ONLINE CHAT
Dobrý den,sestru opustil přítel se kterým má 10 letou dceru.Již více jak 5 měsíců na ni neplatí žádné peníze,protože je v dlouhodobé pracovní neschopnosti.Nestojí ani o styk s ní.Sestra se zatím neobrátila na soud,jelikož její bývalý přítel je bez zaměstnání a je toho názoru,že by mu stejně žádné alimenty neurčili platit.Má pravdu?Děkuji za odpoveď(Alexandra)
Foto
Doporučuji sestře se přece jen na soud obrátit anebo aspoň s otcem uzavřít písemnou dohodu. I z nemocenské se totiž dá výživné platit. Na druhé straně výživné je možno vymáhat tři roky zpětně, takže vyčkáváním se nestane žádná katastrofa. Pokud ale dluh na výživném příliš naroste, stane se nezaplatitelným téměř pro každého, takco teď by se menší částky daly srazit z nemocenské. Protože toto byl poslední dotaz, děkuji za všechny dotazy a držím palce při vymáhání výživného. Dk
Dobrý den, tady radíte obrátit se na rodiče neplatiče výživného!A když jsou stejní jako jejich syn? Co poradíte?(Martina)
Foto
Rozumím. A chápu, že některé situace žádné další řešení nemají.
Dobry den chtěl bych vědět do kdy se plati alimenty jak dite nepujde do učeni v 15 let dekuji(Venca)
Foto
Otázkou je, co pak bude dítě dělat. Obvykle do 18. roku věku nemá plný příjem. Zákon rodičům stanoví vyživovací povinnost do doby, než jsou schopny se samy živit.
Dobrý den, je mi 18 let a tudíž jsou už alimenty předávány do mých rukou. Mám ale pár otázek se ktrerými si nevím rady. 1. Jaká je minimální výše? (otec platí 1500 již 18 let a je mi to poněkud divné, že se částka nezvyšovala. 2. Někde jsem četl, že pokud jste z Prahy nebo z jiného většího města, platí se víc, protože dítě má lepší standart. Je to pravda?(Jakub)
Foto
Minimální ani maximální výše není stanovena, dítě má právo podílet se na životní úrovni rodiče. Nejmenší výživné jsem biděla ve výši 50 Kč (ovšem cca před osmi lety). Pokud otec platí pořád stejně, může to být také tím, že matka o vyšší výživné nežádala. Zkuste otce požádat dopisem, v němž uvedete, co všechno každý měsíc platíte.
Dobrý den, velmi mne zaujal model vyplácení alimentů v některých cizích zemích kde má toto na starosti agentura Ta pak má z neplatičů na starosti i vymáhat dlužnou částku. Což samozřejmě razantně prospívá rodinné politice. Odpadá existenční stres z rodin postižených neplatiči a to přispívá jednak ke zklidnění rodinných rozepří a zejména to samozřejmě v důsledku prospívá dětem, které mají možnosti mít klidnější dětství. Což se zpětně promítá do klimatu ve společnosti včetně různých provinění mladistvých, kteří tak často projevují svůj velký problém, který v rodině cítí či trpí nedostatkem financí. Jak to vidíte Vy? A má šanci česká republika k tomuto někdy dospět? Dělala jste někdy kupříkladu Vy nebo někdo jiný návrh na změnu tohoto typu? Děkuji (Alena Razna)
Foto
Jde o to, zda by se taková agentura uživila z podílu na vymožneých částkách (= to by byl model našich exekutorů) nebo zda by na její provoz přispíval stát. Pak jde o politickou otázku, zda stát ze svého omezeného rozpočtu tuto částku vydá a sníží dotace někam jinam (do školství? zdravotnictví? dálnic?). Přiznám se, že na to neumím odpovědět.
Dobrý den, bývalý manžel se odvolal proti rozhodnutí okresního soudu o stavení výživného na naše nezletilé děti. Je stanovena nějaká lhůta, během které musí být odvolání, podané ke krajskému soudu, vyřízeno? Děkuji.(Michaela)
Foto
Žádná lhůta není stanovena, i když věci dětí by se měly vyřizovat bezodkladně. Obvykle odvolací řízení trvá půl roku.
Dobrý den.Dceři bylo letos v červnu 18.Ještě má před sebou rok školy.Veškeré problémy týkajicí se výživného musí ted řešit ona?(Lenka)
Foto
Ano, další kroky jsou v rukou dcery. Dodávám, že značná část dětí nemá zájem žalovat vlastní rodiče.
Děkuji za odpověď. Vy určitě co tady radíte jste si vědoma že vaše rady jsou dvoum třetinám rodičů k ničemu. Opravdu znáte ze své praxe že platí prarodiče výživné? Opravdu znáte že pokud rodič většinou otec který dělá na černo a neplatí, že z něj alimenty dostanete? Ty rady co zde píšete, bych asi zvládla taky. A že pokud chce někdo zvýšit výživné a dělá to bohužel u soudu, že je to běh na dlouhou trať a že bez právního zástupce je to o ničem? A kde na toho advokáta má samoživitelka vzít? Katka(katka)
Foto
Z praxe moc případů neznám, což je proto, že se žaloby proti rodičm partnera prostě nepodávají. Proč tomu tak je, nedokážu posoudit. Taky je bohužel fakt, že právo je nejhorší z nástrojů, kterým by se měla řešti situace v rodině. Když bývalí milenci berou do ruky právo, už je na mnohé věci pozdě.
Dobrý den. Na základě čeho může žena odejít od rodiny a odvést sebou děti, bez ohledu na názor partnera i dětí? Stále u nás platí, že děti jsou "majetkem" matky a otec smí pouze platit? Jak je to s rovností pohlaví? Kam až se musí chlap odvolat, aby měl právo vidět svoje děti. Neřknu-li chtít střídavou péči? dekuji Jirka(Jirka K.)
Foto
Odchod ženy od manžela není ničím omezen, z Ústavy vyplývá svoboda pohybu. Rovnost pohlaví je dána pouze zákonem, v praktickém životě žádná rovnost neexistuje a bylo by naivní si myslet, že jen zákonem ji mezi obě pohlaví prosadíme. Takže se soudy, právníci a policie o ni jen marně pokoušejí. Dodávám vlastní názor načerpaný třicetiletou zkušeností: muži a ženy si nemají co vyčítat. Jakkoli tato diskuse vypadá jednostranně, páchají sobě navzájem různá zvěrstva zcela rovnocenně :-)
Má manžel stále platit výživné bývalé manželce na dceru, která je již plnoletá, ale studuje střední školu. Dále se chystá na vysokou. Neměl by výživné platit již přímo dceři a jeho výše se nemění? Pokud bude studovat vysokou školu dálkově, stále je jeho povinnost platit výživné? Děkuji. Lenka.(Lenka)
Foto
Po dosažení zletilosti by výživné mělo být placeno přímo dospělému dítěti (na jeho adresu nebo číslo účtu, který si dítě určí).
Hezký den, jak dostat alimenty z člověka, který si našel způsob, jak být nepostižitelný. Zaplatí každý 4 měsíc, tudíž na něj nemůžete podat trestní oznámení. Podat na něj žalobu k soudu nelze, jelikož rozsudek byl vydán a je platný. A podání exekuce - trvalé bydliště na úřadě, tudíž není co vzít a navíc za tuto službu bych v neúspěšném řízení ještě zaplatila 8000,- Kč. Tak mi prosím poraďte. Děkuji.(Anna Bryksová)
Foto
Máte pravdu, na takového otce neexistuje právní nástroj. Zkuste se obrátit na jeho rodiče, ale pak bych zbytečně nevydávala energii a soustředila se na něco jiného.
Dobrý den,zajímala by mne věková hranice pro ukončení alimentů.Synovi je 25 let,studuje opakovaně na Vš.Slyšel jsem o věku 25 i 26 let.Co je správně?Kdy žádat soud o ukončení alimentů? Děkuji Tomáš W(Tomáš W.)
Foto
Přesná věková hranice není stanovena. Pokud by dítě bylo zdravé, tak soud rozhledňuje, zda se celodenně připravuje na povolání. Obvykle určí výživné do zakončení první vysoké školy.
Dobrý den, bývalý manžel dlouhodobě nepracuje, (několik let) a tudíž nemá stálý příjem. Nevlastní nemovitost, auto ani nic jiného. Bydlí u své přítelkyně a ta ho živý. Domluvy nezabírají a exekučně mu není co zabavit. Má ještě jedno dítě z dalšího manželství a na to také neplatí. Mám vůbec nějakou šanci? Děkuji za odpověd(Katka)
Foto
Zkuste se obrátit na jeho rodiče.
Moje přítelkyně mi hrozí, že když se k ní nevrátím, tak už naši dceru neuvidím. Poradila byste co dělat?(Nešťastný)
Foto
Váš dotaz nesouvisí s výživným, jde o vydírání a zodpovězení otázky je nad možnosti tohoto chatu.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se vypočte výživné pro 5 letou dceru. Její otec vydělá cca 100 tisíc měsíčně, nicméně vykazuje na daňovém přiznání jen cca 40 tisíc. Já mám cca 80 tisíc měsíčně. Otec s námi nežije již více než rok a půl a na dceru od začátku nehradí vůbec nic a také si ji nebere k sobě. (dvořáková)
Foto
Neexistuje žádný jednoznačný vzoreček. Výživné zvyšují potřeby dítěte (zdravotní, sportovní atd.) a snižují výdělkové možnosti povinného rodiče plus jeho další vyživovací povinnosti. Každý soudce k výpočtu přistupuje individuálně, také každý případ je jiný. Tak se může stát, že u srovnatelných případů je výživné rozdílné.
Dobry den, mam prijem 15000 kolik podle vas muzu platit na sveho 10leteho syna dwkuji za odpoved(Miloslav)
Foto
Záleží na počtu dalších vyživovaných povinností. Viděla jsem i případ, kdy rodič platit 45 % příjmu na výživné (většího počtu dětí).
Dobrý den, může matka žádat zpětně peníze za výživné.Býv.manželka mého manžela má v péči dvě dcery, starší dcera manžela už nechtěla být u matky, tudíž bydlí už od prázdnin s námi a od září také u nás přestoupila do školy, jelikož soud se prodlužuje a místo toho aby se řešilo svěření do péče otce, se řeší zvýšení alimentů o které požádala matka, soud je odročený na listopad.Tudíž manžel posílá bývalé manželce pouze tu část na jednu dceru, protože je to tak logické, za starší dceru jsme převzali veškeré výdaje, tudíž matce nenáleží výživné za ní, může tedy ona chtít peníze zpětně i když ji už od prázdnin žádné náklady na starší dítě nevznikly?(Petra)
Foto
Výživné lze žádat zpětně za tři roky.
Dobry den počitá se i jako příjem otce i to když pobíra rentu od pojištovny,nebo jen příjem od svého zaměstnavatele?Děkuji za odpověd.(p.Pospíšil)
Foto
Ano, soud zohleďnuje všechny příjmy, včetně kapitálových, i celkový majetek.
Můžu se zeptat když má bývalý 20tis čistého může dávat až 3tis.? A strhnou mu i že má hypotéku? Protože doteď platí jen 2tis. a vím že soud bral v potaz, že platý hypotéku atd..a dal mu jen ve výši 2tis alimenty.Děkuji moc(M.....)
Foto
Hypotéka ani leasing by se při výpočtu výživného neměl zohledňovat. Nižší výživné by mohly ovivnit další vyživovací povinnosti (manželka, rodiče, děti).
Bývalí manžel dcery neplati 8 roku alimenty po 1500kc měsičně. Pravidelně daváme trestni oznamení Nic se neděje.Jak má postupovat dál? Dcera má nového přítele s ním dítě, mají společnou domácnost.Děkuji za odpověď(Ivana)
Foto
Případ, jak je popisujete, se podle našich zákonů přihodit nemůže. Pokud otec 8 let neplatí, pak by měl být pravomocně odsouzen.
Dobrý den, potřebovala bych vědět jestli bývalý manžel musí platit na zletilého syna alimenty v době, kdy ho vyhodili ze školy a on měl brigádu. Nyní pokračuje ve studiu od 16.9. a otec poukázal synovi alimenty pouze z 1/2. Je to správně, nebo má syn alimenty nárokovat přes soud zpětně? Děkuji za odpověď a Váš čas. (Renata)
Foto
Otec sám není oprávněn si výživné upravovat, o tom by měl rozhodnout soud. Pokud nerozhodl, syn by byl při exekuci úspěšný i ohledně výživného za dobu brigády. Otázkou je, zda se Vám tento požadavek zdá morální, když syn měl vlastní příjem.
dobrý den, od rozvodu, mám dědi svěřeny ve své péči,(7 let )po celou dobu otec neudržuje dnes již s plnoletými žádný kontakt....děti stále studují, i přes to , že se do dnes nezajímal o tom kde....nyní požaduje písemné potvrzení ze škol kde studují....děti odmítají mu potvrzení předat, že do dnes mu bylo jedno kde studují.....má nárok na potvrzení....úřední nebo stačí jen napsat, popřípadě čestné prohlášení o trvajícím studiu....děkuji(Nikola)
Foto
Rodičovská práva otci nezanikají jen proto, že s nimi neudržuje kontakt. Není vyloučeno, že potvrzení potřebuje pro daňové či jiné účely. Nevidím právní důvod, proč by je neměl dostat.
Dobrý den,i přes odvolání mi byly dány soudem alimenty 4 a 5 tis na dvě děti /11 a 9 let/s tím, že můj plat je 28 tis.čistého/včetně odměn/. Je možné abych časem požádal o ponížení? A nebo je naopak možné, že si bývalá žena může zažádat o zvýšení z důvodu např.druhého stupně zš u dcer.(Jan Valko)
Foto
Výživné zhruba odpovídá Vašemu příjmu i věku dětí. O snížení můžete požádat kdykoli, ovšem úspěch budete mít jen tehdy, pokud by se zásadně změnila situace na Vaší straně, nspříklad Vám klesl příjem nebo přibyly další děti.
Prosím z osobních důvodů neuvádějte mé příjmení.. na dotaz ohledně soudního stání na snížení výživného.. Děkuji Lucie(Lucie)
Foto
Průměrně trvá soudní řízení několik měsíců, statistiky uvádějí 5 měsíců, ale mnohá řízení se komplikují, účastníci se omlouvají a nejsou výjimky, když soudní řízení trvá déle než rok.
Dobry den , budu rodit na konci roku, otec se k diteti nechce prihlasit, neznam jeho soucasnou adresu, jen jmeno, datum narozeni a posledniho zamestnavatele....jak postupovat pri vymahani alimentu ? Dekuji(p.juklickova)
Foto
Předtím, než soud bude řešit alimenty, provede dokazování vedoucí k tomu, zda jde o otce pravděpodobného. To se ovšem do konce roku nestihne. Doporučuji co nejdříve po porodu požádat o určení otcovství a stanovení příspěvku na Vaši výživu a výdaje spojené s těhotenstvím a slehnutím. V obou případech jde o složitější právní podání, mohla byste tedy oporučuji tedy ještě teď před porodem kontaktovat právníka a oba návrhy podat.
dobry den chtěla jsem se zeptat mam 7 Letou dceru v péči už od narozeni soudně stanovené výživné 1000 Kč a otec za celých 7 let mi zaplatil pouze 3500 Kč podala jsem na něj trestné oznámeni a stále se nic neděje na policii mi řekly že ho nemůžou najít a že stejně nepracuje že nemám šanci s něho něco dostat otec dcery nepracuje a když už jo tak na černo poradila by jste mi prosím vás jak na něj s dcerou se ani nestýká prostě žádný zájem (Radka 26)
Foto
Pokud otec není k nalazení, zkuste kontaktovat jeho rodiče a požádat je, aby splnili vyživovací povinnost namísto otce.
Dobrý den,bývalá přítelkyně žádá zvýšení alimentů z 2tis.na 3500 tisíce a dorovnání za tři roky zpětně.Můj průměrný plat činí kolem 21 tis..v současné době je má nynější partnerka na ÚP a máme spolu 3 letou holčičku..je tedy zvýšení a dorovnání reálné?Děkuji za odpověď(Josef)
Foto
Soud bere v úvahu potřeby dítěte a Vaše výdělkově možnosti, obvykle má k dispozic spoustu různých podkladů a důkazů. Může také zpětně částku postuponě zvyšovat.
Zletilý syn (25.let) neudělal zkoušku na vysoké škole a prodloužil si tím studium o půl roku. Školu navštěvuje jednou týdně. Jsem povinen platit mu výživné i v tomto období? Děkuji! (Tomáš P.)
Foto
Ano, pokud se dítě celodenně připravuje na budoucí povolání, pak ano. Samozřejmě pokud by dítě stále prodlužovalo studium, bylo by další výživné v rozporu s dobrými mravy. O tom by ovšem musel rozhodovat soud. Podle zkušenosti soudím, že je lepší to ještě půl roku vydržet.
Dobrý den, bývalý manžel neplatí na naše dva syny, byla jsem na exekučním úřadě, kde to se mnou sepsali a začali řešit. Exmanžel dostal exekuci na plat, splácí nějakou částku exekučnímu úřadu, ale ke mě se ještě ani část alimentů nedostala. Co s tím?(Valérie M.)
Foto
Obraťte se na exekutora a chtějte informaci o sražených částkách.
I já se Vás zeptám jestli si nemyslíte že v čr je systém placení výživného nastaven ve prospěch neplatičů? Mám syna 19 let od jeho plnoletosti otec platí alimenty jemu 2000 jak se mu chce, to znamená že vůbec. Se mnou se o tom bavit nehodlá, protože peníze jsou syna. V minulosti jsem byla na pčr snad 5 x kvůli neplacení. Otec synovi vyhrožuje že pokud půjde na pčr zabije se atd.. Určitě není syn sám komu takhle rodiče vyhrožují a oni nepůjdou proti svým "rodičům". Proč toto stát neošetří nějak líp? proč může neplatič být u soudu třeba 10 pro tu stejnou věc a zaplatí dluh, pouze aktuální a je to znovu stejný. Proč má rodič který má dítě ve své péči neustále se chodit doprošovat někam????? (katka)
Foto
Náš systém je postavený na tom, že za výchovu a výživu dítěte odpovídají rodiče. Změna tohoto systému je otázkou politickou. nikoli právní.
Dobrý den,bývalý manžel neplatí výživné určené soudem.Nepracuje a nemá žádný movitý majetek.Jak se domoci výživného?(Marie)
Foto
Pokud otec nemá žádný majetek, z něhož se dá výživné získat, můžete se obrátit na rodiče otce, aby plnili vyživovací oovinnost za svého syna.
Dobrý den, nastoupila jsem na vyšší odbornou školu. Mám požádat o zvýšení výživného?(NikolaM)
Foto
Sama škola není důvodem pro změnu výživného, obvykle je však postup na vyšší stupeň školy spojen s vyššími výdaji. Pokud je u soudu prokážete, máte šanci.
Dobrý den, máme soudem stanovené výživné ve výši 2000 Kč, nyní chci podat žádost o jeho zvýšení. Je možné, že by mi soud tuto částku mohl i snížit? Otec je OSVČ. Děkuji za odpověď. J.P.(Jana P.)
Foto
Ano, soud není vázán návrhy rodičů, může tedy dříve stanovené výživné snížit i zvýšit.
Dobry den, daji se nejakym zpusobem vymoct alimenty, ktere nejsou urcene soudne. Mame pouze ustni dohodu. Dekuji za odpoved(Marta R.)
Foto
Ústní dohodu není možno soudně vymáhat, dokonce i s písemnou by byly problémy. Prvním krokem je soudní řízení, ve kterém je možno dohodu předložit jako důkaz. Pokud by se dohodu podařilo prokázat, pak je pravděpodobné, že by soud určil výživné minimálně ve výši podle dohody, pokud se od té doby nezměnily platové možnosti na straně povinného rodiče.
Dobrý den,používají soudci tabulky na alimenty,nebo to záleží čistě na nich.(Radek)
Foto
Tabulky jsou doporučující, soudci je tedy využívat nemusejí, ale z praxe vím, že to mnozí dělají, minimálně tabulky používají pro srovnání.
zdravím, chtěla bych se zeptat, kdy si můžu zažádat o zvýšení alimentů, naposledy jsem žádala před 2 roky...děkuji (Monička)
Foto
Žádná doba není přesně stanoven, zákon používá formulace "změní-li se poměry". Podle mých zkušeností nejdříve po roce nebo při každé kvalitativní změně (nástup na střední školu atd.)
Dobrý den, je přesně dáno kdy končí povinnost platit alimenty nebo je jako vždy v ČR několik způsobů, jak si vyložit zákon?Děkuji za odpověď(Ladislav)
Foto
Povinnost rodičů trvá do doby než jsou schopny se samy živit. Záleží na tom, zda existuje soudní rozhodnutí. Není-li, pak ukončením přípravy na povolání (skončením školy) končí vyživovací povinnost. Je-li soudní rozhodnutí, pak doporučuji požádat soud, aby konec vyživovací povinnosti stanovil.
Dobrý den, chtěla bych se informovat, zda je nějaká šance získat a jak vůbec postupvat.. ..otec dcery si sám bez soudu snížil alimenty (které navrhl on sám u soudu) s tím, že teď víc nemá, zpětně nějaké dluží a v rozhodnutí soudu je i nějaká splátka dluhu, která je již rok po splatnosti. Zaměstnán nikde není, pracuje sám na sebe. (iReniii)
Foto
Platnost soudního rozhodnutí je 10 let, dlužné výživné lze vymáhat i po splatnosti. Doporučuji obrátit se na advokáta nebo na exekutora.
Dobrý den, jak se počítají alimenty, když manžel platil na dvě dcery bývalé manželce a starší dcera nyní bude bydlet s námi, tedy s otcem.Budou vypočteny alimenty býv.manželce, když si jednoduše děti rozdělili?Děkuji(Petra)
Foto
Alimenty se vypočítávsjí vždy jen na to dítě, které u soudu o výživné žádá. Nejlepší by byla dohoda s matkou, pokud to není možné, pak návrh k soudu a soud bude rozhodovat znovu podle dnešní situace.
Dobrý den, prosím o radu. Mám ve své péči dvě dcery ve věku 5 a 10 let, a bývalý manžel mi nepřispívá na jejich potřeby. Soudem mu bylo určené výživné ve výši 4000 Kč, ale od března do dnešního dne jsem od něho neviděla ani korunu. Prosím o radu, co mám podniknout.Děkuji .(Marie J.)
Foto
Doporučuji podat návrh na výkon rozhodnutí. Pokud otec pracuje, exekutor má nástroje na srážky z příjmu. Pokud otec neplatí déle než čtyři měsíce, jde o trestný čin, je také možno podat trestní oznámení. To obvykle přinutí otce dluh uhradit.
Dobrý den. Manželův syn měl letos 18 let. Dokončuje poslední ročník střední školy. Znamená tedy, že by měl být studentem do srpna 2014. Chtěla bych se zeptat, zda automaticky v září 2014 bude končit povinnost platit alimenty nebo zda je nutno o toto požádat soud. Děkuji za odpověď. (Ivana)
Foto
Právně čistá cesta je požádat soud o stanovení konce vyživovací povinnosti, ideálně tři či čtyři měsíce předem.
Dobrý den, bývalý manžel je dlouhodobě bez práce, podle mého názoru ji nehledá, ale pracuje bez smlouvy v hudebním klubu jako barman. Platí na dceru, která je v druhém ročníku VŠ 3 tisíce. Je šance na zvýšení výživného?(Hana D.)
Foto
Šance samozřejmě je, ale dcera by musela otce žalovat sama a v řízení by se jeho příjmy musely prokázat, což v umělecké branži bývá složité. Možná by bylo lepší smířit se s jistým výživným ve výši 3000 Kč.
Dobry Den...chci se zeptat jestli je mozne,abych z prijmu 15000 na zivnostensky list platil na 2 deti 7100 korun? jedna vazena pani soudkyne mi nedavno zvysila vyzivne na dceru ze 3000 na 3800.Na syna platim 3300.Dekuji(Pavel Hlavaty)
Foto
Soudy obvykle zjišťují, proč má rodič nižší příjem, než by měl v pracovním poměru. Bohužel často podnikatelé své příjmy uměle snižují, takže počestní podnikatelé jen velmi obtížně prokazují nízké příjmy.
Platí alimenty i ženy?(Josef)
Foto
Ano, otec i matka mají stejně ostavení. Pokud má dítě v péči otec, platí matka výživné.
Platím výživné na dceru. Dcera se mnou přerušila vešekrý kontakt, výživné mám stanovené rozsudkem. Nyní jí je již 25 let a od střední školy mi nedoložila, že studuje. Jak mám postupovat? (Tomáš K.)
Foto
Správně byste měla požádat soud, aby určil, že Vaše vyživovací povinnost skončila. Pokud nechcete jít k soudu, můžete dceři napsat dopis s výzvou, aby Vám sdělila, zda a co studuje, s informací o tom, že pokud neupřesní podrobnosti, platit přestanete.
Dobrý den, pravidelně platím na syna výživné,už mu bylo 18let a studuje.Výživné posílám na jméno otce,mohu je bez soudního rozhodnutí posílat na jméno syna?Se synem se bohužel nestýkáme,otec ho štve proti mě! Děkuji za odpověď!(Adéla R.)
Foto
Ano. Je-li dítě dospělé, může si určit, kam, popř. jak má výživné dostávat. Doporučuji posílat na jméno syna, mj. proto, abyste se vyhnula problémům, kdyby otec popřel, že peníze přijal.
Dobrý den, bývalý manžel sestry je v evidenci ÚP a neplatí výživné na dvě děti 18 a 15 let ve výši 2500,-Kč.Má nějakou možnost jak peníze vymoci?(Janula)
Foto
Soud může vyměřit výživné i z podpory v nezaměstnanosti. Častěji však určí vyšší výživné, neboť zohledňuje, proč je otec na podpoře a nikoli v práci. Jsou místa, kde nezaměstnanost není tak veliká (Praha, některá krajská města apod.), pak soud vyměří výživné z příjmu, kterého by otec mohl dosahovat, kdyby pracoval.
Dobry den, pokud pecuji o dite, ktere je lezici s prukazem ZTP/P je mozne zadat o alimenty i po dovrseni 18-ti let? Dekuji(Jana k.)
Foto
Ano, ovšem po dosažení zletilosti nemůžete své dítě zastupovat, jde o nárok dospělého dítěte.
Dobrý den, jsme s manželkou rozvedeni a dcerku máme ve střídavé péči. Chci se zeptat, jakou výši mám manželce přispívat na dceru. Dá se to nějak spočítat? Manželka má plat 25000 Kč, já 35000 Kč. Děkuji za odpověď. (Jiří Kovalčík)
Foto
Ookud soud o střídavé péči již rozhodl, určil také, zda a kolik máte Vy i matka platit. Pokud mají rodiče srovnatelné příjmy, nemusí také žádný z rodičů nic platit. Jste-li stále ještě manželé, záleží na tom, kdo z vás a v jaké výši platí náklady na domácnost, kroužky, rodinné poplatky atd. Pokud víc platíte Vy, nemusíte už na výživném přispívat nic.
Dobrý den, mám problém s pravidelný zasíláním výživného otce na dítě. Mám už po několikáté podaný návrh na výkon rozhodnutí, vše je pravomocné a než to soud zašle jeho zaměstnavateli, pokaždé ze zaměstnání stihne odejít tak, aby mu exekuce na plat nenaběhla a opět jsem řešila kde vůbec znova pracuje a další podávání papírů na výkon rozhodnutí u nového zaměstnavatele. Táhne se to už 3 roky. Syna neviděl ani jednou, nezajímá se o něj, žádné dárky atd.nedává, prostě jen má platit a neplatí a dále mi dluží výši na majetkoprávním vyrovnání, kterou mi také nesplácí. CO mám dělat, aby soud konečně zaslal papíry včas zaměstnavateli a já konečně dostala to co mi náleží? Moc děkuji. Alena V.(Alena V.)
Foto
Bohužel existují poučení rodiče, kteří umějí bruslit mezi paragrafy a placení se fakticky vyhnou. Jediným nástrojem proti nim je trestní oznámení.
Dobrý den,jsem rozvedená cca 11 let,mám 15 letou dceru a 20letého syna.Syn se nedostal po maturitě na VŠ,již druhý rok,pracuje příležitostně na DPP,je hlášen na úřadu práce,kde nedostává dávky(nemá odpracovány dva roky).Otec přestal platit na něj výživné od září,v roce,kdy maturoval.Syn bydlí v mojí domácnosti. Měl by jeho otec platit nějaké příspěvky?Děkuji(Helča)
Foto
Jakmile je dítěti 18 let, jde o jeho nárok, který si musí uplatňovat sám. Na druhé straně otec by měl přestat platit až po soudním rozhodnutí, u nás se však většina otců na soud neobrací. Pokud syn už nestuduje, zjišťoval by soud, proč syn nemá normální zaměstnání, a podle důvodů by rozhodl.
Dobrý den, zajímalo by mně, jeslti si myslíte, že je systém alimentů u nás dobře nastavený? Jak to funguje jinde ve světě? Díky Zdeněk Tolmann(Zdeněk Tolmann)
Foto
Vaše otázka je politická nikoli právní. Jsou společnosti, které přebírají odpovědnost z rodičů na sebe, pak hradí výživné za rodiče, což je ale systém velmi nákladný a zneužitelný. U nás je prvotní odpovědnost rodičů a pak jejich příbuzných. Odpovědnost rodičů je nejen finanční, ale také v tom, jakého rodiče svému dítěti vyberou.
jak je možné získat několikaleté dlužné alimenty, když bývalý nepracuje nebo na černo a bydlí 250km od nás, takže nemohu zjiš´tovat kde pracuje a zapírá se??? děkuji (Knoppová)
Foto
Jednotlivé splátky se po třech letech začnou promlčovat, zpětně lze získat jen dluh za tři roky. Proto stojí zato neváhat, nevyčkávat a obrátit se na exekutora, který má nástroje, aby zjistil dlužníkovu situaci.
Dobrý den, bývalý manžel neplatí na naše dítě už dva roky. Pořád se vymlouvá, že nemá z čeho, že nemá práci... Ale je mi jasné, že z něčeho žít musí, bezdomovec to není! Co mám dělat, abych peníze pro syna získala. Děkuji Zuzka(Zuzka K.)
Foto
Doporučuji obrátit se na soud, aby vyživovací oovinnost přesně v rozsudku stanovil. Pokud ani pak otec neplatí, lze věc řešti návrhem na výkon rozhodnutí (u exekutora či soudu) a trestním oznámením.
Jak dostanu pujcene peníze zpět dlužnik se stale naněco vymlouva aby nemusel vracet(Marie Szoke)
Foto
Dobrý den, zdravím všechny tazatele. Doporučuji písemně dužníka vyzvat, a pokud nezaplatí, obrátit se na advokáta, který doporučí další postup.
tessssssssssst 2(zkouška)
Foto
retest