ONLINE CHAT
Dobrý den, zdědila jsem nemovitosti, ale teprve 9.5.2013 nabylo právní moci usnesení ohledně tohoto dědictví, již jsem vlastník, ale nedostala jsem žádnou složenku - týká se daň z nemovisti mě už letos?(Mirka Skočilasová)
Foto
Dobrý den. Podstatné je datum úmrtí zůstavitele, od kterého se odvíjí, kdy Vám vznila povinnost podat přiznání k dani z nemovitostí, neboť povinnost podat daňové přiznání vzniká na rok následující po roce v němž zůstavitel zemřel.Doporučuji záležitost řešit s finančním úřadem.
Dobrý den, je velkou cghybou, když jsem na příkazu k úhradě neuvedla konstantní symbol? Je bez něj platba dostatečně identifikována nebo to mám a mohu nějak napravit? JS (Jana Soukupová)
Foto
Ne, platba bude provedena.
Jsme mladá rodina koupili jsme si byt na hypotéku jak se to dnes mladým doporučuje stát nás osvobodil na 15 let od daně z nemovitosti kterou ale zpětně zavedl a vyšší než byla ta původní, teď ještě aby někdo vydělal na složenkách schválně spletli číslo aby se muselo zaplatit soukromé firmě ze státního vytištění dalších, nepřipadá vám to už sprosté?(Daniela)
Foto
Náklady spojené s chybou na složenkách nenese stát, ale firma, která chybu způsobila.
Kdo mi vrátí peníze, když jsem už zaplatila na tu špatnou složenku? Pavlína(Pavlína)
Foto
Dobrý den, pokud jste provedla platbu špatnou složenkou na poště, obdržíte do 10 dnů ode dne platby z pošty výzvu k převzetí peněz na poště. Výzva se doručuje na adresu uvedenou na složence.
Dobrý den, přišla mě sice složenka, ale vzhledem ke sjednocení všech plateb nemám přehled kolik za jednotlivou nemovitost platím. Nelze toto zprůhlednit a rozepsat na složence? Co se situací aktuálně? Žádat FÚ, oficiálně, nebo stačí telefonicky? Pošlou mě nějaký výměr? Nebo sdělí po telefonu? Děkuji za odpověď.(Ondřej Redl)
Foto
Rozepsání Vámi požadovaných informací na složence není v současné době technicky možné. Kontaktujte územní pracoviště uvedené na složence, kde Vám poskytnou potřebné informace.
Dobrý den, manžel zdědil po otci pozemky, nyní jsou již přepsané na manžela. Musíme zaplatit daň z nemovitosti? A pokud ano, tak jak ji správně spočítáme. Děkuji za odpověď.(Pourová)
Foto
Povinnost podat daňové přiznání k dani z nemovitostí vzniká poplatníkovi na rok následující po roce, kdy se stal vlastníkem pozemku (to jest, kdy nastaly právní účinky vkladu do katastru nemovitostí). Tj. pokud se stal vlastníkem pozemků v roce 2012, mělo být přiznání k dani z nemovitostí podáno na rok 2013 ve lhůtě do 31. 1. 2013 a daň je splatná do 31. 5. 2013. Doporučuji situaci řešit na územním pracovišti finančního úřadu.
V březnu 2013 jsem si koupila stavební pozemek.Budu z něho letos platit daň?(Marie)
Foto
Ne, letos daň neplatíte. Daňové přiznání k dani z nemovitostí podáte až na rok 2014 v lednu 2014 podle stavu k 1. 1. 2014 a poté budete platit daň.
Vlastníme s manželem několik nemovitostí v jednom, kraji, v katastru je něco napsáno na manžela, něco na mně a něco na oba dva, máme společnou adresu trvalého bydliště. Budou nemovitosti k dani sloučeny na jedné složence? Děkuji za odpověď.(Miriam)
Foto
Složenku obdržíte pravděpodobně Vy i Váš manžel samostatně podle toho, kdo z Vás je uveden v konkrétním daňovém přiznání jako poplatník daně.
Zjistila jsem, že matka platí roky daň z nemovitosti na jméno zemřelého otce - co s tím? Jaké je správné číslo účtu na zaplacení daně z nemovitosti? (jsem od Kladna)(DanaF)
Foto
Podstatné je, kdo je vlastníkem nemovitostí, zda bylo vlastnické právo zapsáno v katastru nemovitostí. Pokud ano, vznikla povinnost vlastníkovi podat daňové přiznání k dani z nemovitostí. V tom případě by pak přišla složenka na placení daně. Doporučujeme situaci řešit s územním pracovištěm finančního úřadu, které je uvedeno na složence.
Dobrý den. Mám chatu a rodinný dům v MSK,dostanu jednu složenku? Bude na ní rozepsáno kolik platím za chatu a kolik za r.dům. Děkuji za odpověď(M.Frýbová)
Foto
Ano, dostanete pouze jednu složenku za všechny Vaše nemovitosti v MS kraji, částky za jednotlivé nemovitosti na ní uvedeny nejsou, lze je získat na územním pracovišti uvedeném na bílé části složenky.
Mám dotaz ohledně výše částky daně z nemovitost, protože od letošního roku jsou částky za více nemovitostí ve stejném kraji sečteny a já nevím kolik platím za jednotlivé nemovitosti popř. o kolik byla navýšená suma oproti loňskému roku. Děkuji(Jaroslav Novotný)
Foto
Vámi zmiňované informace o částkách vypočtené daně z nemovitostí za jednotlivé nemovitosti obdržíte jedině na územním pracovišti finančního úřadu, kde máte uložen spis k dani z nemovitostí. Umístění těchto informací na složenku není v současné době technicky realizovatelné.
Dobrý den,zdědil jsem po své matce 1/5 pozemku (polí) další 2 z 5 majitelů jsou již několik let mrtví, ale v dědickém řízení se asi nevědělo o těchto pozemcích a v katastru jsou pořád uvedeni jako majitelé. Po převodu na mou osobu jsem šel podat daňové přiznání, ale bylo mně řečeno, že toto spadá do zjednodušené evidence a nic vyplňovat nemusím dokud nebude provedena digitalizace. Vše bylo jen na základě sdělení a mám obavy, abych poté neplatil nějakou pokutu za nenahlášení. Děkuji za odpověď.(Aleš Š.)
Foto
Dobrý den, pokud je pozemek v katastru evidován zjednodušeným způsobem, nelze podat samostatné daňové přiznání za jednotlivé spoluvlastnické podíly, ale pouze za celý pozemek prostřednictvím společného zástupce všech poplatníků. Chcete-li mít jistotu, že daň je přiznána a zaplacena, obraťte se na územní pracoviště příslušného finančního úřadu, podle místa, kde se pozemek nachází.
Dobrý den, v lednu 2010 jsme prodali byt. Neodepsali jsme ho na FÚ a 3 roky jsme dále platili daň z nemovitosti. Chtěli jsme požádat letos o vrácení přeplatku, ale na FÚ nám oznámili, že musíme zpětně podat nové přiznání a za "opoždění" nám vyměří penále 250,- Kč za každý rok. Kupující bytu platil daň rovněž (!!!). Je postup FÚ spravný? V případě, že ne, jak máme postupovat my. Děkuji předem za vaši odpověď. S pozdravem Jan Komrska, Zlín(Jan Komrska)
Foto
Postup finančního úřadu je správný. Poplatník je povinen nastálé změny uvést v daňovém přiznání, které podá do 31. 1. roku následujícího po roce, v němž došlo ke změně. S pozdním podáním daňového přiznání je bohužel spojena zákonná pokuta, na jejíž výši nemá finanční úřad vliv. K penále se vyjádřit nemohu, neznám detaily plateb a předpisů daně, které má k dispozici správce daně.
Léta platím daň z nemovitosti, kde mám pozemek s rodinným domkem, s pozemkem sousedí další samostatná parcela, která je v mém vlastnictví, ale slouží jako zahrada (žádný objekt tam není), platí se daň i z pozemku, který slouží jako zahrada a kde je prakticky jen tráva ? Lze sloučit tyto 2 pozemky v jeden celek ? (René V. )
Foto
Ano, daň se platí i za zahradu. Pokud se Vám jedá o fyzické sloučení pozemků (nikoliv pouze v daňovém přiznání), je třeba iniciovat příslušné změny v katastru nemovitostí.
Dobrý den, moje maminka Pí. Jana Hažlinská má v osobním vlastnictví nemovitost (byt + chalupa) a stále nedostala složenky pro zaplacení daně z nemovitosti. Kam se máme obrátit o připadné zaslání nebo kde můžeme zjistit kolik má zaplatit? Předem děkuji S pozdravem a přáním příjemného dne Linda Hažlinská(Linda Hažlinská)
Foto
Dobrý den, pokud složenku neobdržíte do pondělka, obraťte se na územní pracoviště finančního úřadu, kde je uložen spis Vaší maminky k dani z nemovitostí. Je možné, že maminka nenahlásila na finanční úřad Vaše aktuální údaje o místě bydliště nebo jiné změny nutné pro doručení a složenka se vrátí nedoručena.
V březnu 2013 jsem si koupila stavební pozemek.Musím to někde nahlásit?A kdy z něho mám platit daň?Děkuji(Papežíková Marie)
Foto
Tuto skutečnost zohledníte v přiznání k dani z nemovitostí na rok 2014, které budete podávat v lednu 2014, neboť daň se stanoví podle stavu k 1. 1. příslušného roku.
Dobrý den, v prosinci jsme si koupili rodinný dům.Složenka nám přijde automaticky nebo se někde musíme hlásit, či o složenku žádat? Děkuji(Ivana Barvínková)
Foto
Pokud právní účinky vkladu vlastnického práva do katastru nemovitostí vznikly před l. lednem 2013, vznikla vám povinnost podat přiznání k dani z nemovitostí na rok 2013. Pokud jste přiznání podala, složenku obdržíte. Jestliže byl vklad vlastnického práva do katastru proveden až po 1.1. 2013, prodlužuje se lhůta pro podání dańového přiznání k dani z nemovitostí do konce třetího měsíce následujícího po měsíci, v němž bylo vlastnické právo zapsáno do katastru.
Proč se musela celá finanční správa reorganizovat? Vždyť to fungovalo dobře a tahle změna musela stát spoustu peněz.(kacaba)
Foto
Změna byla dána zákonem o Finanční správě ČR.
Proč musím platit za poslání daně z nemovitostí poštovné, když v minulých letech to bylo zadarmo? To už stát nemá peníze? Vždyť pošta je také státní podnik, ne?(Dagmar)
Foto
Dobrý den, poštovné za složenku se hradí již několik let a nepředpokládá se změna. Bez poplatku lze daň uhradit na pokladně kteréhokoliv územního pracoviště finančního úřadu.
Dobrý den, jaký je finanční postih za úhradu po splatnosti? Děkuji:)(Michaela)
Foto
Není-li daň připsána na bankovní účet finančního úřadu nejpozději do 6.6. 2013, běží od 7.6. 2013 úrok z prodlení za každý den prodlení až do dne úhrady. Roční výše úroku z prodlení se odvozuje od reposazby ČNB zvýšené o 14 procentních bodů.
Dobrý den, teď jsem s dočetla, že tu bílou část složenky si máme schovávat. Jenže já to už vyhodila... Je to problém? Díky Milena(Milena F.)
Foto
Není to problém, příští rok opět obdržíte složenku s informacemi.
Dobrý den ,měl bych dotaz. Máme dvě nemovitosti ve stejném kraji, proč není informativní rozepsaná částka daně o zaplacení k jednotlivým nemovitostem , ale uvedena součtová celková daň z nemovitosti k zaplacení. Takhle si mohu domnívat ,že daň z jedné nemovitosti byla navýšena. (Plicka Miroslav)
Foto
Dobrý den, finanční správa nikdy neuváděla na složenkách daň za jednotlivé nemovitosti, technicky to v současnosti není možné. Na složence je uvedena dań za všechny nemovitosti na území jednoho kraje. Detaily k dani z nemovitostí zjistíte dotazem na územním pracovišti příslušného finančního úřadu, kde máte uložen spis k dani z nemovitostí.
Dobrý den, ráda bych zaplatila dan z nemovitosti včas, doposud jsem však neobdržela složenku. Jak postupovat, pokud složenka nedorazí do 31,5,2013 děkuji E.Kačírková(E.Kačírková)
Foto
Dobrý den, pokud složenku neobdržíte do pondělka, obraťte se na územní pracoviště finančního úřadu, kde je uložen Váš spis k dani z nemovitostí. Je možné, že jste nenahlásila na finanční úřad Vaše aktuální údaje o místě bydliště nebo jiné změny nutné pro doručení a složenka se vrátí nedoručena.
Dosud jsem neobdržela složenku, co když nepřijde ani do konce května?(NadaHav)
Foto
Dobrý den, pokud složenku neobdržíte do pondělka, obraťte se na územní pracoviště finančního úřadu, kde je uložen Váš spis k dani z nemovitostí. Je možné, že jste nenahlásila na finanční úřad Vaše aktuální údaje o místě bydliště nebo jiné změny nutné pro doručení a složenka se vrátí nedoručena.
Dobrý den do dnešního dne jsem složenku na zaplacení daně nedostala.Mám čekat nebo to u finančního úřadu urgovat?Děkuji Vovesná(vovesná šárka)
Foto
Dobrý den, pokud složenku neobdržíte do pondělka, obraťte se na územní pracoviště finančního úřadu, kde je uložen Váš spis k dani z nemovitostí. Je možné, že jste nenahlásila na finanční úřad Vaše aktuální údaje o místě bydliště nebo jiné údaje k doručení a složenka se vrátí nedoručena.
Právě ted jsem chtela dát přikaz k uhradě, ale počítač stále mi psal, že mámchybu v č. protiúčtu, at jsem psala s nulamina začátku nebo bez nich. psala jsem č. 0077550077628111. (Horejsi)
Foto
Nemáte spíše problém v konstatntním symbolu? Ten je 1148. Číslo bankovního účtu napište bez nul, případně konzultujte s bankou.
Dosud jsem nedostal žádnou složenku k zaplacení.Mám to někde urgovat?(Jirka)
Foto
Dobrý den, pokud složenku neobdržíte do pondělka, obraťte se na územní pracoviště finančního úřadu, kde je uložen Váš spis k dani z nemovitostí. Je možné, že jste nenahlásil na finanční úřad Vaše aktuální údaje o místě bydliště a složenka se vrátí nedoručena.
Dobrý den, do dnešního dne složenka na zaplacení daně z nemovitosti nedošla žádná (ani správná, ani špatná). Co dělat v případě, že nedorazí tak, aby byl dodržen termín zaplacení do konce května 2013.Děkuji za odpověď. (Jana Kusebauchová)
Foto
Dobrý den, pokud složenku neobdržíte do pondělka, obraťte se na územní pracoviště finančního úřadu, kde je uložen Váš spis k dani z nemovitostí. Je možné, že jste nenahlásila na finanční úřad Vaše aktuální údaje o místě bydliště a složenka se vrátí nedoručena.
Dobrý den, do dnešního dne jsem neobdržela složenku na zaplacení daně z nemovitosti. Bydlím v Poděbradech a v Přerově mám v osobním vlastnictví nemovitosti. Mám se obrátit na finanční úřad a můžu v místě bydliště nebo tam, kde ty nemovitosti jsou a nebo ještě vyčkat, zda dojde složenka. Jsem už z toho rozpačitá, jelikož lidem v mém okolí z větší části složenky došly. Děkuji za odpověď.(Martina Ruprechtová)
Foto
Dobrý den, neobdržíte-li složenku nejpozději v pondělí, obraťte se na územní pracoviště finančního úřadu, kde máte uložen spis k dani z nemovitostí. Jedná se o Finanční úřad pro Olomoucký kraj, zřejmě územní pracoviště v Přerově.Máte-li nemovitosti i ve Středočeském kraji, obraťte se i na Finanční úřad pro Středočeský kraj, územní pracoviště vyhledejte podle adresy bydliště.
Já nechápu, že jste v tom mohli nasekat takový zmatek v těch složenkách. Tak to snad někdo kontroluje, ne? Karel(Karel)
Foto
Chyba na složenkách vznikla chybou v softwaru dodavatelské firmy, která zabezpečuje tisk a rozeslání složenek. Finanční správa předala všechny údaje správné a ověřené.
Dobrý den, daň z nemovitosti zatím zaplacenou nemám. Přijde složenka každému? Zatím čekám, jestli dorazí, ale co když na nás zapomněli? Může se stát, že nám složenka do schránky opravdu nepřijde? Díky za odpověď(Iveta)
Foto
Dobrý den, dnes už byste měl mít složenku ve schránce. Pokud ji ve své poštovní schránce nenajdete nejpozději v pondělí, je pravděpodobné, že jste neohlásil finančnímu úřadu změnu bydliště nebo jiné skutečnosti, které jsou nezbytné pro doručení. Prosím, kontaktujte územní pracoviště finančního úřadu, kde máte uložen spis k dani z nemovitostí.
Na složence je č.ú. 0077550077628621/0710 Je to správné číslo účtu, můžu na něj poukázat platbu za daň z nemovitosti?(Maria D.)
Foto
Hezký den, Vámi uvedené číslo účtu patří Finančnímu úřadu pro Jihomoravský kraj. Můžete daň uhradit.
Mám chatu v katastru Klatovy, moje trvalé bydliště je v Plzni. Složenku k zaplacení daně z nemovitosti jsem dostala jen jednu a to z Plzně. Dle pokynů zdaňovacího období za rok 2013 se domnívám,že je možné sloučení obou daní vzhledem k umístění nemovitostí v jednom kraji. Domnívám se správně ? Nebo jak mám v této záležitost postupovat. Děkuji za odpověď.(Vlčková Dana )
Foto
Ano, dostáváte pouze jednu složenku za všechny nemovitosti umístěné na území jednoho kraje.
Vlastním ornú pôdu v Domažliciach. Dostal som šek, ale neviem si overiť, či má správne číslo účtu (0077550077627311/0710). Finanční úřad pro Plzeňský kraj Hálkova 14, 305 72 Plzeň 3, alebo Finanční správa P.O.BOX 1078 110 00 Praha 1, bohužiaľ nevie, alebo nechce vedieť, že zo Slovenska sa česká zloženka platiť nedá, ale neuvádza žiadne údaje pre cezhraničnú platbu. Vítajte v Kocúrkove. (Čársky Ivan, Bratislava, SR)
Foto
Vážený pane, vámi uvedené údaje pro placení daně jsou správné. Více informací k placení daně ze zahraničí získáte na www.financnisprava.cz v oddíle placení daně.
Da se vyse dane z nemovitosti snizit o naklady spojene s nemovitosti. Dekuji(marie)
Foto
Paní Marie, daň z nemovitostí o náklady snížit nelze.