ONLINE CHAT
Dobrý den, nedávno jsem se zamiloval a chtěl bych bydlet společně se svou přítelkyní. Bytovou jednotku, kde jsem v nájmu však obývá ještě další subjekt (pan OV)... který nemá s pronajímatelem uzavřenou nájemní smlouvu a nechce byt opustit. Navíc si neuklízí a nechává špinavou koupelnu. Existuje legislativní postup, jež by mi mohl pomoci. Děkuji a jsem s pozdravem.(Radek H.)
Foto
Dobrý den, s ohledem na časové možnosti, je toto poslední dotaz, na který dnes odpovídám. Z Vašeho dotazu nevyplývá, na základě jakého právního důvodu další osoba pronajímaný byt užívá, pokud však užívací titul odvozuje pouze od Vašeho souhlasu, můžete tento souhlas kdykoliv odvolat. V tomto ohledu bych Vám doporučovala příslušnou osobu písemně vyzvat k tomu, aby byt do stanovené doby vyklidila, s tím, že v opačném případě provedete vyklizení na její náklady. Výzvu zašlete na dodejku, ať máte důkaz, že byla prokazatelně doručena. V této souvislosti však mějte rovněž na paměti, že je Vaší povinností oznámit pronajímateli změnu počtu osob v bytě a pokud jste tak neučinil, může to pronajímatel považovat za hrubé porušení nájemní smlouvy. Tímto se loučím a přeji všem čtenářům za Právní linku příjemný den a co nejméně problémové vztahy se sousedy.
Dobrý den, bydlím v panelovém domě,kde mezi námi bydlí sama paní ve zralém věku,neustále slovně napadá nájemníky,i na chodníku,většinou i vulgárně,maluje nájemníkům na dveře ,bouchá nám na dveře,aniž by jí někdo dal jakýkoli podnět.Jsme z toho nešťastní celý dům,protože zatím se nestala žádná škoda a v noci je klid,nevíme,jak se máme bránit,děkuji za odpověď Sylva S.(Sylva)
Foto
Dobrý den, doporučovala bych situaci řešit podáním podnětu k prošetření na policii a také oznámením na obecní úřad v místě Vašeho bydliště. Více informací Vám může poskytnout naše právní poradna.
Dobrý den,jak vyřešit přerůstající šípovisko od souseda k nám? Již jsme ho 2 x písemně vyzvali k odstranění,ústní domluva nemožná,ukazuje na nás různá gesta a očividně se směje .Dělá mu to dobře.Byli jsme na radu za starostem obce,který nám řekl.že si můžeme šípovisko klidně sami odstranit a zároveň mu dát písemné vyrozumění,že tehdy a tehdy toto odstraníme.Klademe si otázku - proč bychom my měli odstraňovat,když všechno roste z jeho strany a nám to brání třeba k výseku trávy ? On bude stát za zdí a smát se ,co s tím? Pokud bychom měli dát nějakou žalobu k soudu,bude to stát peníze,Kdo v tomto případě platí výlohy?(jana nováková)
Foto
Dobrý den, v případě, že budete v soudním sporu úspěšní, bude veškeré náklady soudního řízení hradit protistrana.
Dobrý den, sousedka si nově pořídila slepice a kohouty. Zbudovali jim kurník u společného plotu tak, že oni je mají co nejdále od domu a my je máme takřka pod okny. Kohouty má tři a od svítání neustále kokrhají celý den až do večera. I když je sousedka na noc zavírá, v létě se prokřičí i z kurníku. Někdy je nezavře vůbec, nebo jí uletí na zahradu a pak se nevyspíme vůbec. Sousedka v domu bydlí nahodile, někdy se přijede jen postarat o zvířata a zase jede pryč. Na naše připomínky nereaguje a na výslovné upozornění, že nám neustálé kokrhání vadí, reaguje velmi nepříjemně. (Sára Dietlová)
Foto
Dobrý den, situaci bych řešila oznámením na obecní úřad v místě Vašeho bydliště. Rovněž zvažte podání podnětu na místně příslušnou Veterinární správu, aby prošetřila, zda nedochází k týrání zvířat. Více informací Vám může poskytnout naše právní poradna.
dobry den, minuly tyden jsem si pustil muziku v panelovym byte trosku nahlas, a hned na me zvonila sousedka ze spoda,at to ztisim. ja rekl ze ne,a ona proc ne?tak rikala ze si bude stezovat. Bylo to kolem 12 hodine odpoledne. A hned volala majitelum a zacala si vymyslet,ze tancujeme tyden v kuse do 1 do rana,dupeme a dalsi hovadiny. Jak na ne? Vyridit si to s nima osobne, mam pravo si pustit pres den muziku nahlas?(Mirek)
Foto
Dobrý den, ani přes den není možné obtěžovat vlastníky či nájemníky sousedních bytů nadměrným hlukem, doporučuji Vám se tak se sousedkou kompromisně domluvit a dohodnout se na hlasitosti hudby, která bude vyhovovat Vám oběma.
Na sousedním pozemku v chatové oblasti jsou 3 vzrostlé smrky, které rostou v příkrém svahu a výškou při pádu by ohrozily mou chatu. Dle vyjádření dendrologa jde o havarijní stav. Majitelka pozemku i přes několikeré urgence odmítá stromy pokácet. Jak tuto patovou situaci řešit?(Zdeněk)
Foto
Dobrý den, podle občanského zákoníku se vlastník věci musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proti porušování tzv. sousedských práv se může každý vlastník bránit prostřednictvím negatorní (zápůrčí) žaloby, ve které musí specifikovat, jakého přesného jednání se má rušivý vlastník zdržet. Žalobou se lze domáhat mimo jiné i toho, aby soud uložil žalovanému povinnost pokácet nebo vhodně osekat stromy v jeho vlastnictví, které nepřiměřeně obtěžují vlastníky sousedních pozemků. Před podáním žaloby bych Vám však doporučovala sousedku nejprve naposledy písemně vyzvat k odstranění závadného stavu, a od této výzvy si ponechat kopii pro případné soudní řízení.
Dobrý den. V bytě nad námi žije rodina se synem, který neuvěřitelně dupe, silně našlapuje na paty a velmi často prochází tam a zpět- občas je to co dvě minuty a vydrží to dlouho. Klukovi je skoro 18 let, mohl by již mít rozum. Několikrát jsem za nimi byla a snažila se o domluvu. Kluk však odmítá nosit pantofle, které by rány trochu utlumily. Máte, prosím, nějaký návod jak na ně? Občas raději odejdeme z bytu. Rány nejde ani přehlušit televizí, ani sluchátky- linou se otřesy. Děkuji. (Sarka)
Foto
Dobrý den, doporučuji Vám se obrátit na místně příslušnou hygienickou stanici za účelem přeměření hluku, zda sousedé neporušují jeho nejvyšší možnou přípustnost. V případě hluku působeného v noci můžete přivolat i městskou policii. Dále se můžete rovněž obrátit na obecní úřad v místě Vašeho bydliště. Více informací Vám může poskytnout naše právní poradna.
Dobrý den, letos jsme se přistěhovali do bytu, který jsme si koupili od realitky. Ovšem nikdo nám neřekl, že nad námi bydlí nepřizpůsobivá rodima se 4 malyými dětmi, dně nejmladší budou mít 3 roky.Oni nad námi neustále třískají kovovými koulemi do země, je tam neustálem kravál, křik a dupání do podlahy, podotýkám, že ta rodina nemá koberce. Na upozornění nám nájemnice sprostě vynadala a vyhrožovala napadením, ať si na ni dávám pozor, taktéž mému muži její bývalý manžel vyhrožoval, že ho si ho odchytí a rozbije mu hubu a vysvlékne ho z trenek. Co proti tomu máme dělat, jak se bránit. Děkuji za odpověď(Zuzka)
Foto
Dobrý den, jestliže sousedé vyhrožují Vám a Vaší rodině, doporučuji Vám situaci nahlásit na kterémkoliv policejním oddělení. Policii je možné přivolat i v případě hluku, ke kterému dochází v době nočního klidu, tedy mezi 22:00 – 6:00 hod. Dále se můžete obrátit na obecní úřad v místě Vašeho bydliště nebo na místně příslušnou hygienickou stanici za účelem přeměření hluku, zda sousedé neporušují jeho nejvyšší možnou přípustnost. Více informací Vám může poskytnout naše právní poradna.
Dobry den,sousedka na chate nas jiz nekolik let soustavne spehuje,navic na mamku kdyz je tam sama sproste pokrikuje,urazi a nenecha ji uzivat pozemek,bud ji poleva vodou nebo jinak terorizuje. Uz ji i zkousela telefonovat domu. Je to stalking? Trva to jiz nekolik let. Co se da delat,jak zabranit jejim utokum?(Jirina D.)
Foto
Dobrý den, zda se jedná v tomto případě o nebezpečné pronásledování, může posoudit pouze soud, resp. orgány činné v trestním řízení. V každém směru bych Vám však doporučovala v případě dalších konfliktů přivolat Policii. Dále by bylo vhodné celou záležitost oznámit na obecní úřad v místě Vašeho bydliště, aby situaci prošetřil a případně učinil vhodná opatření.
Dobry den, jak spravne resit hlucne sousedy na chodbach a spolecnych prostorech bytoveho domu. Jiz jednou jsem situaci slusne resila (poprosila jsem je a vysvetlila, ze budi me dite svych hlucnym chovanim) a od te doby jsem za problemovku a sotva mne pozdravi. Dekuji. (SLOVACKOVA)
Foto
Dobrý den, zkuste se obrátit na místně příslušnou hygienickou stanici za účelem přeměření hluku, zda sousedé neporušují jeho nejvyšší možnou přípustnost. V případě hluku působeného v noci můžete přivolat i městskou policii. Dále se můžete rovněž obrátit na obecní úřad v místě Vašeho bydliště. Více informací Vám může poskytnout naše právní poradna.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Bydlím v paneláku a nedávno (asi před měsícem) se do bytu nad nás přistěhovala rodina se dvěma malými dětmi. Větší z dětí (asi 3 roky) je hyperaktivní a neustále běhá po bytě - každý jeho krok je přitom slyšet tak hlasitě, že máte dojem, že vám za chvíli propadne přímo do bytu. Začíná to v 7:30, jen co se probudí a není výjimkou, že tento dusot končí někdy okolo půlnoci, kdy konečně usne. Mám dojem, že s ním ani nechodí na procházky, aby se vylítalo venku. Byli jsme již za nimi s prosbou, aby alespoň večer byl klid, slíbili, že to zařídí. Tento slib dodrželi asi tři dny a nyní je to nanovo. Člověk nemůže ani v klidu usnout, pokud jde spát dříve než to malé dítě. Dá se v tomto případě něco dělat? Nějak se bránit? Děkuji za odpověď. (Olga S.)
Foto
Dobrý den, zkuste se obrátit na místně příslušnou hygienickou stanici za účelem přeměření hluku, zda sousedé neporušují jeho nejvyšší možnou přípustnost. V případě hluku působeného v noci můžete přivolat i městskou policii. Dále se můžete rovněž obrátit na obecní úřad v místě Vašeho bydliště.
Dobry den , máme neustálé problémy s nájemníkem v baráku , devastuje permanentně zařízeni v nebytových a společných prostorech , porušuje noční klid , vykopává vchodový dveře , ničí zámky vyhazuje z balkonu nábytek , květináče plněné hlíny . MPolice to řeší pohovorem na místě , což neřeší problém . V baráku 11 nájemníku ,věkově kolem 75 let , máji strach a nedokážou bránit se . Mám podat trestné oznámení , police nechce problémy řešit , jsme unaveny . Děkují . (Olga )
Foto
Dobrý den, doporučovala bych Vám o celé situaci informovat pronajímatele domu, který je v případě opakovaného a podstatného obtěžování ostatních nájemníků oprávněn dát problematickému nájemci výpověď z nájmu, pokud ani po jeho písemné výstraze se svým rušivým chováním nepřestane. Více k tématu můžete nalézt v mém článku k sousedským vztahům.
Dobrý den, sousedi si na své zahradě, ale pod našimi okny vysadili řadu borovice, které jsou už tak vysoké, že nám stíní a sluníčko se k nám do oken nedostane. Na naši výzvu, aby to vyřešili, nijak nereagují. Jak máme postupovat. Děkuji za odpoveď.(Fialová)
Foto
Dobrý den, podle občanského zákoníku se vlastník věci musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené bez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku, nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, apod. Jestliže Vás tak sousedé nepřiměřeně obtěžují stíněním pocházejícím z jejich stromů a na Vaše výzvy k nápravě nereagují, můžete se domáhat odstranění závadného stavu, podáním tzv. negatorní (zápůrčí) žaloby k soudu. V žalobě je nutné přesně specifikovat, jakého konkrétního jednání se má rušivý vlastník zdržet.
Važená paní,prosim, co mam dělat,když v noci na mne bouchá koštětem a budí mne paní z nižšího patra a já spím a žádný hluk nedělám.Bydlím v panelovém bytě, kdeš se hluk šíří ze všech stran, ale mne neruší a nic neslyším až na bouchání té paní. Prosim ,poraďte jak se bránit vůči takovému chování. Děkuji Vám za radu Zita(Zdenka)
Foto
Dobrý den, pokud k působení hluku dochází zejména v noci, doporučuji Vám při dalším rušení sousedkou přivolat městskou policii. Další možnost obrany je podání podnětu na obecní úřad v místě Vašeho bydliště.
Dobrý den, dá se nějak donutit soused k opravě plotu? Máme psa, který k němu utíká, musíme ho tak venku hlídat, i když by mohl být volně puštěn na naší vlastní zahradě. Děkuji. Židková(Jana Židková)
Foto
Dobrý den, podle občanského zákoníku se vlastník věci musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proti porušování tzv. sousedských práv se může každý vlastník bránit prostřednictvím negatorní (zápůrčí) žaloby, ve které musí specifikovat, jakého přesného jednání se má rušivý vlastník zdržet. Žalobou se lze domáhat i toho, aby soud uložil žalovanému povinnost opravit plot. Před podáním žaloby bych Vám však doporučovala souseda nejprve písemně vyzvat k odstranění závadného stavu, a od této výzvy si ponechat kopii pro případné soudní řízení.
Jak postupovat, když mi soused obsadil pozemek a do jediné přístupové cesty na pozemek vysadil živý plot. Keře jsou jeho majetek a já je nemůžu odstranit, takže se na pozemek nedostanu. (Pejřilová Alena)
Foto
Dobrý den, pokud se jedná o Váš pozemek, soused není oprávněn na něm vysazovat keře ani jej žádným jiným způsobem užívat, doporučuji Vám tedy souseda písemně vyzvat k odstranění živého plotu, s tím, že pokud tak do stanovené doby neučiní, obrátíte se na soud, který mu tuto povinnost uloží a bude navíc povinen hradit náklady soudního řízení.
Dobrý den, prosím Vás o radu, moji sousedé vlastní dva psy, kteří neustále štěkají i když jsou majitelé doma. Vzhledem k tomu,že pracuji na směny je to velice nepříjemné, používám špunty do uší,ale i přesto mě to ruší. Snažila jsem se o domluvu, ale je to naprosto marné. Nemám nic proti zvířatům, ale myslím si, že do bytovky prostě nepatří, je to jak týrání zvířat, tak i okolí. Poradte mi, prosím, co mohu v dané situaci dělat, díky za odpověd.(Iveta Chmelířová)
Foto
Dobrý den, v prvé řadě bych Vám doporučila se obrátit na Krajskou hygienickou stanici v místě Vašeho bydliště za účelem přeměření hluku, zda v případě Vašich sousedů nedochází k porušování možné nejvyšší přípustnosti hluku. Rovněž zvažte podání podnětu na místně příslušnou Veterinární správu, aby prošetřila, zda zvířata nejsou týrána.
Dobrý den, soused, který má na hranici pozemku už léta dům, si udělal nově převis střechy, který zasahuje na můj pozemek. Co když to tak nechci? Mám právo třeba na finanční kompenzaci? Děkuji (Lukas Podolski)
Foto
Dobrý den, podle občanského zákoníku se vlastník věci musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené bez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku, nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, apod. Výčet činností, kterých se má vlastník vyvarovat, je pouze demonstrativní, to znamená, že se může jednat i o jakékoliv jiné nepřiměřené rušení. Proti porušování tzv. sousedských práv se může každý vlastník bránit prostřednictvím negatorní (zápůrčí) žaloby, ve které musí specifikovat, jakého přesného jednání se má rušivý vlastník zdržet, přičemž se nemusí jednat o bezprostředně sousedícího vlastníka, ale každou osobu, která je chováním vlastníka nemovitosti obtěžována. Před podáním žaloby bych Vám však doporučovala souseda nejprve písemně vyzvat k odstranění závadného stavu, popřípadě se s ním domluvit, že mu příslušnou část pozemku prodáte za odpovídající tržní cenu.
Dobrý den, jak daleko od našeho plotu si může soused vysadit živý plot? Soused ho vysadil dle mého názoru příliš blízko, co s tím mohu dělat? (Mario Gotze)
Foto
Dobrý den, dnes Vám budu za právní poradnu Právní linka zodpovídat právní dotazy týkající se sousedských vztahů. Co se týče Vašeho dotazu, tak v tomto ohledu žádný právní předpis nestanoví přesnou míru rozestupu vysazených stromů či keřů od okolních pozemků. Na základě občanského zákoníku se však vlastník věci musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené bez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku, nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, apod. Živý plot musí být tedy vysazen tak, aby nepřiměřeně neobtěžoval vlastníky ostatních pozemků například svými kořeny, větvičky anebo nepřiměřeným způsobem na sousedních pozemcích nestínil. Pokud Vás živý plot souseda ve výše uvedeném skutečně nepřiměřeně obtěžuje, doporučuji, abyste ho písemně vyzval k nápravě, a pokud se nedomluvíte na rozumném řešení, můžete se domáhat ochrany svých práv u soudu prostřednictvím tzv. negatorní žaloby.