Dlužíte? Nechte si poradit!

Informovat o možnostech, jak řešit své dluhy – to je hlavní náplň Dne bez dluhů, který připadá na pátek 15. listopadu. Využít můžete zdarma řady poraden.

Ve dnech 12. až 14. 11. od 14 do 18 hodin a v pátek 15. listopadu po celý den od 7 do 19 hodin budou zdarma k dispozici odborníci na Hlavním nádraží v Brně, Ústí nad Labem a Ostravě v mobilním stánku s označením Den bez dluhů. V pátek můžete i zdarma volat od 8 do 18 hodin na číslo: 800 720 100.

ONLINE CHAT
dobrý den pane řediteli, kamarádka měla dluh. Ten zaplatila příslušné advokátní kanceláři, včetně poplatků za proběhlé soudní řízení, stažení žaloby (i když ji platební rozkaz z důvodu toho, že ji na trvalém bydlišti z důvodu přestěhování nezastihli byl zrušen) s tím, že žádá o okamžité stažení žaloby. Advokátní kancelář přesto trvá na tom, aby se počkalo až proběhne soud. Chtěla bych se zeptat, zda to pro ni bude znovu mít za následek úhradu dalšího soudního řízení atd.? Co v tomto případě máme prosím udělat? Moc děkuji za odpověď.(Renata)
Foto
Dobrý den, je to velmi složitý případ a doporučuji požádat o pomoc právníka.
Prejı dobry den,jsem prıhlasena na mestskem urade jelıkoz jsem dostal vypoved z obecneho bytu.Jsem dluznıkem,ale momentalne nemam prostredky ke splacenı dluhu???co se mnou muzou delat exekutorı kdyz nıc uz nemam?(vopenkova)
Foto
Dobrý den, pokud nemáte žádný majetek nebo jiné finanční zdroje, tak Vám exekutor nemůže nic zabavit. Ale Váš dluh nezanikne a věřitel je chráněný soudním rozhodnutím přes deset let. Exekutor může v tomto období započít opět exekuci, pokud například začnete pracovat.
Dobrý den mám dluhy na sociálním i nemocenském pojištění. Jsem v částečném inv. důchodu a podnikám v hostinské činnosti. Výdělky sotva stačí na proplacení faktur za plyn ,elektřinu a další. Je možné někde požádat o prominutí těchto dluhů ??? Jedná se o zhruba 30-40 tisíc. Děkuji Klimešová Alena.(Klimešová alena)
Foto
Dobrý den, KRUK nespravuje pohledávky z nemocenského a sociáního pojištění.
Dobrý den, jsem už v exekuci, hrozí mi dražba domu, stal by se ze mně pak bezdomovec, jsem dost v zoufalý situaci. Můžete mi pomoct? Můžete převzít moje spllátky a snížit mi je? Mám hypotéku na 12 tisíc měsíčně na příštích 25 let.(Pavel Z.)
Foto
Dobrý den, věřitel rozhoduje o tom, jestli chce a komu prodat Váš dluh.
dobrý den,chci se aspoň informovat,já sama nic nedlužím,ale moje matka dělá dluhy kudy chodí.bere si veškeré půjčky co jí kde dají ,ale s vědomím,že to nemíní splácet.Nevíme si už rady.5 let jsem ji už neviděla,jen se doslechnu o nových dluhách.Už jim takhle exekutoři zabavili dům,ale v dluhách pokračuje dál.Otec se s ní už radši i rozvedl,ale neví co s tím dál.Majetek už žádný nemá a dokonce mu bylo šáhnuto na jeho důchod.Je pro něj nějaké řešení?I nám sourozencům to nedá spát co jednou podědíme a jestli je možno v rámci případného dědictví se toho vzdát i když nebude co dědit,tedy se ani ničeho vzdát.Děkuji(Martina)
Foto
Dobrý den, ve Vaší situaci by bylo dobré začít se orientovat v zákoně o dědictví, abyste Vy jako potomci věděli, jak chráni svůj majetek a nebýt odpovědnými za dluhy matky. Zákon dává takové možnosti.
Dobrý den, můžu se na vás obrátit jako jednotlivec, kdyt nezvládám splácet svůj dluh? Nebo to nejde a jste jen pr věřitele? Děkuji za odpověď(Marcela z Plzně)
Foto
Dobrý den, Váš věřitel rozhoduje o tom, jestli chce prodat Váš dluh společnosti KRUK.
Ještě se vracím ke svému dotazu - ptal jsem se, jak vlastně fungujete. Nevím, co je to, že reprezentujete klienty na základě mandátní smlouvy? Co si pod tím mám představit? (Zdeněk Tolmann)
Foto
Mandátní smlouva znamená, že věřitelem je náš klient např. banka. KRUK spravuje vymáhací proces, který je domluvený a kontrolovaný naším klientem. KRUK tím pádem existuje jako zástupce jiné společnosti ve věci vymáhání pohledávek.
Mám vysoké splátky u jedne nebankovni společnosti,chtěla bych se domluvit na nižších splátkách protože to už s manželem nezvládáme.Paní co chodí pro týdenní splátky toto rezolutně odmítá,co máme dělat?manžel totiž nečekaně přišel o příjem a nezbývá nám pomalu už ani na jídlo.Pujčky nám dala i když věděla že příjem máme nízký ale splácely jsme s přesčasů které ted odpadly,prosím poradte,děkuji.(HAVLOVÁ BOŽENA)
Foto
Dobrý den, pokuste se paní ještě jednou vysvětlit svoji finanční situaci a předložte konkrétní pádné důvody, proč máte potíže se splácením.
Nezvládám platit své dluhy a nejspíš mě brzy čeká exekuce. Vydělávám asi 9 000 Kč čistého a mám strach, že o všechno přijdu a nebudu mít z čeho žít. Kamarádka mi ale tvrdí, že mi exekutor nesmí zabavit celý výdělek a musí mi zbýt na živobytí. Je to pravda? A kolik peněz mi musí nechat?(Marie)
Foto
Dobrý den, pokud již dojde k exekuci, exekutor nemůže zabavit celou Vaši mzdu. Musí Vám nechat minimální sociální částku.
Dobrý den, vzhledem k tomu, že mi vypadnul příjem, nemám peníze na splácení. Jak mám postupovat, když věřitelé chtějí svoje peníze? tedy když nezaplatim včas, nabíhají úroky z prodlení a tedy jsem v takovém začarovaném kruhu? děkuji P.(Petr Nadenicek)
Foto
Dobrý den, kontaktujte svého věřitele a vysvětlete mu svoji finanční situaci. Pokuste se domluvit na snížení splátek nebo odklad splátek.
Je možné že insolvence trvá tři roky?Můžeme se bránit podjatosti a lze to řešit i jiným způsobem?Přeji hezký den a děkuji.(Milena Kenigová )
Foto
Dobrý den, insovence můžou trvat až pět let. V tomto období dlužník musí vrátit minimálně 30 % všech svých dluhů.
Dobrý den, pane řediteli, jak se jako zástupce polské firmy vypořádáváte s velmi negativním vnímáním Polska a Poláků v České republice?(Standa)
Foto
Dobrý den, v České a Slovenské republice existuje naše společnost již dva roky a za celou dobu jsme se nesetkali s negativními projevy vůči naší národnosti. V naší společnosti záměstnáváme české i slovenské občany a máme velmi pozitivní vazby.
Dobry den Muzou byt na dluhy promlcena lhuta? A jeste proc pribuzni zodpovidaji za dluh pribuzneho ? (lida1)
Foto
Dobrý den, český zákon reguluje promlčenost dluhu. Podle zákona o dědictví - pokud na Vás přejde dědictví po příbuzné osobě - stanete se odpovědným za majetek i za dluhy.
Dobrý den, to vám nejni blbý vydělávat na tom, že ostatní nemaj prachy?(x-men)
Foto
Dobrý den, jsme podnikatelský subjekt, který respektuje zákony. Věříme, že lidé jsou dobří a nesplácí dluhy včas, protože mají nějaké problémy nikoli proto, že by nechtěli.
Dobrý den, od koho odkupujete ty pohledávky? Jako od těch, kterým dlužím? A co mně potom čeká? Je to pro mně lepší nebo horší? Dlužím asi 250 tisíc. Mohu si třeba sama zažádat, abyste to odkoupili od mého věřitele? Třeba máte lepší podmínky a dá se s váma domluvit. (saralara)
Foto
Dobrý den, KRUK odkupuje pohledávky od společností, které poskytují služby nebo produkty široké veřejnosti (banky, telekomunikační společnosti, energetické spol,...). Pokud se stanete dlužníkem KRUKu můžete očekávat nabídky splacení dluhů na základě splátkového kalendáře, který zohledňuje Vaše finanční možnosti.
Zdravím, tož mi vysvětlete,jaký je rozdílm mezi vámi a exekutory? Všichni chtěj jen peníze!(chytrý tomáš)
Foto
Dobrý den, exekutor je státním úředníkem, který plní vůli věřitele podle zákona a soudního rozhodnutí. KRUK je věřitelem, který se chce domluvit na mimosoudním řešení dluhu formou dohody tak aby nemuselo dojít k exekuci.
Dobrý de, mám problém, alsi jsem se ocitla v kolotoči dluhů- zatím ej splácím,a le už to začíná být nad mé síly.Mám dvě půjčky na 400 a na 200 tisíc. Celkem platím měsíčně kolem 10 tisíc, pak zalatím nájem a pak se mdolím, abych přežil další měsíc. Přítel mně v tom nechal samotnou. Jak si můžu ulevit? Děkuji za radu Eliška(Eliška)
Foto
Dobrý den, kontaktujte co nejrychleji Vašeho věřitele, vysvětlete mu popravdě Vaši finanční situaci. Můžete vyjednat nižší splátky nebo časový odklad splátek, ale tím se prodlouží celková doba splácení.
Dá se objednat do těch mobilních stanů, co budete mít v Brně? Aby tam nebyl fronta, mám dvě berle... Děkuji(Rosťa)
Foto
Prosím pošlete nám Váš kontakt, tedy jméno a telefon a my ho předáme našim kolegům v Brně na mobilním stánku Den bez dluhů. Oni Vám zavolají a domluvíte se na konkrétní hodinu, která Vám bude vyhovovat. Děkujeme za Váš zájem.
Sloučením několika půjček je nyní možné ušetřit desítky tisíc korun? Nedělali jste si prosím v KRUKu nějaký vlastn výpočet? Je postup opravdu tak výhodný? Děkuji(Jan Kareš)
Foto
Je málo pravděpodobné, že úspora při sloučení splátek bude až tak vysoká, ale to je potřeba projednat s bankou.
Dobrý den, tak mi teda poraďte, jak si mám vzít půjčku, když peníze potřebuju ale nechci spadnout do dluhové pasti? Jak to teda udělat? Děkuji(Kateřina M.)
Foto
Dobrý den,doporučuji řádně spočítat domácí rozpočet (k tomu účelu slouží kalkulačka domácího rozpočtu na webu www.nasedluhy.cz), zjistit kolik Vám zůstává volných prostředků (financí) a poté srovnat tuto tuto výslednou rezervu s výší splátky půjčky.
Zdravím, na jakým principu valstně jako fungujete? Díky Zdenda(Zdeněk Tolmann)
Foto
Máme dva způsoby podnikání. Na jedné straně kupujeme pohledávky a poté nabízíme dlužníkům splacení jejich dluhů na základě splátkového kalendáře. Na druhé straně reprezentujeme naše klienty na základě mandátní smlouvy.
Zemřel mi otec a zůstaly po něm dluhy. Bral si půjčky u nebankovních společností a nesplácel. Já se teď bojím, že to budou po mě a sestře vymáhat. Můžeme se vzdát dědictví, abychom za otce nemusely dluhy splácet?(Radmila)
Foto
Principielně to funguje tak, že v průběhu soudního procesu je možné se zříct dědictví a výsledný efekt je ten, že sice nedostanete nic z dědictví navíc, ale také nemusíte za zesnulého rodiče nic splácet.Doporučuji skontaktovat právníka.
Zajímalo by mě, jak vysoký musí být úrok, aby šlo o lichvu. Nebo si každý může dát jaký chce úrok a nikdo to nereguluje?(Benda)
Foto
Téma lichvy není v českém zákonodárství prozatím dostatečně ošetřeno. Důležité je číst všechny podmínky smlouvy o půjčce včetně všeobecných podmínek. Je třeba také zjistit, jaká je celková částka, kterou budete muset splatit.Zvláť pozor na smlouvy u nebankovních institucí.
Mám několik menších půjček .Zatím je zvládám platit. Teď se ale všude vyrojily nabídky na slučování půjček. Zní to moc hezky, ale není to podvod? Bojím se, abych nenaletěla. (Romana)
Foto
Doporučuji o takových produktech hovořit pouze s bankami nikoli se soukromými firmami. Je to jediná záruka, že nenaletíte falešné nabídce.
Mně už asi nidko nepomůže... Mám exekuci na 195 tisíc a nemám ji z čeho splácet. Vy byste mi dokázali pomoct?(dělnicedlužnice)
Foto
Exekutor není věřitelem, proto doporučuji obrátit se na Vašeho věřitele, vysvětlit svoji situaci. Možnosti jsou následující: pozastavit exekuci na určité období nebo se domluvit na malé měsíční splátky v průběhu exekuce, které jste schopna uhradit.
Mylsíte si, že jsou výhodné různé ty repůjčky, co nabízí banky? Pomůže mi to. Děkuji Mirka(Mirka Kovářová)
Foto
Jedná se o bankovní produkt, který Vám dává možnost sjednotit Vaše splátku do jednoho balíku (platby). Příznivý efekt tohoto produktu je ten, že ta splátka je v konečném důsledku nižší nez suma jednotlivých splátek. Tento efekt lze od tohoto bankovního produktu očekávat.
Dobrý den, co to znamená, že vykupujete pohledávky? Jak to pro mně může být výhodný. Mám dluh asi 80 000 Kč. Honza(Honza K.)
Foto
Naše společnost se stává Vaším věřitelem. Pokud se jedná o bankovní dluh, banky nemohou dlouho čekat na vrácení dluhu. Naše společnost Vám může nabídnout splátkový kalendář s takovými splátkami, které Vám budete moci vzhledem ke svým možnostem platit.
Jak se přihlásit k insolvenci a co to znamená.(Kateřina)
Foto
Jedná se o osobní insolvenci, je to soudní řešení. Doporučuji obrátit se na soud.Pokud soud schválí váš případ, pak budete ochrávěna před věřiteli, ale musíte splatit minimálně 30 % všech dluhů za dobu dobu jakou určí soud.