ONLINE CHAT
jsem nar.12.5.1958.2děti kdy můžu nejdříve jít do důchodu, děkuji(lilka)
Foto
Dobrý den, ženě, která je narozena dne 12.5. 1958, která vychovala 2 děti vznikne nejdříve nárok na předčasný starobní důchod dne 12. 7. 2016.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda-li je možné,pokud půjdu do předčasného důchodu-o 2 roky dříve-je možné si přividělat prací na zkrácený úvazek?Děkuji(Vlasta)
Foto
Dobrý den, při pobírání předčasného starobního důchodu můžete vykonávat zaměstnání malého rozsahu, kdy sjednaný příjem nedosahuje Kč 2500,-- měsíčně nebo činnost vykonávaná na základě dohody o provedení práce pokud výše započitatelného příjmu v měsíci nepřesahuje částku Kč 10000,-- nebo výkon samostatně výdělečné činnosti v rozsahu, který nezaloží účast na důchodovém pojištění.
Dobrý den, letos mi bude 60 let, pobírám invalidní důchod I. stupně, kdy se mi vyplatí jít do předčasného důchodu? Děkuji.(Miroslav)
Foto
Dobrý den, můži narozenému v roce 1953 vznikne nárok na starobní důchod při dosažení věku 63. Pobírání invalidního důchodu pro invaliditu prvního stupně se do starobního důchodu nehodnotí. Předčasný starobní důchod Vám bude krácen natrvalo a nemáte nárok na dopočet.
Jsem narozená 1.5.1957,můj zdravotní stav se mi natolik zhoršil že uvažuji o odchodu do důchodu,můj plat je 15000kč hrubého 10let zpátky můžete mi říct přibližný důcod nebo kam se obrátit kdo mi v tom poradí,děkuji(Alena)
Foto
Dobrý den, pro orientační výpočet starobního důchodu je na webu ČSSZ nebo MPSV k dispozici důchodová kalkulačka.
dobrý den je mi 50 let mám odpracováno 32 let mohu jít do předčasného důchodu již nyní? Případně kdy nejdřív děkuji(thekey1)
Foto
Dobrý den, bohužel Vám na tuto otázku nemohu odpovědět. Napište mi prosím přesný datum Vašeho narození a zda jste můž nebo žena (počet vychovaných dětí). Děkuji.
letos mi bude v březnu 61let rád bych šel do předčasného duchodu.Protože nemohu najít práci.Prosím o kolik se mi skrátí starobní duchod.Normálně bych šel v 62a 10měsícu.děkuji za odpověd( pražák josef)
Foto
Dobrý den, předčasný starobní důchod do 720 kalendářního dne se Vám bude krátit natrvalo o -8,4%.
Dobrý den.Letos mi bude 58 let,mám dvě děti.Za jakých podmínek může žádat letošního roku o předčasný důchod.Děkuji(Korchová Eva)
Foto
Dobrý den, do předčasného starobního důchodu můžete odejít maximálně o 3 roky dříve. Zažádat i o něj můžete osobně na OSSZ nebo PSSZ podle Vašeho místa trvalého bydliště, maximálně 4 měsíce v předstihu.
Dobrý den, v současné době jsem bez zaměstnání na pracovním úřadu. Od září splňuji podmínky pro předčasný důchod. Jak (písemně, osobně) a kdy (jak dlouho před uvedeným datumem) mám o důchod zažádat? Předpokládám, že na SSZ podle místa trvalého bydliště. Děkuji(Zdeněk)
Foto
Dobrý den, o předčasný starobní důchod si můžete zažádat nejdříve o 4 měsíče v předstihu osobně na OSSZ nebo PSSZ podle Vašeho místa trvalého bydliště.
Dobrý den,13.4.2019 bych měl jít do důchodu.Chtěl bych jí do předčasného po dosáhnutí 60 ti let věku.Narodil jsem se 13.12.1955.O kolik procent se mi sníží důchod?Děkuji.Pešek(Pešek)
Foto
Dobrý den, do předčasného starobního důchod můžete odejít nejdříve 13. prosince 2015. Za 1080 kalendářních dnů Vám bude předčasný starobní důchod krácen o -14,4% a pak za dalších i započatých 90 kalendářních dnů o 1,5% výpočtového základu .
Jsem ročník 1956,mám dvě děti,odpracováno 39 let a uvažuji o předčasném důchodu k 1.7.2014. Jaký bude předčasný důchod?(Renata)
Foto
Dobrý den, ženě narozené v roce 1956, která vychovala 2 děti vzniká nárok na starobní důchod v 60 letech a 4 měsíce. Když bude předčasný starobní důchod přiznán o 720 kalendářních dnů dříve, krácení bude o -8,4% natrvalo.
Dobrý den chci se zeptat v srpnu bych chtěla odejít do předčasného důchodu o 1rok dříve,zatím jsem v částečném ID 1st.mám vydržet do starobního nebo jaké jsou sankce. Děkuji za odpověď. Marie z Vysočiny(marie)
Foto
Dobrý den, předčasný starobní důchod Vám bude natrvalo krácen a nemáte nárok na dopočet při dosažení důchodového věku. Za každých i započatých 90 kaledářních dnů z doby ode dne, od kterého se přiznává starobní důchod, do dosažení důchodového věku se předčasný starobní důchod krátí o 0,9% výpočtového základu za období prvních 360 kalendářních dnů.
Chtěla bych odejít do předčasného důcodu o jeden rok. Je to hodně nevýhodné?(Zuzana )
Foto
Dobrý den, předčastný starobní důchod Vám bude krácen natrvalo a nemáte nárok na dopočet při dosažení důchodového věku. Za období do 360 kalendářních dnů se Vám bude předčasný starobní důchod krátit za každých i započatých 90 kalendářních dnů, od kterého se přiznává předčasný starobní důchod, do dosažení důchodového věku o 0,9% výpočtového základu.
Dobrý den,uvažuji o předčasném důchodu o dva roky, před řádným.O kolik procent se bude tento předčasný důchod krátit a zkrácení bude už trvalé?(Vašek B.)
Foto
Dobrý den, předčasný starobní důchod Vám bude krácen natrvalo, za každých i započatých 90 kalendářních dnů z doby ode dne, od kterého se přiznává starobní důchod, do dosažení důchodového věku o 0,9 % výpočtového základu za období prvních 360 kalendářních dnů, 1,2% výpočtového základu za období od 361 kalendářního dne do 720 kalendářního dne, 1,5% výpočtového základu za období od 721 kalendářního dne.
Můžu při pobírání předčasného důchodu pracovat?, třeba jen na dohodu, nebo výpomoc?Děkuji za odpověď(Nadia)
Foto
Dobrý den, při pobírání předčasného starobního důchodu můžete vykonávat zaměstnání malého rozsahu, kdy rozhodný příjem nedosahuje Kč 2500,-- měsíčně nebo činnost vykonávaná na základě dohody o provedení práce pokud výše příjmů v měsíci nepřesahuje částku Kč 10000,-- měsíčně nebo výkon samostatně výdělečné činnosti v rozsahu, který nezaloží účast na důchodovém pojištění.