ONLINE CHAT
Dobry den jde odposlouchavat skype napr policii?(Honza)
Foto
Dobrý den Honzo. Můj názor je, že odposlech Skype je technicky jistě možný. Nechci se pouštět do technické polemiky jak, ale pro bezpečnější komunikaci doporučuji použít šifrované hovory či jiné služby. Touto odpovědí bych rád všem čtenářům poděkoval za vaše dotazy - zároveň se omluvil těm na které se v omezeném čase na chatu nedostalo a popřál všem krásný zbytek dne!
Dobrý den Jakube, které jsou nejdůležitější zásady, profesionální zásady, jež bych měl naučit svou třináctiletou dceru, při připojení na internet, FB, apod. Základy jsem se jí snažil vysvětlit, ale třeba máte dobrý tip, či funkční návod. Díky(Jirka)
Foto
Dobrý den Jirko. Toto je velmi dobrá otázka, nicméně záleží do jaké role rodiče se pasujete. Mám namysli zda-li jste více restriktivní nebo více benevolentní a především co si myslíte, že bude dobré pro vaši dceru. Osobní život je něco jiného než práce, proto osobně bych nevolil restriktivní cestu a spíš bych šel cestou zdravého rozumu - otevřeně vysvětlit nástrahy internetu, nepřeháněl bych to s restrikcemi na internetu, vysvětlil, že dost z toho co se na internetu prezentované není pravda, jak moc je jednoduché se za někoho vydávat a jak jí to může ve finále ohrozit. Existuje taky software, kteří řeší rodičovskou kontrolu, ale v tomto věku je už dost možné, že by to mohlo být pro dceru spíše kontraproduktivní.
Dobrý den. Jak bezpečné je používání internetového bankovnictví? Zatím se mu bráním (čas od času nějakou "potvoru škodlivou" na počítači odchytím).(Leiah)
Foto
Dobrý den Leiah. Pokud se přihlašujete na internetové bankovnictví kombinací hesla a dalšího autentizačního způsobu - např. mobilního telefonu, je toto docela bezpečná cesta. Ten kdo by chtěl vaše bankovnictví zneužít by musel nejenom znát vaše heslo, ale také mít k dispozici vaš mobilní telefon. Osobně se bezpečnosti internetového bankovnictví právě z těchto důvodů nebojím.
Dobry den, jak lze ve vyhledavacich nejefektivneji zabranit vyhledavani informaci o sve osobe podle jmena? Diky.(Karel)
Foto
Pokud jsou o vás takto zveřejňovány vaše osobní údaje - nahlašte je přímo vyhledavači a ti by měli odkazy odstranit a stejně tak postupovat směrem ke službě, která vaše osobní data vystavuje. Jak jsem ale zmiňoval, pokud je jednou něco na internetu - není snadné, ne-li prakticky nemožné to vzít zpět.
Jak moc je nebezpečné používat stejné heslo pro více přístupů? To myslíte, že někdo třeba ze Seznamu zkouší, jestli mám na FB stejné heslo jako u nich? A jak si vůbec pamatovat tolik hesel? (Ondra)
Foto
Hezký den Ondro. Tak přímo v Seznamu to nejspíš nikdo nezkouší, ale obecně bezpečnostní riziko v tom je. Pokud někdo získá heslo k jedné službě, pak je to první heslo, které vyzkouší i k dalším službám. Existují programy, které různá hesla zapamatují za vás - pak si musíte pamatovat pouze jediné centrální heslo, případně se přihlašovat jiným způsobem. Zkuste hledat programy v kategorii password managery.
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli je možné ,aby se mi někdo naboural do facebooku tedy chatu s mými kamarády, nemá přístupové heslo nic podotýkám z jiného pc než mého??? děkuji (Klára)
Foto
Hezký den Kláro. Heslo na FB si spousta lidí ukládá, toto je první jednodnoduchá cesta jak se k heslu dostat, zvlášť pokud má útočník k PC přístup. A to se může dostat nejenom k FB, ale i k vašemu mailu nebo i k dalším službám, kam se hlásíte a toto je pak problém. Pokud máte jistotu, že se útočník k vašemu PC nikdy nedostal, často si měníte heslo a používáte jen ta zařízení, které neobsahuje žádné škodlivé programy, které heslo mohou odchytit, pak toto riziko velmi snížíte.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co si myslíte všeobecně o soc. sítích. Myslíte, že je člověk může využívat a zároveň nepřijít o svoje soukromé informace? Protože už jen fotka na profilu je podle mne zveřejněním svého soukromí. Děkuji.(Soňa M.)
Foto
Dobrý den Soňo. Osobně používám sociální sítě a řídím se pravidlem, že cokoli co zveřejním, může někdy v budoucnu vidět kdokoli na světě. A tím, že něco zveřejním souhlasím, že se mě to z hlediska soukromí nijak nedotýká. Proto doporučuji předávat a ukládat jen ta data, údaje, obrázky u kterým vám nevadí, že je někdy v budoucnu mohou vidět i lidi, kteří se vás budou snažit poškodit.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat k vaší společnosti. Máte v plánu rozšířit svoje portfolie o nějaký produkt zaměřený na bezpečnost obyčejných uživatelů (nás) na sociálních sití a internetu obecně, abychom si dokázali chránit své soukromí? A měli pod kontrolou, co komu ukazujeme a sdílíme? Jelikož podle firemních stránek se zaměřujete pouze na obchodní sféru a nikoli na koncové uživatele. Děkuji za odpověd.(Petr Valchář)
Foto
Dobrý den Petře. Vizí naší společnosti je poskytovat co nejjednodušší řešení na ochranu proti únikům citlivých dat a to při zachování všech bezpečnostních prvků. S časem se proto stává naše řešení dostupnější stále menším a menším zákazníkům a proto jsem přesvědčený, že se v budoucnu k řešením pro koncové uživatele dostaneme.
Jaký je úplně nejbezpečnější způsob elektronického přesunu dat? Za předpokladů, že jsem opravdu paranoidní a chci doručit například super důležitou nabídku na nějakou zakázku. Je to bezpečnější než vytisknout, vložit do kufříku, připoutat k ruce a dovézt opanceřovaným vozidlem ☺. Díky(Kramar)
Foto
Dobrý den Kramare. V tomto případě doporučuji zasílat data v zašifrované podobě. Šifrování - pokud je správně provedeno - je dnes poměrně velmi bezpečný způsob jak zajistit, že se nikdo jiný k vašim datům nedostane.
Zdravím pane inženýre, chtěl bych se zeptat, jak moc je ochrana před úniky dat otázkou technickou a nakolik administrační, respektive organizační? Díky(Mirek)
Foto
Zdravím Mirku. Jde o věci, které na sebe logicky navazují. Je potřeba mít ošetřeny jak technologickou tak organizačně-procesní otázku. Základem jsou pravidla, jaké aktivity mohou uživatelé provádět, kdo může mít přístup k jakým informacím atd. a následně lze vybrat software, se kterým umožní daná pravidla efektivně vynutit a zabránit v jejich porušování. Jedno od druhého nelze oddělit, pak by ste měli buďto software, který nebude vědět co hlídat nebo pravidla na papíře, aniž by je kdokoli dodržoval. Naštěstí je kvalitní software schopen spoustu věcí domyslet a tak vám rozumně napovědět i v otázce procesní.
Chtěla bych se zeptat, co se dá dělat v případě, že se přeci jen někdo dostane k mým datům. Dá se alespoň poté zabránit jejich zneužití?(Klára)
Foto
Hezký den Kláro. Záleží jaké údaje uniknou - určitě nejprve kontaktujte organizaci, ze které data unikla. Ta je za úniky vždy zodpovědná a pokud je organizace laxní - řešte další kroky právní cestou. Bohužel platí pravidlo, že jednou vyzrazené údaje na internetu již nejde vrátit zpět. Proto se vždy přesvědčete, jak ta či ona organizace zpracovává a chrání vaše citlivé údaje ještě před tím, než s ní začnete spolupracovat.
Dobry den, prave z bezpecnostnich duvodu odmitam pouzivat ruzne moderni nastroje jako napriklad facebook atd. Myslim, ze neni dobre aby si kazdy mohl prohlednout fotky rodiny. Mate stejny nazor? Dekuji za odpoved.(Ondrej Novotny)
Foto
Zdravím vás Ondro. Facebook používám, ale rozhodně ne v takové intenzitě jako většina uživatelů a s více striktním nastavením. Souhlasím s názorem, že pokud Vám jde o soukromí, pak posílat cokoli na FB je rizikové. Totéž ale platí o použití většiny služeb na internetu.
Dobrý den, trochu jsem četl, že někteří počítačoví útočníci používají PISHING, kdy rozešlou e-maily, které působí jako zpráva z nějaké banky a na základě nich pak dokážou získat důležitá data napadeného uživatele. Jak se proti tomu dá bránit a jak mám bezpečně rozlišit, který e-mail je ten pravý? Díky předem za odpověď(Standa)
Foto
Dobrý den Stando. S trochou nadsázky je nejblíže k ochraně proti těmto zprávám používat prozíravost a zdravý rozum. Banky zprávy pro přihlášení neposílají e-mailem a cokoli podezřelého smazat. Určitě se nikdy nepřihlašujte do banky přes odkaz v e-mailu, ale přes ten, který vám poskytla banka oficiální cestou. V případě podezření konzultujte s bankou aspoň telefonicky.
Dobrý den, jsem administrátorem v jedné menší společnosti. Veškerá data jsou u nás šifrována. Potřebujeme DLP? A když ano, na co konkrétně?(Robert)
Foto
Hezký den Roberte. Pokud šifrujete data je to dobrý první krok k tomu, aby k nim neměl přístup někdo, kdo nemá. Ale žádný šifrovací software vás neochrání proti nechtěnému vykopírování citlivých dat samotným uživatelem - např. emailem, na flashku, uploadem na web, Copy&Paste, sejmutí obrazovky Print Screenem atd. A tady nastupuje výhoda řešení DLP. Pokud máte citlivá data a toto jim hrozí, pořízení DLP bych určitě zvážil.
Dobrý den, chtel jsme se zeptat jaky antivirus je lepsi AVG, AVAST? (Pavel)
Foto
Dobrý den. V otázce antivirů lze obecně říct, že za mnoho let v businessu se antiviry dost srovnaly - co do úspěšnosti odchytu virů. Trendy se však mění - antivirů za ta léta přibylo, ale samotných virů ubývá. Podle mého názoru je dnes prakticky úplně jedno jaký antivirus si pořídíte.
Dobrý den. V práci nám vypnuli přístup na Facebook a další stránky. Štve mě to, protože jsem občas potřeboval něco zjistit nebo vyřešit. Má na to vůbec zaměstnavatel právo a proč to udělal? Většina lidí je stejně na FB přes mobil, takže časová úspora to teda není…Díky(Laďa ze Zlína)
Foto
Dobrý den Láďo. Zaměstnavatel na to má právo. Zda to je konkrétně vždy ku prospěchu veci je otázka jiná. U času stráveného na FB to možná tak velký problém na první pohled není, ale pokud například zaměstnanci obcházejí i jiná pravidla může jít o bezpečnostní hrozbu pro firmu a tím pádem to může vašeho zaměstnavatele ohrozit. To si často lidé neuvědomují.
Dobry den, myslite si, ze je lepsi byt paranoidni a brouzdat na webu pres anonymni okna (napriklad v Chrome) nebo paranoidni neni treba byt? Kdo vsechno se dostava k udajum o mejlech, prohlizenych strankach? Provider internetu, bezpecnostni sluzba a muze treba hacker? Jak zvysit bezpecnost? Diky(Ivana)
Foto
Hezký den Ivano. Bohužel Vás zklamu, ale brouzdání přes anonymní okna není nijak bezpečné je to naprosto stejné jako když surfujete s jediným rozdílem, že prohlížené stránky nevidíte v historii. K těmto informacím se může velmi jednoduše dostat kdokoli, kdo je mezi vámi a cílovou službou. Tedy nejenom poskytovatel internetu, hacker. Chcete-li bezpečně a anonymně surfovat, existují otevřené nekomerční služby s rozumnou mírou bezpečnosti jako je např. síť Onion a využít problížeč "Tor". Ale ani ty vás neochrání proti někomu, kdo sedí zrovna za vámi :)
Ahoj Jakube, gratuluju k rustu firmy. Mam jen jednu otazku: V jake zemi se nejvic Safetice dari?(Juicee)
Foto
Ahoj Juicee a děkuji. O naše řešení je v současnosti velký zájem na středním východě, latinské americe, ale zaznamenáváme velký nárůst také lokálně v ČR a SR.
Dobrý den, dá se říci jaká je dnes cena informací? Např. kolik stojí email, mobil, kolik číslo kreditní karty, apod. Které informace jsou nejdrazší? (Alena Zemanová)
Foto
Hezký den Aleno. Vzhledem k tomu, že se jedná o černý trh, pak oficiální ceník pochopitelně neexistuje :). Např. cena kreditních karet na černém trhu se pohybuje v rozmezí 2 - 15 USD za kus. Největší hodnotu mají citlivá firemní data - oblíbené jsou databáze klientů, ale jejich cena bývá velmi individuální.
Někde jsem četl, že BYOD je novodobou hrozbou. Co ta zkratka znamená a mám se toho bát?(Aleš Vyskočil)
Foto
Dobrý den Aleši. BYOD znamená zkratku z anglického termínu Bring Your Own Device, tedy stále častější situaci, kdy zaměstnanci ve svých pracovištích při své práci používají vlastní zařízení - notebooky, mobily, tablety atd. Tento trend je skloňován nejčastěji v momentě, kdy pro zaměstnavatele nastává problém, když tato zařízení jsou využívána pro přenos citlivých firemních informací. Firma nemá kontrolu nad tím, kde jejich data skončí a kdo k nim má přístup. Pokud jste šéf firmy rozhodně bych se nebál a tento trend řešil pořízením vhodného bezpečnostního řešení - viz výše, ale také smluvním ošetřením v interních směrnicích firmy a proškolením, aby všichni vědeli jaká jsou pravidla pro práci s těmito zařízeními.
Dobrý den, pane Mahdale. Mluví se o tom, že lidi v práci stráví hodně času brouzdáním na internetu a že to může pak znamenat i bezpečnostní problém. Já si to nemyslím. Jsou na to nějaké statistiky? (Libor Houška)
Foto
Dobrý den Libore. Statistiky na to máme, např. náš vlastní průzkum ukázal, že zaměstnanci tráví v průměru 5 hodin týdně nepracovními aktivitami, při kterých je zvýšená rizikovost úniků citlivých informací. Výzkumy jiných společností prokázaly, že více než 80% bezpečnostních hrozeb je spojeno s rizikovými aktivitami uživatelů a zaměstnanců - NE aktivitami virů nebo hackerů. Činnost hackerů a škodlivých virů i přes varování všech antivirových společností v žádném případě není tak riziková jako činnost vlastních uživatelů. Důsledkem toho úniky citlivých informací jsou tak na denním pořádku.
Nedávno jsem četl, zaměstnanci mohou vynášet ven citlivé údaje z firem. Mám malý podnik, a tak se bojím, aby moje pracovní kontakty a údaje o zakázkách někdo neukradl. Poraďte, co mám dělat? Díky předem za vaši odpověď(Vašek)
Foto
Hezký dobrý den Vašku Vám i všem čtenářům. Vůbec se vám nedivím, že máte obavy. Úniky citlivých dat se dějí čím dál častěji, ale často omylem a bez zlého úmyslu. Doporučuji definovat si jaké údaje jsou nejvíce podstatné pro váš business a stanovit si co se s nimi může a nesmí dělat. Následně doporučuji pořídit software pro ochranu proti únikům citlivým dat (DLP), který vám umožní tato pravidla vynutit a varuje vás při jakýchkoliv hrozbách a pokusy o únik dat zastaví.