ONLINE CHAT
Dobrý den, princip předdůchodu - ukončení prac.poměru 5 let před dosažením řádného důchodového věku a nutnost mít naspořeno chápu. Můj dotaz: 1. jakou "dávku" bude po dobu těch 5 let předdůchodu pobírat? 2. mohu v době předdůchodu pracovat, tzn. brigádnicky nebo částečný úvazek?(Radka)
Foto
Výše dávky se odvíjí od celkové výše peněz, které jste naspořil. Musí ale odpovídat mesíčně alespoň 30% průměrné mzdy v národním hospodářství (vyhlašuje MPSV). Pracovat můžete, ale pak budete muset odvádět sociální a zdravotní pojištění.
Dobry den, je mi 58 duchodove pojisteni mam vice nez 5 let, ale neni tam dostatecna castka. Je mozne jednorazove doplatit a vyuzit tak predduchodu? Dekuji(Vladimír Pech)
Foto
Důležité je, aby spoření trvalo 60 měsíců. Zvýšit částku jednorázovým vkladem je možné, důležitá je doba spoření.
Pobírám výsluhový příspěvek, je možné jít do předdůchodu. Na toto není ač je to neuvěřitelné v zákoně pamatováno. Nepotřebuji mít proto v nějakém fondu uložené peníze. Prosím o odpověď "ano-ne". Trapné zdůvodňování mě nezajímá. Děkuji(Antonín)
Foto
Pouze na základě pobírání výsluhového příspěvku to není možné.
Dobrý den, mám 7 let do důchodu. Pro případ, že bych přišel o práci, zvažuji vstup do III. důch.pilíře, kam bych si ukládal zvolenou částku Kč. Poté, např. v době 3 roky před důchodem, kdy bych přišel o práci, doplatím zbytek na požadovanou částku a přejdu do předdůchodu. Prosím, je tato varianta možná? V případě, že bych do předdůchodu neodešel, budou mi vyplaceny uložené peníze v plné výši a kdy ? Děkuji za odpověď(Jan Kopeček)
Foto
Na předdůchod musíte spořit alespoň 60 měsíců. V případě, že o předdůchod nepožádáte, můžete v penzijní společnosti dále spořit nebo požádat o jinou dávku, kterou doplňkové penzijní spoření umožňuje.
Dobrý den, můžete mně, prosím sdělit přesnou adresu, kam mohu dopsat o výpis mého důchodového pojištění, abych věděl, kolik roků mám pojištěno na důchod. A dále se chci zeptat kolik činí částka na penzijní připojištění, pokud si ji budu platit sám. Děkuji.(Ladislav Stavinoha)
Foto
O informativní osobní list důchodového pojištění požádejte Českou správu sociálního zabezpečení, Křížová 25, 225 08 Praha 5. V žádosti (není předepsán žádný tiskopis)je třeba uvést rodné číslo a adresu, na kterou má být informativní list zaslán. Minimální částka činí 100 Kč měsíčně, ale pozor - státní příspěvek se poskytuje až od měsíční splátky ve výši 300 Kč.
Dobrý den,mám částečný invalidní důchod.Můžu jít do předdůchodu,nepříjdu o důchod?(JONDA6)
Foto
Do předdůchodu můžete i když pobíráte invalidní důchod a o "státní" důchod nepřijdete.
Je mi 54let, tedy ročník 1959,2 děti a chtěla bych jít o 5 let dříve. tedy využít předdůchodu. Kde musí být uloženy finanční prostředky a jak dlouho. Mohou se uložit jednorázově nebo se musí pravidelně spořit? Děkuji za odpověď (Marie)
Foto
Je třeba pravidelně spořit 60 měsíců v penzijní společnosti v rámci doplňkového penzijního spoření.
Dobrý den, od r. 1996 si platím důch.připojištění u ČSOB fond Stabilita, mohu toto připojištění převést do III pilíře na důch. spoření? Děkuji Voglová(Voglová)
Foto
Dobrý den. Máte-li na mysli penzijní připojištění se státním příspěvkem, můžete si jej po uavření smlouvy o doplňkovém penzijním spoření převést.
Mohu si v "předdůchodu" ještě něco přivydělat /brigádně/?(Helena Stolarová)
Foto
Můžete. Ale v takovém případě budete odvádět i sociální a zdravotní pojištění.
Pokud využiji nabídky předdůchodu, mohu si v tomto období vydělat alespoň jednorázově nějakou částku?(Lenka Straková)
Foto
Ano, v případě předdůchodu (dávky doplňkového penzijního spoření) si můžete vydělávat bez omezení.
Dobrý den. Je opravdu jedna z podmínek předdůchodu délka spoření u penzijních fondů minimálně 5.let? Nejde tedy požadovanou částku vložit jednorázově? Děkuji za odpověď.(Petr Navrátil)
Foto
Ne, je potřeba spořit 60 měsíců. V tomto se předdůchod neliší od jiných dávek z penzijních společností ve III. pilíři.
Dobrý den,jestliže doposud nemám penzijní připojištění ale životní poj. mohu využít předdůchod? děkuji Homolková(Homolková)
Foto
Skutečně je potřeba nejprve spořit v penzijním připojištění (dnes již doplňkovém důchodovém spoření).
Zdravím,otázka zní jestli musím uzavřít smlouvu už nyní po částkach šetřit cca 5 let na vyslednou sumu např půl milionu nebo těsně před odchodem na předdůchod(např 1 měs. před žádostí) vložit celou částku?Děkuji Zd (zdenek)
Foto
Dobrý den. Podmínkou nároku je spořící doba minimálně 60 měsíců. Jednorázově sice lze vložit vyšší částku na svůj účet, ale bez splnění doby spoření v uvedené délce nárok nevznikne.
Dobrý den, pobírám částečný invalidní důchod I. stupně. Pokud bych využil "předdůchod" přijdu o něj? Děkuji. (Pavel)
Foto
Ne, o invalidní důchod v tomto případě nepřijdete.
Pokud za mě bude stát platit zdravotní pojištění, jak je to se sociálním? To si musím platit sám? Odkdy se tato možnost může využít? Je to omezeno věkem? Děkuji Karel K.(Karel K.)
Foto
Po dobu čerpání předdůchodu budete pro účely zdravotního pojištění státním pojištěncem. Tato doba bude pro účely výpočtu starobního důchodu ze základního důchodového pojištění tzv. vyloučenou dobou, tzn. že nesníží měsíční průměr vašich příjmů pro výpočet tohoto důchodu, ale nebude vám hodnocena jako doba pojištění ani jako náhradní doba pojištění. Pojistné na důchodové pojištění, pokud nebudete vykonávat výdělečnou činnost, která by vám založila účast na důchodovém pojištění, nejste povinen platit.
Je mi 35 a o předdůchodu uvažuji. Můžu si můj stávající transformovaný fond převést do negarantovaného až těsně před mým předdůchodem? Děkuji za odpověď.(pracant)
Foto
Ano, záleží na vašem rozhodnutí, jak dlouho setrváte v transformovaném fondu a zda budete po splnění podmínek čerpat dávky z penzijního připojištění, případně zda a kdy uzavřete smlouvu o doplňkovém penzijním spoření, ze kterého pak můžete čerpat "předdůchod".
letos mi bude 56 v kolika letech mužu jit do předčasnyho duchodu našetřeny penize nemam a jsem už rok bez prace (jana chlumova)
Foto
Předdůchod je dávka, která je vyplácena právě z našetřených peněz v doplňkovém penzijním spoření (dříve penzijním připojištění).
Jaká je minimální délka předdůchodu?(Stanislav Sagač)
Foto
Minimální délka čerpání předdůchodu jsou dva roky.
je mi 55let a chtela bych jit do predduchodu o 2roky drive kolik musim mit nasetreno a kolik bych pobirala penez(dana machova)
Foto
Tolik, aby měsíční splátka činila alespoň 30% průměrné mzdy v národním hospodářství (vyhlašuje MPSV). Doporučuji propočítat s pracovníky penzijní společnosti.
Dobrý den, prosím o odpověď na otázku, zda je pravdou, že dlouhodobě nezaměstnanému člověku se vypočte důchod z průměrné mzdy. Je tedy skutečně možné, že nikdy nepracující člověk by měl vyšší důchod než prodavačka celý život poctivě pracující za minimální mzdu? Děkuji(Petr Marek)
Foto
Dobrý den. Tato informace není pravdivá. Pro nárok na důchod ze základního důchodového pojištění musí pojištěnec získat potřebnou dobu pojištění a splnit další podmínky (dosažení určitého věku pro nárok na starobní důchod či být uznán invalidním pro nárok na invalidní důchod). Kdo tyto podmínky nesplní, tomu nárok na důchod vůbec nevznikne. Pro výpočet důchodu se používají skutečně dosažené příjmy pojištěnce, nikoli fiktivní výdělky odvozené z průměrné mzdy.
Dobrý den, je mi 52 let, od 19 let pracuji, kdy můžu odejít do předdůchodu a za jakých podmínek?(Jitka)
Foto
Předdůchod můžete pobírat nejdříve od doby pěti let před dosažením důchodového věku. Současně musíte spořit alespoň 60 měsíců ve III. pilíři (penzijní připojištění, dnes doplňkové penzijní spoření) Musíte mít naspořeno, alespoň tolik, aby to vystačilo na měsíční splátku ve výši 30% průměrné mzdy v národním hospodářství (vyhlašuje Ministestvo práce a sociálních věcí).
Dobrý den,mám 7 let do důchodu a vzhledem k tomu,že má můj zaměstnavatel existenční problémy,plánovala jsem,že odejdu za dva roky do předdůchodu.Bohužel jsem se dozvěděla,že se věk pro stanovení předdůchodu odvíjí od věku muže, tzn.,že bych tento předdůchod mohla čerpat teprve v necelých 60 letech,tj.zhruba necelé dva roky před mým starobním důchodem, což mi už nepomůže v případě ztráty zaměstnání (vychovala jsem 2 děti).Uvažujete o nějaké "překlenovací lhůtě",která by umožnila ženám v mých letech čerpat předdůchod odpravdu 5 let před svým starobním důchodem a ne podle věku muže?(Alena H.)
Foto
Dobrý den. Máte pravdu, že čerpat předdůchod lze nejdříve 5 roků před dosažením důchodového věku stanoveného zákonem o důchodovém pojištění pro muže stejného data narození. O změně této právní úpravy se neuvažuje.
V říjnu příštího roku bych již mohla jít do předdůchodu. Posledních pět let mám plat cca 60 tisíc hrubého měsíčně. Pracuji ve firmě, která může ještě fungovat dalších pět let, nebo také ne. Ve svém věku bych už takhle dobře placenou práci nesehnala. Vyplatí se mi jít do předdůchodu a počítat s tím, že se mi důchod bude vypočítávat z platu, který mám nyní? Na předdůchod bych peníze měla našetřené a ráda bych v té době vykonávala brigády, či práci na zkrácený úvazek. Děkuji Dagmara(Dagmara)
Foto
Je potřeba zdůraznit, že pobírat dávku předdůchodu můžete, i když budete pracovat (ovšem zdravotní a sociální pojištění v takovém případě budete platit). Doporučuji pokusit se modelově rozpočítat (např. s pomocí pracovníka penzijní společnosti), kolik by činila dávka předdůchodu měsíčně a podle toho se pak rozhodnout. Na výši důchodu pobíraného ze státního pilíře nemá pobírání předdůchodu vliv.
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na možnost spojení předdůchodu a další výdělečné činnosti. Tj. když si v době pobídání tzv. předdůchodu najdu práci či jinou výdělečnou činnost, budu předdůchod pobírat stále a z vydělaných peněz odvádět pojistné na SP a ZP. Děkuji zha odpověď(jarmila)
Foto
Dobrý den. Na pobírání předdůchodu (dávky ze III. pilíře)nemá vliv výdělečná činnost. Budete-li ji vykonávat v rozsahu zakládajícícm účast na nemocenském a důchodovém pojištění, paa budete z příjmu z takové činnosti odvádět i pojistné na SZ a ZP.
Jsem ročník 1957 - žena, v kolika mohu nejpozději odejít do předdůchodu. Děkuji za odpověď.(Jarka)
Foto
Do předdůchodu budete moci odejít nejdříve v 58 letech a 8 měsících (tj. důchodový věk stanovený pro muže narozeného v roce 1957 je 63 roků a 8 měsíců - 5 roků).
Je mi 37 let, mám penzijko u ČS, co musím udělat proto, abych mohla jít do předdůchodu? Kolik musím mít naspořeno a je jedno kde? Jak se pak doloží částka, která má být naspořen? Děkuji za odpověď.(Věrka Jonešová)
Foto
Dobrý den, do předdůchodu můžete odejít nejdříve 5 let před dosažením důchodového věku, který je u Vás, domnívám se, 66 let a 8 měsíců. To znamená v 61 letech a 8 měsících. Musíte spořit alespoň 60 měsíců u penzijního fondu (nově penzijní společnost)a musíte mít naspořeno na výplatu penze ve výši 30 % průměrné mzdy. Dnes je to asi 7,500 Kč na měsíc a 90 tisíc Kč na rok, na 5 let tedy 450 tisíc Kč. Ovšem za 25 let budou mzdy vyšší a musíte počítat s tím, že úspory musí být vyšší adekvátně nárůstu mezd. Žádost o předdůchod se vyřizuje u penzijní společnosti, u které máte smlouvu. Částka může být z vašeho spoření u penzijního fondu, před výplatou můžete doplnit své konto i z jiných úspor.
Do důchodu mám jít v srpnu 2018, kdy si mohu zažádat o předdůchod a za jakých podmínek. (Kubánková)
Foto
Dobrý den, o předdůchod si můžete zažádat nejdříve 5 let před dosažením důchodového věku mužů stejného roku narození.Nejdelší možníá doba výplaty je 5 let, nejkratší doba 2 roky. Musíte mít naspořeno na každý měsíc výplaty alespoň 30 % průměrné mzdy, což je nyní přibližně 7,500 Kč. Na dva roky tak potřebujete alespoň 180 tisíc Kč, na delší dobu výplaty pak více. Musíte také spořit alespoň 60 měsíců u penzijního fondu v takzvaném penzijním připojištění se státním příspěvkem.
Dobrý den,prosím o informaci,kdy můžu do předdůchodu a kolik musím mít našetřeno.Jsem narozena 25.8.1958 mám dvě děti a odpracováno 35 let.Děkuji.(Renata)
Foto
Předdůchod můžete pobírat nejdříve pět let před dosažením důchodového věku (v tomto případě se výpočet provádí jako u mužů bez ohledu na počet dětí). Musíte mít uzavřenou smlouvu o doplńkovém penzijním spoření (lze převést i ze smlouvy o penzijním připojištění). Musíte mít našetřeno tolik, aby měsíční splátka byla alespoň 30% průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství.