ONLINE CHAT
Dobrý den, četla jsem, že jim únosci vzali boty? V případě, že by dívky zkusily utéct, mohou počítat s pomocí místních ?(Patricie)
Foto
Vážení čtenáři, moc se omlouvám, že na všechny nevyšlo, snažil jsem se, seč mi čas dovolit. Jsem rád, že nikdo neprojevil cynismus. Vše dobré. Váš Andor Šándor
v případě že se bude jednat o únos pro peníze....bych předpokládala, že se únosci ozvou co nejdříve.....co si myslíte vy ?(Michaela)
Foto
Nemusí to tak nezbytně být, mají starost se schovat, apod. Týden nehraje roli.
Neni pravdepodobne,ze unosci pracuji na zaklade neciho tipu (bud z prechodu hranic nebo samotneho ridice ci spolucestujicich)? Podle vypovedi ridice sli na jistotu a pokud nekdo neco vi, ten nekdo muze I spoustu prozradit.(Monika)
Foto
Jde o skupinu, která ví, co dělá
Nevíte prosím, proč tam ta děvčata vlastně jela?(darina)
Foto
Dobrodružství
Mají holky šanci nějak svou současnou situaci ovlivnit samy? Tj. třeba ukecat únosce, aby je nechtěli vyměnit za vězně, ale za peníze?(Jaroslava)
Foto
Ne
Pokud se jedná o únos za peníze, bude náš stát ochoten zaplatit jakoukoliv cenu?(Hanka)
Foto
asi ano
Myslíte,že už měli únosci děvčata vytipované,nebo šlo jen o blbou shodu náhod?(Jirka)
Foto
tip
Mnozi srovnavaji unos Ceskych divek s unosem Svycarskeho paru.Nemyslite si, ze se jedna o zcela jiny druh unosu vcetne toho, ze u Svycarskeho paru se jednalo o profesionalni policisty?(Paxel)
Foto
Srovnáváme proto, že to dobře dopadlo.
Doufam ze vse dobre soaps e ale obavam se ze o unos z politickych duvodu..vykupneho..se tady nejedna. CR nema mezinarodni vliv...(Anna K)
Foto
Už jsem na to odpovídal
Dobry den, pokud to neni tajna informace, muzete sdelit, zda by v pripade zadosti o vykupne, CR vykupne zaplatila, nebo zda by se k vyjednavani postavila jako napr. USA, kteri vyjednavani zasadne odmitaji? Predem dekuji.(Jana V.)
Foto
Dobrý den Jano, za této situace si neumím představit, že by to vláda odmítla, kdyby to byla jediná možnost,jak je zachránit.Určitě by to nemedializovala.
dobry den,zajimalo by me,zda by bylo platne,poslat tam cloveka,ktery dokonale zna jejich kulturu,je jako oni a vi od koho co zjistit.....myslite,ze by je nekdo dokazal vypatrat???(jana u)
Foto
Obecně asi ano, ale musel by tam mít bezva kontakty, domluvit se apod. Pak bych o tom určitě uvažoval, ale jen v rámci řady dalších opatření.
Z jakého důvodu nepovažujete Eg\pt za zcela bezpečný? Kvuli demonstracím a nepokojům, nebo se domníváte, že i zde by ženám hrozilo riziko únosu. Děkuji za odpověď. (Monika)
Foto
Moniko, viz odpověď Aleně.
Dobrý den, zmínil jste tady, že byste netoužil jet do Egypta. Z jakého důvodu? Egypt mají čeští turisté dost v oblibě.(Alena)
Foto
Aleno, na Sinaji, ale i jinde se můžete stát obětí únosu. Jistě tisícům se nic nestane, a pak to může přijít. Egypt má spoustu krásných míst, to že je relativně laciný, není důvod riskovat. Vláda Mursího a jeho odklon od sekulárního islámu (proč ženy koupat společně s muži, bikiny?)mě dostatečně zrazuje.
Neměli jim rodiče dát lidově řečeno přes hubu .(Romário)
Foto
Až se s nimi setkají,budou je radostně objímat.
Jaká byla nejdelší doba, po které žádali únosci o výkupné? Po jak dlouhé době se dá říci, že už se nikdy nenajdou? Děkuji(Iva Novotná)
Foto
Těžko říci, někdy to trvalo i v řádu řady týdnů než únosci žádali výkupné. Rok by byla asi doba, kdy bych to vzdal.
Dobrý den, na základě čeho jste se před několika dny vyslovil, že jste k záchraně dívek skeptický? V Pákistánu bylo dost únosů, které nedopadly dobře, ale také proběhly únosy, kdy se dotyční domů vrátili.(XYhum)
Foto
Existují tři důvody, únos pro peníze, tady je šance veliká, únos a výměna za uvězněné komplice, tady je šance nulová, obchod bílým masem, šance nulová. Aniž si to přeji, moc optimismu mi z toho nevychází. Všechny varianty se v Pákistánu dějí.
Dobrý den, samozřejmě na děvčata myslím, držím palce. Zajímá mě, jak se rodiny dívek o únosu dozvěly.(hanka)
Foto
Dobrý den Hanko, pokud se nepletu, tak se to měly dozvědět z přenesené zprávy pákistánského tisku. Pokud naznačujte, že od únosců, tak si to nemyslím.
můžete procentuelně vyjádřit, zda se jednalo v této oblasti o únos? O co jiného by mohlo v jiném případě jít?(simonka)
Foto
Simonko, musím kalkulovat tři základní možnosti. Únos pro peníze, výkupné v podobě propuštění vězněných kompliců, souputníků a obchod z bílým masem. Dokud nevíme, kdo, pak na každou variantu dávám 33%
Přijde mi naprosto logicke zacit u lidi kteri u toho byli.Šofer,policista,celnici.Je vice než zřejmé.že v tom jedou.Ale jak říkáte to by no tom musel mít někdo enormni zájem.Poslal bych tam naší 601.Ty by si poradili.Jiří Kladno(Manas)
Foto
Jirko, k 601. jsem se vyjádřil. Mám za to, že to je systém, který takto funguje. Je na místě, a to věřím, že to dělají, tyto lidi dobře proklepnout. Je otázka, jaký je zájem je proklepávat.
Bohuzel mam pocit ze se tu nejedna o pripraveny unos ale o neco "jineho".Samotne dve mlade ...bile holky...co k tomu dodat.(Martina)
Foto
Já si to nemyslím.
Co myslíte že ůnosci s nima provádí? znásilnují je?(Monika)
Foto
Moniko, to záleží na důvodu, proč je unesli. Pokud je unesli pro výkupné, tak tato eventualita nehrozí. Pokud jim přišly atraktivní, pak to musí pro ně být velmi těžké.
Dobrý den pane generále. V případě, že jsou v Afganistánu a budeme znát jejich lokalizaci, nevidím důvod proč si pro ně nezajít. Myslím, že by nám to, jako AČR velmi zvýšilo prestiž jak doma tak ve světě. Lidé by dostali signál, že se o ně jako stát dokážeme postarat. Naši speciálové by to určitě zvládli a jsou na to cvičeni. Kdyby to byli Amíci tak dávno je případná vesnice vymazána z mapy. jaký na to máte názor?(Novotný)
Foto
Dobrý den,jistě, že prostějováci jsou dobří vojáci. Jenomže to není tak jednoduché. Pokud nevíte, kde jsou, tak těžko takovou akci můžete spustit. Jít na to "z chodu" je noční můrou každé speciální jednotky. Je vždy dobré znát místo, podmínky,počet únosců, jejich ochranný systém, natrénovat si to apod. Bez Amíků, jak říkáte, tzn. jejich logistické podpory - vrtulníkové přepravy, speciální zpravodajské zajištění, další vojenské podpory, to speciálové z Čech stejně nejsou schopni provést.
Dobrý den,držím palce, aby se co nejdříve navrátily v pořádku. Chtěl jsem se zeptat.. teď v dubnu se chystám s kamarády na 3 týdny do Íránu. Je to bezpečné, pokud se nebudem přibližovat blízko k hranicím s Pákistánem, Afghánistánem..atd.(Aleš Brabec)
Foto
Aleši, sám jsem v Íránu byl. Je to krásná, kulturní země. Cestoval jsem na sever od Teheránu, přes Damaván ke Kaspickému moři. Krása. Necítil jsem se tam nebezpečně. Íránská část Balúčistánu je také bezpečná,ale tam jsem nebyl. Hranice s Afghánistánem u každé země je rizikové. Zvažte, co chcete vidět a zda vám to riziko stojí za to.
Dobrý den, mohu se zeptat do kterých zemí - arabských by jste na základě svých zkušeností nedoporučoval samotným ženám cestovat. Je třeba Egypt z tohoto pohledu bezpečný i pro individuální turistiku.Děkuji(Martina K)
Foto
Dobrý den Martino, určitě ne do některých částí Pákistánu, Afghánistán, dnes válčící Sýrie, obával bych se rozvrácené Libye. Egypt by v mém hledáčku jistě nebyl. Těch míst je mnohem více. Je vždy dobré se podívat na stránky ministerstva zahraniční, nebo britského Foreign Office, nebo amerického State Department. Ty velmi dobře říkají svým občanů, kam nedoporučují, aby směřovaly jejich kroky.
Je mi moc líto co se dívkám stalo a nechci tady kázat o podceňování rizik. Jaký je Váš názor odborníka na možnost že dívky již jsou v Afganistánu? A pokud ano, je pravděpodobný vůbec někdy jejich návrat? (Klára)
Foto
Tato eventualita tu existuje a je zřejmě horší, než kdyby byly stále v Pákistánu. Návrat z Afghánistánu by za jistých okolností mohl být podstatně komplikovanější. Vše ale záleží na tom, kdo je unesl. Pak můžeme předjímat, jaký to vše může mít konec.
Dobrý den, pane generále. Které země momentálně považujete jako nejrizikovější pro návštěvu. Je třeba nějaká země i v Evropě, které byste se vyhnul? (Dita H.)
Foto
Dobrý den Dito, ne úplně komfortně bych se cítil v některých částech Albánie, či Kosova. Pokud jde o svět, tak zcela jistě Afghánistán, Sudán, části Filipín, některé země afrického Sahelu apod. Osobně bych nijak netoužil jet do Egypta.
Co si myslí Pakistánci o našich dívkách, které cestují samy a jak se k nim chovají? Jako k prostitutkám nebo slušně jako k cizinkám?(Hanáková)
Foto
Záleží na tom, jak se chovají, jak jsou oblečeny, jak respektují místní zvyky apod. Nechci, aby tu vznikl názor, že co Pákistánec, to barbar.
Proč se tyto věci neřeší přes orgány Evropské Unie ? (Pavel Kozel)
Foto
EU jako celek asi nic takového nebude řešit, některé členské země, mající vliv v Islamabádu mohou pomoci silou svých "argumentů.
Jaké mohou být diplomatické odezvy ze strany České republiky v případě, že dojde k násilnému usmrcení obou dívek na území cizího státu s možným politickým pozadím celé události.(Patrik Patera)
Foto
Obávám se, že v případě toho, co naznačujete, může Česká republika vinit vládu v Pákistánu. Na vztahy mezi oběma zeměmi by to nemělo velký vliv. Naše zahraničně politické možnosti jsou velmi omezené.
Myslite si, ze jsou holky jeste na zivu???(Mirek, Kromeriz...)
Foto
Není důležité, co si myslím, ale věřit tomu chci.
Dobrý den, je obvyklé, že únosci o výkupné ještě nepožádali?(Klára)
Foto
Nemyslím si, že je důvod k panice, pokud by to mělo vyústit v žádost o výkupné. Pokud je tam jiný záměr, pak je důvod k obavám velmi vážný.
Co byste řekl svému dítěti, pokud by chtělo takovou dobrodružnou cestu, jako tyto dvě dívky, podniknout?(Romana)
Foto
Věřím, že by respektovalo moje argumenty, proč takový výlet nepodniknout. Adrenalin se dá vyrábět i jinak a jinde. Na zemi je spousta krásných míst a velmi bezpečných. Je tu stále alternativa.
Pořád přemýšlíme nad tím, jestli cesta těch dvou děvčat byla bláznovstvím nebo naivitou. Co si o tom myslíte vy? děkujeme. Darja(Darja)
Foto
Těžko opravdu říci, co bylo hlavním důvodem. Pokud jen peníze, pak si svůj život cenily opravdu velmi málo.
Způsob jakým ženy cestovaly mi připadá velmi nezodpovědný, můžete prosím odhadnout rizikovost takového cestování touto zemí? Resp. jak běžné a jak početné jsou takové cesty přes Pákistán? (Katuu)
Foto
Máte pravdu, tohle není nejbezpečnější cesta, jak se dostat z Íránu do Indie. Nelze říci, že celý Pákistán je stejně nebezpečný. Bohužel na dost velké části území nevládne vláda z Islamabádu, ale místní kmenoví vůdci a organizované skupiny zločinců. Pákistánsko afghánské pomezí bych zcela jistě nedoporučoval. Nevím, kolik lidí takto cestuje, nevedu si statistiku.
Není divné, že se ještě únosci neozvali s požadavky, případně, že se k únosu nikdo nepřihlásil a nezdůvodnil ho? Jeká je šance na přežití unesených, když se nikdo neozývá? Děkuji.(Katuu)
Foto
Myslím, že je ještě čas, aby se někdo ozval. V tuto chvíli musí být únosci zabezpečení před tím, že by je mohli dopadnout. To jej jejich první starost. Pokud jde o únos za peníze, tak velká. V jiných případech, které připadají v úvahu, je jejich šance malá.
jak je najdou(anton)
Foto
Kdybych to věděl.....
Dobry den, rada bych vedela, jake kroky uz podnikly pakistanske organy pro zachranu nasich devcat. Dekuji(Orana)
Foto
Pro pákistánské orgány to není žádný velký případ. V zemi, kde je řada bombových atentátů, při kterých umírají stovky lidí téměř měsíčně, tento únos není na prvních stránkách novin či TV. Nebude-li na ně činěn soustředěný a trvalý tlak, mnoho neudělají.
dobrý den, už o nich něco víte?(honza)
Foto
Nemám křišťálovou kouli
Najít - vrátit - seřezat. Souhlasíte?(Fousek)
Foto
Buďte lidský, i hloupost se dá pochopit.
Dobrý den,chci se zeptat....jak se tam o ně únosce starají,co pijí,jí,mají možnost se umýt?? Vím,že to nemůžete vědět,ale jak to bývá v jiných případech? Děkujia přeji ať se děvčata co nejdřív a v pořádku vrátí...(Leonela)
Foto
Určitě je nedrží v ubytování typu Hilton. Pokud je chtějí vyměnit za peníze, budou se snažit, aby výrazně netrpěly, přesto není o co stát.
Rada mladych atraktivnich belosek po unosech mizi beze stopy v haremech bohatsich arabskych zemich. Je i tahle moznost pravdepodobna?(Zemniak mandelinkovy)
Foto
Bohužel, já tuto variantu nepovažuji za málo pravděpodobnou, je nutné s ní počítat. V tom případě jsou však jejich šance mizivé.
napadlo mně požádat o pomoc Spojené státy,mají družice, technologie, a podle mně už dávno vědí kde se dívky nacházejí. Prostě využít nejmodernější technologie,které tak prezentují.My sami to nezvládneme a nemáme co nabídnout.(Radim Kožušník)
Foto
Radime, obávám se, že to, co naznačujete, tedy masivní technologie USA, nemusí příliš mnoho znamenat. Pokud únosci nepoužívají mobily, satelitní telefony, net apod, pak jsou obtížně vysledovatelní. V tuto chvíli se zcela jistě snaží takové pozornosti uniknout. Důležitá pomoc může přijít od občanů Balúčistánu, kde se "vždy" něco ví.
Dobrý den..držim palce aby se holky našli v pořádku... Chtěl sem se zeptat pana Šándora na podobný případy a jak tyto situace dopadají.. nabízej se na trhu s otroky nebo se dá čekat že se dřív nebo pozdeji ješte ozvou s požadavky..diky(Peter)
Foto
Pokud skutečně šlo o únos za výkupné, a to dnes ještě zdaleka nemůžeme s jistotou tvrdit, pak šance na jejich vysvobození není malá.V Balúčistánu bylo za posledních deset let uneseno na 8000 osob. Řadu únosů organizovaly pákistánské bezpečnostní služby, kdy unášely představitele separatistických tendencí této oblasti. Na netu se dají dohledat některé případy, viz švýcarská dvojice apod.
Je možná varianta i ta, že žádný únos nebyl ? Ale že si to mohl ten řidič mikrobusu a doprovod vymyslet a holkám ublížit a maskovat to právě "únosem" ? Nikde jsem totiž nezaznamenala, že by o přepadení a následném únosu vypovídali ještě další spolucestující....(Danaja)
Foto
Mám za to, že v mikrobusu bylo více lidí, proto ty dívenky byly na íránsko pákistánské hranici fotografovány, aby únosci věděli, koho zajmout. Zda věřím, že to, co vypovídají Pákistánci, tak to zcela jistě ne.
Co si myslíte o názoru, že dívky jednaly nezodpovědně, když vyrazily do takovéto lokality? (Michaela)
Foto
Jistě to nebylo rozumné. Zcela evidentně podcenily bezpečnostní riziko, které tam existuje a lze se o něm snadno dočíst.
Dobry den. Jak moc je pravdepodobne, ze pakistanska tajna sluzba o danem unosu vi, ale nechce o nem nic zverejnit, protoze by to mohlo narusit jeji system informatoru a skrytych agentu?(Mrazek)
Foto
Neumím říci, vůbec o tom nemusí vědět. Kdo dnes něco ví, budou obyvatelé Balúčistánu, respektive oblasti, kde k únosu došlo.
Za jak dlouho se předpokládá, že se únosci ozvou s požadavky na výkupné? Děkuji za odpověď(Michal)
Foto
Na to lze jenom těžko odpovědět, na takové únosy není žádná šablona, podle kterých by se realizovaly. Zatím nemůžeme říci, že to byl únos za peníze. Může se jednat i o únos za jiné požadavky na vládu v Islamabádu, jako v případě uneseného Poláka Stančaka, ze jehož život žádali propuštění 136 vězněných Talibánců. Pákistán odmítl, a Polsko nemělo žádnou sílu. Stančak byl v přímém přenosu popraven.
Co si myslíte o pákistánské ISI? může pomoci, může se zapojit? jaká je její moc v Pákistánu? může působit i v Afghanistánu?(Klára Hajková)
Foto
Pákistánská ISI je velmi kvalitní služba s velkou mocí. Každá země, chce-li být úspěšná ve válkách ( Pákistán vs. Indie) musí mít dobré služby, aby v nich uspěla. To se přímo podmiňuje. ISI by se mohla zapojit, musela by na tom mít zájem, nebo by musel mít zájem, někdo jiný, kdo ji přiměl. Jak možná víte, tak to byla ISI, která založila Talibán, jmenovitě její někdejší šéf generál Hamid Gul.Působí nejen na území Afghánistánu. Bez její podpory by afghánský Talibán neměla zdaleka tolik sil.