ONLINE CHAT
Dobrý den, chci se zeptat v říjnu 2013 by jsem se měla po rodičovské dovolené vrátit do práce. Dělala jsem směn kr/dl týden. V případě, že by mi zaměstnavatel nevyhověl a nedal mi výpověď sám a byla jsem nucena jí dát já. Z čeho by se mi vyplácela podpora jestli vůbec a z jakého výdělku z rodičkovského příspěvku nebo ze mzdy před mateřskou dovolenou. Děkuji za odpověď.(L. Pošvářová)
Foto
V daném případě by ke splnění základní podmínky vzniku nároku na podporu v nezaměstnanosti (získání alespoň 12 měsíců doby důchodového pojištění zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činnosti) došlo započtením náhradní doby péče o díte do 4 let věku a tato doba by byla poslední započitatelnou dobou. Výše podpor v nezaměstnanosti se v těchto případech stanoví ve výši 0,15násobku za první 2 měsíce, další 2 měsíce ve výši 0,12násobku a po zbývající podpůrčí dobu 0,11násobku průměrné mzdy v národním hospodářství za rok předcházející podání žádosti o podporu v nezaměstnanosti. V roce 2012 činila průměrná mzda 24408 Kč.
Dobrý den, jsem OSVČ a v březnu mi končí smlouva a jinou zakázku jsem zatím nesehnal. Budu mít nárok i na podporu, i když mám nějakou tu hotovost našetřenou ?(Milan)
Foto
Pokud jste v posledních 2 letech před event. zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání získal samostatnou výdělečnou činností nebo zaměstnáním dobu důchodového pojištění v délce alespoň 12 měsíců, nárok na podporu v nezaměstnanosti Vám vznikl, pokud o ní požádáte.
Dobrý den, když jsem leta podnikal a teď jsem musel zkončit, mám nárok na podporu?(Janík)
Foto
Pokud jste v posledních 2 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání získal samostatnou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 12 měsíců, tak ano.
Dobrý den,chtěla bych znát Váš názor. Přítel měl v zaměstnání(jedná se o větší firmu v oblasti strojírenství) smlouvu na dobu určitou.Zaměstnavatel mu dal výpověď pro drobné soustavné porušování pracovní kázně(konkrétně uvedl, že demotivoval celou směnu), očividně to udělali proto, aby mu nemuseli dát odstupné.Přijde mi to velice zákeřné, pracoval ve firmě 7 let a vždy bez problému.Z reakcí jiných lidí vím,že se tato firma takto zbavuje lidí. Chci se zeptat,jestli se správně domnívám, že nebude mít nárok na podporu,takže zůstane bez prostředků. A dále,zda se proti tomu dá něco dělat.Děkuji za odpověď(Vendula)
Foto
Tento důvod rozvázání pracovního poměru nijak neovlivní vznik nároku na podporu v nezaměstnanosti'ani její výši, neboť se nejedná o porušeni pracovních povinností zvlášť hrubým způsobem.
Dobrý den, měla jsem prac. úraz a jako odstupné jsem dostala od zaměstnavatele 12 platů. Odešla jsem na paragraf 52 ze zdravotních důvodů. Ne dohodou. Chci se zeptat, zda mi tedy podpora bude vyplácena již po 3 měsících nebo až po těch 12, až vyčerpám celé odstupné 12 platů. Děkuji(Norek)
Foto
V tomto případě minimální výše odstupného odpovídá 12násobku průměrného měsíčního výdělku, a proto Vám bude výplata podpory v nezaměstnanosti posunuta o 12 měsíců.
dobrý den,prosím jak dlouho můžu být registrovaná na úřadu práce,jsem rok nezaměstnaná a práci nemůžu sehnat je mi54 roků.děkuji(iveta)
Foto
V evidenci uchazečů o zaměstnání můžete být vedena do doby, než požádáte o ukončení nebo do doby, než nastane zákonem stanovená překážka pro vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání, např. nastoupíte do zaměstnání, ve kterém Váš měsíční výdělek přesáhne částku 4000 Kč hrubého.
Dobrý den.Prsím chtěla bych se zeptat jak dlouho můžu být registrovaná na úřadu práce,jsem rok nez aměstnaná a práci nemůžu sehnat,je mi 55 roků.děkuji(Jaroslava)
Foto
Do doby, než nastane některá ze zákonem stanovených překážek bránících vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání, např. nástup do zaměstnání.
Všude se píše,že se pro podporu v nezaměstnanosti vypočítává z čistého průměrného platu.Není to pravda.Můžete mi napsat jak to teda je?(Stanislav)
Foto
Výše podpory v nezaměstnanosti se stanoví přísušnou procentní sazbou skutečně z průměrného měsíčního čistého výdělku, kterého uchazeč o zaměstnání dosáhl ve svém posledním ukončeném zaměstnání. Výpočet tohoto výdělku je upraven v zákoníku práce (zjišťuje se za předcházející čtvrtletí) a potvrzuje ho pro účely výpočtu podpory v nezaměstnanosti pro úřad práce zaměstnavatel.
Dobrý den, můj syn podnikal, firma je v konkurzu. Má nárok na podporu, jaké potvrzení potřebuje.Děkuji.(Dana Janečková)
Foto
Pokud Váš syn naposledy vykonával samostatnou výdělečnou činnost a splňuje podmínku získání doby důchodového pojištění v délce alespoň 12 měsíců zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností v posledních 2 letech přede zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání, musí tuto dobu doložit potvrzením příslušné Okresní správy sociálního zabezpečení. Pokud splnění této podmínky doloží a požádá o podporu v nezaměstnaosti, nárok mu vzniká. To platí, pokud v posledních 2 letech žádnou podporu v nezaměstnanosti nepobíral.
Dobrý den,syn je OSVČ, od 17.prosince nemá práci,je v evidenci od 3.ledna 2013,musí za prosinec uhradit zdravotní i sociální pojištění?.Děkuji(Klára Kalousková)
Foto
Stát je za Vašeho syna plátcem zdravotního pojištění až od měsíce ledna 2013, ve kterém se stal uchazečem o zaměstnání. Případný dluh na zdravotním pojištění za prosinec 2012 si musí doplatit sám, stejně tak dluh na sociálním pojištění.
Dobrý den, jsem osvč již 4 roky, ale uvažuji o přerušení živnosti, budu mít nárok na podporu v nezaměstnanosti či jiné dávky?(iva zinková)
Foto
V případě, že v průběhu samostatné výdělečné činnosti jste byl důchodově pojištěn, pro vznik nároku na podporu v nezaměstnanosti podmínku získání doby důchodového pojištění v délce alespoň 12 měsíců jinou výdělečnou činností splníte.
Dobrý den,moje dcera studovala střed.školu a ze dne na den si našla zaměstnání.Má povinnost tuto skutečnost někde oznámit,třeba na úřadu práce i když tam nebyla v evidenci?Děkuji za odpověď.(Simona)
Foto
Vůči úřadu práce nemá žádnou oznamovací povinnost. V tomto případě je třeba kontaktovat příslušnou zdravotní pojišťovnu.
Dobrý den, chci se zeptat,jestli si můžu přivydělat -např. DPP,DPČ během doby, kdy jsem hlášená na ÚP - pokud podporu nepobírám, pouze jsem hlášená anebo i v době kdy pobírám podporu. Děkuji. L.(Lenka)
Foto
Ano, můžete si přivydělat v pracovněprávním vztahu,maximálně však do výše 4000 Kč (hrubého)měsíčně. V případě, že budete vykonávat toto tzv. nekolidující zaměstnání v době pobírání podpory v nezaměstnanosti, bude Vám výplata této podpory pozastavena.
Dobrý den, prosím o radu.Přítelkyně mého syna se učila cukrářkou,bohužel ale výuční list namá,neudělala závěrečné zkoušky.Poté byla těhotná,ale v cca 5 měsíci potratila - to bylo v r 2011.Celkem přibližně 5měs íců v roce 2012 pracovala v továrně jako dělnice.Jinak je hlášena na ÚP.Měla by nárok na nějakou podporu nebo dávku hmotné nouze?Nikdy jsem se s touto situací nesetkala a tak vúbec nevíme jak postupovat.Děkuji za odpověď. (Evina)
Foto
Z uvedených údajů vyplývá, že uchazečka o zaměstnání v posledních 2 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání byla zaměstnána jen po dobu 5 měsíců. Pro nárok na podporu v nezaměstnanosti tedy nesplnila podmínku získání alespoň 12 měsíců předchozího zaměstnání. Dávky pomoci v hmotné nouzi poskytuje rovněž Úřad práce ČR. Možnost poskytnutí některé z těchto dávek je odvislé od posouzení konkrétních sociálních poměrů dotyčné, které musí úřadu práce doložit.
dobry den chtela sem se zeptat.porodila sem syna v anglii,pres ambasadu sem si vyridila cesky obcanstvi pro syna.v brne mam trvaly pobyt na husove.a bydlim se synem v podnajmu.od statu neberu ani korunu,ani na bydleni.musim chodit na ruzny brigady.mam na neco narok? tatinek v rodnem listu neni napsany a ani snim nejsem.dekuji(jitka nova)
Foto
Konzultujte nárok na dávky na úřadu práce v Brně - úsek státní sociální podpory nebo na úsek nepojistných dávkových systémů.
Jak dlouho musím pracovat aby mi vznikl nárok na podporu(Alena Janú)
Foto
V posledních 2 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání musíte získat zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobou důchodového pojištění v délce alespoň 12 měsíců.
Dobrý den, byla jsem 16měsíců nemocná se zádama. Pak jsem se na pár dní přihlásila na ÚP. poté jsem byla na operaci páteře a po ní jsem dostala částečný inv. důchod. Pakliže mi bude po roce odebrán, dostanu od ÚP podporu v nezaměstnanosti? je mi 56,5 roku. Děkuji (Ludmila Růžičková)
Foto
Podle platného zákona o zaměstnanosti zřejmě nesplníte podmínku předchozího zaměstnání v délce alespoň 12 měsíců, tedy nárok na podporu v nezaměstnanosti Vám nevznikne.
Dobrý den. Když vlastním rodinný domek (nemyslím nějak luxusně zařízený)a nemám žádné úspory, cenné věci a bydlím sám, tak nemusím domek prodat, abych měl nárok na soc. dávky. Děkuji za odpověd(Roland)
Foto
Obraťte se Úřad práce - odd. nepojistných dávek. Na základě konkrétních údajů Vám bude spočítáno, jaké dávky a v jaké výši Vám mohou být poskytnuty.
Dobrý den, jsem v evidenci ÚP asi měsíc. Nemohu pracovat v běžné prac. době - starám se o babičku (ta pobírá 3 stupeň Pnp). Ráda bych si udělala rekvalifikaci na náklady státu - účetnictví. ÚP hovoří ale o příslibu zaměstnání. Ten samozřejmě nemám. Ale právě u účetnictví předpokládám volnou pracovní dobu (umožní mi pracovat z domova). ÚP se brání, s tím, že rekvalifikace se poskytuje lidem v evidenci déle než rok. Mám nějakou šanci? Vím, že na rekvalifikaci nemám ze zákona nárok...ale péče je náročná, navíc mám 3 děti a přivýdělek bych potřebovala. Děkuji Střechová(Střechová)
Foto
Doporučuji Vám žádost opakovat.
Proč stát zastavil možnost rekvalifikací nezaměstnaným?Myslím, těm ,kteří ji opravdu chtějí?Proč nás stát takhle likviduje? Mluvím z vlastní zkušenosti ! (Zahraj Petr)
Foto
Možnost poskytování rekvalifikace úřadem práce nebyla zastavena. V případě, že nejste spokojen, zkuste zažádat znovu.
Od 1.11.2012 jsem nezaměstnaná.Nárok na podporu v nezaměstnanosti budu mít od 1.2.2013(bylo mi vyplaceno odstupné).Dopředu vím, že z podpory nemohu vyjít (po zaplacení nákladů bydlení mi zbyde cca 2.000,-. Žiju sama, děti nemám. Je nějaká možnost dalších sociálních dávek? Jak dlouho musím být finančně "na dně" abych na ně měla nárok. (např. doplatek na bydlení apod.)(Marie)
Foto
Dobrý den, doporučuji Vám kontaktovat Úřad práce - úsek nepojistných dávek.