Samos patří k největším a nejzelenějším ve východní části Egejského moře.

Kdo hledá ráj klidu mezi pohostinnými lidmi v krajině jako stvořené pro malíře, romantiky a milovníky dobrého jídla i pití, správně zvolí svoji dovolenou právě zde, 2,5 hodiny letu z Prahy do hlavního města ostrova se stejným jménem, který leží jen necelé 2 km od břehů Turecka.

Olivové háje, borovicové lesy a cypřišové porosty nejen lahodí oku, ale zaručují i příjemné klima. Ale také desítky liduprázdných, jakoby opuštěných romantických pláží, i antické památky a množství vonících taveren, tím vším láká tento kouzelný ostrov, úplným neprávem někdy trochu opomíjený, o to víc pak nezapomenutelný.

Fotogalerie
15 fotografií

Pro snadnější výběr místa pobytu je dobré vědět, že sever a jih ostrova se od sebe v mnohém liší, hlavně co se týče turistického ruchu. Povrch ostrova je převážně hornatý s výjimkou jihozápadní oblasti. Jeho pobřeží dlouhé 159 km je lemováno pitoreskními rybářskými vesničkami, kde jako by se čas zastavil. A krásnými písečnými či oblázkovými plážemi, kde vedle až kilometry dlouhých s dobrým servisem najdete mnoho zapadlých, kde místy nepotkáte téměř nikoho. Ostrovu vévodí nejvyšší bájná hora Kerkis, známá z Odyssey, vysoká 1434 m, na které se podle pověsti zjevuje duch Pythagora, místního rodáka, autora proslulé věty o čtverci nad přeponou. Dalším slavným rodákem je Ezop, proslulý vypravěč bajek. Ze zemědělských produktů, jimž se zde daří, je nejvýznamnější vinná réva – snad nejznámějším druhem z terasovitých vinic je jedno z nejlepších sladkých muškátových vín na světě Samoc Nectar či vynikající suché víno Samina, jeden z oblíbených suvenýrů. Vína ze Samosu si dokonce zvolil Vatikán jako svoje mešní víno.

Na své si zde přijdou i milovníci historie – potkáte archeologické nálezy z různých období našich dějin, neminete staré kláštery. První známky osídlení pocházejí ze 3. tisíciletí př. n. l. Řekové přišli na ostrov koncem roku 1000 př. n. l. V 7. století vznikl na pozůstatcích prehistorické stavby blízko Pythagoria proslulý chrám zasvěcený bohyni plodnosti Héře. Největšího rozkvětu dosáhl ostrov v 6. století př. n. l., kdy disponoval pod vládou diktátora Polycrata významnou námořní silou a zakládal své kolonie. Z tohoto období se tu zachovaly pozůstatky některých významných staveb a v tomto století se na ostrově narodil proslulý matematik Pythagoras, podle jehož principů později vybudoval stavitel Eupalineios proslulý Eupalionský tunel, dlouhý 1350 m, jeden z technických zázraků antické historie. Tunel je důkazem přesné a důmyslné geometrie své doby. Jde o stavbu započatou ze dvou stran, dlouhou více než 1 km, a je až s podivem, s jakou přesností se obě strany uprostřed setkaly. Tunel byl určen k zásobování města vodou i k obraně. Úsek dnes přístupný a osvětlený měří cca 600 m.

Ze stejné doby je však známý i tyran Polykrates, jehož prsten je „prapředlohou“ pro Tolkienova Pána prstenů. Od 5. století př. n. l. se ostrov postupně dostal pod nadvládu Peršanů, Makedonců, Římanů či Byzantců. Na začátku 13. stol. převzali ostrov Frankové a po pádu Konstantinopole (dnešního Istanbulu) jej zcela ovládli Turci. V roce 1474 byl celý ostrov zničen silným zemětřesením a byl téměř opuštěn. V 16. století se na ostrov vrátili potomci místních obyvatel společně s Řeky z různých částí země. V roce 1821 vzplála po celém Řecku vzpoura proti turecké nadvládě. Samos na několik let osvobodil, ale v roce 1830 jej znovu ovládli Turci. V roce 1913 se ostrov stal součástí moderní řecké republiky.

Každá pláž je jiná
Klima je na Samosu vynikající, jaro začíná velmi brzy a léto je dlouhé a horké. Nevystrčit nos z jediné pláže je zde hřích, ostrov jich má stovky a dá se snadno celý projet autem, bez zastávky asi za 4 hodiny . Hlavní silnice vedou kolem středu ostrova a z každého výletu se do svého hotelu dostanete týž den za pár hodin. Na hlavní cesty postačí půjčit si některý z menších nabízených vozů, pokud míříte do hor, je lepší si vypůjčit terénní, který má pojištění kryjící i podvozek, často totiž k zastrčeným plážičkám budete muset sjíždět až k mořské hladině z poměrně velké výšky. Nezapomeňte fotografovat výhledy! Pláže na jihu jsou převážně písečné a na severu oblázkové. Na východ zamiřte prozkoumat právě romantické plážičky s průzračnou vodou. Je těžké z tolika pláží si vybrat. Za nejkrásnější pláž nejen Samosu, ale celého Řecka je považována Psili Amos. Nejdelší písečnou pláží je Mykali na jihovýchodě. Až snová je písečná pláž Tsopela, obklopená vysokými útesy. Úplní romantici ať zamíří severozápadně, kde se v přírodní rezervaci skrývají pláže Megalo Setani a Micro Setani, k nimž se však nedá dostat autem. Musíte pěšky nebo najmutou loďkou z Karlovasi (považované za nejlepší obchodní centrum), která jezdí jen občas. Nudisté najdou na ostrově svoji pláž jménem Tsamadou západně od letoviska Kokkari, což vlastně znamená cibulka podle zakladatelů, kteří rozpoznali úrodnost místa a začali zde pěstovat zvláštní druh cibule, která je proslavila nejen na ostrově.

Kde se koupali Antonius s Cleopatrou
Kokkari podmaňuje prázdninovou atmosférou. Úzké uličky starého městečka, domy s barevnými fasádami a typickými balkónky a vyhlídky na moře, město a hory ze skalnatých útesů inspirují k procházkám. Díky mořskému vánku je zde vždy příjemně a také proto je Kokkari oblíbeným střediskem vodních sportů včetně windsurfingu. Z místa se dají podnikat krásné vycházky do hor a snadno navštívit hlavní město ostrova, stejnojmenný přístav Samos. Leží v severovýchodní části ostrova v hlubokém zálivu obráceném na západ. Kdo má však raději opravdové žijící řecké městečko s historickými vykopávkami starověkého přístavu a současně s promenádou plnou taveren, kaváren, obchůdků, najde si své ubytování raději v Pythagoriu. Průjezd Pythagorionem může být v ranní špičce poměrně pomalý a člověk se musí obrnět trpělivostí při kličkování mezi stojícími a protijedoucími vozidly v úzkých uličkách. Mezi 10. a 14. hodinou je v nich jak na rozpálené pánvičce, jak se též městečku přezdívá.

Zhruba po 400 m vlevo se objeví výrazná stavba antických lázních, které navštěvovali i Antonius s Kleopatrou. Zamíříme-li malou objížďkou ke klášteru Timiou Stavrou, dosteneme se do vesničky Mavratzei proslulé výrobou keramiky.

Zvláštní specialitou ostrova Samos a oblíbeným dárkem domů je kromě vína tzv. Pythagorův hrnek, který pracuje na principu spojených nádob a jakmile přelijete stanovenou míru, vyteče vám celý obsah z hrnku ven.

Na výlet do Turecka
Samos je jenom malý kousek od Turecka, úžina je úzká asi jenom dva kilometry. Do Turecka je normálně vidět a občas není poznat, které hory patří ještě Samosu a které už Turecku. Jet na Samos je proto dvakrát přitažlivé možností výletu – plavby lodí k pobřeží Malé Asie s prohlídkou archeologického naleziště Efes. Navštívíte velkolepé město Kusadasi (Nový dres) s množstvím krámků a bazarů. Efes byl v dávných dobách přístavem, avšak dnes mořská hladina ustoupila o několik km. Právě tady je Artemidin chrám – jeden ze starověkých sedmi divů světa. I přes velké vedro člověk pociťuje mrazení z dávné dochované krásy. Největšího rozmachu dosáhl za vlády římského císaře Augusta na přelomu letopočtu a to si uchoval až do 3. stol. Odeon, zbytky několika lázní, agora, chrám Isis, Prytaneion…to vše člověka přenáší o tisíce let zpět. Pak se náhle při chůzi po hlavní tepně města – Curetes – naskýtá výhled na celou „dolní“ část Efesu včetně unikátní Celsovy knihovny z 2. stol, velké agory lemované Korintskými sloupy a obrovského amfiteátru pojmuvšího až 25 tisíc lidí. Pohled z poslední řady směrem k původnímu přístavu stojí za zaznamenání. Zkuste lusknout prsty, vyzkoušíte dokonalou akustiku.

Na Samosu nehledejte obrovské dovolenkové komplexy, ostrov je přitažlivý právě příjemnými klidnějšími hotely, často stavěnými v řeckém stylu či penziony s rodinnou atmosférou. Je ideální volbou pro ty, kteří hledají pro svou dovolenou klid, pohodu, romantiku výletů a čistých pláží, průzračné moře a tradiční řeckou pohostinnost.

Dovolenou si můžete zajistit již nyní prostřednictvím vyhledávače na začátku stránky.