovat, tak mi pak musí zaplatit náklady a ušlý zisk. Mně se to právě stalo! Chěl jsem koupit byt, několikrát jsem se tam byl podívat, majitel byl vstřícný a když už mělo dojít k podpisu smlouvy najednou si to rozmyslel. Mohu ho žalovat? Stalo se to v období listopad 2013 až leden 2014. Už na to platí nový zákoník?(Franitšek)
Foto
Na váš případ už by se nový občanský zákoník vztahovat mohl. Pokud máte důkazní materiál (emailovou korespondenci, návrh smlouvy ze strany majitele bytu atd.), mohl byste případně požadovat náhradu nákladů, které vám v této souvislosti vznikly (jízdné, znalecký posudek atd.). Doporučoval bych ale nejprve se všemi materiály zajít do bezplatné občanské poradny, aby posoudili vhodnost tohoto postupu. www.obcanskeporadny.cz
Dobrý den, není diskriminace, že mladý člověk může dostat v odškodnění vyšší částku než důchodce? Oba to přece bolí stejně a proč důchodce, kterého nějaký úraz naopak může srazit na kolena a už se z toho nemusí vylízat - na rozdíl od mladého člověka - má dostat méně? To je celková nálada ve společnosti, že důchodci jsou vlastně jen přítěž! Možná nejlepší je všechny přejet náklaďákem!(Milena Kárná)
Foto
V případě sporu o odškodnění je dobré se nejprve pokusit dohodnout. Pokud se nedohodnete, rozhodne soud na základě okolností jednotlivého konkrétního případu.
Jsou půjčky u nebankovních společností nějak výrazně rizikovnější, než ty u bank? Hrozí tam větší riziko exekuce, nebo tvrdého postupu?(Robert, Vítaná)
Foto
Pokud si půjčíte u některé z velkých nebankovních společností sdružených v České leasingové a finanční asociaci, je to srovnatelné s bankovním sektorem.Doporučujeme posoudit více nabídek, zaměřit se na i na výši smluvních pokut a dalších sankcí a pak si vybrat tu nejvhodnější půjčku.
Dobrý den,Pane doktore,mohl byste mě mě poradit.Před pěti roky jsem vyhrál spor u Vrchního soudu ohledně nezaplacení pronájmů motorových vozidel v částce kolem 800 tis.Kč.Krajský soud mě na základě tohoto rozhodnutí mě odkázal jako věřitele ke správci konkurzní podstaty.Jelikož nás bylo více věřitelů a majetek dlužníka se nezjistil,nedostal jsem z této částky nic.Náklady na právní služby jsem musel zaplatit.Je mě 73 roků a jsem z toho na nervy.Pan obvodní lékař,který v té době měl 12 živností se může mě dnes jenom smát.Já beru důchod necelých 12 tis.a obvodní lékař kolem 70 tis.Je známo že majetek před Konkurzem si ošetřil.Byl bych moc rád kdyby jste mě poradil,jestli se můžu po tak dlouhé době domahát se ještě třeba civilní žalobou. Předem moc děkuji Beran (František Beran)
Foto
Váš případ je velmi složitý, nelze na něj zde odpovědět. Zajděte do občanské poradny poblíž vašeho bydliště, více info na www.obcanskeporadny.cz.
Dobrý den, jaký úrok je podle Vs v pořádku a co už zavání lichvou? POtřebovala bych si půjčit na plastickou operaci částku kolem 70 tisíc. Kam byste mi doporučil zajít, děkuji Jolana(Jolana)
Foto
Úrok není možné považovat za údaj, který má zásadní vypovídací hodnotu. Je potřeba posoudit výhodnost celé půjčky, například výši smluvních pokut a dalších sankcí. Obejděte více institucí, porovnejte jejich nabídky a potom si vyberte.
Jak je to se smluvními podmínkami? Může mi banka najednou začít účtovat vyšší poplatky za vedení účtu, vběru z ATM apod., aniž by mě na to upozornila?(Coleslaw)
Foto
Banka má povinnost vás upozornit na jednostrannou změnu obchodních podmínek. Pokud se změnou nebudete souhlasit, můžete od smlouvy odstoupit.
Dobrý den, zajímalo by mne, podle čeho poznám podvodnou půjčku?(Dejna)
Foto
Seriozní finanční instituce by vám vždy měla poskytnout dostatek informací, abyste mohl její nabídku dobře posoudit. Zákonnou povinností je, aby vám dali veškeré předsmluvní informace (např. o ceně nebo o odstoupení od smlouvy) předem. Čím více takových informací máte, tím je finanční instituce transparentnější a můžete se snadněji rozhodnout, zda si od ní půjčku vzít nebo ne. Pokud firma nedokáže uspokojivě odpovědět na vaše dotazy nebo mlží, je to signál, abyste šli jinam. Obecně lze doporučit půjčovat si od bank nebo od velkých nebankovních společností sdružených v České leasingové a finanční asociaci.
Jaký máte názor na osobní bankroty?Ve svém okolí znám lidi, kteří ho na sebe vyhlašují protože se jim to údajně vyplatí.Napůjčují si od nebank.společností větší částky a protože je nesplácejí ( mají více půjček) jdou do insolvence a pak ta půjčka je splatná jen 30% z vyplacené částky.Nemáte pocit, že se jedná o podvod ze strany dlužníků?(z-kristina@seznam.cz)
Foto
Spousta lidí si neuvědomuje dopady osobního bankrotu. Po dobu pěti let budete muset odvádět veškeré příjmy a budete muset vystačit pouze se životním minimem. Po uplynutí této doby navíc riskujete, že už vám nebude nikdo ochoten půjčit. V současnosti také zoufalé situace některých dlužníků zneužívají neseriozní oddlužovací agentury, kterí jim za vysoký poplatek naslibují sjednání osobního bankrotu, ale nemohou přitom zaručit, že soud osobní bankrot skutečně schválí. Obecně je vždy lepší domluvit se přímo s věřitelem.
Dobrý den, myslíte si, že je Vaše společnost bezpečná? Prý půjčujete až 50 tisíc bez doložení příjmů, tedy každému. Jak mi dokážete, že se Provident neřadí mezi ziskuchtivé společnosti typu "Rychlá půjčka na cokoliv"? Díky.(Exner Jan)
Foto
Naše společnost dvakrát po sobě vyhrála Index etického úvěrování od neziskové organizace Člověk v tísni. Každého žadatele o půjčku velmi pečlivě individuálně posuzujeme, jestli je schopen splácet svoji půjčku. Pokud ne, poskytnutí půjčky zamítneme. Poměrně vysoké procento žadatelů odmítáme kvůli nedostatečnému příjmu.
Zdravím, chtěl bych se optat, jestli by bylo možné nějaké odlužení, bankrot nebo jak to udělat, vzal sem si na otce nějaké půjčky, dvě od Home Creditu, ty dospěli až k exekuci, celková částka je cca 300000kč, jednu ex. mu strhávaj z důchodu(3000kč), druhou splácí složenkou 4000KČ, pak máme ještě od č.spořitelny půjčku na 100000kč, kreditku na 30000kč a kontokorent na 15000kč, pak dvě půjčky 45000kč, kde sou splátky 5500kč, už to nestačíme platit, ale jakžtač to ještě platíme, byla by možnost to vše nějak skloubit dohromady a udělat třeba bankrot, nebo nějakou větší půjčku a vše doplatit, otec má byt v osobním vlastnictví ale je na něj uvalena exekuční zástava na exekuci od Home Creditu, šlo by stím něco dělat? Děkuji spozdravem Jiří Prášek Veselí nad Lužnicí tel. 776 812944, mail. prahulin, díky nashle@seznam.cz(Jiří Prášek)
Foto
Váš dotaz je velmi specifický, nelze na něj odpovědět takto jednoduše. Doporučil bych zajít do občanské poradny poblíž vašeho bydliště, kde vám zdarma poradí. Seznam poraden naleznete na www.obcanskeporadny.cz.