Problém s obezitou z svých dětí řešil i Stanislav Kubíček. Uvědomil si, že pokud je chce zachránit, musí opustit manželku. Jeho dramatický příběh sledujte v pořadu Křižovatky života ve čtvrtek ve 20.15 na Primě.

ONLINE CHAT
Dobrý den, prosím poraďte mi se skladbou jídelníčku pro mého skoro 10letého syna. Váží 45, měří 141 cm. Je na hranici snížené funkce štít.žlázy- zatím hlídaný bez léků, ale užívá ráno Ritalin. Ten mu způsobuje nechuť k jídlucca. do 14hod a potom by snedl cokoliv. Nevím, jak časově a co mu dávat, když vynechává svačinu a z oběda sní jen trochu -většinou z donucení. Díky.(pavla)
Foto
Dobrý den, na sestavení a upravení jídelníčku pro syna je nutný rozhovor s rodiči, předevší pokud řešíme i zdravotní problémy. Zkuste se obrátit na nutričního terapeuta.
Dobrý den, ráda bych se zeptala co je to vlastně ta komplexní nutriční typologie? Na jaké bázi to funguje? Děkuji(Laura)
Foto
Dobrý den, jedná se o sestavení jídelníčku dle pro Vás vhodných a nevhodných potravin. Na základě dotazníku program vyhodnotí, zda jste metabolický typ smíšený, proteinový či sacharidový, zda Vaše tělo spaluji rychleji tuku nebo sacharidy, jaké jsou pro Vás vhodné a nevhodné potraviny. Na základě výsledků Vám specialisty sestaví jídelníček na míru.
Dobrý den, co si myslíte o vegetariánství u dětí? Mělo by se dítě nutit do jídla masa, pokud mu nechutná? Jak poznat, že si dítě nevymýšlí, že není jen vybíravé, ale s masem má skutečně problém? Děkuji a pěkný den..Mariana(Mariana)
Foto
Dobrý den, vegetariánství u dětí opravdu není vhodné, ale nutit dítě do masa také nedoporučuji. Pokud dítě jakoukoliv potravinu odmítá, zkuste mu ji podat v nějakých týdenní intervalech znovu, ale bez nucení, vyhrožování, či slibování odměny pokud ji sní. Pokud dítě odmítá maso můžete ho nahradit jinou bílkovinou (ryby, vejce, sýry, tvaroh, jogurt či luštěninami).
Dobry den,potrebovala bych poradit jak mam zhubnout je mi 20 let a vazim 89kg.(Monika)
Foto
Dobrý den, Moniko, pokud chcete opravdu řešit nadváhu obraťte se na specialisty na výživu. Můžete využít i naše centra Světa zdraví, které jsou po celé České republice a výživový poradce Vám sestaví jídelníček na míru a budete pod odbornou kontrolou.
Dobrý den p. doktorko, můj syn má 4roky a váhu 23kg/105cm. Trochu se bojím aby neměl v dospělosti problémy. Je tam trochu dispozice od otce (110kg/176cm). Hlídám ho v jídle, velikost porcí, sladkosti minimálně. Snažím se mu dávat zdravou stravu. Nejí víc než jeho vrstevníci. Váhu má vyšší od narození (v roce 12kg). Je pravděpodobnost, že z této váhy vyroste? nebo se bude muset celý život v jídle hlídat jako jeho otec (babička, synovec.....)? Díky větší váze není nikam zvlášť aktivní. Sám od sebe neběhá, nikam neleze, upřednostňuje nepohybové hry. Děkuji za názor. (Jana M.)
Foto
Dobrý dem, pokud je nadváha či obezita v rodině, trochu s genetikou musíte počítat. Neznamená to ale, že to nemůžete ovlivnit. Co neovlivníte je , kde bude syn přibírat, to opavdu dědičné je. Pokud máte pocit, že jídelníček syna potřebuje úpravu, tak doporučuji nechat si jídelníček zkontrolovat nebo přímo sestavit na míru u nutričního terapeuta, který se dětmi zabývá. Také dnes večer v televizi Prima běží pořad zaměřený na dětskou obezitu - Křižovatky života nebo více informací najdete na web. stranách prima-zeny.cz.
Dobrý den. Moje ději mají bohužel rády občasné rodinné zastávky v McDonaldu. A o hamburgery, hranolky a colu občas vyloženě šmekrají :-) Jakou zdravější variantu byste navrhla? Existuje něco jako zdravější hamburgery? :-)(Irena)
Foto
Dobrý den, je dobré připravit hamburger občas dětem doma. Z masa, o kterém víte co obsahuje a použijete tmavé pečivo na místo bílého. Udělejte z toho pravidelnost a děti se budou těšit a na Váš stejně jako na McDonaldův.
Když dnes jíst zdravě stojí MNOHEM víc peněz než jíst nezdravě. BOHUŽEL.(Tereza)
Foto
Dobrý den, to máte bohužel pravdu, ale věřte, že se Vám to v budoucnu vrátí na ušetřených lécích.
Dobrý den, přibírá dítě z fast foodu? Resp. z Happy Mealu? Děkuji(Tamara)
Foto
Dobrý den, samozřejmě, protože je zde zbytečně moc cukru. Fast food navštivte opravdu jen vyjímečně. Raději zvolte nějaké domácí ovocno mléčné kokteily.
dobry den, mam 15ti leteho syna, ktery je obezni, ale nic neji. Jak je tohle mozne ?(Lucie)
Foto
Dobrý den, bohuže to je nejčastější příčina obezity i v dospělém věku. Je to jednoduché, pokud tělo nedostane pravidelně co 3 hodiny najíst, přestane spalovat a začne ukládat do tuku. Pokud človět nespí, musí pracovat i metabolismus. Pokud tělo necháme hladovět, metabolismus se zpomalí až zastaví a začne ukládat "na horší časy" do zásob. V tomto případě opravdu doporučuji se synem nebo i bez něj navštívit nutričního terapeuta a poradit se.
Dobrý den, chci se zeptat. V blízké rodině nemáme obezitu. Bohužel se projevila u mé sestry až na vysoké škole. Kde rapidně, postupně přibrala. Jí nepravidelně. Málo i pije. Nejčastěji pije sladké vody. Ovšem, miluje sladké. Podle mně je psychicky odolná. Ale každodenní pracovní nápor zahání přecpáváním až večer. Vím, že by si měla upravit jídelníček. Začít pít vodu. A vyloučit sladké pití. Trpí na migrény. Měla by začít jíst více ovoce a zeleniny. Ale pořád ji to vtloukat do hlavy nemůžeme. Nevíte, co by pomohlo? Děkuji za odpověď.(K2K21)
Foto
Dobrý den, tady je opravdu každá rada zbytečná. Sestra musí hlavně chtít sama. Vidím to v našich poradnách. Pokud člověk není rozhodnutý změnit stravovací zvyklosti a životní styl, žádná rada nepomůže. Vše je totiž v hlavě. Pomohla by nějaká motivace - láska, svatba, bohužel někdy pomůžou až velké zdravotní problémy. Pokuste se jí převědčit na úpravu jídelníčku pod nějakým odborným dohledem, třeba na to dá více než na rady rodiny. Prevence je vždy lepší než již řešení zdravotních problémů. Přeji hodně štěsí
Dobrý den, mám 10 ti letou dcerku. Má 148 cm a 41 kg. Myslím, že je tedy v normě. Jen když přešla ze školky do školy, tak se jí trochu usadil tuk okolo bříška. Jinak je štíhlá. Ve škole dělala tento rok atletiku a také tancovala. Přesto se nám to nedaří odbourat. Je možné to změnit i skladbou stravy nebo co byste ještě doporučila ? Děkuji za odpověď(Monika)
Foto
Dobrý den, opravdu zatím nemá dcera s váhou problém. Bohužel tukové rozložení je dáno geneticky. Pokud se tuk usazuje na břiše je velmi důležité dbát na pravidelnosti v jídle a nepřejídání se hlavně ve večerních hodinách. V jídelníčku jsou nejvíce důležité bílkoviny (a to hlavně mléčné) a dostatek zeleniny a ovoce. Pokud byste chtěla s jídelníčkem poradit je dobré nechat si ho zpracovat od nutričního terapeuta. Jinak dětské obezitě se věnuje web prima-zeny.cz.
Dobrý den! Dcera má 10 let, výška 146cm, 45kg. Jídlo má velice ráda, ale zelenina je hodně na jejím jídelníčku, ale přesto se nám zdá, takový "buclík." Co s tím? Děkuji! maminka(Ivona)
Foto
Dobrý den, dle údajů se nejedná o obezitu, ale úprava jídelníčku je vhodná. Je dobré zaměřit se v jídelníčku také na větší množství bílkovin, protože ta je hlavní součástí redukce i u dětí. Bílkoviny zasytí na delší dobu než sacharidy. Většinou děti jedí větší množství sacharidů a málo bílkovin. Pokud byste si nebyla jistá s úpravou jídelníčku, tak se obraťte na výživového specialistu. Také více o dětské obezitě najdete na webových stránkách www.prima-zeny.cz.
Dobrý den, synovi je 13 a teď mu byl zjištěn vysoký cholesterol, měří 150 a váží 58 kg. jeho nevětší problém je, že přímo nesnáší pohyb, nemohu ho přimět aby aspoň trošku sportoval. Mohu nějak ovlivnit jeho váhu aspoň stravou? vepřové maso nejíme vůbec, ale jaký jídelníček zvolit vzhledem k jeho věku, abych mu ještě víc neublížila?Bohužel nemám žádne zkušenosti ohledně obezity, v rodině nikdo tímto netrpěl, až na muže, který má problém ze srdcem a samozřemě vysoký cholesterol. Děkuji za odpověď.(Marcela)
Foto
Dobrý den, bohužel zde jistou roli hraje genetika, ale co se týče váhy, zde by stálo za úvahu upravit jídelníček, který by byl upraven na míru i s ohledem na vysoký cholesterol. Zkuste navštívit poradenské centrum, které se zabývá dětskou obezitou, protože redukce dětí má svá velmi přísná pravidla, proto není dobré zkoušet cokoliv bez odborného dohledu.
Dobrý den, moje otázka se sice netýká tématu dětská obezita, ale přesto doufám, že mi na ni odpovíte. Když si jdu ráno před prací zaběhat, bolí mě pak celý den žaludek. Je úplně jedno jestli se najím, nenajím, napiji, nenapiji... Nevím, co s tím mám dělat. Kolik minut před běháním bych měl snídat? Děkuji za odpověď(Tomáš)
Foto
Dobrý den, před běháním doporučuje jíst málo a to cca 1 hodinu. Doporučuji nějaké ovoce (banán) nebo můžete využít i proteinové tyčinky.
Dobrý den, když má syn ráno trénink (od 7.00), jak je to s jídlem? Má vstát dříve a nasnídat se předtím (asi by se nemělo sportovat tak krátce po jídle ne?), nebo stačí až po tréninku?(Jiřina L.)
Foto
Dobrý den, určitě je dobré sníst něco malého i před tréninkem. Postačí např. banán nebo jiné ovoce a snídani dát až po pohybu.
Dobrý den mám 17l syna domlouvám se jak se dá a stejně se pořád přejídá váží 100kg měří 175 už si s ním nevím rady Děkuji (Zdenka)
Foto
Dobrý den, je třeba přizpůsobit výživu celé rodiny. Syn nesmí mít pocit, že musí jíst něco jiného a také je třeby chválit a ne jen domlouvat. Zkuste navštívit poradenské centrum na výživu a předem zapisujte, co Váš syn jí, aby měl specialista přehled, kde je chyba. Pokud není jídelníček vyvážený, vždycky si tělo řekne o něco nevhodného a to v nejméně vhodném čase - večer. Také doporučuji shlédnou dnešní díl Křižovatky života na TV Prima, kde bude téma dětská obezita.
Dobrý den, mam 11letou dceru, která trpí nadváhou. Každý den připravuji stravu o 6 porcích, odvažuji porce, celá rodina jsme vyloučili smažená jídla, omáčky, sladké. Snažíme se ji podpořit tím, že jsme se přizpůsobili jejímu jídelníčku všichni. Manžel a syn jsou přímo hubení, já se musím omezovat. Nicméně dcera stále přibírá (pomalu a nenápadně) - kde může něco uzobne, občas si koupí něco za peníze od babiček - mlsá tajně. Pohybu má dost, mívá cca 3 sportovní kroužky za týden + tělocvik, o prázdninách jezdí na kole, na bruslích, plave. Co ještě můžu udělat, abych jí pomohla. Nemůže přemoci chutě na cokoliv. Děkuji za radu(Martina)
Foto
Dobrý den, tady je velmi vhodné systém zapisování všeho co sní. Velmi to funguje, mám zkušenost s klienty v naší poradně, kdy opravdu člověk lecos nesní, pokud to musí psát a naopak má kontrolu, co jen tak mezi jídly uzobává a tedy je to tam navíc. Jídlo by mělo být během dne pravidelné a to 5x denně, co tři hodiny. Hlavní jídla větší a malé svačiny. Může také zkusit více pít mezi jídly, pokud ji přepadne chuť na něco k jídlu. Hlavně žádné redukční diety, pokud by to chtěla řešit, tak jedině s odborníkem na výživu.
Dobrý den, v kolika letech by se měl problém s nadváhou začít řešit? Můj syn (1,5) by jedl pořád. Snažíme se mu dávat jen zdravé věci. Sladkost zatím neichutnal. Ale i tak je to na něm vidět. Měli bychom začít věci řešit? Děkuji za odpověď(Milan)
Foto
Dobrý den, vítám vás na chatu. Co se týče takto malých dětí, většinou s i samy řeknou o množství.Pokuste se dodržovat hlavně pravidelnost cca š hodiny mezi jídly. Pokud nejí sladkosti vše zvádne pohybem. Zatím nis neřešte.