ONLINE CHAT
Protonové centrum je soukromé a zaměstanci jsou placeni jak?(Jarmila)
Foto
Jak je placen ředitel VZP už jsem vám prozradil, ale na to, jak jsou placeni zaměstnanci Protonového centra v Praze, se musíte zeptat jejich šéfů nebo jejich mluvčí :-) Rozhovor právě končí, všem děkuji za otázky, snažil jsem se odpovědět na maximum z nich. Jménem VZP přeji všem hodně zdraví a krásný den :-)
Kdo rozhoduje o tom, jakou proceduru VZP proplatí a jakou ne?(Vašek J.)
Foto
Bavíme se stále ještě o protonové terapii? V tomto případě je rozhodnutí zcela v rukou lékařů odborníků. Pokud klient VZP dostane v jednom ze třinácti českých a moravských Komplexních onkologických center doporučení, že protonovou terapii nezbytně potřebuje, VZP ji vždy uhradíé. O tom není sporu. Protože ale chceme, aby byly peníze na léčbu co největšího počtu pacientů, nesmí se na nás nikdo zlobit, že se chováme hosapodárně. Tedy že pošleme své klienty tam, kde mu při větších zkušenostech dopřejí léčbu levněji.
máte prosím vás přehled, jak se k proplácení protonové léčby v Praze staví ostatní zdravotní pojišťovny?(zuzana )
Foto
Pokud vím, tak další velká zdravotní pojišťovna - Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra - se v minulých dnech rozhodla stejně jako VZP. Své klienty bude posílat do levnějšího a zkušenějšího centra v Mnichově. O ostatních nevím, je otázkou, jestli už to u svých klientů řešili. I tak jde ale dohromady už o 7 milionů lidí z České republiky, jejichž zdravotní pojišťovny se rozhodly raději pro Mnichov. Snad se nebudete zlobit, když debatu trochu odlehčím, ale argumentace Protonového centra v Praze mi v této souvislosti přijde trochu jako ona pověstná hláška "Vy všichni jste blázni, jenom já jsem letadlo." :-)
Neuvádíte spíše horní hodnoty ceny léčby v českém centru? Podle jejich informací totiž nabízejí léčbu prostaty za 250 tisíc. To je o dost méně než paušální částka 502 tisíc za léčbu v Mnichově. A pokud vím, je to jedna z nejčastějších diagnóz...(Erika)
Foto
Uvádím zcela konkrétní částky, které nám protonové centrum v Praze účtovalo. Měli jsme tam dva klienty, za jednoho to bylo 720 tisíc korun, za druhého 996 tisíc korun. Nejde o žádné horní, dolní ani průměrné částky - jde o jediné konkrétní sumy, jejichž uhrazení zatím Protonové centrum v Praze od VZP požaduje.
Pane Tichý, není tomu se studiemi tak, že se dnes lékaři bojí přiznat, jaké negativní účinky má běžná léčba ozařováním? Kdyby mi řekli, že budu impotentní a budu se počůrávat, nikdy bych asi na běžnou léčbu nešel... Co si o tom myslíte? Jak může onkolog říci pacientovi, musíte jedině na protony, když by tím popřel dosud dostupné metody??? Nerozumím podmínkám VZP jaké si klade pro přiznání úhrady léčby, když v zahraničí je o léčbu enormní zájem a pomáhá tolika lidem.(Matěj)
Foto
Pokud by byl pravdivý váš předpoklad, že lékaři nedoporučí pacientovi modernější léčbu než tu, kterou ho doposud léčili, zřejmě by výkřikem moderní medicíny stále bylo pouštění žilou, přikládání pijavic a zaříkávání, nemyslíte? :-)
rozumím tedy dobře, že před započetím stavby a během budování Protonového centra - nikdo ze soukromých investorů nekonzultoval s kýmkoli ze strany státu či ZP finanční záležitosti a záležitosti návratnosti investice zejména? (zuzka)
Foto
Nic takového jsem neřekl. Zástupci protonového centra si svůj záměr nechali přece jen schválit jedním (ano, opravdu jen jedním!) člověkem ve služnách státu. Byl jím Antonín Pečenka, který byl na několik měsíců nuceným správcem VZP. Nastoupil do VZP s tím, že ji má vyvést z finančních problémů. Aniž by to s kýmkoliv projednal, podepsal s protonovým centrem jakýsi pochybný dokument, v němž zavázal VZP k úhradě 15 miliard a o nedlouho později pak nastoupil do stejného protonového centra jako manažer. Tedy snad to tak bylo - originál toho dokumentu zatím nikdo z VZP neviděl, snad prý leží někde v sejfu v protonovém centru nebo kde...
Odpověděl jste zde jednomu pisateli, že plat ředitele a zaměstnanců nejdou z fondu úhrady na zdravotní péči. No, to je snad nad míru jasné, že existuje podvojné účetnictví, které rozlišuje výdaje na léčby, a výdaje na platy ve VZP. Do výdajů VZP však tyto výplaty jsou nezpochybnitelně zahrnuty. Dokázal by jste zcela na "férovku" zde sdělit plat ředitele, či svůj? Ne však základní, ale se všemi příplatky a odměnami. Velice děkuji.(Blanka Kubištová)
Foto
Plat ředitele VZP je 220 tisíc korun měsíčně, což není žádná novinka - VZP jej zveřejnila již dříve. Tento plat mu odsouhlasila správní rada, kde jsou vámi volení zástupci krajů, vámi volení poslanci a zástupci delegovaní ministerstvem zdravotnictví. Vzhledem k tomu, že VZP zajišťuje úhrady zdravotní péče pro 6 milionů klientů, určitě se shodneme, že ji musí řídit schopný manažer. Těžko můžeme čekat, že takový člověk bude na trhu práce k mání za průměrný plat. Kromě uvedeného platu má ředitel VZP nárok také na roční odměnu ve výši až do šestinásobku měsíčního platu. Ředitel VZP Kabátek se nicméně na minulém jednání správní rady této roční odměny vzdal, pokud se mu nepodaří udržet hospodaření VZP v černých číslech. Svůj plat bych vám klidně sdělil, osobně s tím nemám problém, nicméně nejsem si jistý jestli bych tím neporušil nějaké pracovně právní ujednání. Takže řekněme, že beru víc, než kolik by mi většina zde diskutujících čtenářů přála, zhruba stejně, kolik bych sám sobě přál já a podstatně méně, než by si přála moje žena :-)
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jelikož jsem práve nyní nemocná, jak to ve skutečnosti je, dle vyjádření doktora Kubeše z PC v Otázkách Václava Moravce, prý ale nikdo s protonovým centrem o ceně nejednal prý ve smlouvě je uvedena garance ceny cca 500 tis., tzn. podobné jako v Mnichově? není to ze strany pojišťovny promyšlený tah, jak soukrmécentrum vyřadit ze hry? Děkuji D. (Darina Stýpková)
Foto
Žádná smluvní garance 500 tisíc korun ze strany Protonového centra v Praze neexistuje. Stejně tak jako neexistuje platná smlouva mezi VZP a pražským protonovým centrem. Mohu jen zopakovat, že VZP měla v pražském centru dva klienty, přičemž za jednoho zaplatila 720 tisíc korun a za druhého centrum požaduje úhradu 996 tisíc korun.
Níže píšete že zatím jste léčbu v Praze uhradili dvěma klientům. Zároveň Komplexní onkologické centrum udává, že vhodnost protonové terapie se týká stovek případů ročně na území ČR - nejsou tedy dva případy za 5 měsíců nějak málo?(Bedřich Nový)
Foto
Šéf české onkologické společnosti profesor Vorlíček hovoří spíš o desítkách případů. Ale nezapomínejte, že já uvádím čísla jen za VZP, která má cca 60 procent pojištěnců.
já to nechápu proč se teda ta nemocnice stavěla když nato my nedošahnem myslím finančně museloto to stát miliony jak to chcete dostat zpátky ty peníze zase jenom ty movitý(johana)
Foto
Ať to stálo cokoliv, částečně vás snad uklidní to, že nešlo o státní peníze. Jak jsem již uvedl, Protonové centrum v Praze je soukromé sanatorium a platili ho soukromí investoři.
Kdo financoval protonové centrum v praze? Děkuji za odpověď(milan)
Foto
Protonové centrum v Praze je soukromé sanatorium a jako takové ho financovali soukromí investoři ze svých peněz.
Vážený pane, rád bych věřil, že na tuto léčbu nejsou peníze, zkuste ale vymáhat vzniklé škody za IZIP, pak možná tyto peníe někomu zachrání život. Blbá rada že ano,vždyť vše je dle zákona....prachy fuč, Šnajdr v klidu a nemocní mají smůlu.(Karel)
Foto
Nějak jsem nepostřehl, na co se ptáte. Obecně s vámi mohu snad jen souhlasit v tom, že pokud někdo způsobí komukoliv prokazatelnou škodu (což ovšem musí říci soud), měl by ji v rámci svých možností nahradit.
Mohl byste doplnit, kolik procedur absolvovali Vaši dva klienti v Protonovém centru v Praze? Protože takhle hozená čísla nic moc nevypovídají...(Ondřej Krejčí)
Foto
Omlouvám se, ale přesný počet frakcí nevím. Co vím naopak jistě je to, že v Mnichově by jejich léčení stálo o 200 respektive o 490 tisíc méně, a to bez ohledu na počet ozařování.
Dobrý den, jak dlouho trvá schválení léčby protonem? Pakliže je určeno hlavně pro nejsložitěji léčitelné formy rakoviny (oblast hlavy a krku), nedokážu si představit co se může stát než VZP někomu schválí ,,zájezd,, do Mnichova. S pozdravem, Ondřej Krejčí.(Ondřej Krejčí)
Foto
Už jsem odpovídal - řádově několik dní.
Víte, připadá mi to všechno jako sen, tedy tvrdá realita. V britském seriálu Ano, pane ministře ... v jednom dílu, také ministr navštívil nemocnici. Bylo tam všechno. VŠECHNO co nemocnice ke svému provozu má... jen ne : pacienty. Když jsem to viděla řvala jsem smíchy. Ve snu by mě nenapadlo, že tenhle Kocourkov je i u nás. Ptám se, proč se tedy Protonové centrum vlastně u nás stavělo? Potažmo zařizovalo? Děkuji(Hana B.)
Foto
Proč se Protonové centrum v Praze stavělo, není možná ta správná otázka. Spíš jde o to, proč musí mít stěny obložené dřevem z exotických stromů, proč všude musí ležet plyšové koberce s vysokým vlasem, proč záchody musí být vybaveny speciálními omývači zadnice... A proč musí být centrum dimenzováno na počet pacientů, který podle odborníků v českých podmínkách prostě neexistuje? Možná, že kdyby bylo Protonové centrum v Praze skromnější, uměřenější velikosti České republiky, nemuselo by si účtovat tak vysoké částky z léčbu a mohlo by být stejně drahé (či vlastně levné) jako to v Mnichově, nemyslíte? Ale ta otázka by měla mířit na Protonové centrum v Praze. Postavili ho totiž soukromí investoři ze svých peněz, nikoliv tedy stát či VZP.
Už jsem o tom cosi slyšela i když jsem naprostý laik. Je mi ale nad slunce jasné,že kdyby onemocněl kdokoliv z našich ""mocných""pak by tato léčba nebyla problém. Chci se jenom zeptat,proč pro obyčejné !!! lidi to problém je.Ti lidé celý život většinou poctivě pracují a platí. A prosila bych bez vytáček a prýzdných řečí a frází. Děkuji M(Milena)
Foto
Pro obyčejné lidi to problém není. Pokud jakýkoliv klient VZP dostane doporučení od odborníků v Kompelxním onkologickém centru, že protonová léčba je pro něj nezbytná, VZP mu ji vždy uhradí. Zdůrazňuji pro jistotu ještě jednou slova "kterýkoliv klient VZP" a "vždy uhradí".
Dobrý den, zajímalo by mě, jak dlouho se čeká na protonovou léčbu v případě odsouhlasení pojišťovnou.(Malík)
Foto
Je to otázka dní.
Čím více pacientů, tím se výkon slevní, to vás nenapadlo?(Romca, PV)
Foto
Kéž by to tak bylo. Protonové centrum v Praze se domáhá toho, aby mu VZP pošílala ročně 1650 klientů a platila za ně 1 miliardu korun. To vše po dobu 15 let. O zlevnění není nikde ani slovo. Patnáct let, rok co rok, vždy jednu miliardu za stejný počet pacientů. A pozor - to vše bez ohledu na to, jestli třeba vědci najdou za 3 nebo 5 let jinou modernější metodu. Protonové centrum v Praze si prostě představuje, že z veřejného zdravotního pojištění dostane 15 miliard, ať se děje, co se děje. Uznejte ale, že na takové podmínky by přistoupil jen... nemoudrý člověk.
Jsem přesvědčena, že při léčbě hraje roli i kolik pacient vydělává, tzn. přispívá odvody do systému, nebo i příspěvek-sponzorský dar, hraje také velkou roli.Lékař mi před operací řekl, že se musí domluvit s mojí pojišťovnou co mi uhradí.(Johana)
Foto
Věřte mi, že to roli opravdu nehraje.
Hezký den, existuje nějaké srovnání účinosti protonové léčby s jinými typy? Může si pacient vybírat?(Lenka)
Foto
Nejsem lékař, jak jsem už jednou napsal. Proto budu citovat z loňské zprávy americké asociace radiačních onkologů. Ta sdružuje cca 10 tisíc lékařů z USA a Kanady, kde mají - při vší úctě - s protonovou terapií větší zkušenosti než v Praze. Takže cituji: "Protonová terapie je nová léčebná metoda, která představuje léčebnou eventualitu oproti stávajícím moderním metodám fotonové terapie. Ale aktuálně nejsou důkazy, že se jedná o metodu lepší či efektivnější, ale její cena je značně vyšší oproti moderní fotonové terapii." Konec citace.
Nemyslíte, že prokazatelně rozkradené miliardy v cz mohli být použity na veškeré léčby? Zdá se vám to žebrání třeba od televizních diváků někomu na invalidní vozík důstojné? (Blanka Kubištová)
Foto
Musím s vámi souhlasit - krást se nemá.
Dění kolem protonového centra a VZP sleduji podrobně. VZP, respektive ředitel Kabátek tvrdí, že se chová s péčí řádného hospodáře. Do Mnichova se rozhodl poslat pacienta s nádory v okolí nosních dutin. Můžete sdělit, o kolik se léčba v Praze a Mnichově lišila? V ražském centru se podle jejich sdělení totiž na cenu VZP nikdy nezeptala.(Jaroslav Spurný, Chomutov)
Foto
Už jsem na to tak trochu odpověděl. V pražském centru máme zatím dvě zkušenosti, kdy terapie vyšla na 720 a 996 tisíc korun. V Mnichově víme, že nezaplatíme víc než 502 tisíc, ať jde o jakéhokoliv pacienta.
A jak je to s úhradou hospitalizace atd. v Mnichově? Hradí také VZP nebo je to na pacientovi? (Katerina)
Foto
Pobyt klienta v Mnichově včetně stravy zaplatí VZP. Stejně jako tlumočníka. To vše vyjde zhruba na 100 tisíc korun. I poté je mnichovské centrum ještě daleko levnější než centrum v Praze. A uvědomme si, že i kdyby pacient ležel v Praze, musel by nejspíš někde bydlet a něco jíst. ne každý je z Prahy, aby mohl na terapii docházet z domova. Když si to ukážeme na příkladu, pacient třeba z Třince to má do Prahy 400 kilometrů. Těžko by tedy asi na každé ozařování dojížděl, že? V průměru jde o dvacet ozařování, pokud by tedy dojížděl, najezdil by 16 tisíc kilometrů. I on by proto v Praze bydlel a něco by to stálo. To je třeba připočítat k už tak dost vysokým nákladům, které si Protonové centrum v Praze účtuje za péči.
Dobrý den, kolik tedy stojí léčba u nás a kolik v zahraničí? (Nornková)
Foto
V Mnichově má VZP uzavřenou dohodu, že tamní protonové centrum bude léčit její klienty za paušální cenu 502 tisíc korun. Tedy bez ohledu na to, o jakou půjde didgnózu. V Protonovém centru v Praze měla VZP zatím dva klienty. Za jednoho uhradila 720 tisíc korun, za druhého chce pražské protonové centrum 996 tisíc korun. Doufám, že teď nedostanu za VZP vynadáno, že jsme v těch dvou případech tak zbytečně plýtvali a neposlali i tyto dva klienty raději do Mnichova :-)
Dobrý den, proč si pan ředitel nesníží plat a odměny aby na tuto léčbu bylo více peněz? On předpokládám nemocný rakovinou není takže tolik financí nepotřebuje. Každý si hrabe do své kapsy a pak nezbývají peníze pro ty co to opravdu potřebují. Pan ředitel by si tuto léčbu ze své kapsy dovolit mohl, ale co mají dělat "obyčejní" lidé? Mají si na léčbu brát úvěry? Nebo mají rovnou umřít? (Lucie Klímová)
Foto
Plat ředitele ani dalších zaměstnanců VZP nejde ze stejného fondu, z jakého je hrazena zdravotní péče. Tyto fondy jsou od sebe striktně odděleny. To znamená, že výše platů nemá vliv na to, kolik je peněz na péči. Možná by vás zajímalo, že VZP se šetří a za poslední tři roky snížila počet zaměstnanců z 4900 na 3600. Všechno to jsou obyčejní lidé, o kterých píšete. Tito obyčejní lidé tvoří VZP a společně se snaží ze všech sil zajistit ostatním obyčejným lidem co nejlepší dostupnou péči, aby umírali co nejdéle.
jste ve VZP neskutečne svině měli by vas všechny postřilet,kdo vam dal tu moc koho lečit a koho ne.(jaroslav)
Foto
Váš názor je sice poměrně svérázný, ale vymlouvat vám ho nebudu. Čtenář si jistě udělá obrázek sám. VZP nerozhoduje koho léčit a koho ne. O tom rozhodují lékaři. Pokud klient VZP dostane od odborníků v Komplexním onkologickém centru doporučení, že protonová terapie je pro něj nezbytná, VZP mu ji vždy uhradí.
Slyšela jsem, že žádosti o uhrazení této léčby u vás leží poměrně dlouho. Máte informace o tom, jak dlouho to schválení trvá? takovým pacientům, totiž čas běží poměrně rychle...(Evička)
Foto
O žádostech rozhoduje VZP v řádu několika dnů.
Co si myslíte o petici Hlas pro život a bere ji vaše pojišťovna nějak v úvahu?(David K.)
Foto
Mrzí nás, že někdo, komu jde v prvé řadě o svůj zisk, snaží takovým způsobem manipulovat s lidmi a zneužívá jejich strach z rakoviny. Celá reklamní kampaň, která petici předcházela, byla zavádějící a účelová, zaměřená na lidi, kteří se bojí o své zdraví nebo o život. Snaží se v lidech vyvolat dojem, že bez protonové terapie nedostávají moderní péči, ale to není pravda. Klienti VZP, kteří trpí různými formami rakoviny, mají jednu z nejlepších péčí v EU. A pokud klient VZP nezbytně potřebuje protonovou terapii, VZP mu ji vždy uhradí. Spor totiž není o to, jestli protonovou léčbu hradit, či nikoliv. Spor je o to, jestli ji hradit v předraženém Protonovém centru v Praze, nebo někde jinde, kde za stejné peníze můžeme léčit dvakrát tolik lidí.
1) Je protonová léčba vhodná pro všechny typy onkologického onemocnění? 2) Kolik osob lze za stejnou platbu ze strany VZP vyléčit protonovou cestou a kolik klasickým ozařováním? (Nováček F)
Foto
Nejsem lékař, proto jsem se už před časem zeptal na totéž šéfa české onkologické společnosti profesora Vorlíčka. Podle něj je protonová terapie v Česku vhodná ročně řádově pro desítky lidí. VZP ročně hradí ozařování různými metodami zhruba pro 15 tisíc pacientů a vydává za to zhruba 1,3 miliardy korun. Protonové centrum v Praze nabízí, že za 1 miliardu korun bude léčit 1 600 pacientů. Vzhledem k tomu, že balík peněz na zdravotnictví je jen jeden, nebylo by v případě naplnění představ Protonového centra v Praze na ozařování dalších zhruba 13 tisíc lidí ročně.
Dobrý den. Nerýsuje se nějaká dohoda mezi provozovatelem a pojišťovnami? Je pro mě nepochopitelné, že máme takové zařízení v Česku a vážně nemocní mají dojíždět do zahraničí. Jak je možné, že je tak velký rozdíl v nákladech na provoz těchto zařízení? Využívají jinou technologii, jak je možné, že u nás si za léčbu tímto zařízením účtuje provozovatel o tolik víc? (Lenka B.)
Foto
Dobrý den. Všem děkuji za otázky a omlouvám se za případné překlepy. Pokud mám mluvit za VZP, tak dohoda s Protonovým centrem v Praze se zatím nerýsuje. Naopak se dnes objevila informace, že další velká zdravotní pojišťovna - konkrétné Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra - bude stejně jako VZP posílat své klienty na protonovou terapii raději do Mnichova než do Prahy. Důvod je u obou pojišťoven jasný - pokud vám někdo, kdo má několik let zkušeností a praxe, nabídne stejnou službu za méně peněz než někdo jiný, kdo s praxí právě začíná, koho si vyberete? VZP chce, aby byly moderní metody léčby dostupné co největšímu počtu nemocných, proto musí nakládat s penězi z veřejného zdravotního pojištění hospodárně. Tedy v konkrétním případě neplatit předraženou protonovou terapii v Praze, když totéž pořídí mnohem levněji 180 kilometrů za hranicí. A proč je Protonové centrum v Praze tak drahé? To by mne také zajímalo :-)