ONLINE CHAT
Dobrý den. Proč z druhého pilíře nelze vystoupit? Vždyť by to reálně šlo, člověku by se vrátily dvě procenta, a stát by si vzal tři... Díky...(Adéla)
Foto
Dobrý den, to zní jako rozumný návrh. Berme však v potaz, že nynější reforma je vůbec prvním výstřelem po dvaceti letech míření. Aby analytici a ekonomové mohli nějak vůbec systém sestavit a nastavit, tak zřejmě tato položka už nedávala šanci cokoli předpovídat. Ale myslím, že i na Vaše slova časem může dojít, nikde není psáno, že takto bude reforma a druhý pilíř nastavené přištích 100 let a mi všichni budeme ať už s láskou nebo nenávistí vzpomínat na duo Nečas/Kalousek :) věřím, že každá příští vláda si svou polévečku na reformě bude chtít přihřát. Pokud je toto poslední dotaz, tak děkuji za velmi milou diskuzi, přeji Vám správné rozhodnutí ať již bude jakékoli a nezpomeňte vyrazit na hory, je tam krásně. S pozdravem Václav Valášek
Kdy tyto pilíře budou rozkradeny nebo vytunelovány?(Darina)
Foto
Dobrý den, v některých zemích na to čekají už skoro třicet let a nic, takže nevím :)
Dobrý den.Vzhledem k tomu, že v u nás není možné zjistit jakou výši důchodu budu mít v době odchodu do důchodu, tak se mi zdá takovéto "vyvádění" peněz pochybné. Protože když vstoupím do 2.pilíře, tak se mi automaticky krátí "státní" důchod o 15%, ale z jaké částky nikdo nepoví. To je jedna strana "mince". Druhá věc je ta, a již zde bylo zmiňováno, že v době nezaměstnanosti se nic neodvádí, tedy se moje naspořená výše v II. pilíři nenavyšuje, respektive navyšuje - ponižuje o z/ne/hodnocení. Pokud tedy dobře počítám, tak nakonec budu mít důchod nižší i když budu ve 2. pilíři. Co vy na to?(BoBiKa)
Foto
Dobrý den, to co vidíte jako nejsitotu, tak zase jiní vidí jako větší jistotu, takže je to otázka postoje. Skutečně nevíte jaké budou důchody státní, ale pokud si otevřete na internetu nějakou kalkulačku, zadáte tam průměrný vklad do druhého pilíře, rozumné zhodnocení a počet let, tak můžete alespoň přibližně tušit kolik budete mít peněz k dispozi v druhém pilíři. Pokud je řeč o nezaměstnanosti, tak stejně musíte odpracovata 35 let, abyste mohla mít vůbec důchod od státu. Pokud se bojíte dlohodobé nezaměstnanosti, tak doporučuji zkusit zvýšit kvalifikaci nějakými kurzy či školeními nebo například zkusit rozjet nějaké podnikání (ať už při práci nebo samostantě).
peníze nejsou chráněny no tak to se nedivte že na to lidi házej bobek v tomhle bordelu to je risk(pepe )
Foto
A někdo na to říká: risk je zisk...
otázkou je zda se dožijem odchodu do důchodu a jake jsou garance za vložené peníze ? (oldřich )
Foto
To je otázkou a nyní i zodpovězenou: na rozdíl od dob první republiky, kdy odcházeli muži i ženy do důchodu shodně v 65 letech a nemoci jako chřipka v šedesátce znamenali jednou nohou rakev, tak dnes se důchodu dožíváme téměř všichni. Pokud se toho nebojíte, můžete zkusit začít luštit Váš rodokmen a zkusit vysledovat nějaký trend a nebo jsem slyšel i o analýzách DNA a můžete zjistit k jakým nemocem máte sklony apod. Garance za vložené vklady jsou dohled České národní banky, oddělenost Vašich vkladů od majetku penzijní společnosti, peníze chodí přes účet pojištěného bankovního domu, který transakce kontrolojue a jistě i reputace společností vstupující do druhého pilíře. Většina z nich má více než stoletou tradici ve správě peněz klientů.
Dobrý den pane Valášku, přemýšlím o vstupu do II. pilíře, je mi lehce přes třicet a mám nadprůměrnou mzdu. To, co jiní považují za mínus, já právě považuji za plus: a to je nemožnost vystoupit. Ta "tvrdá ruka" platební morálky, kdy si opravdu spořím na stáří, mi vyhovuje. Jaký je Váš názor? A Vy sám jste již vstoupil do II. pilíře. (Alžběta)
Foto
Amen. Naprosto souhlasím. S mzdou 20.000,- hrubého se mi spoří do pilíře s mým přispěním 400,- Kč měsíčně celá tisícovka. To je za deset let s nějakým racionálním zhodnocením min 150.000 uspořeno. Pokud by bylo možno z druhého pilíře vybírat, tak máme všichni hezká auta, ale důchod nevyřešíme. Sám vstoupím příští týden.
Dobry den,chci se zeptat pokud vztoupim do druheho pilire tak kdy pojakou dobu se mi bude vyplacet duchod dekuju za odpoved(macek)
Foto
Krásný dobrý den: počátek výplat z druhého pilíře je nastaven na den stejně s nárokem na důchod starobní - tedy v den odchodu do důchodu. Formu výplaty si zvolíte sám. Dnes jsou možnosti tři - na 20let, doživotní, nebo doživotní 3 roky pozůstalým. Prakticky vzato: pokud Vás bolí na prsou, zvolíte výplatu na 20 let. Pokud zemřete dříve, zbytek peněz zdědí rodina. Pokud se v době odchodu do důchodu chodíte kouřit na balkón se svou babičkou, určitě doporučuji výplatu doživotní :)
Dobrý den, jakou mám záruku, že stát nezmění poměr procent na třeba 5% ze svého a 1% od státu? Vystoupit z II. pílíře nelze a peníze při mém věku dostanu skoro až v sedmdesáti. (Zdenka)
Foto
Dobrý den, s těmi zárukami si to musíme vyřešit u voleb. Toto Vám nikdo nezaručí. Na druhou stranu si myslím, že by v takovém případě byla možnost druhý pilíř bez ztráty koruny opustit, stejně jako je tomu v jiných evropských zemích, kde mají s fondovými pilíři letité zkušenosti.
Co se stane, když do pilíře vstoupím a pak vážně onemocním? To nebudu mít peníze ani ze státního důchodvu, ani z toho pilířového?(květa)
Foto
Ze státního pilíře peníze budete mít, protože dlouhodbá nemoc nebo invalidní důchod III. stupně se považuje za náhradní dobu, která se Vám započítává do odpracovaných let a naopak nezohledňuje do průměru příjmů. Druhý pilíř by Vám v tomto případě nic nepřinesl, protože byste do něj nepřispívala.
Je mi dvacet a vydělávám 14 000 hrubého. Je ten druhý pilíř i pro mě? A pokud ano, tak neměl bych radši počkat, až budu vydělávat víc? (darek)
Foto
Tím že píšete, tak situaci řešíte a to je chválihodné. Způsobů je více druhý pilíř je jedním z nich. Tím že je Vám dvacet, tak můžete začít dlouhodbé spoření i svelmi malou částkou, což jsou například i zmiňované 2% z hrubé mzdy. Dále určitě jiná soukromá spoření, děti a nemovitost (na hypotéku) - to myslím budou Vaše dlouhodbé pilíře, nejen na důchod.
Dobrý den. Už jste vstoupil do 2. pilíře?(Radek Štencl)
Foto
Dobrý den, zítra jedu na hory a vracím se v sobotu. Vstoupím hned po návratu do pracovního procesu. Díky za dotaz.
Mám vstoupit do II. pilíře, když ho chce ČSSD po volbách zrušit, pokud vyhraje volby? Díky(Tomáš)
Foto
Dobrý den, to je spíše otázka postoje. O peníze podle ústavy přijít nemůžete. Takže pokud ČSSD nevěříte, nebo Vám nevadí že se to za rok vrátí zase na začátek, tak do toho jděte - pokud samozřejmě chcete. Pokud je Vám do 33 let, můžete zkusit počkat výsledku příštích voleb a rozhodnout se potom.
II.pilíř je určitě pro mladé lidi,ale ty musí mít práci nebo rodiče, kteří jsou movití a mohou přispívat. Nám co je 54 a více let,tak tento pilíř nevylepší budoucí důchod.Budem rádi, že se vůbec starobního důchodu dočkáme,natož myslet na II.pilíř. Poslanecký plat nemáme a celý život poctivě pracujeme, nedej bože onemocnět.(Petra)
Foto
Naprosto souhlasím.
kolik ti dali za ty keci ?(igor nový)
Foto
Vidíš Igore, jsem se zapomněl zeptat. Paní redaktorko, kolik?
Dobrý den, je mi 38 let a jsem OSVČ. Jak vypadá II. pilíř prakticky (kdo co kolik kam). Děkuji :-)(Jana Mesteková)
Foto
Dobrý den, prakticky - jednou za rok, 2% z vyměřovacího základu, na účet depozitáře Vaší penzijní společnosti. Protože jste OSVČ, tak Vaše rozhodnutí rozhodně chválím.
oč jednodušší by lidé spořili na důchod kdyby fond byl garantován a chráněn státem,takto velmi málo lidí má důvěru vstoupit do 2 pilíře,dále řekněte pravdu že peníze které odkloníte ze státního důch.systému okrádáte a snižujete důchody lidem kteří do něj v současnosti peníze dávají.Navíc strašíte lidi kterých se váš výmysl týká,to je tak těžké pochopit,že v tomto státě jen malé procento lidí dosáhne na 2důch.pilíř.To radši lidem strhněte o dvě procenta více do současného systému a určitě to nebude tak těžké vysvětlování že je ve státní kase díra................(pavlik)
Foto
Dobrý den, naprosto souhlasím s tím, že státní garance (která je při zadlužení státu spíše symbolická, než faktická) by asi lidem rozhodnutí usnadnilo. Ale to je kdyby. Výpadek příjmů ve stávajících důchodech mělo zalepit zvýšené DPH, které ani levice snižovat nechce, takže snad se s těmito příjmy dá počítat dlouhodobě.
Dobrý den, je mi 39 let, manželovi 44 let. Já mám příjem cca 30 tis, manžel cca 18 tis.,ti co "lobují" za II. pilíř mi tvrdí, že se nám to vyplatí oboum.Jaký je váš názor?Kde mám jistotu, že budu mít příjem 30 tis. až do důchodu, je reálné, že bude spíše nížší s příbývajími roky. A co se stane v případě zrušení II. pilíře, ČSSD zruší v případě vyhraných voleb? Převedou se mi naspořené peníze 2% moje z hrubé mzdy + 3% které mi dal stát nebo se mi převedou pouze "moje" 2% a "svoje" 3% si stát vezme zpět do I. pilíře.Děkuji za odpověď.(Lenka)
Foto
Wow, veliká otázka. Takhle by oko bych se přikláněl k variantě, že Vy byste vstup vážit mohla, pan mažel spíše ne. Je to ale jak správně píšete také o tom očekávání budoucích příjmů, zda plánujete ještě dítě apod. Pokud ČSSD skutečně druhý pilíř zruší, tak podle posledních vyjádření vrátí tři procenta děravému státnímu rozpočtu a Vaše dvě procenta vrátí Vám například vkladem na penzijní připojištění. Variantou také je, že pouze nechá druhý pilíř běžet na těch Vašich dvou procentech a bude z toho tak pouze poplatkově velmi příznivé dlouhodobé spoření na důchod.
Dobrý den, je nějaká jistota, že podmínky spoření ve 2. pilíři se nebudou měnit ? Např. že za pár let nebudu muset místo 2% navíc platit 10% nebo bude snížen / zrušen státní příspěvek 3%? A kdyby se to stalo, budu alespoň moci z 2. pilíře vystoupit, když se podmínky změní ?(Martin)
Foto
Dobrý den, to je valmi zajímavý dotaz o kterém se málo mluví. Skutečně si dovedu velmi reálně představit, že se stávající vládě nepodařilo systém nastavit tak, že už se nikdy v budoucnu nebude moci změnit. Zkušenosti ze zahraničí říkají, že v době těchto změn skutečně dostanou ještě jednou šanci vstoupit osoby starší 35 let, které to nestihli nebo nebyli dostatečně přesvědčeny. Naopak dostanou možnost vystoupit stávající účastníci. Dovedu si představit například změny ve výplatách, tedy například při nezvratné diagnóze by mohl účastník vybrat peníze rychleji atd. Změny se dějí stále, avšak s tím jak máme stále vyrovné síly ve vládě, tak žádná strana nemá sílu (a myslím ani důvod) nějak výrazně šlapat po lidech. Stejně jako změny ve stavebním spoření, penzijním připojištění apod. přichází postupně a "users friendly", uživatelsky příjemně.
chcete nás ožebračit a zatím se vám to nevede, co? Je to další tunel. Vy byste seděli v teplých místech a my vám jak debilové platili, a vy za třicet let byste nám ukázali dlouhý nos a holou prdel.(jana1695)
Foto
Dobrý den, asi nečekáte žádnou odpověď, natož kultivovanou, že? :)
Dobrý den ještě jednou,zapomněla jsem Vám napsat,že nevěřím druhému pilíři,je mi 53 roků,máme hypotéku a podprůměrný plat, tak nevím z čeho by jsme tak asi měli šetřit,jsme rádi,že v dnešní době přežijeme a neskončíme někde pod mostem jak bezdomovci!Mělo by Vás zajímat zda lidé mají na nějaké spoření,vždyť v tomhle státě se zvedají příjmy jen bohatým!Tak se nedivte,že nikdo nechce něco, čemu nevěří, a o čem není přesvědčen! Děkuji:zizap(zizap)
Foto
Dobrý den, va Vašem věku a situaci bych již beze srandy vstup nedoporučoval. Ale pokud například ta hypotéka byla dobře promyšlená, tak se může stát Vaším velkým pilířem na důchod...
Dobrý den,kamarádka je účetní a řekla,že druhý pilíř,je nejhorší a kdo do nej vstoupí udělá velkou chybu:,tak se ptám: Má kamarádka pravdu,ale odpovězte podle pravdy! Děkuji za odpověď:zizap(zizap)
Foto
Z pohledu účetní je skutečně nejhorší, protože kamarádka bude mít práci navíc. Pokud jí máte ráda a pracujete ve společné firmě, rozhodně vstup nedoporučuji. Budete mít sice pravděpodobně menší důchod, ale nepřijdete o kamarádku :)
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda můžu vstoupit do II. pilíře i když jsem OSVČ a jaké pak budu odvádět měsíční příspěvky. Z jaké částky se bude odvod počítat pokud budu ve ztrátě a co když budu muset přerušit podnikání z důvodu nemoci případně úplně ukončit podnikání a přihlásit se na Úřad práce. Děkuji za odpověď.(Sofie Lucasová)
Foto
Dobrý den, jako OSVČ platíte sociální pojištění z tzv. vyměřovacího základu v přehledu který teď někdy budete posílat na okresní správu sociálního zabezpečení. To je Vaše alternativa hrubé mzdy a z tohoto základu tedy budete odvádět i daná 2%. Budete je odvádět pouze jednou ročně a to do konce března roku následujícího (případně června pokud máte daňového poradce). Pokud budete ve ztrátě, platíte sociální pojištění i případný příspěvek z minimálního vyměřovacího základu. Pokud se přihlásíte na úřad práce, tak příspěvky neplatíte a začnete opět až s nástupem do zaměstnání nebo startem dalšího podnikání dle první věty, tedy jednou za rok. Všem OSVČ, kteří svým daňovým přiznáním bojují za minimální odvody na sociální pojištění a daně velmi silně doporučuji se zajímat o možnost druhého pilíře, protože splňuje jejich základní očekávání - platit co méně státu a pak se o sebe postarat sám. Zatím jen formou těch 3% vyvedených ze sociálního pojištění, což je ale 10% celkové částky, která se odvádí.
Dobry den, ... rozumim tomu, ze si mam uzavrit smlouvu o duchod.pripoj. a starat se tak o svou financni situaci ve stari.... Podepisu-li nejakou takovouto smlouvu, zavazu se v ni k mesicnimu placeni urcite castky po dobu nekolika desitek let... V pripade, ze ale nastane situace, kdy PRIJDU O PRACI a nebudu napr. rok schopna platit, bude smlouva zrusena z duvodu poruseni smluvnich podminek z me strany (pro neplaceni) a z toho plyne (a takto je to ve vsech smlouvach skutecne uvedeno!), ze si spolecnost, se kterou mam tuto smlouvu uzavrenou, ponecha veskere me dosavadni uspory a ja budu mit .... CO?... To po me preci nemuze nikdo chtit... To si vazne budu radsi penize schovavat do polstare... takze otazka zni,co ted? Byla bych velice rada za Vasi odpoved, i kdyz sama nevim, co by se na to dalo rict ... nicmene, odbornikem jste tu vy... Predem dekuji za odpoved i cas straveny nad mym dotazem. Hezky den, MARTINA(MARTINA)
Foto
Už jsem se bál, že si odpovíte sama a čtu otázku zbytečně :) Peníze za Vás do fondů druhé pilíře odvádí zaměstnavatel. Pokud tedy žádného nemáte, tak peníze neodvádíte a fond žádné peníze nečeká. Jakmile si práci najdete, opět Váš nový zaměstnavatel začne část peněz spořit na Váš penzijní účet. I v době nezaměstanosti či rodičovské dovolené Váš účet běží, peníze se zhodnocují a o nic nepřicházíte.
Vážený pane Valášku, jsou vložené peníze ze zákona státem pojištěny jako je tomu u bank ? Děkuji za odpověď.(Petříčková Hana)
Foto
Ještě paní Jolaně výše: zvášit vstup jsem měl na mysli v pozitivním smyslu slova - tedy že bych v takové případě vstup razantně neodmítal. A nyní pro paní Petříčkovou: peníze ze zákona pojištěny nejsou. Fungují však jiné ochranné mechanismy, které se v posledních desetiletech ukázali být jako levnější a stejně bezpečné. Například dohled České národní banky, oddělení Vašich vkladů od majetku společnosti, peníze na účtech depozitáře (tedy pojištěné banky), která hlídá jejich tok atd.
Dobrý den, je mi 42 let a momentálně jsem na RD (do poloviny srpna), má pro mě cenu vstupovat do II. pilíře? Zatím ani nevím, jaký budu mít plat až nastoupím do práce. Děkuji (Jolana)
Foto
Uf, jste věkově na hranici, kdy bych si netroufl to nějak rozseknout. Pokud již dítě neplánujete, Vaše příjmy budou spíše nadprůměrné a vydrží - tak bych vstup do druhého pilíře zvážil. Čas máte do konce rodičovské dovolené.
Dobrý den je mi 53 let a na důchod si spořím již asi 10 let a chtěla bych vědět jakou mám jistotu a kdo mi zaručí že budu pobírat vůbec nějaký důchod a budu si moci dovolit třeba domov důchodců.Již teď spousta lidí na něj nedosáhne a co potom za nějakých 9 let při tom jak se tato republika rozkrádá.Děkuji za odpověď. (Dana Čosíková)
Foto
Dobrý den, a teď si vezměte, že mě je 28. Mě zbývá let 40 a dva měsíce :) Ale zpátky k Vám - pokud tu bude nějaké normální politické a sociální uspořádání, tak důchod může být vyšší nebo nižší, ale nikdy neskončíte úplně na dlažbě. Pokud spoříte peníze s ověřenými finančními ústavy a máte to rozumě naplánované, tak to je Vaše záruka. Doporučuji jednou za rok maličkou revizi - zda si náhodou nemůžete odkládat zase o třeba o stovku více, zda není Vaše spořící strategie již příliš dynamická s ohledem na blížící se čas kdy peníze budete chtít čerpat apod.
Jaký je rozdíl mezi 1. a 2. pilířem?(Karel V.)
Foto
První pilíř jsou odvody 28% Vaší hrubé mzdy do sociálního pojištění, ze kterého se Vám po dosažení důchodového věku vyplácí starobní důchod - jinak řečeno, důchod tak jak ho všichni dnes známe. V tomto pilíře se nic nestřádá a nespoří. Když pracujete a peníze odvádíte, tak platíte stávající důchodce. Až odejdete do důchodu Vy, budou zase ti pracující odvádět peníze na Vás. Druhý pilíř je možnost část peněz, které dnes odvádíte lidem cizím, odvádět na vlastní penzijní účet a tak již v průběhu života z povinných odvodů platit něco sobě. V tomto případě musíte však k penězům od státu přidat pár kaček svých.
Bude-li národ dál úspěšně bojkotovat druhý pilíř do léta, čili do doby kdy je možno ještě do druhého pilíře vstoupit.Můžeme očekávat i skončení fondů z důvodu malého zájmu a tím i skončení druhého pilíře?(Josef Král)
Foto
Dobrý den,teď kdybyste mě zabil, tak si nevzpomenu kolik je minimální počet účastníků, ale snad to dohledáte na internetu a můj tip je 50.000 klientů do 1 roka. Pokud to penzijní společnost nezvládne, bude se muset sloučit s jinou. V případě velmi nízkého zájmu si umím představit, že tu zůstane jeden či dva fondy kapitálově velice silných finančních institucí, kterým se hospodaření s poplatkově velmi omezenými fondy vyplatí.
Mohu vstoupit do druhého pilíře, když jsem pracující a nadále budu pracovat, ale od dubna letošního roku mi vzniká nárok na důchod a zažádám o něj? Přesto jako pracující bych ráda využila výhody II. pilíře penzijní reformy.(Alena)
Foto
Paní Aleno, upřímně řečeno nevím. Pokud ovšem píšete, že jste ve věku, kdy již Vám vzniká nárok na důchod, tak bych doporučil spořit si jiným způsobem. Nevím jaké konkrétně výhody Vás zaujali, ale troufám si obecně říci, že jiné finanční produkty by Vám je v tomto případě dokázali nahradit. Ale velmi děkuji za pozitivní přístup, jsem rád že nepodléháte tlaku jedné či druhé strany a pravděpodobně jste si možnost druhého pilíře důkladně pročetla.
Když já zaplatím 2%, kdo a z čeho zaplatí 3% ?(Zdenek)
Foto
Dobrý den, krásná otázka, rád odpovím. Ty 3% jsou peníze, které zaměstnavatel dnes odvádí přímo na okresní správu sociálního zabezpečení. Takže, pokud to berete tak, že pracujete za hrubou nebo superhrubou mzdu, tak jsou to Vaše peníze, které jdou na Váš účet. Pokud berete pragmaticky, že pracujete za čistou mzdu, tak jsou to vlastně peníze zaměstnavatele, které někam musí odvádět a nyní z nich část bude odvádět právě na ten Váš penzijní účet.
V různých diskuzích a článcích Partners poukazujete na výhodnost II. pilíře, ale propočty jsou na spořící část do 65 let, ačkoli za 30 let se bude odcházet do důchodu v 72 letech a tedy i doba čerpání penze se zkrátí. Ta konečná čísla tedy budou úplně jiná, než prezentujete. Za další, dědictví z II. pilíře - je možné vyplatit, v případě, že dědic má také II. pilíř pouze do tohoto produktu, tedy ne v hotovosti - tak se může stát, že několik generací bude spořit, dědit, ale své zděděné finance nikdy neuvidí. A je pravdou, že Allianz pro Partners vytvořila nový produkt na "pojištění" II. pilíře, kterým poradcům dorovná provizi, která je za II. pilíř velmi nízká?(Ivana)
Foto
Dobrý den, děkuji za erudovaný dotaz, lehce Vás jen opravím. Komu je dnes 18 let, tak má důchodový věk 70 let. Posunování odchodu věku do důchodu jde ruku v ruce se zvyšující se kvalitou lékařské péče a zdravotního stavu obyvatelstva. Pokud se nepletu, tak se stále udržuje hranice, aby každý v průměru strávil v důchodu na odpočinku stále nějakých 15 až 20 let. Tedy čísla se tolik nezmění. Dědictví se v případě, že dědic je účastníkem druhého pilíře převedou právě na tento, ale pokud dědic druhý pilíř nemá, tak se vyplácí přímo na účet. Ale s posledním dotazem jste dostala Vy mě, protože jsem ještě nestudoval do detailu produktové řešení výše zmíněného obchodního partnera. Určitě napravím, a to dříve než sám do druhého pilíře vstoupím. Tedy do konce příštího týdne.
Dobrý den,je únor 2013. Chtěl bych si založit důchodové připojištění. Jaké by jste mi doporučil např. při placení částky 200, 300, 500, 1000 kč.Zaměstanavatel by mi platil 2%. Jakou částku při jednotlivých platbách dostanu od státu? Děkuji. (František Pavel)
Foto
Dobrý den, chtěl jsem napsat nějakou společnost, ale paní redaktorka mě plácla pravítkem přes prsty :) Takže bez reklamy - vyberte společnost které věříte. Penzijní společnosti jsou dnes velmi přísně kontorolovány a díky tomu již téměř dvacet let fungují bez ztráty kytičky. Pro Vás bude důležité zvolit správnou spořící strategii, protože dnes již můžete založit penzijko pouze "investiční" (stejně jako třeba životní pojištění). Pokud jste mladší, doporučuji strategii spíše vyváženou až dynamickou a naopak pokud jste starší, tak spíše strategii konzervativnější. S tím Vám asi nejlépe poradí dobrý finanční poradce nebo šikovný pracovník v bance. Od státu dostanete - k 200 = 0, k 300 = 90, k 500 = 130 a k 1000 = 230,- Kč.
Je určena minimální výše starobního důchodu, kterou musí občan dostávat? V případě, že získal potřebný počet let pojištění.(Drahomíra)
Foto
Dobrý den, ano. Důchod se vypočítává poměrně složitým vzorečkem. Pokud Vám matematika není cizí, můžete ho najít na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí či sorávy sociálního zabezpečení.
jak mám našim zaměstnancům vysvětlit, co je pro ně lepší varianta?ze mzdy jim nyní odchází 6,5 %, potom to bude 3,5 % + 5 % za účast na důch.poj.díky (valena)
Foto
Dobrý den, dnes platíte 6,5% státu. Nově budete mít možnost platit státu méně a 5% své hrubé mzdy uvidíte každý rok na výpise ze svého penzijního spoření. Pokud máte hrubou mzdu 20.000, tak se vzdáte 2% - tedy 400,- Kč měsíčně - a na konci roku máte na svém účtu na své jméno 12.000,- Kč plus mínus zhodnocení. Vážený zaměstnanče, pracujete tady deset let, kdy Vám naposledy přišel výpis ze sociálky, kolik je na Vašem soukromém důchodovém účtu?
druhej,třetí nebo čtvrtej pilíř pilíř mě ale vůbec nezajímá.Jedná se o další okrádání již tak zbídačeného obyvatelstva.Věřím,ža nastane změna anebo další revoluce,tentokráte již ne sametová!(karel)
Foto
Držím palce, ať Vám to vyjde :)
Dobrý den, můžete mi prosím vás říct, co se bude dít s penězi, pokud vyhraje levice? Která už nyní říká, že důchodovou reformu zruší? Děkuji Jiřina(Jiřina Z.)
Foto
Dobrý den, podle ústavy jsou Vaše soukromé peníze nedotknutelné. Musel by přijít úplně jiný režim nebo válečný stav, aby tu někdo dokázal beztrestně porušovat ústavu a brát lidem osobní majetek. Sociální demokracie zrušením druhého pilíře skutečně hrozí, podle posledních vyjádření by státní tři procenta vrátila zpět do státního rozpočtu a Vaše dvě procenta Vám převedla například na penzijní připojištění.
dobry den mam dotaz naco mam narok kdyz pobiram nouzove penize na deti jelikost mi zamitaj jedni razove davki na dopatki plynu a eletrini a doplnki do bytu jsem samo živitelka rodiny mam 6 děti stoho sou dva dospele jesli mužete mi otpovědět na co mam narok dekujimizerova(eva mizerova)
Foto
Dobrý den, doporučuji obrát se na českou správu sociálního zabezpečení a poradit se.
Jaká je perspektiva II. pilíře důchodové reformy při současném rozložení voličů ve státě (viz volby prezidenta), pro současné tzv. potencionální čekatele na důchod nevýhodné, mladí lidé jsou moc mladí s myšlenkami na důchod, inflace degraduje naspořené peníze, výběr přes Finanční úřad a přeposílání soukromým penzijním společnostem se sídly v zahraničí, nedůvěra, reklamní kampaň zkreslená, "dáte si 2%, stát vám dá 3%", stejně to platí poplatník.(Jaroslava)
Foto
Dobrý den paní Jaroslavo a samozřejmě i všichni ostatní. Těším se na Vaše dotazy, snad jich stihnu zodpovědět co nejvíce. K Vašemu dotazu - pravdou je, že stávající reforma se netěší velké oblibě a perspektiva je nejistá. Nemyslím si, že je to až tak formou reformy, ale spíše tvůrcem. Současná vláda může udělat cokoli chce, stejně za to dostane za uši. Ať už právem nebo ne. Mladí lidé u nás skutečně na důchod příliš nemyslí, to je pravda, ale smířit se s tím nemusíme. Právě proto, že inflace degraduje úspory a například státní důchod se valorizuje jen o inflaci, tak fondy druhého pilíře mohou být alternativou, protože dynamické fondy dlouhodobě inflaci překonávají. Penzijní společnosti jsou určitě velké nadnárodní společnosti, aby byla zajištěna jejich globální stabilita. Přeci jen když si budu spořit na důchod, nerad bych spořil například u Záložny Dolní Lhota, kterou vede starosta s manželkou :) Ano, máte v poslední větě pravdu - platí to poplatník. Je jen rozdíl zda alespoň část platí sobě nebo celé státu. Snad se mi podařilo odbourat některé zábrany a budete se moci kvalifikovaněji rozhodnout zda reforma je nebo není pro Vás.
Dobrý den, nikdo neví co bude za 1 rok, 5 let či 10 let. Jaký smysl má, posílat někam 35 let peníze, když nemám vůbec žádnou záruku v jaké výši je dostanu zpět? Kdo má všech pět pohromadě nevstoupí. (Rumcajs)
Foto
Máte pravdu a přesto odvádíte 28% státu a nevíte, jestli dostanete byť jednu korunu zpět. Nemáte záruku, že Vás neopustí žena, že přejdete ve zdraví silnici a že Vaše děti se nebudou tahat s "rudým bolševickým nokem" :) Pokud čekáte záruky, budete zklamán vždy a všude. Důchodová reforma nabádá lidi nečekat na záruku, ale mít více možných příjmů na důchod. A když jeden vypadne, tak mít ještě jeden nebo dva jiné.
Dobrý den, pane Valášku. Jestli jsem správně pochopil parametry a podmínky tzv. II. pilíře, tak v okamžiku, kdy do něj člověk vstoupí, není možné vystoupit. ČR je od loňského roku ve vleklé ekonomické recesi a pravděpodobnost ztráty zaměstnání je v některých oborech a krajích poměrně vysoká. Moje otázka tedy zní: co se stane, když účastník II. pilíře přijde o zaměstnání a bude dlouhodobě nezaměstnaný. Děkuji za podrobou odpověď zahrnující všechny možné alternativy. Carlos(Carlos)
Foto
Dobrý den Carlosi, nestihnu asi vymyslet všechny možné alternativy, ale odpovím jak budu moci: v době "nezaměstnání" se Vám do druhého pilíře nic nespoří, prootže nemusíte nic platit. Pokud byste byl dlouhodobě nezaměstnaný, měl bych více obavu o to zda dosáhnete vůbec na státní důchod - tedy první pilíř, který tak jako tak zůstává dominantní složkou Vašeho budoucího důchodu. A samozřejmě být dlouhodobě nezaměstnán je podle mě dlouhodobě frustrující ať již finančně, tak i psychicky. Zvažoval bych přesun do lokality s vyšším potenciálem práce pro mou kvalifikaci, zvýšení kvalifikace nebo vlastní podnikání. Ale to byl tip trochu mimo téma. S pozdravem Václav Valášek
Je to celé nesmysl. Všechny peníze, které odkloníte vám sežere inflace a zároveň vám drasticky poklesne státní důchod, protože se bude valorizovat z menšího základu. Peníze vložené do fondu vám nikdo valorizovat nebude, dostanete zpět, jen to co si ušetříte, to znamená téměř nic. A to se vyplatí.....(Petr Peterka)
Foto
Dobrý den, peníze ve fondu se vám zhodnocují dle typu fondu a pakud roste inflace, tak je to většinou důsledek růstu mezd a to by mělo znamenat, že Vaše 3 2% do fondu se odvádějí z vyššího základu, tedy větší úložka měsíčně. Výplata z fondu je vypočítána s valorizací 2% ročně.