Tradiční výletní cíl Vídeňanů a Bratislaváků zná málokterý Čech. A je to trochu škoda. Na výletě k mělkému jezeru jsme uviděli přírodu jako z televizních dokumentů, ochutnali tradiční maďarskou kuchyni dovedenou Rakušany k dokonalosti a navštívili jeden z nejkrásnějších rodinných zábavních parků v Evropě.

Safari v srdci Evropy

Když jsme se k přírodní rezervaci Seewinkel u Nesiderského jezera blížili, plochá krajina mezi vinohrady nenaznačovala, že místní příroda bude takový zážitek. Teprve se špičkovým dalekohledem, který nám zdarma zapůjčili v ekocentru v Illmitz, jsme se rázem cítili jako uprostřed dokumentu National Geographic.

Vodní buvoli, šedivý skot s širokými dlouhými rohy, divocí koně i králíci a nespočet různých druhů ptáků se rázem vynořilo z rákosí na břehu a byli najednou tak blízko, že byste se jich chtěli dotknout. A v každém pohledu jich byly stovky!

„Žije tu okolo 300 druhů ptáků,“ připomněl nám pracovník místního národního parku Alois Lang. Pozorovat ptáky sem jezdí lidé z celého světa. Během jedné chvíle tu totiž uvidíte dravce, jak loví ryby, nebo králíky, ptačí námluvy a péči o potomky i drobné souboje o teritorium.

V přírodě tu potkáte i přítulné bílé osly, kteří se tu chovají již stovky let.
Autor: Adam Jaroš, archiv NP Neusiedler See

Rakousko-uherská kulinářská symfonie

Když se dělilo Rakousko-Uhersko, dali lidem v Burgenlandsku na výběr, na které části hranice chtějí být. Z původních Maďarů byli rázem Rakušané. A projevuje se to především v kuchyni, kde kromě pokrmů z čerstvých ryb nalovených v jezeře hrají prim i guláše, perkelty, halaszle nebo kalorická bomba Somlói galuska, zde nazývaná Somlo´er Nockerl.

A stejně jako v Maďarsku zde najdete i speciality z prasat Mangalica, klobásy, sádlo a špek, které jsou takovým olivovým olejem mezi vepřovým, protože neobsahují špatný cholesterol. Místní specialitou je pak kromě vína i šťáva lisovaná z čerstvých třešní, nebo tradiční rakouská limonáda Almdudler vyrobená ze zázvoru a bylinek.

Ráj pro cyklisty i malé moře

Krajina kolem jezera, po okolních vinohradech i v třešňových sadech je protkaná perfektně upravenými a značenými cyklostezkami. A narazíte na nich na lidi na kolech i koních stejně jako na pěší turisty obtěžkané dalekohledy na pozorování zvěře.

Velkou část turistů sem ale přilákalo jezero, které má přes 40 kilometrů na délku a okolo 20 kilometrů na šířku. Z jedné strany na druhou nedohlédnete, a když zafouká, rozvine se v rákosí na březích jezera i v přístavech slušné vlnobití. Zkrátka ideální prostředí pro milovníky plachetnic, lodí a windsurfingu. Z pocitu, že jste u moře, vás vyvede jen fakt, že jezero má největší hloubku 1,8 metrů, takže je vlastně jen obrovskou louží.

Gols. Místní svatostánek vína - Muzeum vinné kultury má osobitý vzhled.
Autor: Adam Jaroš, archiv NP Neusiedler See

Perla rakouského vinařství

Kdo má rád víno, nesmí tohle místo vynechat. Už jen proto, že místní vinaři svými produkty zásobovali i stůl vídeňských monarchů. Teplý vzduch od středozemního moře tu neblokují Alpy a sluníčka má jižně položená lokalita na rozdávání.  I díky tomu se místní víno řadí k evropské špičce. Proslulé jsou především vinařství v Golsu nebo Rustu, ale i velké vinařství Eszterhazy v Trausdorfu patřící slavnému šlechtickému rodu Eszterhazy.

Nejčastěji se tu pěstuje Frankovka (Blaufränkisch) a Zweigelt, které zde mají temnou barvu a sytou, plnou chuť. Opravdu místní specialitou jsou ale sladká vína podobná Tokajskému nebo Sauternskému z Francie. Tady je najdete jako Beerenauslese, Ausbruch, nebo Spätlese.

Největší zábavní park v Rakousku

Jestliže sem vyrazíte na výlet s dětmi, nesmíte vynechat Family Park poblíž Rustu. Vstupné i s víkendovou slevou sice stojí 18 eur a 50 centů (přes týden 20,50 eur, tedy přes 500 korun), ale jakmile jednou vejdete dovnitř, hravě tu strávíte celý den.

Na ploše 145 000 metrů čtverečních najdete přes 80 kouzelných atrakcí, z nichž každou budete chtít vyzkoušet. Tematické horské dráhy, obří kolotoče, vodní skluzavky a dětské vláčky jsou tu rozesety v obřím parku připomínajícím les. Najdete tu jeskyni s mluvícím drakem, antickou vesnici i pohádkovou vesnici se zpívajícími zvířaty. A také 11 restaurací nebo dětskou zoo. Ztratit se tu sice díky dobrému značení nemůžete, ale zapomenete se tu na celé hodiny celkem snadno.

FamilyPark. Chtěli byste se proletět na létajícím jablíčku?
Autor: Adam Jaroš, archiv NP Neusiedler See

Kultura v kulisách přírody

I milovníci umění si u Nesiderského jezera přijdou na své. Největším kulturním lákadlem Nesiderského jezera je Seefestspiele ve městě Mörbisch. Divadlo přímo na břehu jezera, na obrovské scéně pod širým nebem. Běžnou součástí místních představení jsou díky tomu ohňostroje i vodotrysky, monstrózní pohyblivé kulisy, ve kterých ožívají celá města nebo se na jevišti plaví lodě.  

Doporučit můžeme i návštěvu hlavního města Burgenlandska Eisenstadtu, kde na místním zámku Eszterházy strávil většinu života skladatel Joseph Haydn. A i kvůli jeho odkazu se tu po celý rok koná řada festivalů a koncertů, najdete tu jeho dům, muzeum i interaktivní síň na zámku, která jeho dílo prezentuje zábavnou formou. Těm, kdo nehoví hudbě, můžeme doporučit křížovou cestu na Bergkirche. Vede totiž skrz umělou jeskyni a poté cestičkami po střeše kostela až k vyhlídce na město.

Fotogalerie
7 fotografií