Když s tou myšlenkou ředitel Lázeňských lesů Karlovy Vary Evžen Krejčí před pár
lety přišel, věřil mu málokdo. On ale prosadil, aby se jeho nápad stal částí společného česko-německého projektu Příroda spojuje. Obora Svatý Linhart, pojmenovaná podle názvu někdejšího kostela, byla za dva roky vybudovaná.

Zvěř i lidé si zvykli

Obora netvoří jednolitý celek, je rozdělena do tří částí. V té první (18 hektarů) žijí dva jeleni Dybovského – sika, pět laní a tři kolouši. Druhá (25 ha) je domovem pro osmnáct kusů daňčí zvěře a ve třetí, nejmenší (8 ha) se neustále pošťuchuje a kvičí desetičlenná tlupa divokých prasat. O všechnu zvěř se stará oborník Radek Lederer (38) s lesním mechanizátorem Václavem Klikou (57). „Každý den sem přijde tak kolem stovky lidí a pořádně si naši oboru vychutnají. Mnohdy stráví na chodníčcích a pozorovatelnách zvěře i několik hodin,“ říká oborník.

Knoflík a vařečka

Myslivci říkají daňkovi, který nasadil první paroží, knoflíkář. Jakmile se mu začne rýsovat jeho plochý tvar, změní se ve vařečkáře – paroží vařečku opravdu připomíná. Dospělý daněk je lopatáč a v oboře Sv. Linhart jsou hned tři s nádherným parožím.

Fotogalerie
7 fotografií