ONLINE CHAT
Pokud budu ve II. pilíři, sníží se mi důchod z I. pilíře? A o kolik?(Renata)
Foto
Doporučuji "důchodovou kalkulačku" na stránkách MPSV (www.mpsv.cz)
Jaké výhody plynou pro zaměstnavatele ze III. pilíře u nového doplňkového penzijního spoření, kromě daňové podpory z 24 tis. na 30 tis. ročně?(macháčková)
Foto
Ano, jedná se právě o Vámi uváděnou daňovou podporu, která byla zvýšena z částky 24t. na 30 t. Kč. Uvedená částka je u zaměstnance osvobozena a u zaměstnavatele je daňovým nákladem. Zaměstnanec má v III.piliři možnost nově odečítat částky zaplacené na doplňkové penzijní spoření obdobně jako penzijního připojištění se státním příspěvkem .
Kdo mi zaručí, že třeba za čtyřicet let se stát rozhodne penze řešit jinak a peníze z účtů nám sebere?(kadeřábek)
Foto
Peníze naspořené na účtech ve II. pilíři budou Vaším vlastnictvím, tedy v takovém případě by šlo o znárodnění, a to vláda v demokratické společnosti neudělá (neudělala to takto ani v Maďarsku oproti mylně tradovanému názoru). Vláda může jistě provádět změny produktu. Naopak peníze, které jste odvedl do statního rozpočtu na státní důchody vaším vlastnictvím vůbec nejsou.
Je mi jasné, jak se mi budou úročit peníze v těch různých fondech penzijních společností. Ale co bude, až budu v důchodu? Jak se mi to bude úročit pak. Když už si to nesmím vybrat, chtěl bych aspoň slušné úroky. Kolik dostanu a kdo mi to dá?(karásek)
Foto
Po nároku na Váš starobní důchod budou Vám naspořené peníze postupně vypláceny Vámi zvolenou pojišťovnou a Vámi zvolenou formou důchodu. Více k výběru pojišťovny je uvedeno v jiné odpovědi.
Proč si nemůžu vybrat své peníze na začátku důchodového věku najednou? Myslím si, že bych si určitě zařídila vyšší úroky než ty nabízené.(simona)
Foto
Stát Vám umožňuje část peněz, které byste jinak platila do státního rozpočtu, spořit na vlastním účtu. Smyslem ovšem je zabezpečení na stáří, tedy zajistit pravidelné přilepšení k prostředkům na stáří z jiných zdrojů. Jednorázový výběr naspořené sumy ve II. pilíři proto není umožněn, prostředky by měly být čerpány dlouhodobě.
Mám uzavřenou smlouvu o penzijním spoření podle starých podmínek. Budu muset uzavřít novou smlouvu pro vstup do II. pilíře nebo se původní smlouva jenom převede? Anebo poběží obě zároveň?(paveles)
Foto
Máte zřejmě na mysli, že máte uzavřenou smlouvu o penzijním připojištění (tj. III. pilíř) II. a III. pilíř jsou na sobě nezávislé. Ve III. pilíři spoříte Vaše prostředky (případně s příspěvkem zaměstnavatele). U II. pilíře musíte uzavřít novou smlouvu, tento produkt je totiž odlišný - umožňuje, abyste si část peněz, které byste jinak odvedl státu, spořil na vlastním spořícím účtu u penzijní společnosti. Navzájem tedy mezi nim prostředky převádět nemůžete, ale můžete se paralelně účastnit obou systémů.
Můžu si v případě nemoci,strátě zaměstnání peníze vyzvednout a použít je ?(jan štulc)
Foto
V takových případech nelze peníze vyzvednout. Peníze jsou vázány až do okamžiku přiznání starobního důchodu.
Dobrý den, co se stane v případě, když zaměstnavatel strhne příslušnou částku z mé mzdy, ale nepřevede ji na konto pojišťovny? Budu pojištěna? Kdo bude vymáhat peníze? (Pavla)
Foto
Sražené a neodvenéné částky bude vymáhat po zaměstnavateli příslušný finanční úřad. Jedné z jiných odpovědí se dočtete problematiku zabezpečení peněz.
Je pravda, ze důchody vyplácené z II. pilíře půjdou přes pojišťovny a ne přes penzijní fond? A kdo určí, přes jakou pojišťovnu? A bude to znamenat nějaké nové poplatky?(květuše)
Foto
Ano, peníze si spoříte u penizijní společnosti a v momentě, kdy začnete pobírat dávky, tak je penizijní společnost povinna Vám poskytnout nabídky všech pojišťoven a vy si z nich vyberete tu nejlepší. Jejich porovnání bude jednoduché, protože produkty jsou standardizované (doživotní nebo dvacetiletá renta), tj. vyberete si tu, kde za Vaše peníze dostanete ve vypočtených dávkách nejvíce peněz. Do Vámi vybrané pojišťovny pak penzijní společnost musí Vaše naspořené prostředky převést.
Rád bych znal přesný výpočet 28 % versus 25 % z hrubé mzdy. Jde o superhrubou mzdu?(vendelín)
Foto
Celkové odvody na sociální pojištění jsou 28% z vyměřovacího základu v případě , že nejste účastníkem II. p . Tj. zaměstanvatel platí 21,5% a zaměstnanec 6,5%. V případě účastníka II.pilíře je celková částka odvodů do I. pilíře 25% tj. 21,5% zaměstnavatel a 3,5% zaměstnanec. Vyměřovacím základem nenítzv. superhrubá mzda, ale hrubá mzda za předpokladu, že podléhá důchodovému pojištění.
Pokud budu účastníkem II. pilíře, tak co mám dělat při změně zaměstnání?(pepík)
Foto
Při každé změně zaměstnání tzn. při nástuptu do zaměstnání jste povinnen oznámit zaměstnavateli svoji účast v II.pilíři.
Dotkne se případná exekuce účastníka II. pilíře během spoření? A jak je to s exekucí v době, kdy už bude peníze čerpat jako penzi?(zuzana)
Foto
Ve spořící fázi jsou Vaše prostředky vyjmuty z exekuce. V tom je spoření ve II. pilíři velice výhodné. V době, kdy již budete prostředky čerpat jako dávku, tak jednotlivé dávky již exekuji mohou podléhat (což je stejné, jako v případě jiných dávek včetně státního důchodu).
Jaká je moje povinnost vůči zaměstnavateli, když chci vstoupit do II. pilíře? Do kolika dní mu to musím nahlásit? A má zaměstnavatel nějaké povinnosti vůči mě, jako zaměstnanci?(Tomášková)
Foto
Zaměstnanec má oznamovací povinnost vůči svému zaměstnavateli, kterou musí splnit neprodleně jakmile se stane účastníkem II.pilíře. Účastníkem se stáváte první den následujícího měsíce po nabytí právní moci rozhodnutí.Povinností zaměstnavatele je za příslušný měsíc srazit a odvést 5% z vyměřovacího základu( většinou z hrubé mzda) na příslušný finanční úřad.
Slyšel jsem, že do II. pilíře si můžu převést i peníze ze stavebního spořeni. Je to pravda? A pokud ano, tak za jakých podmínek?(petr skala)
Foto
Do II. pilíře převést peníze ze stavebního spoření nejde. Ale připravuje se legislativa, která umožní převést tyto prostředky do III. pilíře.
Budu muset jako účastník druhého pilíře platit nějaké poplatky? Například za správu účtu apod.?(tulísek)
Foto
Ano, penzijní společnost si může za správu Vašich prostředků strhnout poplatky, ale na rozdíl od jiných finančních produktů jsou tyto zákonem přísně omezené (stanovením jejich maximální výše, která je oproti analogickým produktů nízká). Jiné poplatky než za správu, např. za nadstandardní zasílání výpisů (pokud si je dohodnete) jsou zákonem také vymezeny, tj. penzijní společnost si nemůže vymyslet nové a nové typy poplatků.
Co se stane, pokud je zaměstnavatel v platební neschopnosti a zaměstnanci do II. pilíře srazí prostředky, ale neodvede je na příslušný finanční úřad?(šéfíček)
Foto
Bude finanční správou na zaměstnavateli částka vymáhána jako jeho dluh.
Mám penzijní připojištění se státním příspěvkem. Chci vstoupit do II. pilíře a ve III. pilíři už tedy jsem. Co to bude znamenat pro mě a mého zaměstnavatele? Zatím mi přispívá postaru. (pospíšil)
Foto
Tyto dva piliře jsou na sobě nezávislé. Zaměstnavatel Vám bude jako doposud přispívat na penzijní připojištění se státním příspěvkem a v případě vstupu do II. pilíře Vám zaměstnavatel nově bude srážet ze mzdy 5% z hruhé mzdy a odvádět na Vámi vybranou penzijní společnost.
Jak se mi změní státní důchod kvůli tomu, že si tři procenta budu dávat na svůj důchodový účet?(betynka)
Foto
V tomto odkazuji na "důchodovou kalkulačku", která je umístěna na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí (www.mpsv.cz), kde si jednoduchým zadáním můžete tento parametr spočítat.
Vysvětlete mi podstatu fungování 2.pilíře a jeho zabezpečení aby mi v důchodu nezůstaly jen oči pro pláč. Děkuji(Skřičková)
Foto
Bezpečnostní "pojistky" jsme popsali blíže v jedné z dalších odpovědí. Tady mohu dodat to, že principem fungování je to, že stát Vám nabízí, že si můžete část peněz, které byste jinak odvedla do státního rozpočtu (kde nejsou "Vaše"), převést na svůj soukromý účet v penzijní společnosti (a k tomu si přidat další svoje peníze). Tyto peníze budou Vaším vlastnictvím. To je onen princip 3% 2%.
Dobrý den, když vstoupím do II. pilíře a budu mít plat např.40 t Kč - z toho dám 2 + 3%.Je daná hranice na min.splátku? Nelze přece předpokládat,že v horizontu 40let do důchodu budu mít pořád vysoký plat,firma skončí,budu nezaměstnaná či nemocná.Z čeho a kolik se platí v takové situaci? (Jana Holečková)
Foto
Minimální částka není stanovena, vždy se jedná o 5% z vyměřovacího základu pro důchodové pojištění tzn. ve většině případů se jedná o 5% z výše hrubé mzdy. V případě, že budete nezaměstnaná či nermocná a nebudete mít příjem, tak nemáte vyměřovací základ, ze kterého lze srazit pojistné.
Kdo a jak mi zaručí, že ty fondy někdo nevytuneluje a nebude si z nich žít jako prase v žitě na Kajmanských ostrovech? (dalibor)
Foto
Dobrý den, celý systém důchodového spoření (II. pilíř) obsahuje několik bezpečnostních mechanismů. Jde zejména o přísné licencování a dohled ze strany České národní banky. Dále striktní role depozitáře, což je banka, která kontroluje operace s finančními prostředky a jejich uložení, (a sama je také dohlížena Českou národní bankou). Zákon také upravuje striktní limity, v jejichž mezích může být s finančnimi prostředky nakládáno. Tok peněz od zaměstnance do penzijní společnosti "hlídají" finanční úřady. V neposlední řadě je třeba říci, že penzijní společnosti provozují stejné subjekty (skupiny), které již skoro dvacet let provozují penzijní připojištění nebo např. stavební spoření - tedy produkty, které úspěšně fungují a nikdo je na Kajmany "nevytuneloval". Těmtto subjektům záleží na reputaci.
Když budu v tom pilíři, tak si můžu odečíst ty zaplacené peníze z daní? Nebo tam jsou nějaké jiné výhody?(kudlanka)
Foto
V rámci druhého piliře nelze odečítat zaplacené částky, tak jak je to možné v rámci III.pilíře u penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření. Částky zaplacené do II. pilíře jsou zhodnocovány v rámci vybrané penzijní společnosti.
Když budu měnit zaměstnání, tak prý mám nahlásit, že jsem ve II. pilíři. To stačí jen říct, nebo je k tomu potřeba nějaký doklad?(bílovecká)
Foto
Je nutné oznámit každému zaměstnavateli účast na důchodovém spoření, tzn, i novému zaměstnavateli při změně zaměstnání. Využijte tiskopis Oznámení č.5544, který najdete na webu:www.financnisprava.cz
Když si uzavřu smlouvu na druhý pilíř, tak komu a co mám říct v práci? Je na to nějaký formulář, který tam odevzdám? A jestli jo, tak kde ho seženu? To mi pošle ta penzijní společnost? Nebo kdo?(karolinka)
Foto
Je nutné oznámit všem svým zaměstnavatelům vstup do druhého pilíře, přičemž účastníkem se stáváte od 1.dne následujícího měsíce po nabytí právní moci rozhodnutí o registraci. K tomuto účelu využijete vydaný tiskopis oznámení č.5544, který naleznete na www.financnisprava.cz v záložce Rychlá navigace, Důchodové spoření-opt-out.