ONLINE CHAT
Dobry den, proc se nemocni rakovinou leci po neuspesne operaci jeste chemoterapii, kdyz tolik trpi, zvraci, nemaji chut k jidlu a stejne jim nepomuze. Je to jen prodluzovani zivoreni. Trpi nemocni, rodina. Je to ale tezke odmitnout lekarum, preci jen kazdy trosicku veri, ze to pomuze. Ale akorat to telo zdevastuje, znici bile a cervene krvinky a stejne nemocni umrou. Prosim vysvetlete. A stoji to pritom tolik penez...dekuji.(Helena)
Foto
Správně vedená chemoterapie a další léčba u nevyléčitelného pacienta by měla zlepšit kvalitu života a prodloužit jej, ne ji zhoršit.
Ptám se kvůli otci, 79 let, před dvěma lety mu (při jiném onemocnění) dělali test stolice na krvácení. Vše bylo ok a táta je, B"H, taky, zcela. Přesto - jak často by měl chodit na další testy tlustého střeva a v jakém rozsahu? Díky:)(Lucie F.)
Foto
Vyšetření se má opakovat každé 2 roky, možno jej nahradit kolonoskopii jednou za 10 let (v uvedeném věku ale může být kolonoskopie obtížná)
Dobrý den. Lze rakovinu prostaty zjistit ultrazvukem? Děkuji.(Pavel)
Foto
Lze zjistit podezření, ale biopsie je nutná.
Jak se vypořádáváte s nadějí a bojem pacientů, o kterých víte, že svůj boj nemohou vyhrát. (Vecerv9)
Foto
Je to součástí naší práce. Víte, my pomůžeme (a někdy hodně) i těm lidem, které nemůžeme úplně vyléčit. Prodloužíme jim život, umožníme, aby neměli bolesti a věnovali se svým zálibám. To je na onkologii hezké, i když je to těžký obor.
Dobrý den prosím chci se zeptat je mi 57 let a mám chron. pancreatitis - mírné známky,vyšší cholester. a cukr kolem 6,snažím se o dietu,sportovat- na kole ale čeho se vyvarovat ve stravě a jakou mám šanci že neonemocním rakovinou slinivky - v rod dispozize k rakovině nemáme....přesto se mám bát? děkuji pěkně za odpověd (Betynka)
Foto
Při chronické pankreatitidě je zvláště nebezpečné kouření.
Dobrý den,mamince diagnostikovali,opisuji Mts omenta,suspektní tumor pankreatu,zajímá mě je-li ještě nějaká šance na léčbu a jak dále postupovat.Děkuji Ivana.J(Ivana J.)
Foto
Lze léčit chemoterapii. Záleží na přesném typu nádoru a stavu pacientky.
Je mi 76 roků a před 12 lety jsem prodělal 27 biopsii pro zvyšující se PSA - až 75. Po zjištění ložiska mi separovali prostatu a následně 38 ozáření. Nyní druhým rokem mi stoupá PSA - nyní 3,8 - scintygrafie je negativní. Navrhují mi odstranění varlat. Obávám se narkozy pro případnou demenci. Prosím o radu zda je možné jiné řešení- děkuji.(Karel.J)
Foto
Odstranění varlet lze nahradit léky, které se nazývají LHRH agonisty nebo antiandrogeny. nejsou ale vhodné pro každého. Poraďte se s urologem nebo onkologem.
Dobry den, pri prohlidce me byly nalezeny cervene krvinky v moci. Muze se jednat o rakovinu ledvin? Dekuji za odpoved.(Jarka)
Foto
Ano, může, i když existuje mnoho jiných častějších příčin. Urologické vyšetření je nutné.
Dobrý den, jaký je Váš názor na asistovanou eutanázii? Děkuji(Petr Svetr)
Foto
Jsem zásadně proti asistované eutanázii.
Dobrý den, je rizikem rakoviny prostaty její zvětšení? Děkuji.(Pavel)
Foto
Ne. Zvětšení je úplně jiná nemoc. Ale ve zvětšené prostatě zhoubný nádor vzniknout může (stejně jako v nezvětšené).
Dobrý den pane docente. Moje maminka zemřela na rakovinu slinivky 2011. Bylo jí 67 let. Chtěla jsem se zeptat jak moc je dědičný tento typ rakoviny a jestli je možná nějaká prevence nebo preventivní vyšetření. U maminky byly první příznaky až když už bylo pozdě, asi jako u většiny pacientů. Mě je 48 let. děkuji za odpověď a Váš čas.(Alena)
Foto
Žel tento druh nádoru se projevuje většinou, až když je pozdě. Spolehlivé, jednoduché a dostupné vyšetření, které by tento nádor zjistilo včas u člověka bez potíží, toho času neexistuje.
Dobrý den, zajímalo by mě jak je možné, že nemocní rakovinou čekají na potřebná vyšetření i několik týdnů. Mám na mysli např. magnetickou rezonanci. Tatínek onemocněl rakovinou a byl mu nabídnut termín vyšetření za 7 týdnů s tím, že dříve to zkrátka nejde. Nemít známého lékaře vyšetření by se ani nedožil... To je opravdu, tak málo mag. rezonancí v ČR? (Martina)
Foto
Žel některá vyšetření jsou u nás dostupná až s delší čekací dobou. Lékař, který je objedná, musí posoudit, zda je vyšetření nutné dříve. Pak je zpravidla lze objednat v urgentním režimu (STATIM).
Pane doktore, má se říkat nemocným s rakovinou pravda? Např. co mají za nemoc, jaká je jejich prognóza žití, co je čeká při léčbě. Můj muž to všechno chtěl vědět, měl rakovinu slinivky a když to od svého lékaře slyšel, zhroutil se z toho. A úplně přesta s nemocí bojovat a zakrátko skutečně podle odhadu lékaře zemřel.(zuzka)
Foto
Já věřím, že se pacientům má pravda říkat. I platný zákon říká, že pacient má právo na všechny informace. Ale musí být podávány přiměřeně a v případě potřeby zařídit podpora, například psycholog.
Dobrý den, chci se zeptat následující: spoustu roků mě trápí spíše zácpa, teď asi 5 měsíců se tak po 14 dnech střídá zácpa a průjem. Jsem strašně zavětrovaná a po ránu mám lehce pocit na zvracení.Může to všechno souviset s jedním problémem, a s jakým ??? Děkuji Hana(Hana777)
Foto
Těžko říct, jako to má příčinu, ale v tomto případě bych určitě doporučil vyšetření kolonoskopií.
Dobrý den pane docente, mám manžela a 3 syny ve věku 34 -22 let a chtěla bych vědět, jaké jsou možnosti prevence, prohlídek ap.v případě rakoviny prostaty. Zajímal by mě Váš názor na "zaručené recepty" v užívání javorového sirupu a jedlé sody - můžete mi k tomu něco sdělit? Myslíte si, že by farmaceutické firmy "pustily" na veřejnost i případ, kdy by se skutečně nějakým banálním způsobem lidé rakovině mohly bránit...??! Děkuji velice a přeji příjemný den.(Hanka)
Foto
Farmaceutické společnosti nejsou všemocné a nechtějí, aby lidé byli nemocní. Javorový sirup a soda nemají prokázanou účinnost na předcházení rakoviny. O možnostech včasného záchytu nádoru prostaty se informujte u urologa, ve věku 22 a 34 let ale vyšetření nejsou potřebná, pokud v rodině není/nebyl někdo velmi mladý s touto diagnózou (40-50 let věku).
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak je to v prípade Lynchova syndromu.Zda doporučujete odstranení tlus.streva a endometria nebo preventivní prohlídky u gyneklo.prohlídky jeste sledování podle markru.Je mi 30 let.Nerada bych něco zanedbala a znala názor odborníka. Děkuji Ella Praha(Ella Praha)
Foto
V Thomayerově nemocnici se sledováním pacientů s Lynchovým syndomem zabýváme, můžete se obrátit na nás nebo interní oddělení. Odstranění dělohy nebo celého tlustého střeva se doporučuje přísně individuálně po zvážení všech pro a proti. Postup záleží na věku a druhu postižení.
Dobrý den, zajímalo by mě, zda je souvislost mezi rakovinou ledvin, případně trávícího traktu a alkoholem.(Michal Simandl)
Foto
Alkohol je výrazným rizikovým faktorem pro rakovinu jater, jícnu, dutiny ústní, slinivky. U ledvin není souvislost prokázána.
Dobrý den, prosím jaké jsou nejběžnější varovné signály pro onk. onemocnění žaludku? Děkuji za odpověď.(Marcik)
Foto
Nechutenství, hubnutí, zvracení krve nebo tmavá stolice (s příměsí natrávené krve), bolesti břicha nebo zad mezi lopatkami.
Dobrý den, můžete mi, prosím ,napsat jaké příznaky má rakovina ledvin a k čemu vlastně přesně dochází v ledvinách (v nefronech). Jaké vyšetření je schopno prokázat daný problém? děkuji(Jana Adamcová)
Foto
Bolest břicha nebo zad, krev v moči, někdy teploty a hubnutí. Vhodným prvním vyšetřením je vyšetření moči a ultrazvuk ledvin.
Dobrý den. Taťkovi (70) rodiče zemřeli oba na rakovinu - maminka (43) na rakovinu slinivky, otec (60) na rakovinu prostaty. Můj otec je kromě běžných nemocí spojených s věkem zdráv. Zato jeho nejmladší bratr (cca 55) je momentálně léčen s diagnozou rakovina tlustého střeva a konečníku. Má nejstarší sestra (47) prodělala před 7 lety operaci pro maligní melanom a vloni v létě byla znovu operována pro metastázy ve dvou uzlinách. Momentálně je v léčení chemoterapií. Já osobně (37)jsem prodělala dvě operace děložního čípku (2008 a 2011) pro dysplazii (našly se HPV viry onkogenního typu). Chtěla bych vědět, jestli spolu souvisí všechny tyto druhy rakoviny, případně jaké ještě může hrozit dědičné rodinné riziko pro mou sestru, mě a naše děti z pohledu nemocí našich prarodičů. Děkuji a jsem s pozdravem. (Zofie)
Foto
Je to výrazný rodinný výskyt, lze provést konzultaci u genetika se zaměřením na některé dědičné příčiny nádoru.
Dobry den, po odstaraneni rakoviny prostaty (asi pred pul rokem) neustale trpim inkontinenci. Operujici doktor sliboval zahojeni do tri tydnu od zakroku. Da se to nejak zlepsit? (David)
Foto
Poraďte se urologem, existují metody léčby. Inkontinence je po operaci prostaty častá a někdy může být i dlouhodobá/trvalá.
Dobrý den, mám 73 letou maminku, která byla před 8 lety na operaci žlučníku a přitom jí byl u ústí jícnu do žaludku odstraněn asi vřed nebo miom přesně to neumím pojmenovat. Asi 5 let musí brát léky vždy 1/2 hodiny před jídlem, večer, aby mohla spát, jinak má problémy v noci se žaludečními štávami a pálením v žaludku. Nyní poslední dobou asi 1/2 roku nemá vůbec chuť na jídlo, má pocit plného žaludku, nafouklé břicho a problémy se říháním a zácpou. Chtěla bych se zeptat zda by příčinou mohly být ucpané žlučovody (na vyšetření nebyla je to jen domněnka) nebo něco závažnějšího. Děkuji za odpověď. Jarka(Jarka )
Foto
Tyto příznaky mohou souviset s řadou onemocnění, ale kontrola u lékaře (gastroenterologa) je myslím nutná.
Dobrý den. Rád bych se zeptal, na možnou dědičnost a sklony k rakovině ledvin. Tatínek zemřel před dvaceti lety na rakovinu ledvin. Tedy ledviny, kde místo ledviny měl zapouzdřený nádor, který mu byl odoperován a následně se objevil stejný problém s plící a byly také metastázy(snad tento název je správný). Tatínkovi bylo v té době šedesát let. Je možné se obávat dědičnosti? Mě je v současné době čtyřicet šest let. V loňském roce jsem si nechal udělat test ze stolice s negativním výsledkem, ale přesto určité obavy mám. Mamince je zítra osmdesát let a zdravotně je v naprostém pořádku, jen má lehké potíže s tlakem, které řeší s lékařem medikamenty. Děkuji Vám za odpověď. (Miloš Haták)
Foto
Nádory ledvin mohou být dědičné, ale jedná se o poměrně častou diagnózu a ve Vaší rodině žádné dědičné postižení nemusí být přítomné. Lze se domluvit s urologem na pravidelných kontrolách včetn ultrazvuku ledvin třeba jednou ročně nebo jednou za 2 roky.
Dobrý den pane doktore.Mám tchána, který měl opakovaně zánět a byl léčen antibiotiky.Jedná se o prostatu, kde mu bylo naměřeno PSA 17.Nyní dobírá antibiotika a je objednán na biopsii.V tomto případě je asi nutné se obávat o život otce, je mu 73 let.Jakto vidíte vy? Děkuji a hezký den(Naděžda)
Foto
Zánět prostaty může zvýšit PSA. V tomto věku je nicméně biopsie nutná k vyloučení zhoubného nádoru. Nádory prostaty jsou ovšem v počátečném stádiu dobře léčitelné a šance na úplné vyléčení je velká.
Dobrý den, manžel zemřel na rakovinu žaludku ve 43 letech, jeho otec v 67 letech.Bojím se dědičnosti u mých dvou dětí,kterým je 32 a 29 let. Co byste doporučil jako prevenci? Díky za odpověď.(B.Velecká)
Foto
Pokud je v rodině výskyt nádorů žaludku, lze se domluvit s gastroenterologem na pravidelných kontrolách pomocí gastroskopie.
Dobrý den pane docente, mám odoperovaný zhoubný nádor na ledvině, bohužel nebyl chycen v počátku, ale bylo to bez metastází. Pokud jde o následné kontroly, stačí dělat CT břicha a plic? Není potřeba ještě něco jiného - př. scintigrafie, krevní testy, a pod? Děkuji.(Petra)
Foto
Při této diagnóze je nejdůležitější sledování pomocí CT. Scitnigrafie se provádí jen při bolestech v kostech. Krevní testy jsou zaměřená na funkci zbývající ledviny, návrat onemocnění nimi zpravidla zjistit nejde.
Vážený pane docente, uvědomuji si, že moje otázka je velmi obšírná, ale zkusím to. Pokusíte se prosím stručně shrnout, co bychom měli (v oblasti životního stylu a stravování)(ne)dělat, abychom se nemuseli dostat do Vaší péče? Mám nyní na mysli faktory, které můžeme sami ovlivnit. Děkuji a přeji mnoho úspěchů v odborné práci i osobním životě. Jana Pospíšilová(Jana Pospíšilová)
Foto
Díky. Obecné pokyny jsou: nekouřit, fyzická aktivita, nemít nadváhu, vyvážená strava, nespálit se na slunci, bezpečný sex, preventivní kontroly u lékaře (gynekologie, mamografie, vyšetření střeva).
Dobrý den,manželka má nádor na slinivce s metastázy na játrech a v současné době má za sebou tzv.druhou dávku chemoterapie a během několika dnů začne třetí chemoterapie.Vím, že to je běh na dlouhou trať a jak chemoterapie zabírá nebo pomáhá se dá zjistit až cca po čtvrté dávce. Jaké jsou možné léčebné postupy, když se zjistí, že se tvorba nebo rozsah nádoru či metastáz nezmenčilo nebo nezpomalilo. Děkuji za odpověď (Kamil)
Foto
Onkologové po 3-4 cyklech (dávkách) chemoterapie provádějí kontrolní vyšetření (většinou CT) aby věděli, zda léčba funguje a tudíž v ní mají pokračovat, nebo ji změnit. Pokud léčba nefunguje, lze podat jiný typ chemoterapie. Volba léčby ale záleží na řadě dalších okolností.
jak se projevuje rakovina a jaký má průběh(josef)
Foto
Na tuto otázku bych mohl psát dlouho. Základními příznaky jsou nehojící se rána, nevysvětlené krvácení (třeba do moči, stolice nebo gynekologické), dlouhotrvající kašel nebo chroptění, měnící se nebo svědící znaménko na kůži, bulka v prsu nebo jinde, potíže s polykáním, hubnutí, potíže se stolicí (dlouhotrvající průjem nebo zácpa).
Dobrý den pane docente, moje maminka i babička zemřely na rakovinu žaludku, taky teta (maminky sestra) prodělala rakovinu. Maminka neměla téměř žádné problémy,když se necítila dobře a šla k lékaři,bylo již bohužel pozdě,protože již měla metastáze.Jaké jsou příznaky těchto onemocnění?Poslední dobou trpím střídáním zácpy a průjmu,nadýmáním,myslím si,že to může být způsobeno stresem.Nehubnu,krvácení taky nemám,mohu být v klidu? Děkuji Vám za Vaši odpověď. S pozdravem Jitka N.(Jitka)
Foto
Příznaky počátečných stádií mohou být dosti nevýrazné. Pokud máte v rodině takovýto významný výskyt nádorů, domluvte se na gastroenterologii na vyšetření střeva a žaludku.
Pane doktore,moje dcera více jako dvacet let zápasí s chorobou Ulcerosa Colitis. Je v současné době způsob léčby, který vede k uzdravení.Děkuji.(Ing. Vratislav Slomek )
Foto
Toto je otázka pro gastroenterologa, nikoli pro onkologa.
Dobrý den, žádám Vás o radu. Asi před půl rokem se mi na pravém varleti udělala malá bulka, vychází jakoby z varlete není volně v šourku.Někdy je velikosti hrášku, jindy je menší jako zrníčko.Nemám žádné potíže, které se obvykle uvádějí v souvislosti s touto nemocí., tzn, nebolí mi ve tříslech, nemám horečky, necítím bolest..můžete mi prosím poradit, o co může jít?Děkuji Vám a přeju pěkný den.Martin(Martin)
Foto
Zajděte na urologii, tam Vás vyšetří ultrazvukem. Nevím, kolik je Vám let, ale o nádor se jednat může.
Dobrý den,pane docente,v jaké frekvenci by se měla dělat kontrolní vyš. PET/CT,sono jater,kolonoskopie a onkomarkery po operaci Ca tlustého střeva?Operace v r.2008,III.stadium,dosavadní vyš.vpoř,věk 71let. Je riskantní jet s touto dg.v létě k moři,pokud se člověk nebude slunit?Děkuji Vám za rady. (Martina Nová)
Foto
Ne, k moři klidně jeďte. Postup při sledování záleží na riziku, které posoudí Váš onkolog nebo chirurg. Kolonoskopie se prování jednou za 1-2 roky. Další vyšetření po 5 letech většinou jednou ročně (krev, UZ). PET/CT se v této situaci neprovádí.
Dobrý den, chci se zeptat, zda lze považovat za úplně vyléčenéhoho pacienta,manžela, který 10.1.2013 podstoupil operaci prostaty, která byla s tímto nálezem - v praveém i levém laloku v přední i zadní části acinární adenokarcinom grade 3 a 4,který roste intraprostaticky a nedosahuje k chirgickým okrajům,perineurální šíření, tumor se nešíří na semenné váčky.Histol pT2cN0M0.Děkuji. (Petrová)
Foto
Léčba je správná a operace dopadla dobře, ale je nutné další sledování.
je možný vznik nádoru ledviny po úrazu (náraz do zad v oblasti ledviny)? děkuji(marcela)
Foto
Ne, úraz nezvyšuje riziko. Ale na nádor ledviny se může přijít náhodou během vyšetření po úrazu.
Jaké jsou risikové faktory rakoviny slinicky břišní?? Je možno ji částečně léčit nějakou metodou??Inklinují k ní alkoholici??(Šafránek, doktor)
Foto
Rizikové faktory nádoru slinivky nejsou příliš známy, nejdůležitějším je kouření, konzumace alkoholu riziko zvyšovat může. Léčit se dá, ale vyléčit se dá jen v úplně počátečném stádiu operací.
Dobrý den. Pane docente, je mi 66 let a chtěl bych se zeptat, zda existují jednoznačné příznaky začínající rakoviny prostaty. Četl jsem mnoho pojednání o této nemoci, ale nikde tyto příznaky nejsou jednoznačně uvedeny. Děkuji za odpověď. (Tomáš)
Foto
Počínající nádor prostaty se žel většinou žádnými příznaky neprojevuje. Potíže jako slabý proud moči jsou častěji následkem zbytnění prostaty a ne zhoubného nádoru. Počínající nádor prostaty lze ovšem zjistit urologickým vyšetřením a odběrem PSA, bílkoviny, jejíž hladina může být v krvi zvýšená.
Dobry den ji mi 59 let při kontrole krve na PSA vzestup z 3,23 na 5,2 doporučen na biopsii je to bolestivé co se bude dít je možné že je to rakovina prostaty děkuji(Štěpanek)
Foto
V tomto věku se vzestup PSA musí ověřit tím, že se provede biopsie - tedy odběr několika vzorků z prostaty. Zákrok provádí urolog v místním umrtvení, ale bolestivý být může. Cílem vyšetření je právě vyloučit nádor prostaty jako příčinu vzestupu PSA.