ONLINE CHAT
Dobrý den, slyšela jsem od kamarádky, která dělá na úřadu práce, že vysokoškoláci, kteří jsou na podpoře, nemusí po 2 měsících v evidenci vykonávat veřejně prospěšné práce? Je to tak?(Eva Krasna)
Foto
Dobrý den, máte asi na mysli veřejnou službu. Veřejná služba je nabízena především dlohodobě nezaměstnaným uchazečům o zaměstnání, kteří jsou v evidenci např. déle než 1 rok. Jejím cílem je obnova nebo udržení pracovních návyků těchto uchazečů, tak aby bylo možné je následně lépe umístnit na trhu práce.
Teď jsem odmaturoval, ale práci jsem si ještě nenašel. Kdy se můžu přihlásit na úřad práce? Hned nebo až od září?(Šimon)
Foto
Dobrý den, evidence na úřadu práce je dobrovolná a je možné se tedy evidovat ihned poté, kdy jste ukončil střední vzdělání. Pokud se týká úhrady např. zdravotního pojištění, pak je za vás toto pojištění z titulu studia hrazeno až do konce srpna.
Dobrý den, jak p. Vaňásek aktivně sehnat práci, když už od ledna podniky nemusí hlásit volná místa? A když je nahlásí, tak stejně výběrové řízení je jen zástěrka a už tam mají někoho známého? Víte o tom vůbec? Proč z nás děláte blbce? (Jaroslava)
Foto
Dobrý den, povinnost zaměstnavatelů hlásit volná pracovní místa na úřad práce od ledna tohoto roku již není. Úřad práce však v rámci svých pracovišť aktivně spolupracuje se zaměstnavateli v jednotlivých regionech a ačkoliv uvedená povinnost v zákoně již není, počet volných pracovních míst, které zaměstnavatelé nyní dobrovolně hlásí na úřadu práce, od počátku roku neklesl naopak se postupně zvyšuje.
Dobrý den, jsem nynní po mateřské "dovolené",mám 3 děti 17, 6, a 4 roky,žiju ve městě,které pan Čunek "proslavil," Chci pracovat,ale nikdo mě nechce,jako matka,mám cejch "riziková,"tudíž nepotřebná.Desítky pohovorů skončilo jen pro to,že jsem si dovolila mít děti a mám tu drzost se na práci vůbec ptát.Ano,jako otravný hmyz.Známosti nemám,jsem z části "naplavenina."Na ÚP mě po 5 hodinách čekání zaregistrovali s tím,že mám přijít za 2 měsíce.Jsem zkrátka bezradná,jaký příklad mám dát dětem?Nebo jsem byla byla velmi troufalá,že jsem si je vůbec pořídila,nebo to bylo ve výběru otce,že to nebyl poslanec,nebo nějaký pan "vlivný?" Může se vůbec matka ucházet o praci? (Vladana)
Foto
Dobrý den, v případě, že jste evidovaná na úřadu práce, bude jeho snahou vám zprostředkovat vhodné zaměstnání. Úřad práce vám může pomoci se uplatnit na trhu práce v rámci některých nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti, kterým je např. rekvalifikace nebo vás může zařadit do některého z projektů, které mají pomoci najít zaměstnání osobám jejichž uplatnění na trhu práce je z různých důvodů ztíženo. Samozřejmě pokud jste se setkala s diskriminačním jednáním v případech, kdy jste byla na pohovorech u zaměstnavatelů, doporučuji v takovém případě podat podnět na oblastní inspektorát práce, s žádostí o provedení kontroly u takového zaměstnavatele.
Od 1.4. jsem v evidenci ÚP. Podpora na první 2 měsíce přiznána ve výši 10 883. Za duben mi přišlo pouze 9 200. Je to dáno tím, že jsem byla na rekvalifikačním kurzu, proto mi byla dávka snížena? Takže za dobrotu na žebrotu...kdo se nesnaží a nikam nechodí, je na tom lépe! Děkuji. Hoffmannová(Iva Hoffmannová)
Foto
Dobrý den, pokud vám byla přiznána podpora v nezaměstnanosti a současně jste byla zařazena na rekvalifikační kurz,kdy vám vznikl nárok na podporu při rekvalifikaci, pak je vám vyplacena podpora při rakvalifikaci. V tomto případě není možné současně pobírat oba druhy podpory. O podporu v nezaměstnanosti však nepřicházíte,je pouze pozastavena její výplata. V případě, že by na základě absolvovaného rakvalifikačního kurzu jste nezískala zaměstnání a i nadále byla v evidenci úřadu práce, bude vám podpora v nezaměstnanosti dále vyplácena.
Dobrý den.Poradíte mi prosím co dál???Je mi 41 a jsem skoro dva roky v registru ÚP.Několikrát jsem si žádala o rekvalifikaci,ale bohužel neúspěšně.Bylo mi řečeno:,,že nejsou peníze".Práci si velmi aktivně hledám,bohužel mám jistá zdravot.omezení(invalid.důchod nemám a ani nechci).I když si hledám práci adekvátní mému vzdělání i zdravot.stavu přesto to většinou dopadne tak,že když už uspěji při pohovoru bohužel neprojdu vstupní lékařskou prohlídkou.Snažím se být pořád optimistkou,ale už to trvá dlouho.Co myslíte,že mám podniknout???Děkuji za odpověď.Ell(Eliška)
Foto
Dobrý den, pokud se týká rekvlifikace pak je poskytována na základě dohody s úřadem práce, kdy by mělo být přihlíženo k následnému možnému získání zaměstnání. Dnes je možné nejen využít nabídky rekvalifikačních kurzů nabízených úřadem práce, ale najít si samostatně rekvalifikačních kurz, na základě kterého máte možnost získat zaměstnání. Takovýto kurz vám poté může být ze strany úřadu práce uhrazen. Dále je možné využít účasti i v některých projektech, které se zaměřují na pomoc osobám, které potřebují z různých důvodů zvýšenou pomoc při uplatnění na trhu práce. Doporučoval bych vám i nadále spolupracovat s úřadem práce a požádat např. o některou z uvedených možností.
Dobrý den, jsem studentka Vš a studium ukončím v lednu. poté budu asi půl roku bez statutu studenta. Budu mít nárok na podporu a jak je to se zdravotní a sociálním pojištěním? Pracovala jsem během studia jen na inventurách a podobných brigádách. Děkuji Vám za odpověď.(Jana.)
Foto
Dobrý den, nárok na podporu v nezaměstnanosti má obecně uchazeč o zaměstnání evidovaný na úřadu práce, který před zařazením do této evidence v posledních 2 letech získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění alespoň v délce 12 měsíců. V případě , že jste např. vykonávala během studia práci na základě dohody o provedení práce, která nezakládá dobu důchodového pojištění, pak by tuto dobu nebylo možné započíst do nároku na podporu v nezaměstnanosti. Stejně tak není možné započíst do tohoto nároku samotnou dobu studia. Zdravotní pojištění je hrazeno za uchazeče o zaměstnání od samého počátku jeho zařazení do evidence na úřadu práce.