ONLINE CHAT
Pane náměstku, obdivuji vás, že dokážete hájit něco, o čem nemůžete být vnitřně přesvědčen, že je to ku prospěchu občanů.(Jaroslav)
Foto
Snad všichni dotčení záhy se přesvědčí, že to ku prospěchu občanů je. Já o tom přesvědčen jsem. Děkuji za dotazy a těším se někdy na virtuální shledanou.
Na Vaši opověď ohledně žádosti o prodloužení platnosti ZTP s předstihem 60-90 dní se ještě ptám: kdo mě měl tuto povinost sdělit. Kdyby mě to bylo známo - udělal bych to, nebo je to špatná komunikace s občany ZTP ?! Děkuji za odpověď Pepino-Plzeň(Pepino -Plzeň)
Foto
Je to letitá praxe, která fungovala i když problematiku vyřizovaly obce. Pokud Vám končí platnost, musí být znovu posouzen Váš zdravotní stav, což má na starosti lékařská posudková služba a toto posouzení může nějakou dobu trvat. Bez něj nemůže ÚP dále postupovat při vyřizování Vaší žádosti. Pokud jste z tohoto důvodu ocitl ve vážné situaci, může Vám byt poskytnuta mimořádná okamžitá pomoc.
Jak to budou dělat ti nechodící důchodci s příspěvkem na péči? Musí jim to vybírat pečovatelky, když nemají rodinu ani známé?(Ludmila)
Foto
viz výše
Dobrý den,zajímá mě,zda není protiprávní při výběrech skartou z bankomatu platit poplatky. To se smí ze státních sociálních dávek dávat vydělávat České spořitelně? Nepovažuji to za správné.Děkuji za odpověď(Věra Zachová)
Foto
Jsou garantovány záklkadní služby zdarma (vč. výběru z bankomatu) - VŠEM (Smlouvu již prověřoval antimonopolní úřad a neshledal nic závadného.
Již 2 měsíce čekám na prodloužení průkazu ZTP a tím jsem přišel o výhody - mobilné.Jsem z PLZNĚ a všude musím jezdit tramvají z důchodem 6 600.-Kč.ZTP mám 6let a vždy bylo prodloužení"na otočku". otázka: kdy bude prodlouženo ZTP, nebo až s kartou a dostano mobilné zpětně. Děkuji za odpověď - Pepino, Plzeň.(Pepino)
Foto
Pepino, už jsme Vám odpověděli.
Paní Karle jste odpověděl, že "nemohoucí" mohou někoho zmocnit, musí to být úředně ověřeno? (Paličková )
Foto
Ano, stačí na obecním úřadě (toto lze domluvit i v domácnosti).
U většiny osamělých důchodců v Brně se střídají pečovatelky. Kdo jim bude vybírat příspěvek na péči? (Jolana)
Foto
viz výše - zvláštním příjemcem může být kdokoliv, koho určí Úřad práce ČR ve správním řízení (toto je na základě řady zákonů, které upravují dávky). Může jím být rodinný příslušník, zaměstnanec obce, zaměstnanec poskytovatele sociálních služeb atd. . Vždy je vyhodnocen konkrétní způsob řešení.
kolik to bude stát? (pan x)
Foto
stát ušetří 250 milionů korun ročně na poštovném
Opravdu myslíte, že peníze budou nechodícím a ležícím klientům vybírat pečovatelé? Co případné zneužití?(Radka)
Foto
viz výše
To se ale důchodcům prodraží, posílat někoho pro peníze do bankomatu! Pochůzky od pečovatelských služeb nejsou levné. Jak bude toto vyřešeno? (Lubor)
Foto
viz výše
Šel by jste semnou na kávu? tel.737 257 864 (Irena)
Foto
:)
Co důchodci, kteří nemají rodinu a kterým nosí peníze pošťačka, protože už nikam nedojdou?(Marie)
Foto
V případě, že je člověk omezen v pohybu, nebo v rozhodovacích schopnostech, je vhodné v těchto případech ustanovit zvláštního příjemce nebo opatrovníka. Stále však platí, že Úřad práce individuelně vyhodnocuje situaci každého klienta a jak jste už mnohokrát mohla slyšet i od pana ministra, může v odůvodněných případech poskytnou dávku jiným způsobem, než sKartou.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat k čemu ty karty jsou?to chcete lidi kontrolovat za co to utrácí?? Děkuju za odpověd(Tereza)
Foto
Ne nikoliv, jde o sjednovení způsobu výplaty dávek, což ušetří státu stovky milionů korun. Když někdo mluví o tom, že je to diskriminace, tak se na to podívejte z druhé strany - pokud stát má dva lidi a každému dává sto korun, tomu, který dostává stovku poštovní poukázkou, dává 135 korun, tomu, kdo bere stovku na účet, dává stovku. To je trochu nepoměr. Zavedením sKaret se situace narovná. Pro kieltny to znamená rozšíření možností způsobů čerpání dávky. Kontrola bude aplikována pouze u tzv. "účelových" dávek pomoci v hmotné nouzi, kde ze zákona je možné regulovat použití dávek. Týká se to zhruba 40 000 klientů z celkového počtu 1,2 milionu.
Když se zaměstnanci změní pracovní schopnost, např. vlivem nemoci, a zaměstnavatel pro něj nemá jinou práci, která by odpovídala jeho zdravotnímu stavu, proč jej může vyrazit bez odstupného ? Nepřipadá Vám to nemorální ? Proč nemá zaměstnavatel povinnost takovému zaměstnanci sehnat práci u konkurence nebo mu platit zdravotní pojištění a podporu v nezaměstnanosti co bude na Úřadě práce ?(Michal)
Foto
Pane Michale, dnes se zabýváme sKartou, na Vaše dotazy jsem již odpověděl a pokud máte podezření na nějaké protiprávní jednání, obraťte se na kolegy ze SUIPu.
Kdo bude vybírat peníze z skaret ležícím a nechodícím důchodcům, ke kterým chodí pečovatelky? Pečovatelky dostanou zvláštní pravomoci a pin?! Jako pečovatelka takovou zodpovědnost odmítám.(Denisa)
Foto
Jiná osoba může nakládat s dávkou pouze v případě, že je tzv. zvláštní příjemcem, nebo opatrovníkem.
Vážený pane náměstku, jak je možné, že MPSV v rámci legislativy zaspalo a na dávky poslané na sKartu může sáhnout exekutor? proč je toto údajně ošetřeno až od 1. 1. 2013? Myslíte, že seznamy exekutorů, kteří inkasují z sKaret k něčemu budou? Děkuji za Vaše odpovědi(Martin D.)
Foto
Bohužel MPSV nemůže řídít legislativní proces všech zákonů a jiných ministerstev (občanský soudní řád a jeho změna má platit od 1. 1. 2013 a toto je jeho součástí). S exekutorskou komorou, konkrétně jeho prezidentem, je uzavřena dohoda o tom, že do konce roku se exekutoři budou technickému účtu sKarty "vyhýbat" a exsekuce budou řešit přímo a poiuze s Úřadem práce. My budeme sKarty lidem, kteří jsou ohrožení exekucí (především v hmotné nouzi) vydávat až po 1. lednu 2013
Dobrý den.Pracuju jako prodavačka,mám možnost nějak poznat tuto kartu????(Lucie Z.)
Foto
ano je vyobrazena na www.skontakt.cz
Proč nenařídíte zaměstnavatelům Aby umožňovali zaměstnancům pracovat z domova pokud to trochu půjde. Např. když má zaměstnanec rodinný domek, tak by mu zaměstnavatel domů nastěhoval frézku pokud se mu vejde do domácí dílny, aby nemusel zaměstananec chodit do práce a ušetřil si tak dojíždění třeba 2 promarněné hodiny v autobuse(Michal)
Foto
Zmimňujete standardní možnost práce z domova. Zaměstnavatel MUSÍ určit místo výkonu práce a garantovat všechny podmínky (například BOZP). Všěe záleží na vyjednávacích a komunikačních schopnostech zaměstnance při nástupu do zaměstnání, případně v době jeho trvání. Někde to ale nejde. Těžko asi přestěhujete část pásové výroby k někomu do rodinného domku a na dvoře mu nebudete skladovat Škodovky, Toyoty, či desítky kilo tabáku na cigarety.
Proč endáte zaměstnavatelům povinnost zaměstnancům hradit zdravotní prohlídky, výpisy z rejstříků tretů, ověřené kopie dokladů, pracovní a ochranné a bezpečnostní pomůcky, školení, dopravu do zaměstnání ?(Michal)
Foto
Ochranné a bezpečnostní pomůcky hradí zaměstnavatel, stejně tak jako školeni BOZP. Pokud máte nějaké indicie o opačném postupu, obraťte se na SUIP. Doprava, zdravotní péče, apod - to je nezbytné případně sjednat v kolektivní smlouvě.
Proč jste dovolili zaměstnavatelům "neplatit" příplatky za přesčasy, víkendy, noci, svátky. Ve firmách kde nejsou odbory mají zaměstnanci "horší pozici" pro vyjednávání a řídí se to heslem " Nepodepíšeš smlouvu bez příplatk,tak vypadni, najdu si náhradu"(Michal)
Foto
Zmiňujete nezákonný postup, doporučuji se obrátit na nejbližší pracoviště Státního úřadu inspekce práce, který pod 1. 1. 2012 vykonává kontrolní činnost. (viz www.suip.cz)
Proč nedáte do zákona, že podporu v nezaměstnanosti a zdravotní pojištění nebude platit stát ale předchozí zaměstnavatel, který člověka propustil, aby byl tlak na zaměstnavatele, aby nepropouštěli, aby se jím to nevyplatilo a povinnost zaměstnavatelů zaměstnat každého a bez obstrukcí ?(Michal)
Foto
Toto je možné pouze v situaci státem řízené ekonomiky (napoříklad Kuba, Venezuela,...) což naštěstí v ČR již neplatí. Doporučuji se s iniciativou na změnu zákona obráti na Vašeho poslance. Úřad práce zákony nevytváří, pouze se jimi řídí a dohlíží na jejich dodržování.
Proč nedáte zaměstnavatelům povinnost, pokud propuští, tak, aby byl povinen propouštěným ZAJISTIT práci u konkurence ?(Michal)
Foto
Stát nemůže nutit soukromý subjekt, aby hledal volná místa svým propuštěným zaměstnancům. Dohlíží však, aby byla naplněna všechna zákonná práva zaměstnanců (například odstupné, které může v určitých případech kompenzovat a poté vymáhat po zaměstnavateli).
Proč vůči zaměstnavatelům nepřitvrdíte, aby zaměstnávali i NEZAMĚSTNATELNÉ, aby stát ušetřil ?(Michal)
Foto
Na zvýšení šance uplatnitelnosti na trhu práce máme Aktivní politiku zaměstnanosti, v níž je několik programů pro lidi, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní a mají zájem o práci, chtějí se dále vzdělávat. Jsou tak podporováni jak klienti ÚP, tak zaměstnavatelé, kteří je zaměstnají. Jde například o veřejně prospěšné práce, společensky účelná pracovní místa. Zaměstnávání osob se zdravotním postižením, rekvalifikační programy, pracovní rehabilitaci, nově je spuštěn projekt stáží u zaměstnavatelů, aby si klient mohl ověřit, jestli na vybranou práci stačí atd. Ročně jsou do těchto aktivit investovány stovky milionů korun. Co se týče "došlápnutí" - stát nemůže nutit soukromý subjekt, aby zaměstnal konkrétního člověka, ale může mu poskytnout určité výhody (popsáno výše).
lze skartu odmítnout z důvodu exekuce?Je pravda že exekutor může dávky s účtu odebrat?(Eva Doleželová)
Foto
již odpovězeno
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak to bude, když mám vlastní účet, na který mi doteď chodil rodičovský příspěvek ve výši 7.600,--Kč. Z něho platím trvalými příkazy úvěr a další pojistky.Jde to nějak udělat a jak, aby mi chodil tento příspěvek nadále na můj účet, i když budu mít Skartu. Děkuji za odpověď.(Susan)
Foto
Dobrý den, viz výše - jen opakuji, o přesměrování na účet můžete požádat při převzetí sKarty na Úřadě práce ČR, či posléze tak můžete učinit na bankomatu ČS.
Dobrý den, pan ministr neustále opakuje, že účty k skartám nejsou postižitelné exekucí, přestože spořitelna i ministerstvo na svých stránkách uvádí něco jiného. Pan ministr neříká pravdu, upozornil ho na to už někdo? Na to, že bude změna zákona až k 1. lednu, může doplatit spousta občanů, protože chcete vydat karty skoro všem, kteří berou nějaké dávky. Výmluvy na nějaký technický účet jsou zbytečné a exekutory nezajímají, protože jde o účty občanů, které jsou založeny s jejich souhlasem a oni jsou majiteli těchto účtů. Jak to budete řešit? (Jaroslav Novák)
Foto
viz výše plus doplnení - vydávání sKarty klientům, kterým hrozí exekuce, nebo již v exekuci jsou, nastane po 1. lednu 2013. To, že technický účet sKarty není postižitelný exekucí je v novele občanského soudního řádu.
Platnost průkazu ZTP mě skončila v červenci tj. 2měsíce jsem bez výhod (MHD,parking,mobilita fin.příspěvěk), bez jakého-koliv vyjádření ÚP.Otázka: kdy dostanu s kartu včetně zpětného proplacení příspěvku na mobilitu. Děkuji za vyčerpávající odpověď - PP(Pepíno - plzen)
Foto
Je mi líto, ale s ohledem na to, že správní řízení o dávkách pro zdravotně postižené si obykle vyžádá 60-90 dnů, je vždy nezbytné žádat s předstihem před vypršením platnosti. Jinak obecně platí, že nárok na dávku vzniká dnem podání žádosti - pokud byla pozitivně vyřízena. Pokud jste nepodal s předstihem žádost, do té doby, než je řízení ukončeno nemůže být průkazka vydána. Pokud Vám bude dávka přiznána, dostanete ji proplacenou ode dne žádosti. Obraťte se na příslušné pracoviště Úřadu práce ČR - máte právo být obeznámen s průběhem řízení o dávce. Pokud Vám ÚP odmítne součinnost, obraťte se mailem na našeho tiskového mluvčího s podrobným popisem situace. Kontakty najdete na našem webu.
Dobrý den, jsem nechodicí (v invalidnim duchodu)pro kartu si nemohu dojít. Kdo kartu může vyzvednout místo mě? Manžel pobírá na mě příspěvek na péči. Děkuji Paličková, Praha (Paličková)
Foto
Vážená paní Paličková, nejlépe bude, když dáte plnou moc manzelovi.
Dobrý den, co budu dělat s kartou, když přestanu brát rodičovské dávky? Můžu si ji nechat a používat ji a účet jako každý jiný běžný účet a běžnou platební kartu nebo ne? Děkuj za odpověď(Kateřina M.)
Foto
Na technický účet sKarty může peníze poslat pouze Úřad práce ČR. Dokud tam budete mít zůstatek, můžete ji používat. Po skončení rodičovského příspěvku a vyčerpání peněz už tam žádné nepřijdou.
Dobrý den, chci se zeptat, jestli si bude muset člověk sKartu schovávat? Napříkald, když získá práci, ale třeba po čase ji zase ztratí, bude brát dávky na původní sKartu nebo dostane při každém přihlášení na úřad práce novou?(Pavel Kuplík)
Foto
Je vhodné sKartu uschovat.
Pane Žárský, doporučil by jste svým známým, pokud jsou nezaměstnaní, sKartu nebo peníze na účet, když jej mají? Díky, Robert(nezamestnany - stredni cechy)
Foto
Peníze na běžném účtu nejsou chráněny proti zabavení exekutorem, stejně jako peníze uložené doma v kredenci po vyzvednutí na poště z poštovní poukázky. Technický účet k sKartě nebude (od 1. ledna 2013) zahrnut do výkonu exekuce. To však neznamená, že by se Úřad práce vyhýbal zákonné povinnosti strhávat povinnou částku v případě, že je vydán exekuční příkaz. To je jeden z mnoha důvodů, proč bych doporučil sKartu.
Dobrý den, jsem v plném invalidním důchodu a trvalé bydliště mám jinde než žiji. Mám dotaz zda si můžu nechat přeposlat sKartu na jiný úřad než pod jaký patřím podle trvalého bydliště. Děkuji za odpověď. H.H.(Hudečková)
Foto
Samozřejmě, pokud s Úřadem práce komunikujete z tzv. kontaktní adresy, budete vyzvána z tohoto místa. Pokud s ÚP prozatím nekomunikujete, musíte tuto skutečnost Úřadu práce sdělit. (je možné i v místě Vašeho pobytu).
Matce je poukazován příspěvek na bydlení na její konto u ČSOB, proč jí ministerský demagog a otrokář vnucuje další konto?(Sýkora)
Foto
viz výše
Dobrý den, chtěl bych se zeptat v rodině jsou děti v pěstounské péči a jedno dítě z toho je ZTP/P. Chtěl bych se zeptat kolik karet dostane ta rodina? 2 Karty ZTP/P (1. pro nemocné dítě a jedno pro rodiče(a na koho to bude napsaný na jednu osobu či oba rodiče?)) a k tomu normální kartu Skartu? nebo jak? Děkuji za odpověď Pag3man(Pag3man)
Foto
sKartu s platební funkcí obdrží zákonný zástuoce dětí, jakožto jeden příjemce dávek. sKarty-průkazky bez platební fuknce obdrží děti se ZTP.
Vážený pane náměstku,co mám udělat, když jsem spokojená s dosavadním způsobem výplaty rodičovského příspěvku na můj účet a nechci opatrovat další platební prostředek, tzv. sKartu, jelikož je mi k ničemu, protože neumožňuje platby v zahraničí? Navíc mi přijde úplně zbytečné a nehorázné, že se na vyplácení dávek přiživuje další subjekt (všude zmiňovaná možnost přeposílání prostředků na účet klienta), když současný systém funguje bez problémů a změna mne navíc zatěžuje zbytečnou cestou na ÚP (pro vyplácení rodič. příspěvku, které za rok skončí).(Alena V.)
Foto
Jedinym ukonem navic pro Vas je prevzit sKartu. Pokud budete chtit urcit svuj ucet jako konecny, muzete tak ucinit na Uradu prace pri prevzeti sKarty. Co je pro Vas zasadni vyhodou je, ze bez cesty na Urad prace muzete kdykoliv menit platebni prikazy primi na bankomatu. Historii vyplaty davek muzete sledovat na portalu www.skontakt.cz . Toto reseni je soucasne odbremenenim Uradu prace v pripade zmnen na uctech klientu, ktere jinak musi kolegove provadet. Cili shrnuto - mjuzete pozadat o presmerovani rodicovskeho prispevku na svuj ucet a ten dale pouzivat, jak jste zvykla.
proč dostanou sKartu také maminky na MD, tím chcete naznačit, že jsou to nefachčenka_ (alenap)
Foto
Na rodicovske dovolene. Protoze stat rozhodl o tom, ze zmeni zpusob vyplaty davek na sKartu. U rodicovskeho prispevku neni kontrolovano, za co je utracen. Pouze u nekterych davek pomoci v hmotne nouzi jsou vyplaty prostrednictvim sKarty regulovany (povinna platebni funkce), v ostatnich pripadech se vubec nic nemeni.
Bylo prezentováno, že první výběr v měsíci bude zdarma: 1.Jakým způsobem lze vybrat celou měsíční dávku SSP bez poplatku? Na pobočce je to s poplatkem. V bankomatu ČS to není možné! 2.Pokud si vyberu maximum možného v bankomatu (abych neplatil poplatky), tak vždy bude určitý zůstatek na účtu. To je naprosto špatně, o to bude mít příjemce dávky v příslušném měsíci méně!!! 3.Dávky pobírají chudobní a počítají skutečně s každou korunou!!! (Marek)
Foto
Jeden vyber ke kazde davce je zdarma. (3 davky tri vybery zdarma). 1.Jednorazovym vyberem cele davky z bankomatu. Nebo castecnym vyberem a nakupem u obchodnika plus cash back (vyber hotovosti u obchodnika). Vsechny tyto transakce jsou zdarma. 2. Co se tyce zuzstatku na uctu, je to mytus. Neni zadny povinny zustatek na technickem uctu k sKarte. Muzete vycerpat do nuly nakuoem u obchodnika.
Když donese složenku pošta tak vždy chce vidět mamku protože se po mozkové mrtvici nedokáže podepsat ,tím pádem nepodepíše ani souhlas k založení S karty,kdo tento souhlas může podepisovat nebo se nebude dávat podpis osoby,která ma narok na dávky ?Potom z karty může vybírat každý komu řekne PIN jestli si ho bude pamatovat,nebo si to osoba která se o ni stará může nechat posílat na svůj účet?nebo S karta může být na jméno osoby ,která se o ni stará a vše zařizuje a vyřizuje,(ilona)
Foto
V pripade, ze ma za klienta vybirat davku nekdo jiny, musi byt ustanoven jako tzv. zvlastni prijemce ve spravnim rizeni. Rizeni vede Urad prace CR na zadost klientu. zbytek viz predchozi odpoved.
mamka po mozkové mrtvici,nepíše,vrátilo se pár slov,nechodí,žádný doklad nepodepíše.To se účet u česk.spořitely nebude muset podepisovat osobou která má nárok na dávky?je ji 84 roků pravá ruka ochrnutá nenapíše ani křížek je ve 4.skupině(karla)
Foto
Vase maminka muza Vas nbebo nekoho jineho zmocnit k vyzvednuti sKarty a k prevodu davek. Pokud nemuze psat, muze se zmocneni uzskutecnit za pritomnosti svedka.
Proč někdo konečně neřekne, kolik stát uspoří tím, že karty zavede? Je jasné, že pokud stát rozešle všem důchodcům místo složenek karty, tak se musí ušetřit spousty peněz...(alice)
Foto
Dobry de, rikame to porad dokola :) . Stat usetri 250 milionu korun rocne a to pouze ne nepojistnych socialnich davkach. sKarty nejsou urcene na vyplatu duchodu a nemocenske (vyplaci Ceska sprava socialniho zabezoeceni, nikoliv Urad prace CR).