ONLINE CHAT
Hlavní cílovou skupinou Vašeho dokumentu jsou senioři, kteří by měli být po zhlédnutí přesvědčeni, aby na podobné předváděcí akce nejezdili. Ve Šmejdech se ale říká, že jde ze strany seniorů o závislosti, a tak je efektivnosti snímku sporná. Máte nějaká čísla nebo odhady, kolik lidí po zhlédnutí přestalo jezdit, přesvědčilo své blízké, aby následovali jejich příkladu? A jak na Šmejdy reagovali samotní protagonisté, především dva důchodci (paní opakovaně říkající, že už znovu nepojede, pán, který byl "odejít" na chodbu), kteří jezdí společně? (Marek S.)
Foto
Tahle čísla nemáme a ač by mě velmi zajímala, nevidím nástroj, jak získat relevantní zpětnou vazbu. Můžu vycházet pouze z dílčích informací a jednotlivých případů, které dostáváme. Ti, kdož jsou závislí, tak u nich je hrozba, že opravdu znovu vyrazí. Ti, kdož se závislými ještě nestali, se mohou poučit a my máme zprávy o tom, že se tak opravdu děje. A co se týče Dany a Jardy? Dana poté, co viděla film v kině, dospěla k přesvědčení, že ještě může se svým životem naložit jinak a hledá práci. Což mě velmi těší.
Film mě (a mé babičce) v některých případech přijde pro seniory až moc složitý. Dlouhé titulky, dlouhá vyprávění odborníků a právníků atd. Až kontraproduktivní. Nemyslíte, že by byl lepší nějaký jednodušší a řekněme "údernější" formát ?(Michal)
Foto
Myslím si, že například krátké reportáže ve zpravodajství nemají tu údernost. Síla filmu je v jeho komplexnosti, je to film, o kterém se pak ještě dlouho přemýšlí. Nevím, co přesně si pod pojmem "údernější formát" představujete, ale proč tedy zpravodajské ani publicistické reportáže nefungovaly a celospolečenskou diskuzi otevřít nedokázaly..?
dobrý den, u nás na vesnici se tyto akce pořád konají, nevím jestli někteří senioři vůnec vědí o této kampani proti šmejdům. Třeba moje babička nesleduje zprávy, v tv sleduje jen seriály, noviny nečte, jen Květy a Vlastu...když jí řeknu, že to není žádný výlet do lázní, ale nátlaková akce, tak si pořád mluví svoje...Takže nevím,jestli tato kampaň vůbec dojde k cílové skupině...(Pavlína)
Foto
Obávám se, že nedokážeme zařídit, abychom oslovili 100% seniorů. Pro tuhle záležitost je velmi důležitá spolupráce s obecními a městskými úřady, se seniorskými organizacemi, přes které musíme cestu k seniorům najít. A myslím, že se nám to daří. Zkuste babičku informovat, že tenhle film odvysílá Česká televize, bude to 1.10. na Mezinárodní den seniorů.. Nebo jí prostě a jednoduše zkuste koupit jakékoli noviny, které o problematice píší, můžete jí vytisknout články z internetu, a podobně.
Dobrý den,chci Vám poděkovat za to, že jste našla odvahu ukázat lidem, co se děje za zavřenými dveřmi na předváděcích akcích. Přeji Vám hodně úspěchů do další práce.(Iveta)
Foto
Moc děkuju za podporu, Iveto!
Dobry den, moc Vam fandim. Jen je mi zle z toho, ze jim to stale prochazi. Co myslite , proc?(Gabina)
Foto
Protože se téhle problematice věnovalo opravdu velmi málo pozornosti. Senioři se báli, cítili se hloupě. Ale snad dojde k legislativním úpravám tak, aby měli zmenšené pole působnosti. A snad si taky i my, veřejnost, sáhneme do svědomí a nebudeme brát seniory jako samozřejmost.
Vcera sme zrovna boli na premietani filmu. Klobuk dolu, velmi sa nam pacil. Tento film by mali povinne starsim ludom premietat, aby sa vedeli vyvarovat takymto neserioznym ponukam. Drzime vam palce. :-)(Zuzana)
Foto
Zuzano děkujeme! Promítání starším lidem zajišťujeme přes různé seniorské kluby, pomáhá nám třeba Život 90, nebo Nadace Charty 77. A funguje to skvěle. A navíc mají lidé nad 65 let do kin vstup zdarma :)
ahoj jste uzasna :)(Michal)
Foto
Ahoj, posílám úžasné díííky! :)
lidi co je nazýváte šmejdi mají pro ty důchodce taky přezdívky.víte to? říkají jim důchodcovské hyeny.mimochodem jen 20 procent lidí co tam přijedou si něco koupí,nebo jsou donuceny,ale 80 procent si tam jezdí právě pro ty dárky,tzv.profíci.vy těmhle lidem zkazíte zábavu.víte o tom?delal jsem rozhovory s těmi co tam jezdí pravidelně a v zásadě je to baví.každá mince má dvě strany(jirka)
Foto
Zdravím pana prodejce, nabízení dárků zdarma je čistě účelovou věcí, je to z vaší strany kalkul a zneužívání toho, že slovo ZDARMA prostě funguje a vždycky fungovat bude. Což Vy moc dobře víte. Přijde Vám fér takto zneužívat slabosti starých lidí, za účelem vlastního obohacení? Přeji Vám, aby se k Vám takto nikdo nechoval, až Vy budete starý.
dobrý den, a co třeba Zepter a jejich hrnce nebo nějaká lampa na pleť? Byla jsem u nich na pracovním pohovoru, nejdříve jsem nevěděla o co jde a pak jsem to pochopila, tak jsem odešla. Je to pro jiné žaludky. Patří Zepter mezi férové firmy?(Pavlína)
Foto
Odpovím Vám asi takhle. I tahle firma dostala ve filmu prostor, resp. chování jejich prodejkyň je přímo skrytou kamerou zachyceno. Jde o nákup biolampy asi za 15 tisíc korun..
Dobrý den, ještě jedna otázka. Lze definovat, jaká skupina lidí tyto akce navštěvuje? Samozřejmě důchodci, ale co do nějakých sociálních, ekonomických, "inteligenčních" skupin... ? Jsou to spíše lidé chudší, lidé střední vrstvy, lidé bohatší - nebo průřez vrstvami? Lidé nízkého vzdělání, vyššího vzdělání, nebo průřez vrstvami? Zajímalo by mě to i z tohoto pohledu. Děkuji.(Jan Marek (2))
Foto
Nelze. Protože s žádostí o pomoc se na mě obraceli a obracejí vysokoškoláci i lidé s výučním listem. A nedá se to posuzovat ani co do hmotného zabezpečení, znám případy, kdy chudá důchodkyně utratila za zboží přes 200 tisíc - vše na splátky, nebo naopak muž, který měl rozsáhlé a velmi cenné pozemky - všechny postupně prodal a hádejte, kde skončily peníze?
Myslíte že každému nenažranému důchodci by stačilo koupit kilo bůčku a dřepěl by doma? Nebo by jeli stejně na předváděčku když tam ještě navíc dávají šišku salámu? Pokud jste chtěla někomu pomoci měla jste především odnaučit staré lidi hrabivosti:-)(Daniela)
Foto
Danielo, Vy asi nejste osmdesátiletý osamocený senior, že? Empatie a mezigenerační solidarita, to je pro nás evidentně velký ořišek. A abych byla spravedlivá, není to jen ve směru mladí - staří, ale i obráceně. Ale každopádně, zkusím se zamyslet nad tím, jestli je cesta, jak odnaučit mladé lidi dělat neuvážené rychlé závěry :)
Podle všeho jste se zúčastnila (narozdíl ode mě) mnoha předváděcích akcí. Zajímalo by mě, jaké je zhruba procento důchodců, kteří z akce odjíždějí aniž by něco koupili (tedy těch "silných", co odolají). Děkuji za odpověď.(Radka)
Foto
Je to různé, ty nejdražší věci koupí odhadem tak 20%, ale pak jsou ještě drobnosti typu lanolin či koňské masti a to už nakupuje drtivá většina lidí..
Dobrý den moje maminka patří mezi velkou skupinu napálených..."vyhrála" první cenu v ceně"100000 ale musela zaplatit 35 000..ted ji doma leží nepoužité originál zabalené krámy...je nějaká možnost navrácení peněz..je to již déle a původní jednání s firmou k ničemu nevedla děkuji(jana ch)
Foto
Na to nelze odpovědět paušálně. Ale určitě bych Vám doporučila kontaktovat občanské sdružení Dtest, www.dtest.cz na telefonické poradně 299 149 009.
zdravím,děkuji za váš dokument,na mou babičku a její přítelkyně to zafungovalo šokem a konečně řekly,že už nikam nepojedou....hurá(cactus)
Foto
Zbývá jediné. Přát si, aby to opravdu vydržely! děkujeme.
Máte ráda sex? Jarda z Brna(Jarda)
Foto
:) A jsme zase u toho soukromí, na které neodpovídám, přece :) Přeji hezké jaro! :)
Dobrý den patříme mezi postižené..můžete mi dát na sebe nějaký kontakt...chtěla bych se s vámi poradit děkuji a držím palce Hanka(hanka)
Foto
Napište mi do soukromé zprávy přes www.facebook.com/dokumentsmejdi :) Kolegové mi to určitě předají..
jste zadaná??(Petr Nešmejd)
Foto
O soukromí nemluvím, nezlobte se..
Dobrý den,Silvie, nebom dotaz, jen vzkaz a poděkování. Jsem ráda, že jste to dotáhla dále než já. Také jsem na pár předváděček šla "ze studijních důvodů", nabízela jsem následně své zkušenosti Policii s tím, že mám i zvukový záznam, ale ta se omlouvala, že s tím nic nesvede. Vždy ze mě byli prodejci rozhozeni neb jsem se zcela vymykala věkovému průměru běžného návštěvníka těchto akcí (jsem o několik let starší než Vy). Byla jsem bedlivě sledována i přišli na to, že si pořizuji zvukový záznam, tak si mě pozvali asi 4 hoši stranou. Na základě vlastní zkušenosti před Vámi smekám a děkuji neb jsem na vlastí oči viděla jak je se seniory zacházeno.Pár jsem jich na daných akcích uchránila od "výhodných" nákupů, ale stejně to byla jen kapka v moři. Váš film jsem ještě neviděla, ale shlédnu ho,jsem na něj zvědavá. Ať se Vám daří.(Jana z Prahy)
Foto
Jano, to je úžasné!! Mohla byste se mi, prosím, ozvat? Napiště mi kontakt na sebe přes www.facebook.com/smejdi do soukromé zprávy.. moc díky!
Moc si vážím toho, co jste natočením dokumentu vykonala pro mnohdy bezbranné seniory. Šmejdi si zaslouží za své praktiky nejhlubší pohrdání a pokud by náš stát fungoval ta jak má, i nemilosrdný trest!!!(František)
Foto
Františku děkujeme velice!
Dobrý den p. Dymákova,moc vám chci poděkovat za záchranu našich stařečků... Jste odvážná žena.. Chtěla bych se zeptat,jak dlouho jste sbírala materiál na dok. film a kolik akcí jste sjezdila.(Iva Lovosice)
Foto
Děkuji velice! Materiál jsem sbírala cca rok, pak zhruba stejně trvalo zpracování. Film vznikal ve volném čase, až do fáze režisérského sestřihu i z vlastních prostředků. Akcí jsem objezdila 15, psycholožka Romana Mazalová, spoluatorka, zhruba stejně tak. Ale nevěděly jsme o sobě, poznaly jsme se až ve chvíli, kdy jsme obě už měly dostatek zkušeností. Já točila video, ona audio.
Plánujete nějaký nový film, podobnou akci? Děkuji za odpověď.(Jan Marek)
Foto
Dobrý den, teď nic neplánuji. Jsem unavená z toho mediálního humbuku a v problematice předváděček žiji poslední dva roky, bylo to velice vyčerpávající. Proto teď nevím, jestli mám sílu na další podobnou akci. Vnímám to tak, že to, co má přijít, přijde. Teď se těším na návrat ke svému chlebu, tedy do zpráv TV Prima, to mě moc baví.
Myslíte si, že šmejdi přestanou šmejdit? Mám obavy, že se vyklube ještě něco horšího a že si šmejdi najdou jiný způsob jak vydrbat s lidmi. Šmejdy jen těžko někdo předělá a pochybuju, že se polepší.(Janinka)
Foto
Uvidíme, co bude dál. Ale jen se zopakuji, nemám ráda pasivitu a proto si myslím, že naše konání má smysl.
Držím Vám palce a líbí se mi Vaše odhodlání. Jen tak dál.(Jarda)
Foto
Jardo, díky moc za podporu!
Dobrý den, paní Dymáková. Chtěla bych Vám poděkovat za všechno co děláte, abyste veřejnost a především naše rodiče a prarodiče upozornila na to, jaká zvěrstva se dělají na předváděcích akcích. Chtěla jsem se zeptat, zde jste se na těch to akcích, co jste navštívila, setkala i se slušným jednáním nebo jen s psychickým nátlakem. Přeji hezký den.I (Irena K.)
Foto
Dobrý den, musím říct, že nátlak byl na akci vždy. Mluvím o těch akcích, které jsem navštívila, pochopitelně. Někdy v silnějším měřítku, někdy v mírnějším. Ani o jedné z mnou navštívených akcí nemůžu bohužel říct, že byla bezproblémová.
Existuje nějaká nezisková organizace, která by mohla pomoci takto poškozeným seniorům? Poradit postupy pro obranu, exekuce, soudní řízení, apod.? (Petra)
Foto
Dobrý den, určitě jsou, ale neznáme jejich seznam. O kom víme, tak že aktivně pomáhá sdružení Dtest. A líbí se nám i tahle aktivita, na kterou jsme narazili: http://www.youtube.com/watch?v=E3QfHP9GUPY&noredirect=1
Dobrý den, zajímalo by mne, jaké jsou reakce na dokument od těch starších lidí, kteří jsou často obětí popisovaných praktik? Ať už těch, kteří dokument shlédli, případně i těch, kteří ho (z nějakých důvodů) odmítli shlédnout. Máte již zpětné vazby od této skupiny obyvatel? S pozdravy a podporou, Petr Boticka, Madrid.(Petr Boticka)
Foto
Dobrý den, Petře, máme. Reakce jsou různé, ale starší lidi v sálech s filmem komunikují. Vykřikují, nadávají prodejcům, nahlas sdělují, co kolik stálo je, co koupili levněji a co naopak. Co nás těší, že ač nám mnoho lidí tvrdilo, že senioři do kina nepůjdou, není to pravda. Jejich podíl v návštěvnosti je neuvěřitelných cca 40%! (lidé na 65 mají vstup zdarma..)
Drzim vam palce!Skvela prace :)(vendula)
Foto
Díky!
Ahoj Silvie, to že si Tě Šmejdi všímají je výrazem toho, že jsi skutečně trefila hřebíček na hlavičku, držím Ti palce a obdivuji tvou práci a odvahu s ní spojenou. Šmejdi a komunisti nemají v tomhle státě co dělat. J.J. (Jarda Janoušek)
Foto
Díky za podporu, Jardo :)
Dobrý den, Váš dokument na jednu stranu ukazuje, jakou neférovou argumentací jsou senioři dovedeni k nákupu šmejdů, ale přitom je sám na druhou stranu používá (komentář Vetchého jako "autority", laciné zesměšování v podobě cirkusové hudby atd.). Nevnímáte tento aspekt jako problematický?(Marek)
Foto
Pokud bych ho vnímala jako problematický, nebyl by tam a ani s nemyslím, že je to používání stejných nástrojů. Vám snad to divadlo na předváděčkách nepřipadá jako cirkus? Mně ano.
Dobry den...znam jednoho muze,ktery kdysi pracoval na techto predvadeckach nekolik let,pote padl na dno,dostal se do vezeni a nyni opet pracuje jako smejd...jak je mozne ze takovy lide tam pracuji a jeste maj radost z toho,typu-dneska tam udelame 100 000kc...je mi ztoho nabliti..proc tyto predvadecky nezakazou??dekuji(anonym1)
Foto
Je to možné a jen mi tím potvrzujete moji domněnku, že i takovéto typy lidí se často mezi prodejce řadí. Je to možné jednoduše, tam čistota trestního rejstříku rozhodně nehraje žádnou roli. A zakázat předváděcí akce? Nejde přece zakázat podnikání.. Jde ale o to, nasměrovat do této oblasti veřejnou i politickou pozorost, dělat osvětu, mluvit o tom. To je cesta.
dobrý den, chtěla bych se zeptat,jak dopadl pán s infarktem na předváděcí akci a paní z ČOIky (ve filmu útržek z telefonického hovoru paní z ČOIky a paní ze záchranky).Děkuji(Markéta)
Foto
Dobrý den Markéto. Pán přežil, případ se dostal k soudu, ale tresty, které padly, byly pouze podmínky..
Dobrý den, je podle Vás problém prodeje výrobků-šmejdů šmejdy-prodejci zjednodušitelný na tzv. předváděcí akce, nebo se jedná spíše o celospolečenský jev nedotýkající se pouze nejstarší generace? (Marek;)
Foto
Nejstarší gerenace se proti tomuto reklamnímu nátlaku dokáže nejhůře bránit. A pokud toho někdo cíleně, takto brutálně a nátlakově zneužívá, dá se na to nahlížet i tak zjednodušeně, jak píšete.
Dobrý den Silvie, chtěl bych se zeptat, jestli bude možné dokument ŠMEJDI získat na DVD ?? Popř. kdy a kde ?? Děkuji za odpověd a přeji mnoho úspěchů se ŠMEJDAMA.(Robert Lanzendorfer)
Foto
Díky moc. O DVD teď jednáme, viz. odpovědi předešlé. Od začátku června bude ale film k vidění i na www.aerovod.cz a 1.10. ho odvysílá Česká televize.
Dobrý den,můj dotaz zní:jak se vám to povedlo vše natočit,vždyď oni jsou jak supi a neustále si to "svoje"které často uzamknou dost hlídajía nikdo pomalu nesmí odejít ani na wc.(BOŽENA)
Foto
Vše se podařilo jen díky skrytým kamerám. Ale jaká technika přesně byla zvolena, to prozrazovat nechceme. Skryté kamery používají investigativci, zpravodajci, dokumentaristé.. Nebylo by fér říct, jak vypadají a kde byly umístěny.
Dobrý den, Silvie. Nevadí vám, že je dokument a petice spojována s deníkem Blesk, který nemusí vzbuzovat takovou serióznost? Nebyl vhodnější kandidát?(Jarmila, Jesenice u Prahy)
Foto
Nevadí. Jde o vědomou volbu. Nevidím co do osvěty a zásahu lepšího partnera. Hádejte jednou, co leží na stole seniorům, se kterými jsem natáčela? /a nejen jim pochopitelně/. Mladá fronta to není a nasazení Blesku je neuvěřitelné. Sama pro sebe jsem si to pro problematiku předváděcích akcí začala nazývat "smysluplný bulvár".
plánujete druhej díl vo něčem podobnym? šmejdi jsou dobrý!(franta)
Foto
Díky, nevím, nechám to zrát. Teď rozhodně nic neplánuju, jestli něco přijít má, přijde to samo, stejně jako Šmejdi.
Myslíte, že petice něco změní? jakože ve smyslu nějaký změny zákona nebo tak? že se chytnou politici za nos?(Lucie)
Foto
Doufáme v to! Proto to děláme.
Silvo, nemáte strach o život?(Martin, Praha)
Foto
Jak už bylo ke strachu řečeno výše - nemám :)
Moc Vám to sluší a fandím Vám, jste odvážná, škoda jen, že toto již nebylo dříve zveřejněno...(jindrous)
Foto
Je to škoda, ale lepší pozdě, než-li později :) Díky moc!
Jste mladá holka a tak statečná! Obdivuji Vás, že ste do toho šla!!! To, co se tady dovolují prodejci na starých lidech je nehoráznost! Přeji Vám hodně zdraví a děkuji za odvahu!!!(Zdena)
Foto
Zdeno velice Vám děkuji, to potěší!
měli by jste se jet podívat některý pátek na Mělník, většina je jich odtamtud, jak tam utrácejí "vydělané" peníze. Jeden z nich má i nový bar s dobrým názvem PRAVDA(David)
Foto
Zajímavý tip, díky! Jen si tedy nejsem jistá, jestli mělnické bary jsou prostředím, ve kterém toužím trávit páteční večer.. Ale předám tuhle informaci redakci BLESKu, díky!
Přijmete pozvání na večeři? Máte přítele?(Pavel)
Foto
Pavle.. :) O soukromí nemluvím a pozvání s díky odmítnu, dejte si něco dobrého i za mě! :)
Dobrý den, paní Dymáková. Film Šmejdi jsem viděla a považuji jej za velmi dobrý a účinný začátek boje s tímto druhem "podnikání". Nespadám sice do cílové skupiny, ale ve svém okolí jsem se s případy seniorů, kteří na podobné akce jezdí, setkala. Během sledování filmu mě napadlo, že i negativní reklama může být reklamou. Nestalo se Vám někdy, že byste se doslechla, že někdo ze seniorů jel na takovou akci po shlédnutí filmu jen proto, aby se přesvědčil, jestli se to už nezlepšilo? (Jana PCh)
Foto
Dobrý den, Jano. O jednom takovém případu jsem se doslechla, bohužel. Může se to samozřejmě v ojedinělých případech stát, ale jsme přesvědčeni o tom, že odrazující účinek je mnohem silnější.
Dobrý den, vážená slečno velmi si vážím práce lidí jakovy kteří jsou ochotni se postavit bezpráví, ale právě proto bych od vás chtěl na rovinu slyšet odpověď na otázku. Šla by jste natočit reportáž stejně razantně do jiného resortu, kdyby vám někdo dodal dostatek ověřených podkladů a i kdyby se to týkalo elity národa, jak se nazval jeden její člen (doktor Barták). Pokud řeknete že ano jistě se vám ozvu. (Miloš K)
Foto
Víte, v čem je největší síla Šmejdů? V tom, že nebyli plánovaní. Vznikli tak nějak sami od sebe. Lidsky mě to drásalo a nechtěla jsem tomu přihlížet. Všechno, co dělám, se snažím dělat a prožívat naplno. Teď další projekt neplánuji, ale jak se znám, tak nevydržím být nečinná. Takže na Vaši otázku - ANO, ozvěte se!
Otazku nemam, jen vyjadruji : Respect (a to velkej). Drzim palce.(Jozko)
Foto
Moc díky, toho si cením!
Dobrý den, můj osmdesáti-letý otec se nechal loni napálit. Je nějaká šance získat peníze zpět?(Lukáš Vintr)
Foto
Dobrý den, pokud už se to stalo loni, je šance bohužel minimální, řekla bych mizivá. Vždy záleží na okolnostech, ale šance je nejvyšší, řeší-li se problém hned v řádu dní po podpisu smlouvy.
Zajimalo by me jestli premyslite i o tom ze jsou i "ferove" firmy? Nebo mate cely primy prodej ve skatulce "ZLIKVIDOVAT"?(martin)
Foto
Problém není v přímém prodeji jako takovém. Problém je v lidech. Ale jestliže je prokazatelně zjištěno pochybení na 75-80% kontrolovaných akcí, tak by ony férové firmy měly obracet svůj hněv nikoli proti nám, ale proti té většině, která ostatním kazí jméno. Není smyslem přímý prodej zlikvidovat. Pouze ho rehabilitovat.
Dá se někde sehnat rozpis jejich výprav na pár týdnů dopředu? Nejlíp by mi vyhovovaly akce na stř. Moravě. Mám taky limitové prostředky. Případně jejich místa pobytu,přesné adresy? To by byla zas jiná akce. Děkuji za spolupráci (canon.photo@centrum.cz)
Foto
To jde jen velmi obtížně. Shánění pozvánek není nic jednoduchého a žádným takovým rozpisem nedisponujeme, získat pozvánku je vždy věc náhody..
dobrý den (David)
Foto
Dobrý den i Vám :)
Tato petice je jen pro blesk reklamni tah jak ukazat že delaj neco pro lidi ale ve skutecnosti se s tímto problemem nebude nic delat .... a pokud dojde k nejake zmene tak to smejdi prece obejdou ... vidíme to dene a pote stejne jim bude hrozit prinejhorsim nejaka pokuta do 100K a to se jim furt vyplatí .... s tím nic nejde dělat jen donutit lidi přemejslet ... a nejdrív se o tom informovat ... sry ale vas to nemusi moc zajimat je mi 15 ale vydím to dene okolo sebe!!! ne všichni mladí lide jsou jen "pubertaci" ale me do tohoto hazeji vsichni a porat kdyz nekam napísi (zdeněk)
Foto
Jestli je vám 15 a nejste lhostejný k tomu, co se kolem Vás děje, tak je to super! Petice je primárně nástroj určený k tomu, jak dát zákonodárcům hmatatelně najevo, že tahle problematika veřejnosti není lhostejná a mělo by se s ní něco dělat. Víte, co je podle mě nejhorší? Pasivita. A také prohlášení typu "nejde to". Jak můžeme říct, že něco nejde, aniž bychom zkusili, aby to šlo?
Ak vyhráte 100 € a odčítajú vám to zo sumy 300 € za zázračné hrnce proti rakovine, vyplatí sa to, ak podobné nerezové hrnce dostanete za 30 € ?(Martin Gebir)
Foto
Myslím, že jste si i sám odpověděl. Jasně, že ne :)
Dobrý den,je otřesné jak dlouho se tyto praktiky bez nečinnosti úřadů mohly stávat. Na druhé straně by mě zajímalo vysvětlení psychologů, proč většina těch lidí se nechávala opakovaně šikanovat. Mluvila se s nějakými psychology?(novotná)
Foto
Spoluautorkou scénáře je psycholožka Romana Mazalová, která ve filmu hovoří. Ona na předváděcí akce také opakovaně jezdila a své poznatky sepsala do diplomové práce. Důvodů proč tam jezdí opakovaně, je několik. Samota / závislost / dárky zdarma /. Rozhovor s ní si můžete přečíst například zde: http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-petice-proti-smejdum/196456/psycholozka-popsala-sproste-triky-smejdu-na-akcich-seniorum-vyhrozuji.html
Dobrý den , mam pocit , ze je to jen nafouknuta bublina a duchodci si za to muzou samy. Kde je poptavka , je i nabidka. Duchodci poptavaji , prodejci nabizeji. Kdyby duchodci nepoptavali , prodejci by nic takoveho neprodali. Jezdi tam dobrovolne , tak si nemaji na co stezovat. Co budete tocit priste? Smejdy ze supermarketu? Kolik si prirazeji % na jednom rohliku? Smysluplne by jste vyuzila svuj potencial , kdyby jste natocila cigany jak kradou , jak zneuzivaji socialni davky hranim na automatech , nakupi drog , deti nechodi do skoly , v noci hluk , fronta pred sbernami zeleza , kam vozi co nakradli. Mate strach? Bojite se? (Petra)
Foto
Tohle je věc názoru. Pokud bych měla strach, nejsou Šmejdi na světě. Nafouknutá bublina to totiž rozhodně není, jsem si jistá, že pokud byste Petro i Vy několik takových předváděček objezdila, pak byste svůj názor přehodnotila. Tím ale nechci říct, že nejsou v téhle zemi jiné problémy, pochopitelně, že jsou. A proč jsem netočila něco jiného? Protože právě tady jsem cítila, že svůj potenciál můžu využít smysluplně a pokud bych se měla rozhodovat znovu, rozhodnu se stejně.
Jsem Vám nesmírně vděčná za odvahu jít do odhalování šmejdů.Jediný způsob je ukázat kde bydlí,pěkně celou rodinu,vesnici a doslova je tím pronásledovat.Ostatní se přidají a budou mít odvahu ukázat veřejně prstem.obdivuji Vás.(Jitka)
Foto
Dobrý den, děkujeme za podporu! Věci, o kterých píšete, už ale nezajišťuju já, ale investigativní tým Blesku. Články a výstupy, které na téma "šmejdi" vycházejí, mají podle mě obrovský smysl a význam.
Nedej se.(Tonda.)
Foto
Nedám Tondo! Díky moc.
Dobry den pani Dymakova,je vubec nejaka pomoc starsim lidem aby na tyto predvadeci akce vubec chodili a nebo jake mate reseni vy.Bylo by take dobre natocit nejaky dokumen o nasi vlade co si vubec o nas mysli /o obycejnych lidech / jinak Vam fandim a dekuji.(Vaclav-Litvinov)
Foto
Velkým problémem je, že starší lidé se cítí hodně osamoceni. Takže ano, na jednu stranu je nutný legislativní zásah, ale na stranu druhou, nemůžeme čekat, že všechno za nás vyřeší stát. Sami si musíme sáhnout do svědomí, zda svým prarodičům věnujeme tolik času, kolik by si zasloužili... Díky za podporu!
vloni jsme byli se zenou na akci v jirkove a koupili vysavac za 10000 utekli a do dnezka nemame smlouvu ale platime.byl tam navod ,ale nedalo se z neho nic vycist.(miroslav mojzis jirkov)
Foto
To znamená, že vám smlouvu nedali? Ve Vašem příspěvku je pro mě hodně neznámých, takže se omlouvám, ale asi nedokážu plnohodnotně zareagovat..
Dobrý den.Ja nechápu proč se důchodci neozvou na predvadečkách.V MHD sa vědí projevovat velmi,velmi agresívne.Takže každá mince má dvě strany....asi tak(Janička)
Foto
Chápu Váš pohled, ale ti, kdož se na předváděčce ozvou, jsou velmi nevybíravě před zbytkem skupiny dehonestováni a ti další se pak prostě a jednoduše bojí projevit..
Nechci se na nic ptát ,ale jsem ráda že jste to dotáhla až sem i přes veškeré vyhrůžky.Takhle by se mělo psát ovšem i podrazech ve státu(LIBUŠE)
Foto
Díky moc za podporu!!
Film bych velice rád viděl, ale bohužel je prakticky nedostupný (je promítán pouze v pár termínech v sálech s omezenou kapacitou). Plánujete jeho distribuci na DVD? Případně jiný způsob?(Jakub Škop)
Foto
Seznam projekcí najdete na www.aerofilms.cz/smejdi a hraje se v kinech po celé republice. Jak už bylo zmíněno, začátkem června ho uvidíte i na www.aerovod.cz a DVD jsou v plánu předběžně na červenec, ale toto je v jednání.
Dobrý den, dá se někde film stáhnout na iternetu a nebo schlédnout?(Lukáš Novotný)
Foto
Dobrý den, ke stažení film není. Ale teď bude ještě snímek několik týdnů v kině, začátkem června bude k nalezení na www.aerovod.cz. Dále jednáme o vydání DVD /odhadem červenec/ a 1.10. Šmejdy odvysílá Česká televize, která je koproducentem snímku.
Paní Dymáková nemáte strach s tých šmejdu že vám něco udělají.když je nic nezastaví.(luboš)
Foto
Ne, nemám. Film je na světě, nejdeme proti žádné konkrétní firmě, chceme jen upozornit na problém. A protože je celospolečenská diskuze otevřená, ublížením mé osobě by prodejci nic nevyřešili. Spíš by se jen postarali o další důvod, proč o Šmejdech mluvit :)
Dobrý den, když jste jezdila po předváděčkách a tipuju, ze jste si nic nekoupila, tak Vás již jistě organizátoři znali (to je ta, co nic nekoupí), na akce Vás i přesto pořád v pohodě pouštěli?(Kama kama)
Foto
Dobrý den, zdravím všechny a děkuji za dotazy!! Nejezdila jsem pouze s jednou firmou, ale s různými. Takže na stejné prodejce jsem narazila pouze v jednom jediném případě. A navíc, jednou jsem opravdu koupila, keramický pekáč za tři tisíce :)