1. Musikfest, Berlín (2. – 20. 9.)

Tato akce každý rok zahajuje berlínskou hudební sezonu. Před zraky diváků vystoupí desítky světově proslulých sólistů, sborů i orchestrů. Vaši přízeň si zaslouží 70 hudebních děl z dílen 25 skladatelů, která budou prezentována německým i světovým orchestrem, instrumentálním i vokálním ansámblem.

2. Den otevřených dveří kulturního dědictví, Berlín (12. – 13. 9.)

V září je čas se vzdělávat a vy budete mít jedinečnou příležitost podívat se na významná historická místa. Po těch vás provedou odborníci, berlínští archeologové, památkáři a restaurátoři. Dovíte se zajímavé informace, záhady i tajemství tradující se o německých památkách, muzeích, palácích i sálech, které jsou dnes součástí německého kulturního dědictví.

3. Týden umění v Berlíně (15. – 20. 9.)

Všichni milovníci umění se na zářijový víkend sjíždí do Berlína, aby společně obdivovali umělecké skvosty z celého světa. Zúčastnit se můžete až 20 výstav, prostorových projekcí, ukázek soukromých kolekcí, zajímavých promítání a obohacujících diskusí na besedách s umělci.

4. Open House, Londýn (19. – 20. 9.)

Oslavte den architektury návštěvou skvostných budov a skrytých prostorů v hlavním městě Velké Británie. Zúčastnit se můžete až 800 komentovaných prohlídek, diskuzí a dalších aktivit. Nahlédněte v tento den do ikonických budov či domovů slavných a bohatých osobností, které jsou běžně veřejnosti nepřístupné. Otevřou se vám dveře domu číslo 10 v Downing Street, kde bydlí britský premiér, či Mansion House, oficiální rezidence primátora Londýna. A pozor: vstup na tuto akci je zdarma!

5. Design Festival, Londýn (19. – 27. 9.)

V Londýně se letos uskuteční už 13. ročník Design festivalu. Zavítejte na festival oslavující talent a nadání současných umělců. Široké spektrum designových inovací se vám představí na více než 300 akcích a výstavách, které se konají na mnoha místech této anglické metropole. Navštívit můžete jak velkolepé výstavní síně, tak i malá místní studia.

6. Fashion Weekend, Londýn (24. – 27. 9.)

Co se bude příští sezonu nosit? Do tajemství módních trendů můžete nahlédnout v galerii Saatchi, kde se koná víkend módy. O exkluzivní zážitek se vám postarají módní přehlídky světových designérů a módních návrhářů, pop-up obchody s nejnovějšími trendy, kadeřnické a kosmetické bloky a vzdělávací panely. Domů si s sebou můžete odvézt garderobu od vyhlášených designérů za zvýhodněnou cenu. Zbude i čas prodiskutovat trendy v nadcházející sezoně s klíčovými módními redaktory, stylisty a odborníky. 

7. BMW Berlin Maraton, Berlín (26. – 27. 9.)

Připravit se, pozor, start! Jeden z největších běžeckých závodů, kterého se účastní více než 40 000 běžců z celého světa, se i letos koná poslední zářijový víkend v Berlíně. Běžet si pro medaili budou nejen profesionální závodníci, ale také běžečtí nováčci. A ti, kteří jen rádi fandí, si mohou užít bohatá hudební vystoupení, která celý závod doprovází. Oprašte tak své běžecké boty a vydejte se na ulici 17. června, kde běh začíná. 

8. Berlin Food Week (28. 9. – 4. 10.)

Týden plný dobrého jídla a zábavy vám v Berlíně připraví gurmánští profesionálové a kuchaři. Doma si dejte očistu a připravte své tělo na týden přímo nebeských hodů. Oslava německé, ale i mezinárodní kuchyně na vás čeká na berlínském týdnu jídla.

9. Restaurant Festival, Londýn (1. – 31. 10.)

Žádný milovník jídla si nesmí nechat ujít měsíc dobrého jídla. V říjnu vás budou rozmazlovat londýnské restaurace a jejich šéfkuchaři. Speciální menu a početné labužnické akce nesmí uniknout vaší pozornosti. Šéfkuchaři z nejlepších londýnských restaurací pro vás připraví jedinečné menu za zvýhodněnou cenu. Zúčastněte se kulinářské tour i dalších lahodných aktivit v rámci dnů restaurací.

10. Lichterfest, Berlín (2. – 18. 10.)

Po dobu 17 dnů si můžete užít Berlín v jiném světle. Fasády domů, mosty i architektonické skvosty německých umělců budou terči světelné show. Lichterfest je jedním z nejznámějších festivalů světel, který za soumraku promění nekrásnější berlínské budovy v promítací plátna. 

 Zdroj: eurolines.cz