ONLINE CHAT
Co říkáte na momentálně hodně diskutované téma - překyselený organismu. Hezký den(Pavlína P)
Foto
Již jsem odpovídal, výborný byznys, nemající s vědou a vědeckými informacemi a závěry nic společného. Tahání peněz z lidí a slibování nesplnitelných vzdušných zámků. Ale vydělávají se na tom velké peníze. Toto byl poslední dotaz, další dotazy zodpovím a budou uveřejněny v dalších sobotních přílohách Blesku. děkuji Suchánek
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat, jaký je rozdíl mezi celozrnným a vícezrnným pečivem? A proč je většina pečiva na našem trhu z pšeničné mouky? Pokud mohu, kupuji výrobky z žitné, případně špaldové mouky, ale je to v něčem lepší? A poslední dotaz, mám 2 malé děti (2 a 5 let). Názory na celozrnné pečivo u malých dětí se neustále rozcházejí, ale obě moje holčičky preferují celozrnné pečivo, je chyba, když jim ho dávám? Děkuji za odpověď. Míša(Michaela)
Foto
Celozrnné pečivo je z celozrnné mouky má tedy vysoký podíl vlákniny z obalů zrna, vícezrnné obsahuje více druhů semínek, ale není celozrnné. U dětí se do školního věku se celozrnné pečivo nedoporučuje, díky horší schopnosti vypořádat se s vlákninou z obilovin (zácpa, možné bolesti břicha). Pokud nemají problém tak je to ok, ale obecné doporučení pediatrů je jiné. Doporučení je věk 5 a přeferuje se vláknina z ovoce a zeleniny. Více informací najdete na www.vyzivadeti.cz
DObrý den, mám 170cm a 53 kg. Jak přibrat? Díky za radu.(Zuzanka)
Foto
již jsem odpovídal
Dobrý den, pane doktore, v rámci zlepšení fyzičky i postavy jsem začala chodit na hodiny pilates.Zajímalo by mě, jakou formu večeře zvolit po takovéto fyzické aktivitě - zeleninový salát nebo spíše "klasickou večeři" /cvičím později odpoledne, večeřím kolem 20h, spát chodím kolem 22h/. Děkuji za odpověď. Petra(Petra)
Foto
Zeeninový salát s bílkovinami s nízkým obsahem tuku ( tvaroh, tvrdé sýry s nižším obsahem tuku, mozzarela light, cottage, žervé kvalitní šunka výběrová, libové maso, ryby (ty mohou být i tučnější) a tenčí plátek celozrnného chleba. Letní období je pro takové večeře ideální.
Dobrý den, jaká je nejúčinnější dieta pro rychlé zhubnutí při zachování svalové hmoty a neříkejte, že žádná, jen vyvážený jídelníček. děkuji Ilona(Ilona)
Foto
Platí pouze pro zdravé osoby.Pravidelná pohybová aktivita - 7 hodin týdně, denně cca 60 minut v kuse, hodinu po cvičení nejíst, podpořená vhodně složeným jídelníčkem s vyšším podílem bílkovin ( 1,0-1,2 gramy na kilogram) a omezeným příjmem energie za den a rozložení příblžně dopoedne více sacharidů odpoledne více bílkovina večer zejména bílkoviny a zelenina. http://www.flora.cz/edenicek/do_formy_uvod.php
Dobrý den, zvykla jsem si používat margaríny. Do teďka vybírám jen podle chuti. Je v nich nějaký jiný než chuťový rozdíl, o který bych se měla zajímat? Děkuji za odpověď. Darina(Darina Jedličková)
Foto
Zásadní jsou tyto pohledy: vyšší obsah omega-3 mastných kyselin a nenasycených mastných kyselin, minimální obsah trans mastných kyselin a nasycených mastných kyselin
Dobrý den pane doktore, manžel má cukrovku, dnu a je obézní. Brání se dietě, že by nemohl jíst vůbec nic. Můžete mu poradit vhodné potraviny ? Děkuji(marie)
Foto
Doporučení je složitější a složení stravy je nutné, vzhledem k tomu, že jde o nemocného, řešit s vystudovaným nutričním terapeutem, který spolupracuje s ošetřujícím lékařem pacienta. Obraťte se na nutriční terapeuty v místě kam docházíte k lékaři (diabetologovi), ti Vám sestaví vhodný jídelníček, není možné takto doporučovat, je nutné znát velmi mnoho parametrů jako je doporučené množství sacharidů na den, doporučený energetický příjem ve vztahu k tělesné hmotnosti, "intenzitu" dnového onemocnění, případně další přídružená onemocnění ( vysoká hladina cholesterolu, krevni tlak atd.)
testSem napište Vaší otázku(testík)
Foto
dobrý den, jaká rýže je nejlepší je to parboleid? Dekuji E.J.(Eva Jungvirtová)
Foto
Osobně se domnívám, že je to spíše natural, nebo kombinace s natural rýží
Dobrý den, potřebuji zhubnout 10-15 kg, začínají mě bolet klouby, cítím se špatně. děkuji za odpověd a radu,(Magdaléna)
Foto
Základní principy a odpověď na Vaši otázku najdete na http://www.flora.cz/edenicek/do_formy_uvod.php Obecně kombinace vhodného, pravidelného pohybu s mírně redukčním jídelníčkem je prakticky jedinou možnou cestou
Dobrý den, je ze zdravotního hlediska lepší bílé nebo červené víno? Děkuji.(Mirek)
Foto
Mně chutná červené, ale nejde o víno, neexistuje francouzský paradox červené víno = zdravé krvinky, delší zdraví atd. francouzi konzumují daleko více zeleniny než my. Co se týká alkoholu tak umírněná pravidelná konzumace malého množství alkoholu může pomoci našim cévám, ale jen umírněná a pravidelná. více na www.fzv.cz
"Odborník na výživu RNDr. Pavel Suchánek radí na chatu!" Rád bych jel na chatu, ale musím do práce. Ale jinak díky za radu. ;-)(Olyman)
Foto
Taky bych raději na chatu :) ale také musím do práce :)
Dobrý den,doktor mi řekl, že mám vysoký cholesterol a že nesmím jíst máslo ani sádlo. Můžu aspoň pomazánkový máslo nebo tavený sýr?Díky(Filip Kunc)
Foto
To nikoliv, jde o velmi podobné potraviny, nahradit máslo pomazánkovým máslem není řešení, řešením jsou rostlinné tuky a oleje . více na www.fzv.cz
Dobrý den,co si myslíte o dietě Ketodiet?? Hezký den Klára(Klára)
Foto
Krátkodobý úspěch, velmi psychicky náročná, z dlouhodoběho hlediska je bohužel neúspěšná a klienti končí s vyšší hmotností než před začátkem diety. Zákaldem rychlého poklesu hmotnosti je odovodnění, nikoliv redukce tuku a u některých i výrazná redukce aktivní tělesné hmoty a tedy i výrazný pokles bazálního metabolismu. kg tuku obsahuje 9000 kcal energie, to je množství, které nám vystačí na 4,5 dne pokud bychom zcela hladověli. Pro přesnost by to netrvalo takto dlouho. ale déle neb by tělo spustilo kontraregulační mechanismy, které by výrazně snížily denní energetickou potřebu, takže vnakonec by to trvalo více než 5 dní, pokud nepřidáme pohyb a sport a to spolu s hladověním nejde dlouhodoběji dohromady.
Dobrý den,je mi 33let,odjakživa mám sklony k nadváze,nyní vážím cca 90 kilo při 167 cm,jsem na mateřské.navíc mi min.týden byla při preventivní prohlídce zjištěná snížená fce št.žlázy(hladina hormonu v krvi 11),začala jsem užívat Euthyrox 100,na hranici cukr a cholesterol.Pohybu mám tolik jako matka malých dětí,ne málo,ani moc.Neustále přibírám,hýbat se mi nechce,nebot jsem permanentně unavená.Zřejmě to souvisí se št.žlázou.Můžu čekat zlepšení po užívání hormonů a je něco,co bych mohla pro svůj zdr.stav udělat,krom obecných rad jako zdravěji jíst a víc se hýbat?nějaké specifické potraviny,nějaký druh sportu atd?Děkuji Katka(katkamt)
Foto
Bohužel, neexistují zázračné potraviny, substituce hormonů štítné žlázy může pomoci proti únavě a přibrzdit další nárůst hmotnosti, ale není to zázračný lék na hmotnost, jak se spousta laiků domnívá. Bez pravidelného pohybu bohužel byste musela velmi omezovat stravu a to funguje pouze omezenou dobu a jen do určitého energetického příjmu. Vzhledem k dalším zmíněným parametrům je vhodné sledovat stravu a vyvarovat se rizikových potravin jako jsou nasycené mastné kyseliny v živočišných i rostlinných produktech (viz výše), přidat vlákninu a omezit cukry (viz. glykémie) a přidat pravidelnou pohybovou aktivitu, stačí pro začátek krokoměr a denně ujít 10 000 kroků. K omezení chuti k jídlu a zmenšení velikosti porcí můžete využít i některé vlákniny, dnes je velmi úspěšná syntetická vláknina obesimed forte, ale bez podpory pravidelným pohybem to nepůjde.
Od ledna 2012 jsem shodila 19 kg. Nyní tělo stagnuje. Poradíte mi? Denně ujdu 9000 kroků, dále denně fitko, pilates, o víkendu dálkové pochody (cca 20 km) jídelníček dle Sv. Kateřiny. Co teď?(KatHamr)
Foto
Zdravím Vás a moc gratuluji. ovšem i na pohyb si tělo zvykne a je nutné dělat změny, tedy některý den nahradit pilates třeba spinningem bez zátěže, nebo power yogou, nebo kruhovým tréninkem v posilovně, cyklistikou atd. Tělo totiž reaguje na změny a i na stejný pohyb si po 3-4 měsících zvykne, proto je nutné dělat změny.
Dobrý den, dcerá závodně plave, jakou stravu a druh pití by jste doporučil během závodního dne. Zátím praktikujeme těstoviny s kuřecím masem a vodu. Děkuji za odpověď(Jana Polesná)
Foto
To je složitější odpověď musel bych vidět tělesnou konstituci, znát věk, druh trati, množství závodů během dne atd. Pracuji s plavci dorostenci a je to o celoroční stravě, stava během závodu je jen zlomek. Velmi vhodné jsou carbo gely, carbo snacky atd. ale to není možné přesně doporučovat pokud nemám více informací. Zákaldní informace najdete na www.vyzivadeti.cz
Dobrý den, je mi 45 let,3x týdně cvičím,snažím se jíst zdravě,ale váha mi stále jde pomaličku nahoru,ale pouze na bříšku.Má váha je 161cm/60kg,které jsem nikdy neměla.Je fakt,že se málo přinutím k pití,mohl byste mi prosím poradit,kolik je vhodné vypít tekutin? Také jsem slyšela,že nejsou vhodné jogurty k snídani,prý vytvářejí moc kyselosti v těle. Děkuji moc za odpověď a přeji pěkný den(Šárka H.)
Foto
Princip kyselosti a zásaditosti je zcela nesmyslný e je to jen velmi dobrý byznys některých firem, ale s vědeckým základem nemá nic společného. Neexistuje jediná relevantní studie, článek, který by seriózně tento princip potvrdil. osobně si myslím, že je to strašení lidí a díky tomuto strašení pak některé firmy vydělávají značné částky na doplňcích proti překyselení, doplňcích na zvýšení zásaditosti v organismu a podobné bludy, dle mého názoru jde o klamání spotřebitele a měly by se tím zabývat příslušné státní orgány. Jogurt k snídaní spolu s obilninami, tedy kombinace sacharidů a bílkovin je velmi vhodnou snídaní. Redukce hmotnosti a zejména pak zvýšeného obvodu pasu je zejména o pravidelné a dostatečně intenzivní pohybové aktivitě. Množství tekutin jsem již odpovídal, závisí na více faktorech, ale nesouvisí s množstvím tzv. vnitrobřišního tuku a obvodem pasu.více na http://www.flora.cz/edenicek/do_formy_uvod.php
dobrý den pane doktore. můj manžel váží 64kilo, kouří,prauje. ale problem je v tom že nemůže přibrat.jí normalne jako já.poradte mi prosim co mám koupit za nejake leky ktere podporuji chut k jidlu,nebo jiné alternativy, děkuji(Tereza)
Foto
V některých případech je možnost trvale zvýšit tělesnou hmotnost velmi složitá, je možné si pomoci výrobky, zjednodušeně označované jako tekutá podpůrná výživa "sipping" a pak konzultace s lékařem a nutričním terapeutem. K lékům se nemůžu vyjádřit, nejsem lékař.Soukromě si myslím, že by stálo za to, psát si 14 dní opravdu podrobný jídelníček a podle něj zjistit reálný energetický příjem, je známo, že kouření u některých osob omezuje pocit hladu
Dobrý den, když konzumuji běžné pečivo a obilné výrobky (sušenky apod.), mívám velmi nafouklé a oteklé břicho a jsem unavená (zažívací potíže však nemám). Vyzkoušela jsem dietu, kdy jsem pečivo zcela vyřadila (sacharidy jsem konzumovala pouze v zelenině a ovoci, popřípadě v bezlepkové obilné kaši) a mé potíže zmizely. Po přechodu na běžnou stravu jsou však zpět. Může být za tím např. nesnášenlivost lepku a mám se nechat vyšetřit u lékaře? děkuji(Daniela)
Foto
Ano, doporučuji,obraťte se na lékaře-specialistu.
Dobrý den, dostal se mi do rukou článek, že cituji : základní bílkovinou v tvarohu je kasein, který lidský organismus špatně zpracovává. Proto se hůře vstřebává vápník, draslík, fosfor, hořčík a zinek - s tím souvisí řídnutí kostí, křeče, ..., další vliv ony bílkoviny je zahlenění, přetížení ledvin, nedostatek vitamínů B2, B6, vznik ledvinových kamenů, a proto množství tvarohu na zdravého jedince by nemělo překročit 50g za týden. Opravdu je tvaroh až takto "nebezpečný"? Předem děkuji za odpověď. (Hana B.)
Foto
To je úplná hloupost, mléčné výrobky nezahleňují, o řídnutí kostí ani nemluvě atd.. Kasein (tvaroh) se vstřebává pomaleji než jiné složky mléka ale to není nevýhoda, naopak sportovci této vlastností využívají v rámci posledních jídel před spaním tzv. night proteinů. Pokud se chcete dozvědět více o podobných nesmyslech a "zaručených informacích" tak se podívejte na www.fzv.cz doporučuji recenzi knihy Čínská studie aneb Čím nás krmí dr. Campbell? na http://www.fzv.cz/fzv/aktivity/tiskove-konference/2012/289-cim--nas-krmi-dr-campbell-a-spol.aspx
Dobry den mam 105kg mam problemy s platničkou boli ma chrbtica chcem schudnut poradite mi prosim ako?(Jozefina)
Foto
Dobrý den,předpokládám, že platnička je ploténka. Redukce u hmotnosti v tomto případě je složitější, množství možných sportovních a pohybových aktivit je omezené a měl by Vám je doporučit lékař, který zná Váš zdravotní stav. Takto nemohu se nijak vyjádřit, dle mých zkušeností musíte najít vhodnou zvládnutelnou pohybovou aktivitu a spolu s ní si psát jídelníček a spolupracovat s nutričním terapeutem z pohldu složení stravy a fyzioterapeutem z pohledu vhodného pohybu, nedoporučuji informace "z druhé ruky, internet atd.", ale obraťte se na certifikované odborníkytj. nutričního terapeuta a fyzioterapeuta, samozřejmě se souhalsem lékaře, který zná Váš zdravotní stav.
Dobry den, jsem matka dvou malych deti a rada bych se zeptala, jak je to s masem v detskem jidelnicku. ja davam 4 krat tydne maso, 1-2 dny vejce a 2 dny mame bez masa. Jsem nazoru, ze kazdy den maso, neni zdrave, ale radeji si necham poradit. Dekuji a krasny den(Gabriela)
Foto
Můj soukromý názor je, že 2 bezmasé dny jsou zcela v pořádku, a neplatí to jen pro děti, jsou další velmi vhodné zdroje bílkovin jako Vámi zmíněná vajíčka, ale zejména mléčné výrobky (tvarohy, jogurty, zákysy, cottage, žervé a samozřejmě i mléko). Více můžete najít na www.vyzivadeti.cz
Chci se prosím zeptat,mám chronic.pancreatitis,je vhodné dodržovat mezi jídly přestávku např.3 hod a pak mě zajímá které koření mužu používat,vím,že jich moc není.Zajímalo by mě co vy jako vel. odborník doporučujete na vys. cholesterol...muže zato i ta slinivka..Děkuji pěkně za odpověd a přeji krásný letní den,bez mráčku...Bety(Betynka)
Foto
Chronickou pankreatitidu a stravu při ní musí řešit lékař ve spolupráci s nutričním terapeutem, kteří oba znají aktuální stav pacienta, obecně se můžu je vyjádřit, že pokud je mi známo a ze svého okolí pokud mám příklad tak se osvědčuje náhrada koření sušenými bylinkami (zákaz tučných a přapálených jídel a striktní zákaz alkoholu), ale nedovolil bych si generalizovat, to je práce lékaře a zejména nutričního terapeuta u konkrétního pacienta. Pokud je mi známo tak není přímá souvislost vysoká hladina cholesterolu a chronická pankreatitidy, ale obě onemocnění souvisí s nevhodným životním stylem tedy konzumací nevhodných potravin, zejména pak živočišných (navíc nevhodně tepelně upravených) nasycených mastných kyselin ( tuky z mléka, zejména smetanové výrobky a nezanedbatelný je vliv i tuku z masa, kromě ryb, rybí tuk je naopak velmi prospěšný), dnes se bohužel i zvyšuje konzumace nevhodných rostlinných nasycených mastných kyselin (kokosový a palmojádrový olej). Tato starva může vést jak k vysoké hladině cholesterolu tak i případně k chronické pankreatitidě. více na www.fzv.cz
Dobry den pane doktore, kolik litru vody by mel v parnych dnech, kdy teploty prekracuji tricitky, vypit muž (80 kilo), v prubehu bezneho dne, bez vyssi fyzicke aktivity? děkuji za odpoved(Martin)
Foto
Dobrý den, doporučení se pohybuje mezi 30-60 ml na 1 kg tělesné hmotnosti ovšem, k ideální hmotnosti tedy BMI 20-25, což nemusí souhlasit s hmotností aktuální. Tedy 80 kg zdůrazňuji zdravý člověk cca 3-5 litrů vody podle teploty prostředí, vlhkosti prostředí (pozor na klimatizace), aktivity během dne atd.Někdy může být kontrolou berva moči, která by měla být velmi světle žlutá (neplatí pro konzumaci alkoholu).