Ocelové město

Unikátní průmyslový areál v Dolních Vítkovicích.
Autor: CzechTourism
V době největšího provozu tu dělalo až čtyřicet tisíc lidí. To je zhruba, jako by tu pracovali najednou všichni obyvatelé Mladé Boleslavi včetně dětí a důchodců! Jak se říká v Ostravě, Vítkovice nejsou čtvrtí s továrnou, je to továrna, která v sobě skrývá celé město. Unikátní průmyslový areál v Dolních Vítkovicích sloužil svému účelu od roku 1828 nepřetržitě 162 let. V roce 1998 byla definitivně ukončena těžba uhlí a výroba surového železa a od té doby se Dolní Vítkovice postupně mění v jedinečné kulturní centrum a už teď je nejnavštěvovanější památkou v Moravskoslezském kraji.

Landek – expozice báňského záchranářství

Landecká expozice důlního záchranářství
Autor: CzechTourism
V Landek parku najdete hodně atrakcí, ale tato expozice vám opravdu vyrazí dech. Nejdříve si budete možná připadat jako na výstavě  kostýmů z nějakého filmu podle Julese Vernea, nebo jako součást nějakého uměleckého projektu. Pravda je ovšem mnohem prostší, všechny exponáty se týkají práce hrdinů, kteří svým kamarádům vyráželi na pomoc při důlních neštěstích už v dobách, kdy jejich záchranné přístroje sotva ochránily je samotné. Landecká expozice důlního záchranářství patří mezi největší svého druhu na světě a objevíte tu třeba dochovaný dýchací přístroj z roku 1884 nebo potápěčskou soupravu z roku 1920.

Hukvaldy

Nad půvabnou obcí Hukvaldy v podhůří Beskyd se tyčí jedna z nejmohutnějších hradních zřícenin na Moravě.
Autor: CzechTourism
Nad půvabnou obcí Hukvaldy v podhůří Beskyd se tyčí jedna z nejmohutnějších hradních zřícenin na Moravě. Hradní vrch je obklopen rozlehlou oborou, která patří k nejstarším v republice. Založil ji již roku 1566 olomoucký biskup Vilém Prusinovský z Víckova. Hukvaldy rozhodně stojí za výlet v každém ročním období. Když se sem vypravíte přímo z Vítkovic, bude kontrast spleti starých rezavých trubek a překrásné okolní přírody maximální. Ostravsko je plné navzájem se doplňujících protikladů a právě proto učarovalo už tolika lidem.

Příbor Sigmunda Freuda

Příbor – rodné město zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda
Autor: CzechTourism
Nejvýznamnějším rodákem městečka Příbor je zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud. Přestože ve městě prožil jen první tři roky svého života, vzpomínky na toto období ho provázely celý život. A vás v jeho překrásném rodném městě bude dnes provázet jeho jméno takřka na každém kroku. Město Příbor Freudem žije. Již v roce 1931 byla na jeho rodném domě odhalena pamětní deska, za budovou radnice stojí Freudův pomník a od roku 2006 byl návštěvníkům slavnostně otevřen jeho rodný dům. A když se od něj vydáte Freudovou ulicí, minete stejnojmenný hotel a pekárnu, dostanete se kam jinam než na Freudovo náměstí.

Poruba – paláce dělnické třídy

Architektura kovaného socialismu
Autor: CzechTourism
Zámky a paláce si stavěla šlechta i bohatí průmyslníci. Po druhé světové válce ale došlo k zásadní třídní proměně, která řečeno s velkou nadsázkou znamenala obzvlášť na Kladensku a Ostravsku. Těžká práce horníků byla nově oceněna a tehdejší ideologové potřebovali dát tuto změnu občas najevo i velmi reprezentativním způsobem. I proto začali v 50. letech minulého století socialističtí inženýři měnit nevelkou obec západně od Ostravy, zmiňovanou již roku 1393, v nejmodernější sídliště tehdejšího Československa a nové centrum Ostravy.

Připraveno ve spolupráci s agenturou CzechTourism a seriálem Lovci zážitků nebo ZDE 

Fotogalerie
6 fotografií