ONLINE CHAT
Dobrý den,na koho se mám prosím obrátit? Bývalý manžel neplatil výživné na děti,na základě exekuce mu začalo být výživné strháváno. Teď si ovšem podal na sebe insolvenční návrh. Jeho zaměstnavatel říká, že už mi nic nesmí poslat. Kdy a kdo výživné dětem doplatí, insolvenční správce? Musím nějak žádat?(monika)
Foto
Dobrý den, je tomu skutečně tak. Nemsíte obávat, že o výživné přijdete, nicméně než soud rozhodne o insolvenčním návrhu a ustanoví případně správce, vysrážené výživné se bude deponovat. Jedná se obzvláště u výživného o velmi nešťastnou právní úpravu, na kterou naše komora opakovaně upozorňovala, snad insolvenční zákon dojde v tomto bodu novelizace.¨ Omlouvám se všem, na jejichž dotazy jsem nestihl odpovědět. Budu velmi rád, pakliže využijete možnosti bezplatných poraden Exekutorské komory, či našich bezplatných on-line poraden, bližší informace jsou na www.ekcr.cz. Za všechny otázky moc děkuji. Přeji příjemný den, Jiří Prošek
Dobrý den,povinná mi na základě rozsudku Okresního soudu má zaplatit 20.000.-Kč plus náklady řízení 800.-Kč. Žádal jsem jednu exekutorskou firmu o vyřízení mé pohledávky, ovšem bylo mi doporučeno obrátit se na konkurenci. Důvodem byla skutečnost, že povinná má pohledávek několik, které tato firma řeší a že bych byl někde vzadu "ve frontě".Prosím, jak veliký je problém dostat se ke svým penězům? Děkuji.(L.Petr)
Foto
Dobrý den, soudní exekutor není kouzelník, jeho úkolem je nuceně zpeněžit majetek dlužníka, příp. přesměrovat jeho příjmy na úhradu pohledávky věřitele. Pakliže dlužník nemá majetek či je předlužen, jedná se spíše případ pro insolvnenčního správce. V této situaci je lepší si dlužníka prověřit než mu půjčím peníze (např. v centrální evidenci exekucí)
Dobrý den, zajímalo by mě jak to máte se svědomím. Chápu, že vykonáváte pouze soudní rozsudky. Ale je mnoho rodin, které se dostali do problémů ne vlastní vinou. Ale vinou státu a našich představitelů, kteří nás zadlužují miliony denně a nic se jim nestane. Nakonec jim nic jiného nezbývá než si půjčit od lichvářů. Nakonec přijdete vy. Co můžete to jim seberete a ještě zaplatí takové poplatky, že je uvrhnou do daleko větší krize. To má za chvíli celý národ vyhlásit osobní bankrot ? (Jiří Svoboda)
Foto
Dobrý den, soudní exekutor tady není proto, aby posuzoval, zda se dlužník zadlužil vlastní či cizí vinou, či zda je dluh "morální", od toho tady jsou soudy. Obdobně se můžete zeptat příslušníků vězeňské služby, zda nemají černé svědomí, když někoho drží ve vězení. Oni stejně jako my neznají nuance konkrétní kauzy, neví, proč je dotyčný odsouzen, pouze vykonávají rozhodnutí soudu, protože jinak by to byl jen kus papíru.
Dobrý den, lze sloučit více exekucí k jednomu exekutorovi, aby člověk nebyl v kruhu , ze kterého se nelze dostat? Jedna exekuce se platí a na ostatních rostou úroky.Děkuji(Ivana)
Foto
Dobrý den, exekuce u více exekutorů je možné sloučit, ale týká se to až exekucí od 1.1.2013. Starší exekuce je možné sloučit, pakliže jsou prováděny jedním soudním exekutorem.
Dobrý den,vlastním novostavbu,která je zatížena hypotékou.Moje maminka má exekuci na důchod.Je těžce nemocná,proto bydlí u mne,ale bydliště u mě nemá hlášené.Jaké mám podstoupit opatření,aby mě kvůli ní nenavštívil exekutor.Mám se obávat,že by mi mohl vzít mé věci či dům?Je možné se nějak chránit?Děkuji,Zdeňka(ZDEŇKA)
Foto
Dobrý den, v případě, že soudní exekutor provádí soupis movitých věcí, provádí je v místě, kde se dlužník zdržuje, tedy je reálné, že by byl prováděn u Vás, a to i přesto, že Vaše maminka nemá u Vás hlášené bydliště. Doporučoval bych proto si schovávat doklady od věcí, které pořizujete, popř. je platit Vaší platební kartou, aby bylo zřejmé, kdo je pořizoval.
Dobrý den, mám dotaz z pohledu věřitele. Jak se mám domoci svých práv, když člověk, který mi dluží, tvrdí, že nic nemá. Jak mám získat své peníze zpět?(Martin Z.)
Foto
Dobrý den, to, že Váš dlužník tvrdí, že nic nemá, nemusí být nutně pravda. Nicméně s Vaší pohledávkou se budete muset nejdříve obrátit na soud a poté, co soud rozhodne, je možné podat exekuční návrh.
Dobrý den, máme trápení v rodině - můj bratranec se zadlužil a je na něho exekuce. Po rozvodu se vrátil k rodičům a bydlel u nich doma. Teta se strejdou se teď bojí, že exekutor jim sebere jejich věci. Bratranec se přitom odstěhoval už asi před rokem. Slíbil, že si odhlásí bydliště, ale nikdo neví, jestli to udělal. Co mají dělat? Díky(Barbora)
Foto
Dobrý den, doporučil bych zjistit si na příslušném obecním/městském úřadě, zda je dotyčný stále v bytě hlášen. Pakliže ano, je možné zahájit řízení o zrušení trvalého bydliště.
dobry den muze jeden exekutor zabavit veci ktere ma v soupisu exekutor jiny za jinou exekuci?co delat kdyz mam tri exekuce a nemam s ceho splacet?(alena hodonin)
Foto
Dobrý den, již postižené věci je možné sepsat znovu, pakliže předchozí exekuce skončí. Soudní exekuce je postup, kdy dlužník má majetek či příjmy a nerespektuje rozhodnutí soudu. Případ, který popisujete, je případem pro insolvenční řízení, neboť se jedná o předlužení.
Dobry den muže mi exekuce zabavit lednici a pracku kdyz mam nezletile deti ?dekuji za odpoved Martina(Martina)
Foto
Dobrý den, obvyklou lednici a pračku Vám v takovém případě soudní exekutor sepsat nemůže
Může zabavit vykonavatel v rámci exekuce dětský pokojíček i přesto, že má povinný ve své péči malé dítě?(Helena)
Foto
Dobrý den, soudní exekutor nemůže zabavit ani dětský pokojíček, ve smyslu pokojíčku pro panenky, ani obvyklé vybavení dětského pokoje.
dobry den chtěla bych vědět jak se mam branit když exekutor kteremu jsem poctivě zaplatila a ješte o osom tisic vice a on celou pohledavku prodal okradl mě o penize a nechce mě je vratit je to exekutor buřil z prahy děkuji (valašško jarka)
Foto
Dobrý den, žádný soudní exekutor Buřil exekutorem není, seznam soudních exekutorů je na adrese www.ekcr.cz. Soudní exekutor je pověřený státem, v žádném případě nedisponuje vymáhanou pohledávkou tak, že by ji mohl např. prodat. To, co popisujete spíš vypadá na nějakého vymahače, či někoho, kdo se za soudního exekutora vydává
Dobrý den, pane prezidente jsem předsedou SVJ, kde jeden majitel je nepříspůsobivý. Vedu v souladu stanov přehled členů SVJ, kde jsem zjistil na KÚ, že má exekuci na prodej bytů. Otázka. Kde bych mohl zjistit, kdo provádí exekuci na prodej bytu a zda je byt určen k prodeji bez náhrady. SVJ by mělo zájem tento byt koupit do svého vlastnictví.Děkuji. (Společenství vlastníků bytů)
Foto
Dobrý den, informaci o tom, kdo vede exekuci je možné zjistit z výpisu z KN (úplného, placeného, který je možné získat třeba na poště), případně z Centrální evidence exekucí na adrese www.ceecr.cz. Poté bych se spojil se soudním exekutorem a informoval jej, že máte zájem se dražby zúčastnit.
Dobrý den! Já bych měla dotaz z druhé strany: rádoby podnikatel neodvedl práci, za kterou dostal zaplaceno. Na soudem stanovený platební rozkaz taktéž nereagovat. Zajímalo by mě, jak postupovat dále. Finanční prostředky na účtě, předpokládám, nemá. Pokud mu bude zabaven movitý majetek, kdy se dočkám jeho prodeje ev. kdy mi bude splacen jeho dluh? Děkuji.(Zajíčková)
Foto
Dobrý den, pakliže dlužník nerespektuje platební rozkaz soudu, je na místě podat exekuční návrh. Prodej movitých věcí po jejich sepsání se obvykle provádí v horizontu cca měsíce od jejich sepsání. Následně Vám budou poukázány vymožené prostředky
dobrý den -prosím zrovna řešíte naší exekuci ,jsme oprávnění ne dlužnici,a náš dlužník se nechal zapsat do firmy kde měl složit vklad 200000kč /možná pomyslný/ ale v době kdy dluží nedá se toto postihovat jako upřednostňování dlužníka a společníci ,kteří na něj firmu přepsali by se neměli takto zbavovat pohleávek .Děkuji Bohmová (marie)
Foto
Dobrý den, máte v zásadě pravdu, závazek k zaplacení vkladu je skutečně závazek jako každý jiný, pakliže vznikl později a dlužník jej zaplatil, může se jednat o trestný čin upřednostňování věřitele
Může Exekutor dostat od Finančního úřadu daňová přiznánmí dlužníka?(Ladislav )
Foto
Dobrý den, ano může, dle § 33 ex.řádu na to má exekutor právo
Dlužník mi dluží peníze je OSVČ,nemá ůmyslně svůj účet a peníze si nechá posílat na někoho v rodině.Zajímalo by mě zda je možné na něho podat trestní oznámení když se takto úmyslně vyhýbá placení?Exekutor pak nemůže na cizí účet.(miluška)
Foto
Dobrý den, trestní oznámení je možné určitě podat, mohlo by se jednat o trestný čin zvýhodňování věřitele či poškozování věřitele. Exekutor skutečně nemůže postihnout přímo cizí účet, vyjma účtu manžela/ky dlužníka, Vámi uváděný postup je možné postihnout přikázáním jiné pohledávky, což je podstatně pracnější k vymožení (musí se do toho poddlužnickou žalobou zapojit i věřitel), nicméně není to nemožné.
Dobrý den!V současné době mi končí konkurzní řízení.Co bude se závazky, které nebyly zahrnuty popř.nebyly uspokojeny?(Špánová)
Foto
Dobrý den, jestliže se jedná skutečně o řešení úpadku konkurzem, tedy nikoliv oddlužením /lidově "osobním bankrotem"/, tak v rozvrhu neuspokojené přihlášené pohledávky nezanikají a je bohužel možné je i v budoucnu po Vás požadovat zaplatit. Naopak v případě oddlužení by takové pohledávky již nebylo možné vymáhat.
dobry den mam jen jeden dotaz sem zaměstnanec jedne firmy a tam mam deset tisic kč vyživuji čtyři děti manželka pracuje a vydělava dvanact tisic stoho platime najem osm tisic.je možne aby mi strhavala učetna čtyři tisice exekuci a jak se mam proti tomu branitdekuji (samko vladimir)
Foto
dobrý den, z deseti tisíc čistého rozhodně není možné srážet ve Vašem případě (4 děti) 4 tis. kč. Za správnou výši srážek je odpovědný zaměstnavatel, pakliže Vám srazil více, musí Vám to doplatit. Jinak doporučuji kalkulačku srážek na adrese www.ekcr.cz, kde je možné si výši srážek spočítat.
Dobrý den, bydlím v bytě v osobním vlastnictví. Jednu dobu tu semnou žil muž, který měl dluhy, někde i tuto adresu udal jako korespondenční. Již dlouhou dobu spolu nejsme, vím, že dluhy nadále nesplácí a já mám obavu, aby nepřišel exekutor ke mě do bytu a nesebral mi můj majetek. Hrozí mi něco takového? Nebo vše vidím černě? Nikdy na domácnostr nepřispíval, nic tu není jeho ... Děkuji za odpověď(Klaudie)
Foto
dobrý den, je to spíše nepravděpodobné. soudní exekutor před tím, než provádí na nějaké adrese mobiliární exekuci, zjišťuje, zda se tam dlužník zdržuje. Ve Vašem případě je nepravděpodobné, že by k takovému závěru dospěl. Určitý signál by Vám případně mohla dát korespondence (od soudů, soudního exekutora), která by k Vám chodila, v takovém případě bych celou situaci začal řešit a informoval je o tom, že se tam dotyčný nezdržuje.
Krásný den, chtěla bych se zeptat, jak exekutor řeší situaci, kdy dlužník neplatí svůj dluh, vyhýbá se přebírání pošty, adresu uvedenou má na obecním řadě a žádný majetek, který má není psán na něho. Žádné organizace, kterých se tázáte na dlužníka nemá žádnou informaci. Jak z těchto dlužníků dostanete peníze? Těchto situací jistě zažíváte mnoho. Věřím, že tento příklad nezajímá jen mne. Pěkný den(Katka)
Foto
Pěkné dopoledne, máte pravdu, že tato situace není lehká. 60 % exekucí je ukončováno pro bezvýslednost - nejčastěji právě pro nemajetnost dlužníka. To však neznamená, že v těchto kauzách ničeho nečiníme, naopak. Majetek dlužníka lustrujeme pravidelně, máte nástroje pro to, jak efektivně dohledávat jeho majetek. Máte-li pohledávku za někým takovým, můžete se obrátit na konkrétního soudního exekutora, který Vám vše vysvětlí...
Dobrý den pane Magistře Inženýre,syn zaplatil dluh za půl roku šest tisíc korun a když se dotazoval,kolik mu bylo uhrazeno,odpověd byla tisíc třista korun.Chci se Vás zeptat,je to možné? Děkuji Vám za odpověd Marie(Marie N.)
Foto
Pěkný den, bavíme-li se o exekuci, nechť Váš syn nahlédne do spisu. Tam zjistí veškeré podrobnosti. Osobně bych se neobával toho, že by se úhrady zasílané pod variabilním symbolem někde "zasekly".
Dd, nemam doklady - kam se obratit na zjisteni vseho, dekuji.(jana jana)
Foto
Zdravím Vás, pakliže nevíte, zda proti Vám soud nařídil nějakou exekuci, popř. další podrobnosti, podívejte se do Centrální evidence exekucí. Adresa je www.ceecr.cz. Nebo můžete nahlédnout do spisů na soudě místně příslušném Vašemu bydlišti.
Kolik exekutorů se mohou podílet na jedné kauze děkuji(Fanda)
Foto
Dobrý den, jedním řízením může soud pověřit pouze jednoho soudního exekutora. V Česku funguje 150 soudních exekutorů, které jmenoval ministr spravedlnosti. Jejich kompletní seznam najdete na webových stránkách Exekutorské komory ČR.