ONLINE CHAT
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mám také nárok na tuto dávku? Jsem studentka VŠ, nemám příjem, bydlím s mamkou, jsme sami dvě. Studuji denní studium a o této možnosti jsem vůbec nevěděla, děkuji za odpověď(Veronika)
Foto
Vážená slečno Veroniko, doporučuji Vám navštívit příslušné kontaktní pracoviště úřadu práce, kde si můžete podat žádosti o dávky státní sociální podpory, příspěvek na bydlení a přídavek na dítě a případně dávky pomoci v hmotné nouzi, příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. Obdržíte tam také veškeré informace a předepsané tiskopisy, na kterých si pak žádost uplatníte.
Dekuji za odpoved u me prvni otazky. V usneseni o preruseni rizeni je psano: "..odvolaci organ si dne 11.12.2012. vyzadal dle zakona,paragrafu..,posouzeni zdravotniho stavu a zavislosti opravnene osoby na pomoci jine fyzicke osoby u posudkove komise MPSV. Rizeni bude preruseno na dobu, po kterou bude posuzovan stupen zavislosti." Chapu tedy spravne, ze nyni mame cekat na posudkovou komisi, ktera prijde? Zavola? My budeme se budeme muset nekam dostavit? Je mozne, aby matka mezitim vyuzila nejakeho rehabilitacniho ustavu? (Mila Zemanova)
Foto
Dobrý den, v současné době se čeká na posouzení zdravotního stavu okresní správy sociálního zabezpečení. Pokud budou mít posudkoví lékaři dostatek lékařské dokumentace, nebude nutné zvát zdravotně postiženou osobu na posudkovou komisi. Úřad práce ji před vydáním rozhodnutí vyzve k seznámení s podklady pro rozhodnutí, kde bude mít možnost prostudovat i lékařský posudek. Pokud budou příspěvky přiznány, budou doplaceny ode dne podání žádosti.
Nemám dotaz Vůbec bych to nezkoušela žádat si o ty sociální dávky.. Dívají se potom na člověka jako na nějakého neschopence.Jsem sama s dcerou bez práce bez peněz.Nemít jednoho mecenáše dávno by jsme pošli hlady.Kdo nezažije nepochopí lidská mysl nikdy se neví co provede"deprese..takhle se člověk dostane na dno. (Jana.E.)
Foto
Dobrý den, požádat si o dávky pomoci v hmotné nouzi, pokud jste v tíživé sociální a finanční situaci, není ostuda, ale Vaše zákonné právo a možnost řešení Vaší situace. Proto se nebojte ho využít a navštivte kontaktní pracoviště úřadu práce a informujte se o všech Vašich možnostech a podejte si žádosti.
Chtěla bych se zeptat jak dlouho se čeká na posouzení dávek pro postižené dítě dávály jsme si žádosti na péči a mobilitu 13,4,2012 a dosud nepřišlo vyjádření paní ze sociálky přišla začátkem října děkuji za odpověd(Lucie Loquensová)
Foto
Dobrý den, tuto situaci je třeba řešit s příslušným úřadem práce, který by Vám měl sdělit důvody, pro které dosud nebylo možno vydat rozhodnutí o přiznání dávky.
Dobry den, mam takovy dotaz, jiz jsem rok bez prace, jsem hlasena na UP, chci si udelat rekval.kurz,ale neni mi to umozneno z duvodu, ze pry na kurzy nejsou penize. Dale jsem byla tedy zadat na socialce o nejake zivotni minimum nebo neco takoveho, pry na nic nemam narok. Bydlim na prechodne adrese v najmu u pritele, slecna na socialne mi rekla, ze mam smulu, ze me ma zivit pritel a jeho rodina, kdyz jsem ve spolecne domacnosti. Nepobiram, zadnou podporu nic, tak nevim z ceho mam zit, byt zavisla na priteli? A jeho rodine, kdyz je to v podstate "cizi" rodina...? Timto se chci zeptat, zda je toto normalni a da se s tim neco delat? Dekuji za odpoved.(Eliska)
Foto
Dobrý den, pro nárok na opakující se dávky pomoci v hmotné nouzi, příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení se skutečně zjišťuje okruh společně posuzovaných osob. Pokud tedy žijete ve společné domácnosti se svým přítelem, tak byste měla být posuzována pro nárok na tyto dávky společně s ním. Přesto Vám však doporučuji, abyste se nespoléhala pouze na výrok pracovnice úřadu práce a požádala si o příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení, protože pouze takto skutečně zjistíte zdali nárok na tyto dávky máte, či nikoliv. Úřad práce následně bude muset vydat rozhodnutí o dávce, s kterým pokud nebudete souhlasit, tak se proti němu můžete odvolat k odvolacímu orgánu.
Moje maminka má průkazku ZTP/P neslyšící, naleží ji i příspěvek na péči? (Ivana)
Foto
Dobrý den, obecně nelze říci, zda Vaší mamince nárok na příspěvek na péči vznikne. Doporučujeme žádost podat a po posouzení zdravotního stavu bude o nároku na dávku rozhodnuto. Pro bližší informace se obraťte na úřad práce v místě Vašeho trvalého bydliště.
Dobrý den myslíte si,že je v pořádku aby,studenti po vyučení neměli nárok na žádné sociální dávky a má je živit rodina a amnestovaní je dostanou automaticky???(Anastazie)
Foto
Dobrý den, neplatí, že by mladí lidé po vyučení neměli nárok na žádné sociální dávky. Pro opakující se dávky pomoci v hmotné nouzi se zjišťuje okruh společně posuzovaných osob, takže pokud absolvent žije po ukončení studia pochopitelně u rodičů, je posuzován společně s nimi. V případě amnestovaných se jedná o dávku mimořádné okamžité pomoci z důvodu hrozby sociálního vyloučení, kdy hrozí, že vězeň nemá finanční prostředky na základní lidské potřeby (strava, hygiena, ošacení, úhrada noclehu). Při posuzování nároku na tuto dávku správní orgán zjišťuje zdali vězeň neobdržel prostředky při propuštění, či jeho celkové sociální a majetkové poměry jsou takové, že tuto situaci může překlenout vlastními silami.
Dobrý den - kdybych chtěla žádat o příspěvek na bydlení, spadá do toho i hypotéka? děkuji(Dominika)
Foto
Dobrý den, náklady na hypotéku se do nákladů na bydlení pro nárok na příspěvek na bydlení nezapočítávají.
dobrý den, budu mít vyčerpaný limit na rodičovskou 3roky, chtěla jsem se zeptat , zdali mohu přestoupit na 4 letou verzi s rodičovským příspěvkem např.10kč/měsíc,nebo nulovým, dítě bude mou péči potřebovat nakonec déle, protože jej do školky nevezmou a pádem tím nemohu nastoupit do zaměstnání a nebudu mít z tedy ani z čeho hradit sociální pojištění(Maruška)
Foto
Dobrý den, podle současné právní úpravy činí minimální měsíční výše rodičovského příspěvku 50 Kč. V rámci rodičovského příspěvku je možné vyčerpat celkovou částku ve výši 220 000 Kč a to do 4 let věku dítěte.
dobrý den, matka se stará o svého manžela 80 roků, který posledních 5 let trpní alzhameirovou chorobou. Zatím se obleče a provede osobní hygieny, ale k tomu ho musí manželka stále vyzývat a kontrolovat ho. Chci se zeptat, zda má jeho manželka nárok na nějakou formu sociální dávky?(Hana N.)
Foto
Dobrý den, Váš tatínek může požádat o příspěvek na péči. Po posouzení zdravotního stavu bude úřadem práce o jeho nároku rozhodnuto.
Dobrý den,mám přiznanou invaliditu 1.stupně,pobírám necelých 5OOOkč,mám RS ve všech kostech a kloubech v těle,jsem vdaná,manžel pracuje,je možné dát můj příjem jako odpočet na vrácení daní? Co k tomu budu potřebovat?Mám při 1. stupni nárok na nějäký příspěvek na mobilitu?Zatím mám jen průkaz TP. Moc děkuji.(Petra)
Foto
Dobrý den, příspěvek na mobilitu je poskytován osobě, která není schopna zvládat základní životní potřeby v oblasti mobility nebo orientace a opakovaně se v kalendářním měsíci dopravuje nebo je dopravována. Schopnost zvládat základní životní potřeby v oblasti mobility nejsme schopni posoudit. Pokud by Vám byl přiznán příspěvek na mobilitu byl by Vám automaticky přiznán i průkaz ZTP/P.
Dobrý den chtěla jsem se zeptat..a nevím kam a na koho se mam obratit ..jsem na uřadu prace a jsem po opreračnich zákrocích potřebuji vakcínu která stojí 12000 bohužel na ni nemam..Mam narok na proplaceni jelikož ji potřebuji a pobírám jen životní minimum jak to tedy je děkuji.. (Jana V)
Foto
Dobrý den, v tomto případě se obraťte na Vaši zdravotní pojišťovnu, případně na Ministerstvo zdravotnictví.
Dobry den, ma matka je po dvou mrtvicich a infarktu (60let). Leva strana - ruka zcela nefunkcni a noha pokulhava. Bez trojboke hole neujde ani metr. Pohybuje se pouze doma, ven maximalne na zahradu pouze za pomoci druhe osoby. Podaly jsme zadost o prispevek na peci. Nebyl schvalen. Podaly jsme odvolani a prisla nam odpoved, ze se rizeni prerusuje. Matka se sama neumeje, ani neostriha nehty. V pripade zdravotni prohlidky je treba druhe osoby, ktera ji pomuze od auta a vse kolem zaridi a obeha. Muzete nejak poradit, jakou pakou ziskat alespon prispevky, nebo ZTP karticku a vyhdoy s tim spojene? Prosim o odpoved na mayla@volny.cz nebo 220 514 797. Dekuji dcera Zemanova(Zemanova Mila)
Foto
Dobrý den, v případě, že Vaší mamince bude příspěvek na péči přiznán, bude jí automaticky vydán i průkaz osoby se zdravotním postižením. Přiznaná dávku pak bude dopacena zpětně k datu podání žádosti.
Dobrý den jsem na rodičovské dovolené máme tři děti a manželovi přišla exekuce na plat. To co zbylo + můj rodičák není ani na nájem a nevíme z čeho budeme celý měsíc žít. Máme nárok na nějaké dávky? Děkuji.(Eva Horká)
Foto
Dobrý den, vzhledem k tomu, že neuvádíte výši Vašich příjmů, můžeme odpovědět v tom smyslu, že se k exekučním strážkám pro účely sociálních dávek nepřihlíží.
DOBRY DEN JSEM BEZ PRACE A CHCI POZADAT PRISPEVEK NA ZIVOBYTI , KAM MAM ZAJIT A CO K TOMU BUDU POTREBOVAT, ZIVI ME MAMINKA A TA MA JEN MALY DUCHOD. DEKUJU O. DOLEJSI(DOLEJSI)
Foto
Dobrý den, doporučuji Vám navštívit příslušné kontaktní pracoviště úřadu práce a požádat si o příspěvek na živobytí.Veškeré náležitosti a předepsané tiskopisy Vám budou sděleny a předány tam. Pokud však žijete ve společné domácnosti s Vaší maminkou, budete pro nárok na příspěvek na živobytí posuzována společně s ní.
Dobrý den chtel bych se zepat zda mam narok na prispevek na bydleni, beru prumerne 24 tisic a naklady na splaceni hypoteky a lelektrika je 17000 a to nepocitam stocne vodne, popelnice atd.. dekuji za odpoved(Tomáš)
Foto
Dobrý den, splátky hypotečního úvěru nejsou pro účely příspěvku na bydlení zohledňovány.
Dobrý den, mám 3měs.dceru a žiji s přátelem. Byla mi uznána rodičovská-3roky. Přítel je zaměstnaný, 20čistého. Mám nárok na další příspěvek na dítě? Děkuji Vám, hezký den přeji(Bambulka)
Foto
Dobrý den, vzhledem k Vašim příjmům je pravděpodobné, že na tuto dávku nedosáhnete.
Dobrý den, jsem studentka denního studia VŠ v Praze, je mi 21 let a přivydělávám si pouze na brigádách. Ráda bych se zeptala, jaká jsou pravidla pro poskytnutí příspěvku ve výši 700 Kč/měs., o kterém se píše v dnešním vydání Blesku. Pokud bych měla nárok na daný příspěvek, co všechno musím dodat při žádosti o příspěvek? Děkuji za odpověď, Klára P. (Klára)
Foto
Dobrý den, pro účely přídavku na dítě se posuzuje příjem všech společně posuzovaných osob, do kterého budete spadat společně se svými rodiči, pokud s nimi sdílíte domácnost. Tento příjem by neměl přesáhnout 2,4 životního minima všech společně posuzovaných osob. Žádost můžete podat na příslušném úřadu práce v místě Vašeho trvalého bydliště.
Dobrý den, je mi 19let studuji na střední škole (po ukončení učebního oboru) a bydlím s rodiči. Mám nárok na přídavek na dítě? Děkuji za odpověď (Marek)
Foto
Dobrý den, pokud sdílíte domácnost s rodiči bude se pro účely prídavku na dítě přihlížet i k jejich průjmům. Žádost o přídavek samozřejmě na úřad práce podat můžete, na základě rozhodných skutečností bude o Vašem nároku rozhodnuto.
Je mi 21 let,jsem nezaměstnaná od vyučení, tutiž jsem ještě nikde nepracovala. Jsem registrovaná na Úřadu práce. Nyní mě matka vyhodila z bytu a bez finančních prostředků, sehnala jsem si ubytovnu pro sociálně slabší občany, sociálka mi přislíbila, že by dá příspěvek na bydlení. Mám nárok na nějaké jiné dávky ? Děkuji.(MichaelaL.)
Foto
Dobrý den, doporučuji Vám navštívit příslušné kontaktní pracoviště úřadu práce a požádat si o dávky pomoci v hmotné nouzi, příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. Příspěvek na bydlení ze systému státní sociální podpory nelze na ubytovnu čerpat,ale může Vám být přiznán doplatek na bydlení v rámci případu hodného zvláštního zřetele, který je určen pro jiné formy ubytování (ubytovny, azylové domy, podnájmy atd.).
Jsem po operaci tlusteho střeva ,rakovina.Mám vyvod 75procentni neschopnost. Byl mě odebran prukaz ZTP protože se sám obsloužím .CO mám dělat(zeman)
Foto
Dobrý den, nárok průkaz ZTP vzniká automaticky osobě, které byl přiznán příspěvek na péči ve II. stupni závislosti (středně těžká závislost). Pokud nemáte zájem o pobírání příspěvku na péči a chcete pouze požádat o vydání průkazu osoby se zdravotním postižením, můžete o tento průkaz požádat samostatně. Zdravotní hlediska pro přiznání příspěvku na péči i samotného vyání průkazu osoby se zdravotním postižením jsou stejná.
Jsem na uřadu práce ten me koncem ledna končí. Můžu požádat o dávky v hmotné nouzi???bydlím v pronajmu sám a jiný příjem nemám. (Martin)
Foto
Dobrý den, každý má právo požádat o dávky pomoci v hmotné nouzi. Doporučuji, abyste navštívil příslušné kontaktní pracoviště úřadu práce a požádal si o příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. Podmínkou pro nárok na tyto dávky je, abyste stále byl v evidenci uchazečů o zaměstnání.
Dobrý den,mám v péči dvě děti ve věku skoro 3 roky a 6 let.Můj příjem je rodičovský příspěvek ve výši 3800,přídavky na děti 1000 a výživné na obě děti je 4000.Žiju v podnájmu.Vzhledem k dnešním cenám nezvládám děti šatit a živit natož kupovat léky.Poradíte mi prosím? Děkuji(Martina)
Foto
Dobrý den,doporučuji Vám navštívit příslušné kontaktní pracoviště úřadu práce a požádat si o dávky pomoci v hmotné nouzi, příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. Veškeré tiskopisy a informace o dalších náležitostech Vám budou předány tam.
Dobrý den jsem na peritonální dyalize a byl mi přiznán 1stupeň závislosti a příspěvek na péči 800kč.Nyní mi byla diagnostikovaná polineuropatie.Chtěla bych se zeptat,proč jsem nedostala průkaz ZTP ale pouze ZP? (Zdena Spurná)
Foto
Dobrý den, občanu, kterému byl přiznán příspěvek na péči v I. stupni závislosti (lehká závislost) je automaticky vydáván průkaz TP. Pokud by se Váš zdravotní stav zhoršil můžete požádat o zvýšení stupně závislosti. Průkaz ZTP by Vám byl přiznán v případě přiznání příspěvku na péči ve stupni závislosti II. (středně těžká závislost).
Dobry den jak je to se žadostí přispěvek na auto je to stále za pět let.děkuji Jarka(Jarka)
Foto
Dobrý den, příspěvek na opatření zvláštní pomůcky - motorové vozidlo je stále poskytován. Nové příspěvky jsou však poskytovány na odbobí deseti let. Doporučuji Vám kontaktovat příslušný úřad práce v místě Vašeho trvalého bydliště a o podrobnějších podmínkách pro přiznání této dávky se tam informovat.
Dobrý den, proč jsou zvýhodňovány tzv. matky samoživitelky, které před úřady vystupují jako matky samoživitelky (uvádí, že bydlí jenom sama s dítětem/dětmi), tedy pobírají přídavky na děti,přípl. na bydlení a jiné soc. dávky a přitom bydlí s přítelem (otcem) dítěte (dětí) ve spol. domácnosti a tento přítel u zaměstnavatele pobírá daňové zvýhodnění, protože to není nikde propojené a dohledatelné? Tímto jsou velmi znevýhodněni manželé, kteří musí všude uvádět příjmy za oba rodiče, tudíž na sociální dávky nedosáhnou. Pak se nedivme, že v ČR je tolik dětí, které žijí v neúplných rodinách - manželé jsou diskriminováni.(Ina R.)
Foto
Dobrý den, matky samoživitelky nejsou v přístupu k sociálním dávkám zvýhodňovány. Pouze mají větší pravděpodobnost přiznání jednotlivých sociálních dávek a to z toho prostého důvodu, že v rodině chybí manžel a otec dítěte, který většinou do rodiny přináší nějaký příjem, kvůli kterému se snižuje možnost přiznání jednotlivých sociálních dávek. Pokud je podezření, že dochází zamlčování rozhodných skutečností pro dávky pomoci v hmotné nouzi, tedy že v domácnosti se nachází další člen, který by měl být pro nárok na dávky posuzován, má úřad práce možnost provést sociální šetření v místě bydliště dotyčných osob, s tím, že pokud klient znemožní provedení šetření, může správní orgán sociální dávku odejmout. V případě, že víte o takových praktikách ve Vašem okolí, máte možnost podat podnět na příslušnou krajskou pobočku Úřadu práce, která jej prošetří.
Dobrý den Mám nárok na nějakou dávku?pečuji o postiženou dceru IV stupeň,dcera má invalidní duchod 9300 + přízpěvek na péči,já nic,do práce nemužu,bydlime v r.domě s moji matkou ale máme každá samostatnej byt,naklady na energie platime společně cca 14000(Renata V.)
Foto
Dobrý den, pokud pečujete o osobu uznanou ve IV stupni závislosti (úplná závislost) a jste pro tento účel vedena jako pečující osoba, náleží Vám příspěvek na péči, který je Vaší dceři vyplácen na úhradu za tuto poskytovanou péči.
mam otazku,ma otec narok na prispevek na peci jeli po 4mrtvici na pul tela je ochrnuty,diky za odpoved(petra)
Foto
Dobrý den, o příspěvek na péči si Váš otec požádat může. Po zhodnocení jeho schopnosti zvládat základní životní potřeby mu může být přiznán příspěvek.
Dobrý den, prosím o radu zda-li mám nárok na nějaké dávky? V případě, že ano, tak kam zajít?Je mi skoro 20 let.K 7.lednu se mnou bylo ukončeno studium na "nástavbě" SŠ.Mám za sebou na téže škole 4 leté studium, z větší části maturitu jen mně chybí matematika.Opravnou mám dělat v dubnu 2013 - jen tu matematiku, abych měla mat. vysvědčení.Od září 2012 jsem nastoupila na nástavbu - učeb.obor, který byl se mnou ukončen.Od 8.1. jsem zaregistrována na Úřadu práce, kde platí za mě zdravotní a sociální jinak prý na nic nemám nárok.Trvalé bydliště dle OP mám u rodičů, kde fyzicky nebydlím.Bydlím u kamarádky.Nemohu sehnat alespoň brigádu,rozesílám životopisy a hledám po známých i na internetu.Zatím nic.Musím taky z něčeho žít a nemohu chtít po rodičích, kteří mají pouze na živobytí (splácí hypotéku), aby mě živili.Prosím poraďte co dělat v téhle velmi nepříjemné situaci.Moc děkuji za odpověď.Níkol(Nikol Hudecová)
Foto
Dobrý den, doporučuji navštívit příslušný úřad práce a požádat si o příspěvek na živobytí. Pokud jste ukončila denní studium a jste vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání, splňujete jednu z podmínek pro nárok na opakující se dávku pomoci v hmotné nouzi, příspěvek na živobytí, aniž byste musela žádat o výživné od svých rodičů. Abyste však s rodiči nemusela být pro nárok na příspěvek na živobytí posuzována, budete muset úřadu práce prokázat, že již u rodičů fakticky nebydlíte (např. smlouvou o ubytování na jiné adrese).
Mám třiapůl letého syna s rozštěpem rtu,patra a čelisti a těd mu byla zjištěna vývojová vada.Syn nemluví a proto byl vrácen ze školky.Musela jsem s ním zůstat doma,nejsem vdaná, mám přítele.Mám nárok na nějaký soc. příspěvek ? Děkuji za odpověď, přeji pěkný den.(Borůvka)
Foto
Dobrý den, můžete požádat o přiznání příspěvku na péči. Pokud bude Váš syn uznán závislý na pomoci jiné osoby bude mu dle stanoveného stupně závislosti přiznána dávka.
Dobrý den, má syna s dětským autismem a hyperkinetickým syndromem. Chtěla jsem se zeptat zda má nárok na průkaz ZTP a případně nějaký další příspěvek. Synovi je 3,5 a má přiznán druhý stupeň postižení. Já jsem odešla z práce a jsem doma. Práci mě doporučují na max. 4 hodiny ohledně k péči o syna. Děkuji za odpověď(Martina)
Foto
Dobrý den, pokud byl synovi přiznán příspěvek na péči ve II. stupni závislosti má automatický nárok na vydání průkazu ZTP. Obraťte se na úřad práce v místě Vašeho bydliště a o vystavení průkazu si požádejte.
Kamarád je po úrazu na půl těla ochrnutý(úraz 7/12), jedinný příbuzný je babička, která s ohledem na věk a příjem se o vnuka starat nemůže.Co radíte, kam z léčebny(Rehabilitace) jak a kam jít Děkuji děkuji za radu Ivana (Ivana)
Foto
Dobrý den, doporučuji požádat o příspěvek na péči, který kamarádovi pomůže s úhradou v pobytovém zařízení sociálních služeb. Dále je nezbytné kamarádovi požádat o přiznání invalidního důchodu. S vyřízením všech těchto záležitostí pomůže sociální pracovník městského úřadu, případně sociální pracovník v léčebně.
Dobrý den, strýc (53 let) je již několik let bez práce a nastěhoval se k mé babičce (jeho matce), která má důchod cca 11.000 Kč. Tvrdí jí, že od státu nedostává ani korunu, že ho má (mimo to, že za něj platí nájem, vodu, elektřinu apod.) i živit a šatit. Je to možné, že by nedostával ani nějaké životní minimum? Na pracák dochází. Předem děkuji za odpověď. LT(LTomas)
Foto
Dobrý den, doporučuji navštívit příslušný úřad práce a požádat si o dávku státní sociální podpory, příspěvek na bydlení. Je zde možné také požádat o dávky pomoci v hmotné nouzi. Pro jejich nárok je však pravděpodobně strýc společně posuzován s babičkou, z toho důvodu, že vedou společnou domácnost, což znamená, že se důchod babičky započítává pro výpočet příspěvku na živobytí pro oba dva. Příjem babičky je tak pravděpodobně nad hranicí částky živobytního minima pro dvě společně posuzované osoby, tedy strýce a babičku a dávku tak nelze přiznat.
Dobrý den, mám přiznanou invaliditu I. stupně pro částečnou hluchotu /78% na obě uši/. Mám také nárok na příspěvek na mobilitu? Děkuji Kučerová(Martina Kučerová)
Foto
Dobrý den, příspěvek na mobilitu náleži osobě, která není schopna zvládat základní životní potřeby v oblasti mobility nebo orientace a v kalendářním měsíci se opakovaně dopravuje. O příspěvek na mobilitu můžete požádat a na základě posouzení zdravotního stavu bude hodnoceno, zda ve Vašem případě sluchová vada způsobuje tak závažné omezení v oblasti orientace.
Dobrý den, včera jsem dostala ve firmě výpoveď pro nadbytečnost. Jsem samoživitelka. Měsičně platím 10tis. korun za bydlení a energie + 4-5tis. další výdaje (družina, obědy, kroužky, jídlo, drogerie apod.) pokud dostanu podporu v nezaměstnanosti je to cca 6900kč, poraďte mi, z čeho mám žít, když práce pro samoživitelky není a já nemůžu pracovat jinak než od 7 do 15:30, abych se postarala o dítě. Později budu dostávat podporu ještě menší a pak se dostanu na úplné dno. Skončím pod mostem jako bezdomovec a co bude s dítětem?(Štěpánka)
Foto
Dobrý den, doporučuji Vám si požádat o dávky státní sociální podpory (přídavek na dítě a příspěvek na bydlení) a dávky pomoci v hmotné nouzi. Učinit tak můžete na příslušném úřadě práce, jehož pracovníci Vám poskytnout základní sociální poradenství.
Dobrý den,je mi 53 let,opravdu sháním zaměstnání-zatím bezúspěšně,nyní jsem však zcela bez fin.prostředků-v lednu mi byla vyplacena poslední částka podpory-co mám splňovat pro soc.dávky v nouzi?Nemám kromě oblečení žádný majetek a bydlím u známého.Děkuji Vám za odpověď.Jana P.(Jana P.)
Foto
Dobrý den, doporučuji Vám požádat si o dávky pomoci v hmotné nouzi. Můžete tak učinit na příslušném úřadu práce, jehož pracovníci Vám rovněž poskytnout základní sociální poradenství.
Dobrý den,chci se zeptat jestli můj táta může žádat příspěvek na bydlení pokud je dům psaný na mně jako na dceru.(Mirka Znojmo)
Foto
Dobrý den, pokud bude mít Váš otec s Vámi sepsanou nájemní smlouvu a v předmětném bytě bude mít hlášen trvalý pobyt, pak by si o příspěvek na bydlení požádat mohl.
dobry den chtěla jsem se zeptat, jsem nezaměstnana a podpora mi skončila jsem bez financí tak že to znamena že nemam na živobytí ani na naje.jak mam postupovat a kam se obratit.děkuji za odpověd.lucie(lucinka)
Foto
Dobrý den, doporučuji navštívit příslušný úřad práce a požádat si o dávku státní sociální podpory, příspěvek na bydlení a o dávky pomoci v hmotné nouze příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. Žádosti vyřídíte na příslušném kontaktním pracovišti úřadu práce (konkrétně na oddělení nepojistných dávek), kde jsou k dispozici předepsané tiskopisy, na kterých si o dávky požádáte. Veškeré další informace obdržíte tam.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak je to s příspěvkem na péči. Můj otec ( důchodce ) má rakovinu tlustého střeva, má vývod. Moje matka ( důchodkyně )se o něho stará, poslení dobou to jeho zdravotní stav vyžaduje. Na Úřadu práce ( oddělení sociální služby, příspěvek na péči ) mi bylo sděleno, že zažádat o příspěvek na péči si může až rok po té co jeho současný stav bude trvat. Je to skutečně tak ? Děkuji. Kalábová (Kalábová)
Foto
Dobrý den, za dlohodobě nepříznivý zdravotní stav se pro účely příspěvku na péči považuje zdravotní stav, který podle poznatků lékařské vědy trvá nebo má trvat déle než 1 rok. Pokud je tedy diagnózna Vašeho otce dlohodobého, nebo trvalého charakteru může o příspěvek na péči požádat okamžitě.
Dobry den mam přiznanou mzdu 7000 nebo životní minimum nájem činí se službami 7790,- Můj dotaz je tedy na co vše mám právo? Mám nájemní byt bydlím sám trvalé bydliště mám.(Novak)
Foto
Dobrý den, doporučuji Vám navštívit příslušný úřad práce a požádat si o dávku státní sociální podpory, příspěvek na bydlení. Teoreticky byste mohl zkusit požádat i o dávky pomoci v hmotné nouzi, ale vzhledem k Vašemu příjmu na ni pravděpodobně nebudete mít nárok.
Dobry den. dcera je vedena u UP, pracuje brigadne a vydela si jen do vyse 4000 Kc, jiny prijem ani dalsi soc. davky nema. Bydli u nas, my ji i zivime, ma narok na nejakou soc. davku. Dekuji.(Alena Cervena)
Foto
Dobrý den, doporučuji navštívit příslušný úřad práce, kde si Vaše dcera může požádat o dávky pomoci v hmotné nouzi. Musím Vás však upozornit, že pokud Vaše dcera bydlí u rodičů, bude pravděpodobně pro nárok na dávky hmotné nouze posuzována s nimi.
Dobrý den, dá se o příspěvek na dítě zažádat dodatečně a vyplácí se i zpětně? Kolik činí? Děkuji(Markéta)
Foto
Dobrý den, přídavek na dítě může být vyplacen až tři měsíce zpětně za období, za které náležel. Výše dávky je odstupňována dle věku dítěte (v rozmězí od 500 Kč do 700 Kč).
Dobrý den, 5-ti letému synovi byla zjištěna celiakie, žiji se synem sama, otec platí výživné určené soudem. Máme možnost získat nějaký příspěvek od státu? Bezlepková dieta je finančně velmi náročná. Kdo o případných dávkách rozhoduje a na čem pro přiznání takové dávky zaleží? Děkuji Marcela(Marcela)
Foto
Dobrý den, samostatná dávka určená na kompenzaci nákladů na dietní stravování neexistuje. Zvýšené náklady na dietní stravování jsou zahrnuty v rámci zvýšené částky na živobytí pro výpočet příspěvku na živobytí. Na bezlepkovou dietu se zvyšuje částka živobytí o 2800 Kč. Doporučuji Vám navštívit příslušný úřad práce a požádat si o příspěvek na živobytí. Pro nárok na příspěvek na živobytí se budou zjišťovat také Vaše příjmy a náklady na bydlení.
Dobry den, zila jsem 11 let mimo EU zonu (Australie) a rada bych mela dite v CR, dostavala bych nejakou materskou, i kdyz nemam zadne roky v CR odpracovane (emigrovala jsem hned po ukonceni skoly). Dekuji. Jana Forlova.(Jana Forlova)
Foto
Dobrý den, co se týče pěněžité pomoci v mateřství, což je dávka nemocenského pojištění, tato je podmíněna účastí na nemocenském pojištění na základě výdělečné činnosti. Pokud jste tedy nepracovala v ČR, na nemocenské mít nárok nebudete, ale po Vašem návratu do ČR si můžete požádat na příslušném úřadu práce o rodičovský příspěvek.