ONLINE CHAT
Jak snížit koncentraci metanolu po jeho požití? Po pár pivech je prý riziko otravy menší.(Kubik)
Foto
Množství methanolu v organismu nesnížíte, zpomalíte jeho vstřebávání do krevního řečiště a ethanol působí jako protijed.
Dobrý den pane rektore. Píšete zde, že záleží na tom, kde alkohol lidé koupí. Znamená to tedy, že ve velkých supermarketech v tuto chvíli takové riziko otravy nehrozí? (Daniela)
Foto
Takto natvrdo, bych to neřekl, ale přece jenom mají určité prověřené dodavatele a pokud je nějaké riziko, mělo by být minimální.
Opravdu " trochu " pomůže napít se následně alkoholu?(Aklak)
Foto
Ano, ethanol je antidotum (protijedem), ale i po této "1. pomoci" bych doporučil vyhledání lékaře.
Proč nutíte studenty pracovat v laboratořích zadarmo ? (Jan Kulda)
Foto
Je to součást výuky, zejména jejich praktického tréningu.
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jak dlouho analýza k prokázání methanolu trvá a jestli ji někdo dělá v Brně. Děkuji(Karel)
Foto
Délka analýza záleží na použité metodě, minimální doba je cca 10 minut. Kdo provádí analýzy v Brně nevím.
piva se nemusíme bát?(Jaroslav)
Foto
Methanol najdete i v pivu, ale ve stopovém množství. Takže z tohoto pohledu OK.
Dotaz nemám, jsem absolventkou VŠCHT, tak vás jen zdravím a vzpomínám na krásná (nedávná) léta na škole. (Klára)
Foto
Jsem rád, že se ozýváte a s láskou vzpomínáte na VŠCHT Praha. Přeji hodně spokojenosti ve vašem osobním životě i profesní kariéře.
Dobrý den, kolik methylalkoholu může obsahovat prodávané lihoviny ? Jaké množství je pak smrtelné ?Děkuji(Mlsoun)
Foto
U ovocných pálenek je nevyšší přípustné množství methanolu 12 gramů na litr alkoholu (ethanolu). Smrtelná dávka je individuální, je to cca 30 - 100 ml.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda se tato hrozba týká jen tvrdého alkoholu nebo i vína atd.? děkuji za odpověď(Sylvie)
Foto
Současné případy otrav jsou spojeny s konzumací lihovin. Otravy methanolem u vín se bát nemusíte, pokud i vinaři nezačali své výrobky jím pančovat (před pár lety byla kauza pančování vín methanolem v Rakousku).
Dobrý den, vyskytuje se i v pivu ?(IVANA)
Foto
Ano. Methanol najdete i v pivu, ale ve stopovém množství.
Dobrý den.Dá se to rozpoznat podle barvy plamene? (Vlaďka Klailová)
Foto
Osobně bych na barvu plamene nespoléhal, jediným důkazem je chemický rozbor. Pokud chcete mít jistotu, doporučuji vám chemickou analýzu, např. VŠCHT Praha nabízí analýzu methanolu zdarma!
Proc(David)
Foto
Jediným důkazem je chemický rozbor. Pokud chcete mít jistotu, doporučuji vám chemickou analýzu, např. VŠCHT Praha nabízí analýzu methanolu zdarma!
pane profesore,existuje pro laika nějaká možnost jak si ověřit obsah láhve,v minulých dnech se psalo o zkoušce zapálením podle barvy plamene,ale ani to prý nic nedokáže.(Michal)
Foto
Osobně bych na barvu plamene nespoléhal, jediným důkazem je chemický rozbor. Pokud chcete mít jistotu, doporučuji vám chemickou analýzu, např. VŠCHT Praha nabízí analýzu zdarma!
KOUPILY JSME BAREL 6L RUMU ZNAČKY DRAK A NEVIME JESTLI HO MUŽEM KONZUMOVAT.JAK POZNAM ŽE JE POŽIVATELNY? (fanča)
Foto
Taky bych byl lehce nervózní. Pokud jste ho koupili ve firemní prodejně likérky je riziko pančování menší, ale pokud chcete mít jistotu, doporučuji vám chemickou analýzu, např. VŠCHT Praha nabízí analýzu zdarma!
S odkazen na dnešní televizi: Tvrdí se, že analysou chutovými pohárky nelze poznat příměs methylalkoholu. Já si mslím, že při dlouholetém treningu / pití/ konsument jakž takž pozná kvalitu slovovice i merunkovice. Není to pravda?? Pokud tam při organoleptické analyse něco zjitím, kam s tím mám jít??(Vlada senior)
Foto
Tvrzení, že nepoznáte příměs methanolu v lihovině bych podpořil. Když (po dlouholetém tréningu) zjistíte, že lihovina má nějakou vadu, obraťte se na kontrolní orgány (ČOI, SZPI, hygienická služba). Pokud v láhvi uvidíte myš, je to sousto pro bulvár.
Nemyslíte si, že tento stav je v režii majitelů pálenic a palíren, aby upozorňili na nelegální výrobu alkoholu(tonik)
Foto
Z toho bych je rozhodně neobviňoval, naopak řada likérek spíše "bojuje" proti pálenicím, že jim berou část trhu. A navíc v určitých regionech jsou hojně zastoupené i "černé" pálenice.
Dobrý den pane profesore. Čím to, že metylalkohol v těle tak škodí? Po jakém množství může člověk o slepnout a po kolika panácích může zemřít? Děkuji za vaši odpověď(Evelína)
Foto
Toto je dotaz, spíše pro lékaře a tím já nejsem. Methanol sám o sobě v těle příliš neškodí, smrtelně jedovaté jsou produkty jeho metabolismu, zejména kyselina mravenčí. Smrtelná dávka je individuální, je to cca 30 - 100 ml.
Dobrý den, chtěla sem se zeptat, jak rozpoznám metylalkohol od čistého alkoholu před tím, než ho vypiji? Děkuji za odpověď VOlfová(Bára Volfová)
Foto
Vy to nepoznáte ani hned po vypití. Jedinou možností je využití některé analytické metody, např. plynové chromatografie.
Dobrý den, pane rektore... v kuloárech se proslýchá, že methanolový alkohol dovezla do české republiky teroristická organizace z východu, která se na českých občanech mstí za z ministerstva zahraničí... mělo by se jednat teprve o první fázi, v kuloárech se dále proslýcha, že by teroristi mohli otrávit i vodu... jaký k tomuto tvrzení zaujímáte postoj? (V. Lajza)
Foto
Tato svá podezření sdělte Policii ČR, ti jsou kompetentní tyto věci hlídat a řešit.
Mají kolky na lahvích s alkoholem nějaké zabezpečení (jako bankovky)? Mohu já jako laik poznat podle kolku "spolehlivost" obsahu?(Petr Průša)
Foto
Kolek je jedním z ochraných prvků obalu lihoviny. Pokud se vyskytují padělky tak jako laik, nemáte šanci nic poznat. Spíš je otázka, kde lihovinu kupujete.
Včera jsem vypila asi půl litru burčáku přímo od vinaře z Moravy. Mám se bát? Děkuji(Jitka)
Foto
Otravy methanolem se bát nemusíte, pokud i vinaři nezačali své výrobky jím pančovat (před pár lety byla kauza pančování vín v Rakousku).
Pane profesore, v následujících dnech bude Vaše škola provádět zdarma analýzy domácích pálenek. Zajímá mě, zda bude určovat i celkový procentuální obsah methanolu v pálence či budete pouze identifikovat zda pálenka methanol obsahuje či neobsahuje? Dočetla jsem se, že téměř každá domácí pálenka methanol obsahuje díky pektinům obsažených v ovoci.(Petra Svobodová)
Foto
Ano, VŠCHT Praha tyto analýzy bude provádět a půjde o obsah metanolu. Myslím, že bysta se měla dozvědět jeho koncentraci v lihovině. U ovocných pálenek je přítomnost určitého množství methanolu znakem jejich pravosti, že nebyly vyrobeny z rafinovaného lihu.
Existují lakmusové papírky, nebo něco podobného pro snadnou kontrolu obsažených % metanolu?(Milan Horák)
Foto
Bohužel nic tak jednoduchého neexistuje. Analýza se provádí pomocí plynové chromatografie.