ONLINE CHAT
Pane doktore, nejsem sice právník, ale čtu ty zdejší odpovědi, např. když se ptá paní, že je 25 let rozvedená a exmanželovi se nyní stal úraz a vy tvrdíte, že pokud nebyl podruhé ženatý, tak se může stát, že i po tolika letech bude vyživovací povinnost vůči němu na ní, no nevím, ale má to logiku? Vím, že tam hraje roli spousta faktorů, ale myslím si, že tolik let od rozvodu také, přeci paní nemohla tušit, že pánovi se něco po 25 letech stane. Jinak Vás zdravím a přeji příjemný den.(Martin)
Foto
Chápu, váš argument a je skutečně velmi málo pravděpodobné, že by nějaká vyživovací povinnost stanovena byla, respektive je to nepravděpodobné, ale právně tato možnost uzavřena zcela není
Pane doktore, můžete mi vysvětlit termín "rodinný závod"? Děkuji.(Karel)
Foto
Rodinný závod je nová forma společného podnikání několika FO, jejímž základem je, že se jedná o rodinné příslušníky a ti již spolu tedy nemusí zakládat PO například s. r. o. Mají právo společně rozhodovat o zásadních otázkách podnikání i právo na vyplacení v případě odchodu z rodinného závodu.
opravdu můžu děti vzdědit uplně(novák)
Foto
Ano můžete, pokud jsou proto zákonem stanovené důvody, více se dočtete v další příloze Blesku, která vyjde 27.1.
Dobrý den, exmanžel si sam od sebe snížil výši alimentu, již rok a půl posílá méně než má a v prosinci nezaplatil vůbec. Jak postupovat ? Jedná se o státního zaměstnance(markéta Nováková)
Foto
Podat návrh na exekuci. Doporučujeme využít bezplatné akce 1000 MATEK na www.pravnik-nonstop.cz
Dobrý den , jsme tři sourozenci , naše matka umožnila jednomu z nás ,před rokem zástavní právo (hypotéku) na její dům . V případě umrtí matky ,mě zajímá , jak se bude postupovat , při dělení , matčina domu , jelikož zastavitel nemá žádné peníze na vyplacení zbývajících dědiců. Moc děkuji za odpověď Iva(Ivana)
Foto
Zástava pouze na nemovistosti vázne, nijak však nemění její majetkovou podstatu. Došlo by tedy (pokud by nebylo v závěti určeno jinak) k tomu, že každý by jste měl nárok na třetinu domu a bylo by pak na Vás jak by jste věc řešili v rámci dědické dohody.
dobry den s manzelem neziji v jedne domacnosti 10 let za jakych podminek budu ihned rozvedena - odesla jsem s detmi kvuli domaciho nasili po 20 letech dekuji preji krasny den (zuzka)
Foto
Rozvedena budete pojem ihned je relativní, nedá se očekávat, že nebudou v řízení průtahy a budete rozvedena na první stání.
Hezký den, máme notářským zápisem zúžené SJM a je v něm i vsuvka,že všechny další dluhy od podpisu tohoto vypořádání jsou už jen věcí manžela. Stačilo by to, kdyby do bytu,který je jen můj a žijeme tam společně přišli tyto dluhy vymáhat? Dluhy o kterých vůbec nevím? Děkuji za odpověď(Petra Hlávková)
Foto
Muselo by se prokázat, že věřitel o zúžení věděl a naopak, že vy jste o dluzích nevěděla.
Dobrý den, týkají se mě dluhy - neplacení telefonu, pokuty za jízdu na černo atd..,které exmanžel nadělal v době během 6měsíčního rozvodového řízení,někde mu už hrozí exekuce , jsem povinná za něj dluhy platit,hrozí mi exekuce,když má stále u mě trvalý pobyt(je to už dáno k soudu žádost o zrušení),děkuji(Monika)
Foto
Není rozhodující, zda probíhá rozvodující řízení nebo ne, ale zda jste již rozvedeni či ne. Teprve od okamžiku nabytí právní moci rozvodu, zaniká SJM. Dluhu vzniklé do té doby mohou být uspokojovány postiheme celého SJM a jestliže ho již máte vypořádáno, tak i ten majetek, který připadl na vás po vypořádání SJM.
Dobrý den, dceři bude tento rok 18 let, studuje na SŠ a dále plánuje studium na VŠ. Bývalý manžel chce po dosažení její plnoletosti platit alimenty na účet dceři a my dvě se máme dohodnout, zda bude přispívat na domácnost. Vím, že plnoletostí, je právně zodpovědná za své jednání a má na tento postup otce právo, ale nejde nějak zajistit, aby dál aspoň část alimentů platil mě. Bojím se, aby dcera vše neutratila za zbytečnosti a ty peníze pak nechyběli na jiné důležité věci. Děkuji Lenka(Lenka)
Foto
Ne nejde, dokonce musí platit k rukám dceři.
Dobrý den, v loňském roce jsem sepsala u notáře závěť,ve které jsem mimo jiné vydědila syna,je potřeba sepsat novou dle nového OZ nebo podmínky,které jsou v něm nastoleny nyní se vztahují na vydědění zpětně?Děkuji(Dagmar)
Foto
Ne platí závět, kterou jste sepsala.
Dobrý den pane doktore mám dotaz ohledně bývalého manžela. Jsme skoro 30 let rozvedeni, Po našem rozvodu měl ještě další manželství, které též skončilo rozvodem. Minulý rok měl úraz a přišel o práci a nikoho nemá a další práci bude zřejmě těžko shánět Mám po těch letech k němu ještě nějakou vyživovací povinnost? Děkuji Alena(Alena Tůmová)
Foto
Vzhledem k tomu, že měl další manželství nikoliv.
Dobrý den, pane doktore, pokud syn ukončí VŠ, do kdy musím platit alimenty, do té doby než si najde práci? Děkuji za odpověď a přeji hezký den(Hanka)
Foto
Ne, povinnost platit alimenty zaniká okamžikem, kdy bylo ukončeno studium.
dobrý den, mám tento dotaz: platím na nemanželské dítě, až zemřu, bude muset vdova po mě platit dále? jak by to změnilo vypořádání SJM nebo rozvod?(kterej)
Foto
Ne, určitě za Vás platit nebude, vyživovací povinnost je osobností povinnost a je tedy vázána na osobu povinného.
Dobrý den, mám svěřenou dceru do své péče, soud vyměřil otci výživné ve výši 2500 Kč. otec však opakovaně neplatí. Podávala jsem TR.ozn., a přestože je otec zaměstnán, uvádí výši mzdy 9tis. kč, kdy platí nájem 6tis.. a 2tis. na druhé dítě. Uvadí, že sotva vyžije. Prosím o innformaci, zda je výživné na nezletilé dítě nadřazeno placení nájemného. Soud mu s žádostí o snížení výživného zamítl. Děkuji(Jana Š)
Foto
Nelze říct, že výživné je apriori nadřazeno nad nájemným, ale dluhy na výživném jsou nadřazeny všem ostatním dluhům. Jestliže Vám tedy dluží na výživném, co nejdříve podejte návrh na exekuci a pak bude výživné vymáháno úspěšně. Můžete využít akci 1000 MATEK na www.pravnik-nonstop.cz.
Dobrý den, syn nastupuje v zářéína tzv.vyšší gymnázium. Otec ho nevídá,nekupuje žádné dárky k Vánocům...,prostě nic. Chci si žádat o zvýšení alimentů. Je možnost,že by mohli být alimenty i sníženy? Platí mi 3000Kč. Děkuji Hezký den (Irena)
Foto
Pokud požádáte o zvýšení alimentů a otec nepožádá o snížení nedojde ke snížení alimentů s výjimkou případu, že by se rapidně zhoršila ekonomická situace otce. Obvykle však při žádosti o zvýšení alimentů, protistrana ,,kontruje" návrhem na jejich snížení. Ale i pak se posuzuje ekonomická situace obou rodičů i potřeby dítěte.
Dobrý den pane doktore,prosím o info. Před uzavřením sňatku na mne vedena exekuce,manžel momentállně v insolvenci ještě cca 1 rok. Po ukončení jeho insolvence,může exekutor zabavit majetek který není ve SJM,musí manžel platit mé dluhy ?(Tarja)
Foto
Nelze postihnout majetek vašeho manžela, který není v SJM.
Dobrý den, jsem otec 10tiletého syna, jehož matka nechce přistoupit na střídavou péči. Bydlíme oba v Praze takže není problém s dojížděním do školy na sporty atd. Navíc poslední rok je bývalá manželka v pracovní neschopnosti a tudíž dle mého názoru nemůže plnohodnotně vychovávat syna(omezené vycházky). Jelikož byla několikrát hospitalizována a v lázních byl syn střídavě u mě a svých prarodičů. Je nějaká šance na střídavou péči? Děkuji(TomášN)
Foto
Samozřejmě že je, ale musíte o to požádat soud tím, že podáte návrh na změnu péče o děti.
Dobrý den,jsme rozvedeni od října a 3 děti máme ve střídavé péči.neplatíme si navzájem výživné,přestože on bere 25000,a já 11000.dcera si přála do mé péče tak jsem zažádala i o výživné.za prosinec budu mít ve výplatě i odstupné,bude brá soud ohled že to jenom ostupné a ne stálý příjem??(Monika)
Foto
Ano, bude na to brát ohled, ale na druhou stranu i tato částka bude zohledněna v posuzování vaší celkové ekonomické situace.
Dobry den,rozchazime se po letech s partnerkou. Prodavam byt ktery je psany na mne. Ma partnerka po spolecnem souziti pravni narok na nejakou cast.Byt jsem si porizoval sam.Deti by si praly stridavou peci.Je jim 9a12let. Je na jejich nazor bran zretel v pripade nedohody s expartnerkou? Manzele nejsme,Dekuji(PetrP)
Foto
Byt je pouze Váš, partnerka by pouze mohla žádat určité finanční odškodnění, pokud ze svých peněz vložila nějaké investice do vašeho bytu, ale záleží na tom před kolika lety to bylo. Ohledně střídavé péče o děti, soud jistě již bude přihlížet k názoru dětí v tomto věku, ale zároveň bude posuzovat na kolik je tato péče realizovatelná.
Dobrý den, táta ma z prvního manželství dceru, na kterou už 26 let platí alimenty. Jenže dcera si magisterské studium prodloužila o další rok, protože nesplnila všechny zkoušky a škola ji to umožnila. Moje otázka tedy zní, zda táta musí platit alimenty i když si studium prodloužila. Děkuji. (Natálie Michalíková)
Foto
Hranice 26 let neplatí. Povinnost platit výživné na zletilé dítě trvá, dokud se řádně připravuje na budoucí povolání, což studium je. Opakování jednoho ročníku se nepovažuje za porušení řádné přípravy na budoucí povolání, jiná by byla situace, kdyby opakovala stále nebo střídala různé školy.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na situaci kdy má dcera 20 let žije po rozvodu se svou matkou,stále navštěvuje střední školu.Letos by měla školu ukončit.Stále platím výživné a tak by mě zajímalo zda po ukončení jejího studia mohu ukončit vyplácení výživného a jakým způsobem.Děkuji (Tomáš)
Foto
Ano, můžete ukončit vyplácení výživného, jakmile studia ukončí, není k tomu třeba obracet se na soud, ale já osobně to doporučiji požádat soud, aby určil, že vyživovací povinnost zanikla je to dobré z hlediska důkazů do budoucna.
DOBRY DEN BYDLIM S PŘITELEM VE SPOLEČNE DOMACNOSTI JSME DRUH A DRUŽKA MUSI MNĚ PŘITEL ŽIVIT POKUD JSEM BEZ FINANČNICH PROSTŘEDKU?DĚKUJI ZA ODPOVED(sarka.plaskova@seznam.cz)
Foto
Pokud žijete ve společné domácnosti tak tuto povinnost má, neboť jste členem jeho domácnosti a jste na něj odkázana jeho výživou. Je ovšem otázkou, zda skutečně jste odkázana na výživu od něj, tzn. nemůžete např. pracovat z důvodu invalidity nebo pouze hodláte nechodit do práce. Obecně na tuto otázku odpovědět je velmi složité, neboť záleží na konkrétní situaci.
Dobrý den, jsem rozvedená 25 let, bývalý manžel je opět ženatý. Kdyby ovdověl a dostal by se do finanční nouze, podle zákona bych ho musela podporovat já? a nebo jsem už mimo, když byl znovu ženatý? Děkuji (jana K.)
Foto
Pokud byl znovu ženatý, už se to týká pouze,,posledního" manželského partnera.
Dobrý den, rád bych se vás zeptal, jak je to tedy teď s novelizací občanského zákoníku. Mám z dob minulých uvalené exekuce na mzdu a bankovní účet z důvodu dluhu u několika věřitelů (dopravní podniky převážně) Splácení bude probíhat ještě dlouho. Mám ale již delší dobu vážný vztah a přítelkyně touží po svatbě, nic bych proti ní neměl, bohužel nechci přítelkyni zatáhnout do svých problémů tak, aby byl postižen i její majetek. Přítelkyně o mých problémech ví. V současné době (cca 3. roky) žiji vzorně a do dalších dluhů se již nepouštím. Bohužel s těmi minulými tak rychle "zamávat" neumím. Jakým způsobem mohu přítelkyni v případě svatby "ochránit" před svými závazky z minulosti? Děkuji moc za odpověď. (Jan Petrů)
Foto
Museli by jste od počátku mít provedeno zúžení SJM.
Dobrý den, mám skoro dvacetiletou dceru a ona by měla zájem aby jí můj manžel adoptoval.Žijeme spolu již 16 let a má dcera sním velice dobře vychází.Vyšel nyní nový zákon který tuto možnost umožňuje,tak bych Vás chtěla poprosit co je k tomu třeba a kam se můžeme obrátit.Ještě bych se chtěla zeptat zda nebude problém že můj nynější muž je bratrem otce mé dcery.Děkuji za odpověď s pozdravem Lenka(Lenka)
Foto
Švagroství mezi otcem a vaším manželem na překážku není, návrh je potřeba podat na příslušný soud, který o osvojení rozhodne.
Pokud žena zneužívá domácí násilí vymyšlenými příhodami a obchází různá sdružení zabývající se touto problematikou s cílem získat chráněné bydlení a děti do vlastní péče, dá se proti tomu nějak bojovat ?(Petr Kábrt)
Foto
Pouze tak, že se budete snažit dokázat, že její tvrzení nejsou pravdivá, ale je mi jasné, že je to velmi obtížné.
Dobrý den, jsem již téměř rok rozvedená, přes to mám s bývalým manželem několik nemovitostí v SJM, které užívá pouze on. Co by se stalo v případě jeho úmrtí? Měla bych na tyto nemovitosti dědické právo?(Anna Kolovratová)
Foto
Nemovitosti již nemáte v SJM, neboť SJM zaniklo v okamžiku, kdy nabyl právní moci rozsudek o rozvodu. V současné době se nacházíte v období, kdy by jste měli zaniklé SJM vypořádat co nejdříve, pokud tak neučiníte do tří let buď dohodou nebo podáním návrhu na soud, stane se to, že movité věci budou patřit výlučně tomu, kdo je u sebe bude mít a nemovitosti budete vlastnit nadále jako podílové spoluvlastnictví každý jednou ideální polovinou.
Dobrý den, mám dotaz týkající rozdělení majetku v případě rozvodu. Před tím, než jsem uzavřela sňatek, jsem si koupila byt na hypotéku, kterou řádně splácím. Poté jsem se vdala, hypotéka i byt je veden pouze na mé jméno. Ráda bych se zeptala, zda v případě, že bych se chtěla rozvést, bude mít manžel na byt nějaké právo? Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem(Renatka)
Foto
Manžel nebude mít právo na byt, ale bude mít právo, aby ta část hypotéky, která byla placena již za trvání manželství byla při rozdělení SJM zohledněna.
Dobrý den, pane doktore, nastanou nějaké změny při vymáhání výživného? Máme 4 nezletilé děti. Výživné na děti platí jejich otec nahodile (částku i datum si určuje sám bez ohledu na rozsudek, ze kterého si dělá legraci). Výživné na nerozvedenou manželku neplatil vůbec. Od listopadu 2013 jsme rozvedeni, platební morálku má čím dál tím horší. Když já nezaplatím nájem, elektřinu apod. hned mi napočírtají poplatky z prodlení. Platičům výživného nikoliv. Z vysokého manažerského postu se údajně nechal zaměstnat v nějaké úklidové firmě za nízký plat. Výživné bylo před dvěma lety stanoveno na 13.000,- Kč a on má pocit, že to je moc a chystá se na snížení výživného. Budou posílena práva dětí v tom smyslu, aby dostávaly od svých otců (matek) výživné včas a ve výši, která jim byla soudem přiznána? Bude učiněna přítrž živoření dětí po odchodu jednoho z rodičů od rodiny? Děkuji Vám za odpověď.(Adéla Hudská)
Foto
Při vymáhání vyživného, které již bylo přiznáno soudem, ale otec jej řádně neplatí žádné změny nenastaly. Doporučujeme Vám využít akce 1000 MATEK, kterou naleznete na www.pravnik-nonstop.cz a která je bezplatná.
Jsem právě v rozvodovém řízení, které skončí teď v lednu 2014. tedy zahájeno dle předešlého oz. Zajímá mne zda mi může soud priznat výživné rozvedené manželky na 3 roky přímo v rozvodovém rozsudku (dle starého oz). Nebo je třeba po právní moci rozvodového rozsudku žalovat dle noz dle nových pravidel. děkuji.(Petra Novotná)
Foto
Doporučuji Vám žalovat až po rozvodu dle nových pravidel. Výživné se v rozvodovém rozsudku nestanovuje.
Dobrý den. Jak NOZ řeší následující: Dospělý syn vlastní společně s otcem stejnou ideální 1/2 rodinného domu. Tuto polovinu si odkoupil od tety, která dům zdědila společně s bratrem po smrti rodičů. Mezi sebou nemají nijak rozdělené bytové a nebytové prostory. V průběhu spolužití došlo mezi nimi k různým rozporům a otec jej chce, možná už i tak udělal, vydědit. Z čeho ho může vydědit, podle jakého právního ustanovení. Děkuji za odpověď. tourut@volny.cz(Jiří Rutter)
Foto
Vyčkejte na 27.1, kdy vyjde další příloha v Blesku která je zaměřená na dědictví a podrobně se zaobírá i možnostmi vydědění.
Dobrý den, jsem důchodce - rozvedený a současně ženatý s novou partnerkou. Z maželství mám 3 dcery které léta /asi 15let/ po rozvodu díky své mamince se mnou nekomunikují naprostý nezájem. Nejmladší měla jenom zájem když studovala VŠ. Chci zabezpečit aby žádná s dcer po mé smrti nic nesdědila z našeho současného majetku. Bývala manželka byla řádně vyplacena soudní cestou. Prosím o radu jak postupovat. Jedná se o pozemky v okolí domu a dům ve které teď bydlíme. Děkuji za odpověď a přeji pěkný den(Vladimír)
Foto
Buď majetek převeďte ještě za života na někoho jiného, komu chce aby jednou připadl a nebo dcery vyděďte.
Dobrý den, jsem s manželkou rozvedený tři roky a dělá mi problém s pujčováním dětí. Mohou do toho teď děti mluvit? Myslím, že jsou se mnou rády a že bychom chtěli být spolu víc. Je jim 8 a 13 let. Díky za odpověď(D. Nusslauer)
Foto
Ano, podejte návrh na změnu péče případně rozsahu styku s dětmi a soud jistě k názoru dětí bude přihlížet,
Zdravim, ja nechapu to osvojeni dospelych. K cemu to je dobry?(Mila 59)
Foto
V brožuře, která vyšla v pondělí tento týden v Blesku jsou popsány důvody, k čemu je to dobré například když osvojovaný zletilý chce mít rodinné vazby k osvojiteli a osvojitel chce totéž.
Dobrý den, v příručce je napsáno, že po rozvodu rodičů může dítě od 12 let říci, s kým chce bydlet a že soud bude ale přihlížet i k názoru mladších dětí. Jak mladších-jak se bude zkoumat, jestli mluví z vlastního názoru a nejsou naočkováni jedním z rodičů?(P. Zoubková)
Foto
Nejčastější postup bude navržení znaleckého posudku, který vypracuje po návštěvě dítě dětský psycholog, který je soudním znalcem.
Dobrý den, jak je to s tou adopcí dospělých? Dají se adoptovat jen ti, co už nemají vlastní rodiče nebo i ti co je mají? A jaké budou mít povinnosti vůči svým adoptivním rodičům?(Terka)
Foto
Ano mohou se nechat osvojit i když mají vlastní rodiče. Vztah mezi osvojitelem a osvojencem je totožný jako mezi rodiči a dětmi, avšak osvojenci nevznikají právní vazby na ostatní příbuzné osvojitele.
Dobrý de. Přítel chce tento rok zažádat o rozvod. S manželkou již půl roku nežije. Mají spolu dcerku - 4 roky. Jak má formulovat žádosm, co bude vše potřebovat a kolik ho to bude stát? Děkuji Vychodilová(Ilona Vychodilová)
Foto
Jedná se o standartní návrh o rozvod, v němž bude muset manžel prokázat, že v manželství došlo k hlubokému a trvalému rozvratu a manželství již neplní svojí funkci. Soud bude přihlížet k názoru druhého manžela, zda s rozvodem souhlasí, zda je příčinou rozvodu pouze jeho mimomanželský poměr a zejména v odůvodněných zájmech dětí pokud jsou. Kolek na žádost o rozvod stojí dva tisíce korun.
dobrý den,chci se zeptat,jak často mužů žádat zvednutí alimentů? děkuji(klára)
Foto
Kdykoliv, kdy dojde k výraznější změně na straně potřeb dítěte nebo majetkových poměrů některého z rodičů např. výrazné zvýšení platu, nabytí majetku z akcií nebo děděním apod.
Dobrý den, trochu nerozumím novému termínu rodinná firma. Pokud pracuji s bratrem a otcem v jedné společnosti a moje žena už 15 let nechce vůbec pracovat a je doma, znamená to, že teď může zasahovat do chodu našeho podniku? (Vítězslav.H.)
Foto
Píšete, že pracujete ve společnosti, v takovém případě se nic nemění. Zákon nezavádí pojem rodinná firma, ale rodinný závod a vztahuje jej pouze k společnému podnikání FO.
Přeji pěkný den, když mám od rodičů 2 byty - jeden v osobním vlastnictví a druhý družstevní,a přítel můj nemá nic, můžu přijít jak se říká "na buben", pokud bysme se někdy rozvedli? Rádi bychom miminko, takže se asi vezmeme, dá se to ale nějak pojistit, abych se v případě rozvodu nemusela dělit o svůj majetek, nabytý před vznikem manželství? Díky!(Hanah Montana)
Foto
Majetek, který máte před manželstvím, nevstupuje do SJM a tedy zůstává Váš. Do SJM by mohl vstoupit pouze další majetek, který by jste pořídili za Váš majetek, který byl prodán, ale i to je možné ošetřit smluvně. Navíc, by se prokazovalo, jak to s nabytím majetku bylo, jaké konkrétní prostředky k němu byly použity.
Před manželstvím jsme měla ve vlastnictví byt, znamená to, že v případě rozvodu už můj byt není jen můj? děkuji za odpověď(Košanová Alice)
Foto
Naopak, byt zůstane Váš jak po dobu celého manželství, tak po rozvodu.
Dobrý den, pane Nováku, přítel stále mluví o svatbě, už mě požádal o ruku. Ne, že bych si ho nechtěla vzít, ale mám trochu pochyby...On totiž dlouhodobě nepracuje, vydělává si nárazově a peníze dostává takzvaně na ruku, podle daňového přiznání vykazuje nulové příjmy. Má naspořené nějaké peníze a chce s nimi podnikat-otevřít si autobazar. Dá se nějak zabránit tomu, aby, pokud by měl případně dluhy,které by nesplácel, abych to nemusela za něj jakožto manželka,platit já?Lze to ošetřit například v předmanželské smlouvě? Já totiž mám trvalý příjem, on ne, takže předpokládám, že by případně exekuce šla po mně. Děkuji, Juliana Z. (Juliana)
Foto
Předmanželská smlouva by jistě byla účelná, stejně jako dohodnout vznik SJM až případně k okamžiku rozvodu. Je otázkou, jak velké dluhy jsou, respektive jak velkých dluhů se do budoucna obávate.
Dobrý den, můj manžel začal podnikat. Měla bych s ním sepsat nějakou smlouvu o majetku, kdyby se náhodou dostal do dluhů?(Novotná Jana)
Foto
Můžete zažádat o zúžení SJM soudní cestou, to je nejúčinější.
Opravdu se budu muset s dítětem soudit, když mu budu chtít zakázat tetování?(Květa)
Foto
Záleží jak je dítě staré a nelze tedy na tuto otázku obecně odpovědět.
Jsem vdaná, ale máme s manželem rozdělené finance (máme společný účet pro domácnost a jinak si žijeme každý za své). Teď jsem vyhrála ve sportce vyšší částku. Tiket jsem si koupila ze svých peněz. Musím se o výhru dělit s manželem?(blanka)
Foto
Pokud máte provedeno zúžení SJM, buď formou veřejné listiny nebo na základě schválení soudem, pak je výhra pouze vaše. Jestli ale myslíte pojmem rozdělené finance, pouze dohodu mezi Vámi a nemáte právně provedeno zúžení SJM potom je výhra součástí SJM a právní nárok manžel má.
Mění se role dětí při rozvodech. Od kolika let bude dítě mít právo vybrat si rodiče, se kterým se žít. Budou soudy na názor dítěte muset brát ohled?(Igor Málek)
Foto
Záleží na celkové vyspělosti dítěte, takže věk již nehraje zásadní roli, od 12ti let je hranice, kdy se již předpokládá, že dítě je schopno posoudit celkovou situaci, ale i u mladších dětí se přihlíží alespoň podpůrně i k jejich názoru.
Chceme darovat dceři rod.dům,budeme v něm dále bydlet, jako věcné břemeno. Změní se v našem případě něco ohledně darování? Děkuji za odpověď. (Marie)
Foto
Ne, nic nového zákon v tomto směru nepřinesl.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli je možnost finančního vyrovnání při rozvodu mezi manželi v případě, že jeden z nich bydlí v nemovitosti druhého, za roky manželství do ní investoval, pracoval na ní, apod, ale není spolumajitelem. Děkuji za odpověď(Michal)
Foto
Ano samozřejmě investice ale i vlastní práce se při vypořádání SJM bude zohledňovat. Je však potřeba, aby jak investice, tak i rozsah vlastní práce byly řádně prokázány. Navíc u vlastní práce se samozřejmě proti tomu bude posuzovat, nakolik se druhý z partnerů mezi tím staral o chod domácnosti a péči o druhého manžela.
Dobrý den,mám dotaz ohledně zvýšení výživného na 16ti letou dceru.Od dceřiných 7let,bylo výživné stanoveno na 2200KČ,nyní studuje na gymnáziu v prvním ročníku,její potřeby se zvýšili.Otec mé dcery žije s partnerkou a mají spolu 4letého syna.Jinéděti nemá.Na jak vysoké výživné má dcera nárok?Děkuji za odpověď!(Jana B.)
Foto
Nástup do střední školy je zásadním argumentem pro zvýšení výživného na dítě. Doporučuji obraťte se na soud se žádostí o zvýšení. Výše výživného závisí na řadě okolností, které neuvádíte (majetkové poměry obou rodičů, odůvodněné potřeby atd.) a proto Vám nelze odpovědět, jaká výše výživného se dá předpokládat.
Dobrý den, velice by mě zajímalo, jak je to s výživným pro zletilé. Mám 2syny. 1.se vyučil, po vyučení šel na 2 leté denní nádstavbové studium. Ve 2 ročníku propad z matematiky a nebyl připuštěn k maturitě. UP mu doporučil, aby si 2 ročník zopakoval. Maturovat by měl letos. Jeho otec mu však od září úplně přestal platit výživné a podal na něj žalobu o zrušení výživného s tím, že ho nemíní živit at jde makat -příživník. To samé se stalo i s 2 plnoletým synem. Ten se v červnu 2013 vyučil automechanikem a protože pro něj nebyla práce, šel na doporučení UP Ostrava znovu do učení 3leté denní studium autoelektrikář. Otec ani jemu výživné neplatí a žádá soud o zrušení. Podotýkám, že bydlíme na Ostravsku, kde nemají práci běžní lidé, natož absolventi,proto jsme s dalším příbuzným uč. oborem souhlasily. Můj dotaz zní, mají synové u soudu nějakou šanci na to, aby si obhájili výživné /platil jim 1500,-kč/? Děkuji Lenka(Lenka Ostrava)
Foto
Pokud probíhá soudní řízení, je těžko poskytovat nějaké rady bez znalosti konkrétního případu. Obecně se dá říci, pouze to, že soud bude posuzovat, zda i další studium je či není řádnou přípravou na budoucí povolání a pokud dojde k závěru, že ano, vyživovací povinnost otce trvat bude.
Dobrý den, po rozvodu jsem podepsal manželce,která je invalidní důchodkyně v Not.zápisu. že jí budu platit 5000kč měsíčně. Nyní bývalá žena bydlí s přítelem a navíc si koupila domek, který je psaný na ni. Jsem pořád povinen platit? (Michal)
Foto
To že jste to podepsal notářským zápisem nemá vliv na to, že můžete žádat soud o změnu podmínek na kterých jste se dohodli. Můžete také uvést, že bývalá manželka účelově nevstupuje do druhého manželství proto, že snaží zachovat si příjem i od Vás. Pokud na soud obrátíte, určitě dojde ke změně ve váš prospěch.
Bydlíme se ženou u mojí matky v jejím družstevním bytě. Po rozvodu nevím, jak vypořádat další bydlení ženy s dětma. Její nový partner byt nemá. Děkuji Dan(Laděna)
Foto
To je nezáviděníhodná složitá situace. Bohužel, má právo bydlet i nadále tam kde bydlí, protože soud by sledoval především to, aby děti měly kde bydlet.
Dobry den ,chci ze zeptat,mam z prvniho manzelstvi dite,nikdy jsem ho nevidel.Chci napsat zavet ve ktere nebude uvedeno.Ma narok na cast ze zakona.Dekuji Valenta F.Pribram(Valenta F.)
Foto
Ano, i přesto bude mít nárok na určitou část dědictví a to v případě, že bude v době vaší smrti nezletilé, tři čtvrtiny zákonného podílu, v případě že bude zletilé, čtvrtinu zákonného podílu. Dítě by jste musel vydědit, jedinně tak by nedostalo nic.
Dobrý den, manžel od nás chce odejít. Rozvádět se nechce. Máme 2 děti (12 a 7 let). Já jsem nezaměstnaná. Manželův příjem je cca 33tis. hrubého. Vyhrožuje, že mi bude dávat 1500 Kč na děti a víc nic. Je nějaký "vzorec" na výpočet výživného na děti a nezaměstnanou manželku? Mám nějaká práva pokud nebudeme rozvedení? Děkuji za odpověď(Silvina)
Foto
Vzorec v pravém slova smyslu není, jsou pouze orientační tabulky, avšak konečné slovo při určení vyživovací povinnosti a její výše má soud. Rozhodně určí částky výrazně vyšší, než kolik uvádí manžel. A dá se předpokládát, že to bude někde mezi sedmi až deseti tisíci Kč v součtu všech výživných.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak se tato úprava zákona týka rozpadu Registrovaného partnerství. Děkuji(Lucerna)
Foto
Rozpad registrovaného manželství se posuzuje úplně stejně jako rozvod.
Hezký den pane doktore, chtěla bych se zeptat na vyživovací povinnost mezi bývalými manžely. Od roku 2010 jsme rozvedeni, důvodem mimo jiné byla i dlouholetá partnerova nevěra... V prosinci 2013 přišel svou vinou o zaměstnání, ale pobírá stále vojenskou výsluhu. Pochopitelně mi přišel okamžitě oznámit, že ho budu živit (protože já práci mám) a jemu se snížila živ. úroveň. Jen podotýkám, že je majitel auta a disponuje penězi, které získal při vypořádání majetku po rozvodu. Mám tedy vůbec nějakou povinnost jej živit? (Zuzana K.)
Foto
Rozhodně nepřistupujte na nic dobrovolně, on se bude muset obrátit na soud a soud celkovou situaci vzájemných ekonomických vztahů zhodnotí. Tím, že zapříčinil rozvod manželství, je malá pravděpodobnost, že by soud určil, že jste povina mu na výživu přispívat.
Dobrý den pane doktore..Jsem rozvedená matka dvou dětí,už 2 roky jsem v pracovní neschopnosti kvůli své vážné nemoci,zároveň vedená na ÚP,pobírám pouze sociální dávky,a výživné od exmanžela.Nejsem schopna se sama živit,mám nárok na zvýšení alimentů a výživného na sebe?Manžel podniká a vede se mu dobře.Děkuji za odpověď.(Sýkorová Kamila)
Foto
Ano, nárok máte, pokud se s manželem nedohodnete, obraťte se na soud s návrhem, ať určí vyživovací povinnost a její výši on. Jedná se o dvě soudní řízení, jedno o výživném na děti a jiné o výživném na vás, o každém rozhoduje jiný soud.
Dobrý den, manžel je jediným společníkem s.r.o., já jsem jeho zaměstnankyně. Jako FO nakoupil hmotný majetek, který teď pronajímá společnosti. Na co mám nárok v případě rozvodu? A co když v tomto případě přijdu o práci?(mikina)
Foto
To jsou dvě zcela rozdílné otázky. Pro rozvod nebude rozhodující jestli přijdete o práci či nikoliv. Při vypořádání SJM se ohodnutí veškerý majetek, který manžel má jako FO a pořídil jej v době trvání manželství ze společných prostředků, podíl ve společnosti bude oceněn rovněž podle účetní závěrky. A po tomto ohodnocení se provede rozdělení na polovinu, přijdete-li o práci, nijak to nesouvisí s rozvodem, ale máte standartní nároky podle zákoníku práce jako zaměstnanec.
Dobrý den máme s manželem rozsudek - SJM a přesto po mě exekutoři chtějí at platím jeho dluhy. K čemu mi potom tento rozsudek je když údajně od 1.12013 je změna že to neplatí, že na tento rozsudek neberou ohled? Jaká je tedy ochrana ? (Ivana)
Foto
Záleží na tom, zda dluhy vznikly ještě za trvání manželství či nikoliv. Odpovědnost ve vztahuje pouze na dluhy, které vznikly za trvání manželství. Rozvodem tedy nelze ,,smazat" odpovědnost za dluhy, které v manželství vznikly. Ochrání se tím tak rozvedený manžel před dalšími dluhu, které vznikají po rozvodu. Stejně tak, lze na dluhy, které vznikly za manželství, postihnout pouze majetek, které byl v SJM, ale nikoliv majetek, který jste nově nabyla od rozvodu dále.
Dobrý den, s manželem 10 let nežiji, ale finančně se o mě stará. On se nastěhoval k přítelkyni, se kterou těch 10 let žije. Jak je to v případě úmrtí? Kdo dědí? Mám se radši rozvést?(Jana Nováková)
Foto
Jestliže manželství trvá, bude ve vašem případě složité co je a co není součástí SJM. Avšak stále trvá váš nárok manželky, i když se bude zohledňovat jestli manžel trvale opustil společnou domácnost, ve vašem případě to tak vypadá. Musíte se sama rozhodnout, zda takové manželství pro Vás smysl a zda Vás neohrožuje například v tom, že by manžel nadělal dluhy, o nichž nevíte. I když je v takovém případě by jste se mohla účinně bránit odkazem na to, že společnou domácnost opustil. Z vašeho dotazu nevyplývá, zda se tak opravdu stalo či manžel žije jak se říká na ,,dvou frontách".
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli nadále trvá vyživovací povinnost rodičů 23-leté dcery, která ukončila po prvním semestru studium na vysoké škole, pak byla rok doma, jen se tak poflakovala a bydlela u babičky (bydlí u ní stále), po tu dobu neměla žádné příjmy, a poté nastoupila na jinou vysokou školu, ale na kombinované studium, chodí do školy jen 1x týdně (převážně o víkendu). Děkuji Vandrovcová (Vandrovcová)
Foto
V tomto případě nárok nemá. Nárok zanikl ve chvíli kdy ukončila prvé studium o němž píšete.
Dobrý den pane doktore, manžel podal návrh na rozvod manželství. Návrh byl podán 31.12.2013. Bude se rozvod řídit novým občanským zakoníkem? Děkuji za odpověď.(Tereza Červinková)
Foto
Vzhledem k tomu, že ohledně rozvodu žádné změny nenastaly, bude postup stejný.
Když si manžel bere půjčky bez vědomí manželky, je možné,že půjčka se bude vymáhat po manželce, která o ní nevěděla?? Děkuji za odpověď(Jana Nováková)
Foto
Ano je to možné. Je tedy třeba, aby jste tomu od koho si půjčky bere sdělila, že s takovým postupem nesouhlasíte.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na změny ve výživném. Máme ho počítané v době,kdy bylo dítě ve školce-nyní je v 6-té třídě. Otec se s dítětem nestýká ani nijak nekupuje dárky ani k narozeninám,ani na Vánoce. Platí 3 000,- Má smysl si podávat si návrh na zvýšení výživného? Čím vším se nyní musí soud zabývat při výpočtu výživného?(Leyla)
Foto
Nástup do základní školy je jedním z hlavních přelomů, kdy se obvykle o zvýšení výživného žádá, takže pokud to ekonomická situace otce dovolí, určitě to smysl má. V podmínkách, které soud posuzuje pro stanovení výše výživného se nic nezměnilo, zejména se jedná o ekonomickou situaci obou rodičů a potřeby dítěte.
Vážený pane doktore,moje šestiletá vnučka dle předběžného opatření soudu se 1X týdně na 1 hod.stýká se svým otcem/rodiče jsou rozvedeni/ v krizovém centru za přítomnosti tlumočníka/otec Tunisan/a psychologa.Vnučka si teď postavila hlavu,že tam již nechce chodit a chce hodnějšího tatínka.Jak máme postupovat,abychom jí vyhověli?Děkujeme za odpověď.Štefan(Štefan)
Foto
Obraťte se na soud s návrhem na to, aby rozsah styku upravil, bylo by dobré pokud by psycholog o němž píšete, případně i tlumočník dosvědčili jaké je konkrétní situaci při styku dcery s otcem. Jestliže se ukáže, že dceři to opravdu neprospívá, potom soud změnu provede, avšak pokud by zjistil, že se vztah dcery k otci negativně vyvíjí v důsledku toho, že proti němu dítě směřujete, nebylo by to dobré a naopak by hrozilo, že soud bude znovu zvažovat svěření do péče. Jestliže ale dotyčný je cizinec a nežije zde, vaše pozice je silná.
Vážený pane doktore, chci podat návrh na nařízení předběžného opatření o svěření 3,5 letého vnuka do péče. Dcera se o syna nestará, léčí se ze závislosti na alkoholu a nyní jsme zjistili závislost na lécích. Otec dítěte pracuje v zahraničí a se svěřením do péče souhlasí. Po změně občanského zákoníku si ale naše sociální pracovnice není jistá tím, jaké náležitosti má žádost mít. Můžete mi poradit? Děkuji. Hana(Hana G.)
Foto
Náležitosti žádosti v rámci chatu popisovat podrobně nejde, ale v zásadě je žádost velmi neformální. Obraťte se na soud návrhem, kde uvedete konkrétní situaci, sdělíte, že jste ochotna se o dítě starat, přiložte souhlas otce a soud již sám Vás povede k tomu, aby případné nedostatky byly odstraněny. Nemusíte se však obávat, že by kvůli formální stránce, neproběhlo vaše řízení, soudy jsou v tomto směru velmi tolerantní, neboť je jejich povinností v první řadě hájit zájmy dítěte.
Dobrý den. Jsem 2 roky rozvedená. Žiji ve společné domácnosti se svým plně invalidním plnoletý synem, kiterý pobírá plný invalidní důchod. Já pobírám příspěvek na péči. Slyšela jsem, že má syn podle zákona nárok na pobírání nějakého příspěvku od svého otce, tedy od mého bývalého manžela. Ten se tomuto zdráhá. Pokud je na to nárok, jak bych měla postupovat. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. (Zdenka)
Foto
Jedná se o výživné vůči zletilým dětem, pokud se ukáže že prostředky, které máte k dispozici nestačí na péči o syna a syn se stále připravuje na budoucí povolání nebo se ze zdravotních důvodů připravovat nemůže. Pak se obraťte na soud, který rozhodne jak o nároku tak o jeho výši.
Dobrý den, bude změna výpočtu výše alimentů? Dále prosím o informaci, jak bude soud případně OSPOD přihlížet k tomu, že si syn přeje i nadále zůstat po rozvodu u mne /mám ho svěřeného do své péče/. Syn má 9 let. Otec stále usiluje o střídavou péči, avšak není schopen žádné komunikace se mnou. Syn mu sdělil, že chce zůstat u matky, otec mu sdělil, že nemá právo do toho mluvit až v 18 letech. Děkuji za zodpovězení. Z Brna zdraví Eva(Eva Novotná )
Foto
Výše alimentů se nemění. Soudy rozhodují stejným způsobem jako při starém zákoně o rodině. Věk syna je již natolik velký, že určitě bude dobré, navrhnete-li aby, bylo přihlíženo k jeho názoru, případně, aby proveden pohovor se soudním dětským psychologem, který pak soudu sdělí odborné stanovisko. Předpokládám, že s největší pravděpodobností, budete úspěšná v tom, aby dítě zůstalo ve vaší péči, pokud ovšem chování syna k otci není způsobeno tím, že proti otci jak se říká nasazujete. Na to si dejte velký pozor, neboť psycholog by mohl zjisti, že byl v synovi vypěstován syndrom zavrženého rodiče.
Dobrý den,mám dotaz ,zda budu muset po rozvodu platit výživné bývalému manželovi,který je již ve starobním důchodu a zda po rozvodu,při dělení majetku,se dělí na polovinu důchodové pojištění a pojištění které si platím?Děkuji za odpověd.Věra Veselková(Věra Veselková)
Foto
Pokud má manžel řádný starobní důchod, mohl by požadovat od Vás výživného pouze tehdy, pokud vy by jste měla příjem zásadně větší a navíc by musel prokázat, že se dostal do situace, kdy strádá. V důsledku například zdravotního stavu, který souvisí s manželstvím, v němž jste žili. Pokud jde o pojištění, jde pouze o součást majetkového vypořádání, při kterém se i tyto položky zohledňují.
Dobrý den pane doktore, dcera se rozvádí, má 5 letou dceru. Její manžel žádá střídavou péči. Dcera je vysokoškolsky vzdělaná, její manžel se sotva vyučil malířem. Dcera na střídavou péči nechce přistoupit, protože její manžel není schopen dítě vést ke vzdělání. V jakém případě může manžel mé dcery dosáhnou u soudu svého. Zdá se, že manžel dcery nechce platit výživné, a proto chce střídavou péči. Co může ovlivnit rozhodnutí soudce, aby na manželovo přání přistoupil. Děkuji za odpověď. Ivana (Ivana)
Foto
Soudce bude rozhodovat v zásadě podle toho na kolik bude rozhodnutí o způsobu péče přínosné pro jejich dítě. Soud je povinen na prvním místě dbát o ochranu odůvodněných zájmů dítěte. Nelze obecně zodpovědět, co by soud přimělo k rozhodnutí. Soud při rozhodování posuzuje řadu okolností, jak z dosud probíhající rodinného života tak i z předpokládáného budoucího vývoje. Např. zda rodiče zůstanou bydlet ve stejném bytě, či alespoň ve stejném městě, zda budou mít nové partnery a jaké. Samozřejmě, že těchto variant je takřka nekonečně mnoho a proto pokud vaší dceři tolik záleží na tom, aby prosadila svůj názor, doporučujeme aby využila služeb dobrého právníka v oboru. Pokud jde o vzdělání jednotlivých rodičů, je to samozřejmě také kritérium, ale rozhodně zdaleka ne jedinné a nikde není psáno, že vysoškolák je ,,lepší rodič" než ten který je vyučen.
Dobry den,rozchazime se po letech s partnerkou. Prodavam byt ktery je psany na mne. Ma partnerka po spolecnem souziti pravni narok na nejakou cast.Byt jsem si porizoval sam.Deti by si praly stridavou peci.Je jim 9a12let. Je na jejich nazor bran zretel v pripade nedohody s expartnerkou? Dekuji(PetrP)
Foto
Byli jste manželé nebo jste nebyli? To má zcela zásadní vliv a to neuvádíte.
Dobrý den, je nějaká změna v případě, že darujeme nemovitost synovi, má na ní nárok dle nového zákoníku i jeho manželka? Děkuji za odpověď.(Marie)
Foto
Žádná změna není, pokud darujete nemovitost pouze synovi, pak se nestane součástí SJM, ale i nadále bude pouze jeho. Manželka by měla nárok pouze tehdy, pokud by jste darovali nemovitost oběma.
Dobrý den pane doktore, manžel nabyl dům před manželstvím. Mám nárok na půlku, o co jsme ho za manželství zhodnotili? Jak se určuje cena? Nebo se to musí dokazovat? Děkuji moc za odpověď.(Jitka)
Foto
Dům zůstává v případě rozvodu dál manželovi, ale máte nárok na polovinu hodnoty toho, o co se dům zhodnotil, pokud se na tom nedohodnete, bude se záležitost prokazovat u soudu. Obvykle se tak děje fakturami, případně znaleckým posudkem.
Manželka vydělává 3x víc než já, bude mi platit nějaké výživné pokud se se mnou rozvede?(Markvart Josef)
Foto
Pouze tehdy, pokud by se prokázalo, že nejste schopen se sám živit, a tato neschopnost je v souvislosti s manželstvím(věk, zdravotní stav). Zákon upřednostňuje dohodu mezi rozvedenými manželi, nedohodnou-li se, rozhodne soud. Pro výši je rozhodující, kdo zapříčinil rozvod, jak se za trvání manželství jednotliví manželé podíleli na chodu domácnosti a péči o děti. Nárok nemá manžel, který se vůči druhému dopustil domácí násilí i kdyby jinak podmínky pro přiznání výživného splňoval.