ONLINE CHAT
Dobrý den, chci se zeptat, co se stane když vstoupím do II.pilíře a po nějakých letech příjdu o práci.A dále co se stane s penězi, když práci už před důchodem nenajdu.(Miriam)
Foto
Dobrý den, pokud příjdete o práci, povinnost platit pojistné do druhého pilíře se dočasně pozastaví. Platíte totiž vždy jen procentem z příjmu, který vyděláte.Prosztředky budou dále na Vašem osobním účtu, budou se nadále zhodnocovat a až získáte zase práci, bude nový zaměstnavatel v placení pokračovat.
Je mi 30 let a mám částečný invalidní důchod. Má pro mě cenu, vůbec o pilíři uvažovat? Práci hledám velmi špatně, jsem ze Sokolovska.(víznerová)
Foto
Dobrý den, doporučil bych Vám opatrější přístup a do druhého pilíře nevstupovat. Pokud získáte práci, pak je možné uvažovat o spoření se státním příspěvkem ve třetím pilíři kdykoliv později.
proč si spořit na důchod,ktrý dostanu v 74,když nyní nemám na bydlení-hypotéka,potom děti,vybavení ,školné atd.,k čemu mi bude důchod jestli se ho dožiju v 74???(Novotný M)
Foto
Dobrý den, pokud máte hypotéku a žijete jako rodina možná jen z jednoho příjmu, pak je spoření na důchod asi problematické. Nicméně jednou stáří přijde a začít, byť s malou částkou je vhodné co nejdříve. Pokud si nemůžete dovolit snížit příjem o dvě procenta, což vyžaduje účast ve druhém pilíři, možná byste mohl uvažovat o spoření se státním příspěvkem v pilíři třetím. Tam můžete placení příspěvků kdykoliv bez sankce přerušit.
Kámoš si koupil byt na hypošku,bude ho pronajímat po splacení a tím se zabezpečil na penzi,není to lepší řešení?(Jarda Beneš)
Foto
Dobrý den, je to také možné řešení. Ovšem není pro každého, protože nákup bytu je velká investice a každý na ni nedosáhne. Pokud máte velkou částku, jistě o nákupu bytu lze uvažovat. Pokud ale nemáte žádné velké prostředky a financoval byste nákup jen hypotékou, může se Vám stát, že ceny nemovitostí a nájmy poklesnou a vy zaplatíte za hypotéku více, než získáte z nájmu.
Mám 10 let do důchodu,musím si povinně vybrat pilíř?Není lepší si spořit třeba pomocí stavebního spoření?Děkuji(Tinka)
Foto
Dobrý den, druhý pilíř není povinný. Úspory na důchod můžete vytvářet způsobem, jaký si sama zvolíte, stavební spoření je samozřejmě možné.
Pobírám po zemřelé manželce vdovecký důchod. V případě, že bych se rozhodl odejít do předdůchodu, bude se mi krátit dávka vdoveckého důchodu? Je mi 60 let, vdovecký důchod pobírám od 1.7. 2011. Děkuji.(zdeněk)
Foto
Dobrý den, výplata vdovského důchodu nebude čerpáním předdůchodu z třetího pilíře ovlivněna.
Dobrý den pane Machanec, prosím odpověď,kdy mohu nejdříve odejít do předčasného důchodu,aby mi nebyla zkrácena jeho výše, jako při odchodu v řádném termínu.Jsem ročník 1955. Děkuji za Vaši odpověď předem. e-mail: provoz@kovovyroba-marek.cz (Zdeněk Tesař)
Foto
Dobrý den, pokud odejdete do předčasného důchodu, vždy Vám bude krácen státní důchod. Záleží na tom, jak dlouho před dosažením důchodového věku do předčasného důchodu odejdete. Čím dříve, tím je krácení vyšší. Aby se Vám státní důchod nekrátil, musíte vždy počkat do důchodového věku. Dobu před tím bez zaměstnání lze překlenout s využitím soukoromých úspor ve třetím pilíři, tzn s tzv. předdůchodem, u kterého je nejkratší doba čerpání dva roky.
Je mi 58 let, v práci se bude letos propouštět, za jakých podmínek nebo kdy nejdřív, bych mohl požádat o předdůchod? Peníze našetřené mám. Platím si 500,-Kč měsíčně na důchodové pojištění. (Luděk)
Foto
Dobrý den, doporučuji Vám kontaktovat Vaši penzijní společnost na informační lince nebo prostřednictvím mailové zprávy a vznést konkrétní dotaz. Záleží, jak dlouho jste již spořil, na jak dlouhou dobu chcete předdůchod čerpat a kolik máte naspořeno.
Vydělávám okolo dvacet tisíc hrubého. O kolik budu mít nižší ten státní důchod, když vstoupím do druhého pilíře?(kalenda)
Foto
Dobrý den, záleží, jak dlouho budete spořit, tzn. kolik je Vám let. Zkuste si udělat propočet na kalkulačce pro důchodovou reformu na www.mpsv.cz
Co když budu v druhém pilíři a pak přijdu o práci. Musím někomu (a komu) hlásit, že už si nebudu nikam žádné peníze posílat?(betynka)
Foto
Dobrý den, klient nic hlásit nemusí, odjhlášení zaměstnance provádí zaměstnavatel. Hlásit musíte ale novému zaměstnavateli, že máte smlouvu ve druhém pilíři, aby věděl, že za Vás má platit pojistné.
Proč mi v důchodu nebude peníze vyplácet penzijní společnost, ale nějaká pojišťovna? Je to podle mého zbytečná komplikace a musím zbytečně uzavírat další smlouvu. (karlíček)
Foto
Dobrý den, je to proto, že výplata penze je garantována v neklesající výši a u doživotní penze do konce života bez ohledu na výši naspořených prostředků. Na doživotní penze je nutno vytvářet pojistné rezervy a mít dostatečný kapitál. To jsou činnosti, které umí nejlépe životní pojišťovny a které by také zhodnocování prostředků ve spořící fázi zbytečně prodražovaly. Cílem jsou co nejnižší náklady ve fázi spoření a co nejvyšší bezpečnost ve fázi výplaty penze. Proto jsou role rozděleny. Uzavření smlouvy bude jednoduché. Vaše penzijní společnost je povinna zprostředkovat Vám nabídky od pojišťovan, které penze z druhého pilíře poskytují a Vy si jen vyberete podle ceny pojistky a reputace pojišťovny.
Dobrý den, já tomu tak nějak pořád nerozumím. Jak se mám teď rozhodnout vstoupit do něčeho, co je nevratné,když nevím, co bude za měsíc, natož za rok? To přece nejde do toho lidi nutit! Proč je tam ta podmínka, že kdo do II. pilíře vstoupí, už z něho nesmí vystoupit? Milada(Milada)
Foto
Dobrý den, za prvé účast ve druhém pilíři je dobrovolná, nejste do ni nucena. Za druhé, účast ve druhém pilíři nikoho nepřivede do svízelné situace, protože placení je pouze z výdělečné činnosti procentem z příjmů. Při poklesu příjmu platíte méně, při ztrátě příjmu nemáte povinnost platit. A za třetí do druhého pilíře jsou přesměrovány platby ze státního pojištění, je to tedy v podstatě součást zabezpečení na stáří a nelze se na něj dívat jako na plně flexibilní soukromý finanční produkt, který mohu kdykoliv zrušit. Také v západní Evropě je naprosto běžné, že se stanete účastníkem penzijního fondu a platíte po celou pracovní kariéru několik procent z příjmu na penzi a nikdo o tomto způsobu zabezpečení nehovoří jako o donucování. Naopak se vedou politické diskuze, jak zapojit více občanů, aby se minimalizoval problém chudoby seniórů.
Dobrý den. Myslíte si, že se zruší nesmyslný požadavek na 60 měsíční účast v penzijním připojištění pro zájemce o předdůchod. Má to být pomoc lidem, kteří před důchodem přijdou o práci a kteří by případně dali i požadovanou částku dohromady. Děkuji.(Jaroslav Horák)
Foto
Dobrý den, zatím nevím o žádném záměru Ministerstva financí, že by připravovalo zkrácení potřebné doby placení příspěvků. Nicméně změnu zákona může navrhovat i třeba parlament nebo senát a dororučoval bych Vám třeba kontaktovat kancelář poslance či senátora ve vašem obvodě a pokusit se jej pro Váš návrh získat.
je me 50 let--mam vstoupit do druheho pilire duchodove reformy ?(janoo)
Foto
Dobrý den, záleží na výši Vašeho opříjmu. Pokud je alespoň 25 tisíc Kč měsíčně, pak si myslím, že je o účasti stále možné uvažovat. Jedná se o spoření na dobu 14 let, lze naspořit zajímavou částku.
Co se stane, když si uzavřu ten II. pilíř, a pak přijdu o práci a budu bez ní třeba deset let? To budu mít nízký ten státní důchod, a z toho pilířového nebudu mít nic?(karina)
Foto
Dobrý den, prostředky ve druhém pilíři zůstanou na Vašem osobním účtu, budou se nadále zhodnocovat a při dosažení důchodvého věku je můžete čerpat, i když budete mít ve spoření velkou přestávku. Za roky, kdy do druhého pilíře neplatíte se Vám státní důchod krátit nebude, ale bez zaměstnání ani nezískáte pojištěnou dobu pro státní důchod. Doporučoval bych intenzivně zaměstnání hledat, protože pro státní důchod se potřebná doba pojištění prodlužuje a od roku 2019 bude činit 35 let. A to nebude s desetiletou přestávkou placení pojištění reálné dosáhnout - když tak až v pozdním věku.
Dobrý den, minulý chat mi váš kolega Valášek odpověděl co se stane, když fondy nebudou mít minimální počet "oveček".Fondy můžou zaniknout a sloučit se z jinýma.Můj dotaz zní jak je právně ošetřeno, že já jako občan jsem s fondem, který se sloučil a vznikl tedy nový, žádnou smlouvu nesjednal a tudíž nemám k němu žádné závazky!Já přeci nemusím chtít být do budoucna klientem fondu, který nově vznikl třeba po roce od podpisu mé smlouvy se starým fondem.Pamatuje na to zákon a když tak jak?Děkuji za odpověď.(Josef Král)
Foto
Dobrý den, zákon na tuto situaci pamatujete. Sice se stanete automaticky klientem nové penzijní společnosti, ale máte pak 6 měsíců na to, abyste bezplatně mohl přestoupit k jakékloliv jiné penzijní společnosti, kterou si vyberete. Na tuto možnost Vás nová penzijní společnost písemně upozorní.
Je možné z trasformovaného penzijního fondu (spoření založeno r. 2008) přejít do účastnického (nový fond od 1.1.2013) např. v lednu 2015 a začít v témže roce čerpat předdůchod? (Jan Kopretina)
Foto
Dobrý den, z transformovaného fondu můžete do účastnického fondu přejít kdykoliv. Je potřebné počítat s tím, že změna bude trvat několik měsíců. Penzijní společnost může uplatnit totiž výpovědní lhůtu dva měsíce a pak je nutno převést prostředky z účastnického fondu na výplatu pravidelné penze. Doporučuji převést prostředky 5 měsíců před plánovaným čerpáním a volbu konzervativního účastnického fondu, kde se již hodnota majetku moc nemění.
Myslím si že druhý pilíř je naprostá pitomost že se dalo vymyslet něco lepšího co vy nato.(milan)
Foto
Dobrý den, můj názor je, že pokud bude v naši společnosti přibývat rychle počet seniorů - např. v 80. letech bylo na územi ČR jen 1,5 miliónu důchodců a nyní máme 2,3 miliónu příjemců starobního důchodu a každý rok počet narůstá asi o 30 tisíc - pak potřebujeme vytvářet úspory na stáří, protože pojistné na stávající úroveň státních důchodů prostě nepůjde vybrat. A potřebujeme bezpečné, levné a přehledné spořící produkty pro vytváření osobních úspor. Druhý pilíř tyto parametry splňuje nejlépe ze všech dlouhodobých spořících finančních produktů, a proto si myslím, že je dobrou volbou pro minimálně polovinu našich vydělávajícíh občanů. Nicméně nejdůležitější je uvědomit si, že spořit potřebujeme, protože stáří zákonitě jednou přijde. Jaký produkt zvolíte, je pak již na Vás, druhý pilíř je samozřejmě dobrovolný.
Co se stane, když budu účastníkem 2. pilíře a za pár dní nebo měsíců nabourám v autě a bude ze mě mrzák? Ovlivní ten pilíř nějak můj invalidní důchod? A jak to pak bude se starobním důchodem?(vendelín)
Foto
Dobrý den, účast ve druhém pilíři ovlivňuje jen výši starobního důchodu. Nemá žádný vliv na možnost získat ani na výši invalidního, pozůstalostního nebo vdovského důchodu. Pokud se stane klient druhého pilíře v průběhu spoření invalidním a nemá příjem, pak nemá povinnost platit pojistné do druhého pilíře a státní penze se za tyto roky nekrátí. U třetího stupně invalidity pak při dosažení věku 65 let má každý možnost volby - zda si nechá spočítat penzi z druhého pilíře a sníženou penzi státní nebo zda se rozhodne 60 % svého účtu (odpovídající převáděným 3 % pojištění) státu vrátit - pak dostane plný státní důchod, jako kdyby do druhého pilíře nikdy nevstoupil a také 40 % svého účtu z druhého pilíře v hotovosti (ze svých zaplacených 2 %).
Uvažuji, že vstupím do II. pilíře. Je mi ale 45 let. Sice vydělávám mírně nadprůměrně (30 000 hrubého),ale pořád váhám. Myslíte, že se m vstup vyplatí?(danule)
Foto
Dobrý den, myslím, že pokud máte příjem stabilní a věříte tomu, že stabilní zůstane, pak Vám účast ve druhém pilíři doporučuji. Budete spořit 20 let, a to je slušná doba, abyste naspořila zajímavé prostředky. Krácení státní penze ve Vašem případě nebude velké, odhaduji, že kolem 7 - 8 %, můžete si to vyzkoušet na kalkulačce ministerstva práce a sociálních věcí.
Problémy s nedostatkem financí v důchodu nastávají zejména až když jeden z partnerů odejde a člověk zůstane sám. Je možné II. pilíř nějak využít na to aby se peníze od obou dostávaly až v době, kdy zůstane už jen jeden?(šemík)
Foto
Dobrý den, záleží jen na Vás, kdy si zvolíte zahájení výplaty penze z druhého pilíře. Nemusíte ve stejnou dobu, jako je počátek výplaty státního důchodu. Pokud výplata nezačne vůbec, pak je celý účet předmětem dědictví. Asi bych Vám ale nedoporučoval odkládat výplatu penze na hodně pozdní věk, spíš je možné volit starobní penzi s pozůstalostní penzí po dobu tří let.
Dobrý den sám jsem pojišťovací poradce u jedné z největších tuzemských pojišťoven. Osobně lidem druhý pilíř rozmlouvám a nedoporučuju a nejsem z kolegů jedinej a to i přez "masáž" kterou na prodej II pilíře od vedení pojišťovny dostáváme. A to z několika důvodů, lidem s platem do 20.000 a věkem nad 30 let se nevyplatí( a tech je nejvíc) a ty peníze ani v 60ti letech celý nedostanou jednorázově, budou si muset vybrat jen druh renty. Raději lidem doporučuju spořit v životním pojištění, které se chová naprosto stejně jen s tím rozdílem že ho má klient celou dobu pod kontrolou, mohou si spořit víc než těch pár procent, nesniží si důchod v I pilíři, v 60ti letech si můžou vybrat celou částku a naspořená suma je také děditelná. Co vy na to?(Tomáš)
Foto
Dobrý den, domnívám se, že druhý pilíř se od příjmu 20 tisíc vyplatí a preferoval bych jej před životním pojištěním. Pro nižší příjmy vám dávám za pravdu, ale tady opatrnost platí obecně. Výhodou druhého pilíře je, že je zatížen velmi nízkými náklady, účastník naspoří se stejnými vklady a za stejnou dobu více než v životním pojištění či jiném produktu. Výhodou druhého pilíře je také to, že platíte z vašeho aktuálního příjmu. Pokud příjem vzroste, úspory budete mít větší, pokud příjem poklesne, platíte méně, při ztrátě příjmu neplatíte dočasně nic. Naproti tomu u životního pojištění je potřebné platit stále, při přerušení placení nebo při předčasném ukončení smlouvy je produkt stále zatěžován stejnými náklady a při odbytném je nutno počítat s citelnou ztrátou. Životní pojištění je dobrý produkt, pokud opravdu dospoříte do sjednaného věku, to se povede ale jen asi třetině klientů.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak se projeví spoření na mém důchodu. Pokud jsem to pochopil dobře tak stát mi dá 3% z platu. Tuto částku, ale odečte ze státního důchodu, na který platíme celý život, takže ve výsledku budu mít naspořené jen moje 2% + pár korun navíc. (Tomáš Němec)
Foto
Dobrý den, protože na státní důchod při účasti ve druhém pilíři platíme méně, konkrétně 25 % místo 28 %, bude náš státní důchod zákonitě menší. Záleží na době spoření ve druhém pilíři. Pokud budete spořit cca 25 - 30 let, důchod se sníží přibližně o jednu desetinu, záleží ovšem také na výši příjmu. Pokud budete spořit kratší dobu, sníží se státní důchod méně. Představu si můžete udělat modelovým výpočtem na stránkách mpsv.cz, kde je důchodová kalkulačka a porovnává důchod od státu pro scénář, kdy se nezapojíte do druhého pilíře s důchodem ve scénáři, kdy do druhého pilíře vstoupíte.
dobrý den,narodila jsem se 10.4.1955 mám 2 děti a do důchodu půjdu za 2 roky v 60 letech. Mám vstoupit do 2.pilíře nebo jak to vlastně je? Musím si ještě něco připlácet, abych dostala důchod? Děkuji (Víchová Drahomíra)
Foto
Dobrý den, protože půjdete do důchodvého věku již brzy, účast ve druhém pilíři Vám nedoporučuji. Domnívám se, že pro Vás bude lepší volit jen současný státní starobní důchod. Za dva roky byste již nenaspořila zajímavé prostředky. Pokud se do druhého pilíře nezapojíte, nic doplácet nemusíte.
dobrý den .chci se zeptat . jestli po mé smrti dostane rodina mé naspořené peníze 2 procentní body i peníze vyvedené s prvního pilíře od státu to je 3 proc.body jak se píše zdá se mi to divné protože dnes jak důcodce zemře nedostane od státu ani korunu z peněz které odváděl státu!! prosím vysvětlete!!(pepa pipič)
Foto
Dobrý den, je to přesně tak, jak říkáte. Pokud budete platit pojistné jen na státní důchod, tam se pojistné inhed spotřebuje na výplatu penzí současným seniorům. Proto se zaplacené pojistné nemůže dědit - není co dědit. Pokud však přesměrujete 3 % (plus platíte navíc 2 % ze svého) do druhého pilíře, stávají se Vaším majetkem a jsou na Vašem osobním účtu. Protože se nespotřebují, ale ukládají a zhodnocují, jsou pak předmětem dědictví.