ONLINE CHAT
Dobrý den, mám babičku,která se dost zhoršila, jak v zapomínání, vyjadřování a neustále něco hledá atd.... Dělá si vycházky aniž by o tom věděla a máme strach, že se nám jednou někam ztratí. Existuje něco jako GPSka pro důchodce? Děkuji za odpověď!( Dana)
Foto
Dobrý den, existuje zařízení, které dokáže GSM lokalizaci. Nabízíme ho, jako vybavení tísňové péče. Více informcí najdete na www.tisnovapece.cz. Na aplikaci přesnějšího, GPS, zařízení pracujeme.
Ráda bych dávala babičku do denního stacionáře. Žijeme ale v malém městě, kde nic takového není. Na koho bych se měla obrátit, abych pomohla prosadit vznik tohohle prospěšného zařízení?(karolína)
Foto
Dobrý den, zřízení takové služby by mělo iniciovat město. Má se o své občany starat. Není to vůbec náročná služba. Ale také to může založit občanská organizace. Násedně pak získst podporu města, či kraje.
Prateta po operaci leží v léčebně dlouhodobě nemocných. Naší rodině se nelíbí péče, ani prostředí, ve kterém se nachází. Na pokoji je šest pacientek, některé dokonce připoutané k posteli, prý aby si neublížily. Můžu ji nechat někam přeložit? A jak mám postupovat? (božena)
Foto
Dobrý den, aby moje odpověď byla smysluplná, potřeboval bych vědět víc o Vaší pratetě a její situaci. Prosím, zavolejte ne náš Senior-telefon 800 157 157 (nonstop, zdarma)
Dědeček je v kómatu, odkázaný na umělou výživu (sonda do žaludku). Babička si ho přesto chce vzít domů. Sehnali jsem už polohovací lůžko, odsávačku i další nezbytnosti, problémy máme jen s výživou. Zdravotní pojišťovna ji prý hradí jen pokud nemocný leží v nemocnici nebo nějaké zdravotnickém zařízení. Pokud bude dědeček doma, budeme si muset platit výživu sami (je to několik tisíc korun měsíčně). Podle pracovníka zdravotní pojišťovny máme na tuto platbu použít příspěvek na péči, o který si babička zažádala. Když jsem mu řekla, že je to odměna za péči, odvětil, že v tom případě je to náš problém a když ho chceme mít doma, měli jsme si našetřit nebo máme prodat dům. (denisa)
Foto
Dobrý den, odpověď pracovníka pojišťovny se mi ani trochu nelíbí. Je nemístná. On Vám má poradit, jak to udělat. Vaše situace potřebuje delší rozhovor. Prosím Vás, zavolejte na náš Senior-telefon 800 157 157, pokusíme se Vám pomoci.
Dobrý den.Chtěla bych se zeptat,mamince je 73 let,zatím se o sebe postará. Ale do budoucna to nepůjde. U nás nechce nechce bydlet.Jak dlouho musíme vyřidit domov důchodců a jestli s tím musí souhlasit? Děkuji za odpověď Jana(Jana H.)
Foto
Dobrý den, maminka musí souhlasit s umístěním v domově pro seniory. To je samozřejmé. Lhůty pro získání místa jsou velice různé, to záleži na konkrétním domově. Ale v každém případě je dobré v klidu vybrat ten nejvhodnější, ten, který by se mamince líbil, kde y se cítila dobře. A také takový, do kterého byste za ní mohli chodit. Do tét doby doporučuji hledat pomoc v terénních sociálních službách
Dobrý den, chtlě bych Vám poděkovat za pěkný portál www.seniorum.cz. Uvažujete do budoucna o nějakém jeho rozšířením, či poskytováním dalších služeb? Děkuji za Vaši odpověď.(Josef Doucha)
Foto
Dobrý den i Vám. Portál seniorum,vz aktualizujeme soustavně. Brzy na něm najdete další novinky. Také jsme zřídili další web, jako pomoc pro vyhledání sociálních služeb www.zitdeledoma.cz
Dobrý den, slyšel jsem, že existuje něco jako tísňová péče. Můžete mi prosím říct o co jde a jak funguje? Děkuji(Bohouš)
Foto
Dobrý den, zjednodušeně řečeno, klienti tísňové péče mají tlačítko, kterým aktivují telefonický rohovor se zdravotními sestrami, ty pak pomáhají podle potřeby. Přivolají záchranku, informují rodinu, polici atp. Využíváme ale i další technická zařízení, která nás spojí s klienty i bez zmáčknutí tlačítka. Popis slžby najdete na našich stránkách www.zivot90.cz. Naše sdružení takto hlídá více než 1200 seniorů v ceé republice.
Dobrý den, velmi si vážíme vaší činnosti. Je pravda, že senioři i jejich rodiny mohou zdarna čerpar některé služby? Mám na mysli poradny - psycholog, právník, atd. Kde je najdeme?(Alena K.)
Foto
Dobrý den, děkuji za Vaši pochvalu. Poradny najdete v Praze 1, Karoliny Světlé 18. Nebo se zeptejte na Senior-telefonu 800 157 157 (nonstop, zdarma)
Zdravím, já si myslím, že přístup ke starým lidem je dán výchovou už od mládí. Když děti vidí své rodiče, jaký mají přístup k babičce a dědovi, tak to pak kopírují. Máte třeba nějaké přednášky po školách?(Miroslava Bádová)
Foto
Dobrý den, naprosto s Vámi souhlasím. Vztah ke svým předkům získáváme už v dětství, vzorem bývají především rodiče. Přednášky na školách děláme několikrát ročně. Ale to nestačí.
Babička je velmi málo pohyblivá. Je pořád sama doma a my bychom jí rádi zařídili nějaké spojení se světem. Co myslíte, že by pro ni bylo nejlepší? (eduard)
Foto
Dobrý den, nevím, v jaké obci Vaše babička žije. Jestli má v dosahu nějakou službu, kam byste ji mohli dopravit. Myslím třeba centrum denních služeb, klub seniorů atp. Také nevím, jestli dokáže ovládnout počítač a internet.
Dobrý den, nemysíte si, že populace celkově stárne a tím pádem i děti, které se starají o své rodiče jsou už vlastně staří a často je také trápí nemoci? Jak tohle řešit? Máme v domě sousedku, které je 57 let, je silná diabetička a stará se o 87 letou maminku, takřka nemohoucí... Není to pak spíš pro rodinu vysvobození, když se o nemocného stará zdravotnický personál.(Jaroslava N.)
Foto
Dobrý den, máte pravdu, že s rostoucím věkem dožití se péče o závislé rodiče posunula do vyššího věku. Případ, který popisjete není ojedinělý. Vaší sousedce bych poradil, aby zvážila, že ji péče o maminku může úplně vyčerpat psychicky i finančně. Obětováním se nedá vyřešit vše. Vhodné je kupříkladu využít odlehčovací pobytové služby, kde bz mohla její maminka být až 3 měsíce. Je to důležité pro odpočinek. Prosím, předejte Vaší sousedce číslo Senior-telefonu (800 157 157), ať zavolá, kdykoliv by potřebovala poradit nebo se svěřit se svými starostmi. Služba je bezplatná a nonstop.
Všude slyším jen o seniorech. Mně by ale zajímalo, kdo pomůže mě, když se mi něco stane. Je mi 40 let, žiju sama a příbuzné už také nemám. Co když si třeba na náledí zlomím obě ruce? Mám také nárok na pečovatelsku službu, nebo je jenpro důchodce?(marcela)
Foto
Dobrý den, pečovatelská služba není jen pro seniory. Ale není na ni nárok. Samozřejmě, není zadarmo. Stát přispívá dávkou, která se jemnuje příspěvek na péči. O nároku na tuto dávku rozhodují pracovníci Ůřadu práce.
Dobrý den, můj tatínek 85 let má už druhý Alzheimrovu chorobu, je celkem soběstačný i optimista,stará se o něj maminka.Chci se zeptat,jestli by bylo možné ho v létě dát na týden do nějakého zařízení kde by bylo o něho postaráno,aby maminka mohla odjet na dovolenou a odpočinout si.Máme ale strach,aby to nezhoršilo jeho zdravotní stav,je totiž na mamince a na mě dost fixovaný. Děkuji za odpověď(Marcela)
Foto
Dobrý den děkuji Ván, že o tatínka pečujete. Ano, existují možnosti tzv. odlehčovacích pobytových služeb a tpo nejen v létě, ale celoročně. Jestli je tento pobyt pro tatínka vhodný, to nenohu na dálku posoudit. Je třeba se poradit s lékařem nebo v České alzheimerovské společnosti.
Já jsem jaksi na vlastní kůlži zažil co to jer mít doma tatínka s Alzheimerem, ktewrého neuhlídají 2 lidé. V nemocnici byl několi týdnů přikurtován k posteli. Kde vi(Senior z Moravy)
Foto
Dobrý den, doporčuji poradit se v pobočce, či centru České alzheimerovské společnosti. Adresu najedte na internetu. Kurtování má svá pravidla, může být použito jen za splnění určitých podmínek. Prověřte jejich oprávněnost. Nebo zavoletjte na Senior-telefon 800 157 157 (bezplatné a nonstop).
Babička by sama chtěla do domova důchodců, protože tam žijí její kamarádky. Do domova jí ale odmítli přijmout kvůli tomu, že má maly důchod. Pokud prý nedá dohromady měsíčně 12 000 korun, nemá smysl, aby si žádala. Takže teď se bude celá rodina skládat na babiččin domov důchodců. Jak to ale dělají důchodci, kteří mají malé důchody a jsou sami? To umřou opuštění doma? Je to vůbec v pořádku, aby státní domov důchodců, který je placený z našich daní, podmiňoval přijetí nějakou měsíční částkou? Tak to se už teď bojím stáří.(václav)
Foto
Dobrý den, podmínka minimálního důchodu je neoprávněná. Jedná se o soukromou službu? Nebo je to poksytovatel, který je registrovaný na MPSV? Doporučuji obrátit se na inspekci sociálních služeb, nebo na Senior-telefon (800 157 157), slouží zdarma a nepřetržitě.
Vaše snaha nechat seniory žít co nejdéle doma, je chvályhodná. Co ale dělat, když to nejde? Babička má Alzheimerovu chorobu. Maluje po zdi fekáliemi, stříhá na sobě oblečení a utíká z bytu. Rádi bychom ji umístili do nějakého hezkého domova důchodců, ale nemáme šanci. Nevíte jestli existuje nějaké zařízení (nechceme ji umístit do psychiatrické léčebny, což navrhovala praktická lékařka), kde tyto pacienty přijímají a nechají je dožít v pěkném prostředí a s příjemnou péčí?(judita)
Foto
Dobrý den doporučuji Vám obrátit se o radu na Českou alzheimerovskou společnost. Má sídlo v Praze, ale pobočky v řadě dalších měst. Mají velké zkušenosti a jejich přístup i nabízená péče je humánní.
Pane řediteli, co je největší problém dnešních seniorů? Je to samota, nedostatek peněz, nezájem ze strany rodiny? Myslím, že hlavním problémem je nedostatečná osvěta, kampaň na pomoc starým lidem. Reklamní plochy jsou plné tváří politiků a poutačů na televizní pořady, ale chybí tu billboardy, které by poukázaly na smutný život seniorů. (Petr Novotný)
Foto
Dobrý den, pane Novotný. Staří lidé pociťují nejhůře samotu. Nedostatek zájmu rodiny, ztrácejí pocit osobního význsmu a životního smyslu. K tomu jim vydatně pomáhá gerontofobně nastavená společnost, která příliš často zdůrazňuje obavy o to, kdo taplatí důchody a zdravotní péči. O billboardech politiků si myslím totéž, co Vy.
Jak fungují ty denní stacionáře? Musí je hradit důchodci či jejich rodina nebo na ně přispívá stát či existují některé bezplatně? Máme dědu, strašně se doma nudí, celé dny kouká jen na televizi, my jsme v práci tak se mu nemůžeme věnovat ale rádi bysme,aby se zabavil.Ale peněz taky není nazbyt že!(Alexander)
Foto
Dobrý den. Denní stacionáře mají sazebníky podle vyhlášky č. 505/2006 Sb. Na jejich provoz přispívají stát, kraje i obce. Váš děda bude ve stacionáři platit, ale možná by mohl dostat příspěvek na péči, o kterém rozhoduje úřad práce. Nicméně k přiznání tohoto příspěvku nestačí jen být sám. Posuzuje se mj.zdravotní stav a schopnost zvládat různé úkony.Neexistuje u Vás nějaký klub seniorů?
Dědečkovi je přes sedmsedát let a žije sám. Špatně chodí a určitě by přivítal nějakou osobní asistenci. Kde a jak se o ni žádá?(barbora)
Foto
Dobrý den, můžete najít vhodného poskytovatele osobní asistence v ofociálním registru sociálních služeb, který najdete na stránkách ministerstva práce. Můžete také vyžít naše stránky www.zitdeledoma.cz , pomůže Vám při výběru vhodných služeb, kterými nemusí být jen osobní asistence. Po vyplnění interaktivního dotazníku dostanete nebídku i s adresami poskytovatelů.
Děkuji vám za vaši iniciativu. Poradíte mi, kde zjistím, jaké služby a za kolik peněz se nabízejí v našem okrese? Bydlím na Pelhřimovsku.(karel)
Foto
Dobrý den, zkuste využít naše stránky www.zitdeledoma.cz, kde jsou popsány základní sociákní služby i jejich orientační ceny. Když vyplníte interaktivní dotazník, nebídne Vám počítač vhodné služby a z oficiálního registru vybere ty, které jsou Vám nejblíže.
Dobrý den, máme problém s naší maninkou, které je 84 let, bydlí od nás 350 km a ovdověla. Chtěli by jsme se nějak o ní postarat, ale nevíme jaké služba můžeme využít, přestože k ní jezdíme jednou měsíčně na týden, ostatní dni jsme jen ve spojení telefonicky. Přestože jsme na webových stránkách hledali nějaké sociální stránky, nic jsme nenašli. Jedná se o město Náchod.. Děkuji .(Libuše Bartošová)
Foto
Dobrý den, doporučuji využít www.zitdeledoma.cz. Tyto stránky provozujeme a najdete v nich přehled služeb i možnosti záskat dávky na péči. Najdete tam i dotazník, po jehož vyplnění vám počítač nabídne vhodné služby a vybere ty, které jsou Vaší mamince nejblíže. Také můžete využít stránky ministerstva práce a sociálních věcí nebo městského úřadu v Náchodě.